LEWIS - SEIZOEN 6
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-01-15
SERIE
Hoeven we u het sympathieke ex-hulpje van Inspector Morse, Robbie Lewis (Kevin Whately) nog voor te stellen? Als u liefhebber bent van de betere Britse detective uiteraard niet. De commerciële (!) Britse zender ITV ziet nog altijd brood in de diverse spin-offs van het werk van Colin Dexter, en naast de retro-reeks Endeavour waarin we de jonge beginnende Morse aan het werk zien tijdens zijn eerste zaken in het Oxford van de jaren 60 is zijn voormalige deputy Lewis flink verankerd in de éénentwintigste eeuw. Zelfs in het oerconservatieve Oxford hebben de gsm en het internet hun intrede gedaan en proberen de misdadigers en de Thames Valley Police elkaar te overtroeven in het gebruik van moderne apparatuur. De motieven om iemand om zeep te helpen zijn echter al eeuwen dezelfde gebleven: haat, wraak, jaloezie, hebzucht... Sterker dan zijn voormalige baas in de realiteit ingebed - en veel minder bier verzettend - probeert Robbie Lewis nog mee te draaien en zijn speurvermogens aan te wenden in het van intellectualisme doordrongen academische milieu. Zijn steun en toeverlaat, de voormalige theologiestudent James Hathaway (Laurence Fox) zorgt voor de meer ascetische component in het dynamische politieduo.
Alhoewel al wat er bij uitbreiding ontsproten is aan de levendige fantasie van auteur Colin Dexter bij voorbaat een formulaïsch pad volgt - zo blijft het aantal verdachte overlijdens in deze 100 minuten durende afleveringen nooit beperkt tot slechts één - is Lewis nog altijd geen pastiche op zichzelf geworden. ITV steekt dan ook nog altijd zelfs in tijden van crisis bovengemiddeld veel middelen in de reeks, trekt de crème de la crème van het Britse acteergilde aan en natuurlijk is het mogen filmen in een openluchtmuseum als Oxford - de stad pikt overigens hierdoor op toeristisch vlak een mooi graantje mee - een geschenk uit de hemel. En het publiek is Lewis alles behalve beu. De producenten kondigden aan dat seizoen 7 het laatste zou worden en dat de inspecteur zou gaan genieten van een welverdiend pensioen, een verlangen dat overigens gedeeld werd door acteur Kevin Whately die na meer dan 50 afleveringen Morse/Lewis zichzelf heeft veroordeeld om later maar voor één rol te zullen worden herinnerd. Dat was evenwel buiten het publiek gerekend, en net zoals Inspector Morse na de zeven officiële reeksen nog vijfmaal een encore mocht maken in diverse TV-specials is ook Lewis aan verlengingen toe - geen specials maar gewoon een achtste seizoen waarin de inspecteur uit pensioen wordt teruggehaald. In een tijdperk waarin binge watching de norm is geworden blijven de makers koppig volhouden aan een stramien met slechts 4 afleveringen per seizoen, die omwille van commerciële overwegingen bij de oorspronkelijke uitzending wel over 8 weken worden verspreid. ITV kiest kwaliteit boven kwantiteit en - guess what? - het is de juiste keuze.
AFLEVERINGEN
Het is Dutch Filmworks alwéér niet gelukt om de afleveringen in de correcte volgorde op de schijf te zetten. Flink verder proberen, jongens!
Disk 1:
22. Generation Of Vipers
Literatuurprofessor en actief feministe Miranda Thornton (Julie Cox), die ooit nog een boek heeft geschreven over hoe vrouwen zonder mannen kunnen, is de pispaal van Beaumont College wanneer er op een trollenwebsite, The Barker, een vertrouwelijke video verschijnt waarmee ze zichzelf heeft ingeschreven op een internet-datingsite. Miranda heeft zich van het leven beroofd door kalmeringspillen en een halve fles vodka achterover te slaan. De aggressieve Kit Renton (Daniel Lapaine), eigenaar van The Barker, beleeft er diabolische genoegens in om Miranda tot op de grond af te breken, enkel en alleen terwille van zijn bezoekersaantallen. Miranda had ook nog een dispuut lopen met een oude studiegenoot, David Connelly (Toby Stephens), die op ecologisch waardevolle terreinen van de universiteit van Oxford gebouwen wil optrekken. De man die bovendien de video van Miranda naar The Barker gelekt heeft is Sebastian Dromgoole (Freddie Fox), ooit nog thesisstudent bij Miranda, die blijkbaar nog een wrok koestert omdat Miranda niet hard genoeg gelobbyd had voor zijn beurs. Verdachten te over dus; de piste van zelfmoord kan zo goed als uitgesloten worden wanneer ook Sebastians vriendin Briony Keagan (Roxanne McKee), redactrice bij The Barker, wordt vermoord.
21. The Soul Of Genius
Botaniste Liv Nash (Nadine Lewington) vindt bij het rooien van rhododendrons in de Botanische Tuin van Oxford het lijk van academicus Murray Hawes, een man die geobsedeerd was door het het cryptische essay The Hunting Of The Snark van Lewis Carroll. Blijkbaar had de anders ascetisch levende professor 200.000 pond veil voor een authentiek door Lewis Carroll zelf geannoteerd exemplaar. Tijdens het onderzoek loopt een vreemd vrouwtje, Michelle Marber (Celia Imrie), die zich voor politieinspecteur uitgeeft, Lewis en Hathaway voor de voeten. Ze is ervan overtuigd dat de moordenaar van Murray Hawes dr. Alex Falconer (James Fleet) is, een medicus bij wie Hawes meedeed aan een klinische test. De pakweg duizend pond die hij bij Falconer heeft verdiend dekken echter de kosten van zijn aankoop van het kostbare manuscript compleet niet. Mevrouw Marbers verdachtmakingen stammen eerder vanuit een natuurlijk wantrouwen tegenover dr. Falconer, bij wie haar zoon Stevie assistent was totdat die jammerlijk aan zijn einde kwam bij het nemen van een overdosis drugs; dat Stevie verslaafd was, wist ongeveer iedereen, maar onder het motto mijn kind schoon kind leeft Michelle Marber in staat van ontkenning. Lewis en Hathaway koesteren een groter wantrouwen jegens eerwaarde Conor Hawes (Alex Jennings), de broer van de overledene, die zich altijd als tweede in de rij gepasseerd voelde en Murray het bloed van onder zijn nagels pestte door onder meer ook te bieden op het bewuste manuscript. Conor Hawes is de inspirator achter de zogenaamde Wednesday Club, een vereniging van hoogbegaafde studenten waar je alleen via invitatie binnenkomt. Twee nerdy studenten die - I kid you not - hun naam wettelijk hebben laten veranderen in Mia Wallace (Daisy May) en Vincent Vega (Oliver Johnstone) proberen wanhopig bij de club te komen, en wanneer dat niet lukt en Conor Hawes hen dan ook nog eens een potje belachelijk maakt, komt het tot een handgemeen. Kort daarop wordt ook Conor Hawes dood aangetroffen. "Mia" en "Vincent" hebben gelukkig een troef die vóór hen pleit: na de vechtpartij heeft Michelle Marber Conor nog levend gezien. Lewis doorzoekt de spullen van wijlen Stevie en vindt daar niets meer of minder dan een uitnodiging voor de Wednesday Club...
Disk 2:
24. The Indelible Stain
De controversiële Amerikaanse academicus Paul Yelland (David Soul), die beweert dat criminaliteit ingebakken zit in het DNA, krijgt de wind van voor tijdens een lezing in Oxford. Een groupuscule zelfverklaarde antiracisten - uiteraard allemaal zo blank als een melkschaapje - onder leiding van de bij de politie gekende Myra Barnet (Sian Webber) die Yelland als publieke vijand nummer één heeft bestempeld, laat de man spitsroeden lopen als hij na zijn lezing langs de achterpoort dreigt te verdwijnen, en de zwarte rechtenstudente Nina Clemens (Pippa Bennett-Warner) weet de man tijdens de lezing door middel van netelige vragen het vuur aan de schenen te leggen. Yelland wordt opgehangen in zijn gastenverblijf aan zijn eigen stropdas, en de aanwezigheid van slaappillen in zijn wijn doet vermoeden dat iemand duidelijk wilde dat hij zich niet meer zou kunnen verzetten. Hoofdinspecteur Innocent (Rebecca Front) zit duidelijk verveeld met de zaak, want professor Anne Rand (Nancy Carroll), die Yelland had uitgenodigd, had om politiebescherming gevraagd maar die niet gekregen. Bij het kraken van het paswoord op zijn laptop blijkt dat Yelland een dubbelleven leidde als verkoper van (namaak) antiquiteiten, en zich in die hoedanigheid de woede op de hals heeft gehaald van twee oude dametjes, de zusjes O'Brien (Rita Davies en Josephine Tewson) aan wie hij een valse vaas heeft aangesmeerd. Rands echtgenoot Robert Fraser (Patrick Baladi), die lid is van het antiracistische groepje van Myra Barnet, blijkt een buitenechtelijke affaire te hebben met Nina Clemens, en dat is nog maar het topje van de ijsberg die boven komt drijven als Lewis en Hathaway ontleden wat voor een seksboerderij het college van Oxford feitelijk is. En Lewis? Die loopt tegen de muren op van de tandpijn, want sinds zijn laatste bezoekje aan een tandarts, intussen 20 jaar geleden, heeft de man geen tandartsenpraktijk meer van binnen gezien.
23. Fearful Symmetry
Nick (Ciarán McMenamin) en Honey (Georgia Taylor) Addams beleven de schrik van hun leven als ze 's morgens na een nachtje stappen thuiskomen en ze de babysitter, Jessica Lake (Abigail Hardingham), gewurgd op bed terugvinden. Ze is door de dader zeer meticuleus vastgebonden in wat bijna een bondage-ritueel is. Jessica is op het laatste nippertje ingesprongen voor haar vriendin Yasmin Randall (Leila Mimmack), die verplichtingen had op haar werk, dus het is in eerste instantie nog niet helemaal duidelijk wie het beoogde slachtoffer is. Feit is dat Jessica met scheepstouw in nagenoeg dezelfde pose terug te vinden is op internet, waar kunstfotografe Marion Hammond (Lucy Cohu) haar regelmatig opvoerde als model. Het voor de hand liggende antwoord is dat de één of andere sadomasochistische maniak eindelijk zijn natte droom heeft kunnen waarmaken. Er is echter nog een tweede, minder voor de hand liggende connectie: de vader van het vriendje van Jessica, doctor Bob Massey (Con O'Neill), werkt in dezelfde onderzoeksgroep als de promotor van Yasmin, doctor Joshua Ezrin (Gregor Truter). Ze werken aan een project waarmee ze spraakvermogen willen aankweken bij apen. Bovendien hebben de Addamsen ook iets verzwegen: hun avondje uit was niet zomaar een avondje, maar ze gingen experimenteren met partnerruil met Nicks baas en zijn vrouw, het echtpaar Tom (Gary Kemp, de vroeger gitarist van de eightiesband Spandau Ballet) en Davina (Katrine De Candole) Garland.
BEELD EN GELUID
De beeld-en geluidskwaliteit die Dutch FilmWorks ons kan presenteren volstaat ruimschoots voor een praatdetective als Lewis, alhoewel men er in de Verenigde Staten zonder probleem in slaagt om de reeks te slijten op Blu-ray. De afleveringen staan in groepjes van 2 verspreid op twee dubbellaagdisks, maar in de verkeerde volgorde. De beeldkwaliteit is in de loop der jaren er alleen maar beter op geworden, de occasionele printbeschadigingen zijn uiteraard verdwenen sinds er alleen nog maar digitaal wordt gefilmd en de kleurbalansen zijn netjes gefinetuned. Evenwel is er iets te veel naar mijn smaak een storende kartelvorming te merken bij schuine lijnen (wat duidelijk aan de minder goede compressie te wijten is) als occasioneel een kleine verstoring in de belichting (wat dan weer aan het bronmateriaal kan liggen). Aanvaardbaar is de kwaliteit alleszins. Echter is om geen enkele duidelijke reden vanaf seizoen 3 besloten om de Dolby Digital 5.1-track te droppen ten voordele van een Dolby Surround 2.0-track; de geluidstrack mist daarom een stuk dynamiek en diepte. Er is echter verbetering op komst want seizoen 7 blijkt weer wél over een 5.1-track te beschikken.
EXTRA'S
Seizoen 5 beschikte over een uitgebreide making of-documentaire. Dutch FilmWorks heeft toen blijkbaar al het kruit ineens verschoten.
CONCLUSIE
Wie op zoek is naar Britse kwaliteitsdetectives speelt met Lewis uiteraard altijd op veilig. Qua intelligent entertainment kan u het niet veel beter treffen - de reeks schenkt het beste van wat de Britse televisie te bieden heeft, dit geheel in tegenstelling tot het bier dat in de reeks geschonken wordt.