CHRONOLOGICAL DONALD, THE - VOLUME 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-07-20
GESCHIEDENIS
Begin jaren 30 was Mickey Mouse zowat de populairste tekenfilmfiguur die er was, Mickey werd echter het slachtoffer van zijn eigen karakter. De muis was namelijk een erg vriendelijk, kalm en geduldig figuur. Bijgevolg had Mickey steeds een hele resem ondersteunende figuren nodig om zijn avonturen leuk en vernieuwend te maken.
Walt Disney besefte dit maar al te goed en ging op zoek naar een ondeugend personage die hij allerlei kattekwaad kon laten uithalen, die vrij opvliegend was en er niet voor terugdeinsde te zeggen wat er op zijn lever lag.
Dat personage werd geboren in de Silly Symphonies reeks, meerbepaald in de short "The Wise Little Hen". Zijn naam was Donald Duck en als er één ding was dat Donald wel was, dan was het opvliegend, kort van geheugen en altijd zat hij op de eerste rij om iemand een poets te bakken. Desondanks had Donald toch nog een hart van goud en was hij tot alles bereid voor zijn vrienden.
De opvliegende eend bleek een daverend succes en al snel werd er een aparte reeks van Donald Duck shorts gelanceerd. In het 2e filmpje, Don Donald, wordt Daisy Duck geïntroduceerd, alhoewel ze nu nog Donna Duck noemt en er nog iets anders uitziet dan later het geval zal zijn. Hetzelfde was trouwens het geval met Donald zelf in The Wise Little Hen. Donald's opmars was niet te stoppen en in 1938 werd zijn familie nogmaals uitgebreid, deze keer met de drie kwajongens Huey Dewey en Louie. De drie zijn praktisch evenbeelden van hun oom Donald, ze zijn enkel niet zo opvliegend. Voor grappen of grollen zijn ze echter steeds te vinden, zeker wanneer ze er eentje kunnen uithalen met Donald.
In 1939 maken we dan weer kennis met een andere neef van Donald, namelijk Gus, die bij grootmoeder Duck (die we tot dan toe nog altijd niet in een Donald Duck short gezien hebben) inwoont op de boerderij. Gus heeft een tamelijk grote eetlust en dat tot groot ongenoegen van Donald.
Donald Duck bleek zo succesvol dat de ene short na de andere gemaakt werd, hij werd zelfs populairder dan Mickey Mouse, waarvan er steeds minder korte filmpjes geproduceerd werden. Het succes van de reeks bleek ook uit de vele afgeleide producten die er in omloop waren. Meeste bekend is misschien nog de serie stripverhalen, comics zoals dat in Amerika genoemd wordt, die door de legendarische Carl Barks en andere Disney medewerkers werden getekend in de jaren 30, 40, 50 en 60 gemaakt werden. Carl Barks is trouwens ook degene die alle andere nevenfiguren die we vandaag de dag in het Duck universum kennen, bedacht heeft. Zo zijn daar Uncle Scrooge (Oom Dagobert), Gyro Gearloose (Willie Wortel) en nog vele anderen. Maar daarmee was de kous niet af, zelfs nadat Barks stopte met zijn Donald Duck verhalen (in totaal meer dan 6000 pagina's Duck verhalen !) werd de reeks voortgezet. In Nederland en België verschijnt nog steeds wekelijks het Donald Duck weekblad, in vele landen doet men hetzelfde en lezen jongeren en diegenen die nog jong van hart zijn wekelijks hun portie Donald Duck.
Ook nadat zijn carrière in de korte filmpjes afgelopen was in 1961, verdwenen Donald en de Duck familie niet van de televisie of uit de bioscoopzalen. Regelmatig werden oude shorts opnieuw vertoond en van tijd tot tijd werden er zelfs complete films gemaakt waarin Donald een rol kreeg. Op televisie is het best bekende voorbeeld Ducktales, waarin we de avonturen volgen van Donald's neefjes Huey, Dewey en Louie (Kwik, Kwek en Kwak). Binnenkort verwachten we op DVD trouwens een nieuw avontuur met Mickey, Donald en Goofy in de hoofdrol, namelijk hun eigen interpretatie van "De Drie Musketiers".
Wanneer we ergens de uitspraken "Oh, yeah?", "Hiya, toots!", "Aw, phooey!" "Oh boy, oh boy, oh boy!", "Nothin' to it!", "Absolutely exasperating" of "Doggone it" horen bestaat er geen twijfel dat Donald zich weer eens aan het uitleven is. Het zijn trouwens zowat de enige uitspraken die je echt goed verstaat. Dat was trouwens ook de bedoeling, er was en is een lijstje van dingen die Donald verstaanbaar kan uitspreken, al de rest vervalt in een rijkelijke waterval van gekwaak.
Deze stem is trouwens afkomstig van niemand minder dan Clarence Nash, die na verloop van tijd de bijnaam "Ducky" Nash kreeg. Meer hierover volgt bij de bespreking van de special features, aangezien hierop uitgebreid werd ingegaan.
Het is geen toeval dat net in 2004 een 2-disc set werd uitgebracht met daarop alle shorts waarin Donald de hoofdrol speelde tussen 1934 en 1941. In 2004 werd Donald Duck namelijk 70 jaar oud, een gelegenheid die Disney niet wou laten voorbijgaan zonder dit samen met de fans te vieren in de vorm van een luxueus uitgegeven dvd-set. Een gedetailleerde bespreking van de uitvoering van deze set volgt bij de bespreking van de special features.
Na 1941 werd de normale filmcarrière van Donald even onderbroken door de 2e wereldoorlog. Walt Disney stelde zijn studio's ter beschikking van de krijgsmachten en gevolg waren een heel deel propagandafilmpjes, in een groot deel daarvan speelt Donald een belangrijke rol. Ook werden er tientallen, zoniet honderden logo's ontworpen voor de verschillende eenheden in het Amerikaanse leger, die graag als embleem een Disneyfiguur hadden. We gaan daar in deze review echter niet uitgebreid op in aangezien dit allemaal uitvoerig aan bod komt op een andere set in de Disney Treasures reeks, nl. Walt Disney On The Frontlines.
AFLEVERINGEN
Zoals reeds eerder vermeld vinden we op deze 2 schijven alle shorts die tussen 1934 en 1941 geproduceerd werden in chronologische of alfabetische volgorde. Beide opties zijn namelijk beschikbaar in het hoofdmenu van de DVD. Ook kan je kiezen voor de "Play All" optie waarmee alle shorts na elkaar vertoond worden.
Bij vele andere animatietitels op DVD is censuur van, zoals dat dan genoemd wordt, politiek incorrecte gebeurtenissen of dergelijke meer hier niet toegepast. Disney heeft dit op de correcte manier opgelost, animatiekenner en Disney liefhebber Leonard Maltin geeft namelijk voor elke short waarover discussie mogelijk zou zijn een korte inleiding over het hoe en waarom hiervan. In plaats van de bewuste scenes weg te knippen wordt de kijker dus gewoon ingelicht dat dergelijke situaties in de hedendaagse samenleving als ongepast beschouwd worden, maar toen als normaal beschouwd werden.
Hieronder een overzicht van alle shorts die op deze dubbel-disc set aanwezig zijn:
Disc 1 (1934-1939)
1934
The Wise Little Hen
In zijn filmdebuut op het witte doek speelt Donald eigenlijk maar een gastrol, want dit filmpje hoort eigenlijk thuis in de Silly Symphonies reeks.
Een hen is op zoek naar hulp voor het planten van de maïs. Nadat Peter Pig al weigerde vraagt ze het aan Donald die als bij donderslag last krijgt van krampen in zijn buik. Eenmaal de maïs gepland is en een paar maand later geoogst wordt, verandert de eend wel van gedachten.
1936
Donald and Pluto
Donald is als een echte loodgieter bezig een lek in de waterleiding te dichten, het vlot echter niet zoals het moet en tot overmaat van ramp slikt Pluto nog eens een magneet in. Dit tot grote ergernis van Donald, die voor het eerst in één van zijn woede-vlagen uitbarst, die enkel en alleen het lek wil dichten.
1937
Don Donald
Eenzaam rijdt Don Donald door Mexico to bij zijn geliegde Dona Duck, zijn grote mond brengt hem echter weer in de problemen en bijgevolg moet Dona niet meer van hem weten. Om indruk te maken ruilt Donald zijn ezel voor een auto, al snel is Dona het gebeurde vergeten en maken de 2 een ritje door de woestijn, maar auto's kunnen in panne vallen ...
Modern Inventions
Het Huis van de Toekomst bestond dan nog wel niet in 1937, maar Donald gaat wel aan iets gelijkaardigs een bezoekje brengen. Dit bewijst nogmaals hoe groot de inventiviteit van de Walt Disney Studios wel niet was. Het bezoekje van Donald loopt echter niet te vlot, te beginnen met een robot die niet anders doet dan Donald's hoed wegnemen.
Donald's Ostrich
Donald is een echte dierenvriend, wel op zijn minst toch totdat het dier in kwestie hem begint te enerveren. Op het moment werkt hij namelijk in een station, daar vindt hij een doos waarin een struisvogel genaamd Hortense zit. Op het eerste zicht lijkt daar niets mis mee, Tot het dier natuurlijk kattekwaad begint uit te halen en zich zo de woede van Donald op de hals haalt.
1938
Self Control
Donals luistert op de radio naar een programma dat hem moet helpen om zijn woede aanvallen onder controle te houden. Het succes van de tips die gegeven worden is echter heel miniem te noemen ...
Donald's Better Self
Het duiveltje en het engeltje in Donald gaan weer eens aan het werk, het duiveltje wil dat Donald gaat vissen, het engeltje zegt dat hij mooi naar school moet. Donald luistert in eerste instantie natuurlijk naar het duiveltje, maar zo snel geeft zijn engelbewaarder het niet op.
Donald's Nephews
Het filmdebuut van Donald's neefjes Huey, Dewey en Louie. Vooraleer Donald de deur goed kan open doen, stormen ze binnen op hun driewielers. De kinderen razen als een wervelwind door het huis en Donald gaat wanhopig op zoek naar een oplossing om hen te kalmeren. Hij hoopt de oplossing te vinden in een boek ...
Polar Trappers
In dit filmpje is ook Goofy van de partij. Goofy zit een walrus achterna en Donald krijgt het aan de stok met een bende pinguins. Doel is de dieren levend te vangen, maar dat is natuurlijk niet erg makkelijk als je je aan ze doodergert.
Good Scouts
Donald neemt zijn neefjes mee op kampeertocht in het Yellowstone National Park, waar hij van hen goede scouts hoopt te kunnen maken. Zelf wil hij het goede voorbeeld stellen. Versteende bomen, een beer en een oude gijser maken dat er echter niet makkelijker op. Wanneer de neefjes besluiten hem een handje te helpen, lopen de dingen helemaal in het honderd.
The Fox Hunt
Net als in Polar Trappers is ook hier Goofy weer van de partij. Dit maal gaan beide klunzen op vossenjacht. Goofy verzorgd de paarden en Donald staat in voor de honden. Het spreekt voor zich dat dit enkel in de ene mistoestand na de andee kan uitmonden.
Donald's Golf Game
Wanneer Donald zin heeft in een partijtje golf besluiten zijn neefjes om de ene grap na de andere met hun oom uit te halen. Gaande van sprinkhanen in het golfballetje tot wegvliegende golfsticks.
1939
Donald's Lucky Day
Een bende criminelen wil een pakje met een bom erin laten afleveren bij de concurrentie. Degene die dat pakje moet gaan bezorgen is niemand minder dan de nietsvermoedende Donald Duck. Tot overmaat van ramp blijkt het ook nog eens vrijdag de 13e te zijn, staan er hopen ladders in de weg en lijken zwarte katten het op Donald gemunt te hebben.
The Hockey Champ
Donald is maar weer eens aan het opscheppen tegen zijn neefjes. Hij beweert de beste ijshockey speler te zijn die er is. Bij een korte demonstratie blijkt dit te kloppen en in de roes van de overwinning beweert Donald dat hij dat zelfs geblinddoekt kan, dat had hij beter niet gezegd.
Donald's Cousin Gus
Net wanneer Donald aan z'n luch wil beginnen wordt er op de deur geklopt, het is niemand minder dan Donald's andere neef, Gus. Niettegenstaande het feit dat grootmoeder Duck beweerde dat hij niet veel eet, weet Gus zich met gemak een weg te banen door Donald's ijskast. Voor Donald de kans krijgt iets in zijn mond te steken is Gus er al mee weg.
Beach Picnic
Donald brengt een dagje door aan het strand. Een opblaasbaar zeepaard bezorgt hem heel wat pret, maar Pluto denkt daar anders over, die is namelijk doodsbenauwd van het ding. De pret duurt echter niet lang wanneer een bende mieren besluit dat Donald's picknickmand een mooi doelwit vormt.
Sea Scouts
Hue, Dewey en Louie gaan samen met oom Donald zeilen. Het duurt echte niet lang voordat alles misloopt en Donald serieus wat moeite moet doen om hen veilig weer thuis te krijgen. Het feit dat een haai hem echte wel ziet zitten als vieruurtje dient wel als motivatie om sneller thuis te raken.
Donald's Penguin
Donald ontvangt van een vriend een pakje uit antarctica, het blijkt een "pinguin op ijs" te zijn. Wanneer Donald's goudvis echter verdwijnt, denkt hij meteen dat de Pinguin die opgegeten heeft en straft hem. Wanneer echter blijkt dat dit niet zo was, schaamt Donald zich en probeert het weer goed te maken met de pinguin. Deze laatste is nu echte uit op wraak en geeft Donald pas echt een reden om kwaad te worden.
The Autograph Hound
Donald probeert in de filmstudios binnen te raken om handtekeningen te verzamelen van zijn favoriete filmsterren. Al snel vind hij er een paar, de ene al welwillender dan de andere om z'n handtekening te zetten in Donald's verzamelboek. Wanneer één van de filmsterren Donald echter herkent, stromen ze uit alle richtingen toe om Donald's handtekening te bemachtigen.
Officer Duck
Agent Donald Duck, die een dutje aan hetd oen was, krijgt de opdracht Tiny Tom te gaan arresteren. Tiny Tom blijkt echter niet zo heel erg klein te zijn, bovendien moet hij ook nog eens niet van agenten weten. Om Tom te misleiden verkleedt Donald zich als een baby ...
Disc 2 (1940-1941)
1940
The Riveter
Wanneer Donald al zingend een werf passeert, merkt hij een bordje op waarop om hulp gevraagd wordt. Aangezien hij wel een duit wil bijverdienen, gaat hij zich aanmelden. De ploegbaas lacht hem eens goed uit en neemt hem dan mee naar de top van het gebouw. Het duurt niet lang vooraleer de eend het aan de stok heeft met de norse ploegbaas.
Donald's Dog Laundry
Pluto gaat niet graag in bad en Donald heeft daar de ultieme oplossing voor bedacht. Hij heeft namelijk een automatische hondenwasser bedacht, het enige waar hij dus geen rekening mee gehouden had was dat hij Pluto nog wel in de buurt van de machine moet krijgen.
Billposters
Weerom zien we Donald en Goofy samen in actie, deze keer zijn ze wel niet op jacht naar pinguins of vossen. Wel zijn ze op weg met een hele bende affiches die moeten geplakt worden. Alles gaat vlot todat ze bij een oude windmolen aankomen die Goofy's posters doet verdwijnen. Donald krijgt het dan weer aan de stok met een geit die vind dat die posters best wel goed smaken.
Mr. Duck Steps Out
In deze short krijgen we Daisy Duck nog een keer te zien. Donals heeft namelijk vrijaf en besluit daarom maar eens bij Daisy op bezoek te gaan. De neefjes gaan er zich echter al snel mee bemoeien, tot grote ergernis van Donald.
Put-Put Troubles
Donald probeert een ritje met z'n boot te maken, maar de motor maakt het hem daarbij niet bepaald gemakkelijk. En Pluto wordt achtervolgt door een ongewenst aanhangsel waar hij maar niet van afraakt.
Donald's Vacation
Een vakantie met Donald Duck kan enkel in het honderd lopen. Daar is deze vakantie dus geen enkele uitzondering op: hardnekkige stoelen, een bruine beer en een bende eekhoorns. Het zit Donald dus duidelijk weer eens niet mee.
Window Cleaners
Ruiten wassen is een gevaarlijk beroep, zeker als je naam Donald Duck is en je hulpje een hond als Pluto. Een emmer proper water tot bij Donald krijgen lijkt dan ook een enorm probleem te zijn.
Fire Chief
Donald probeert een brandweerdienst op poten te zetten, samen met zijn 3 neefjes. Wanneer ze een oproep binnenkrijgen lijkt alles echter mis te gaan. Om te beginnen stormt Donald al aan topsnelheid de kazerne uit, om zich enkele seconden later te realiseren dat het net deze is die in brand staat.
1941
Timber
Donald passeert een houthakkershut en ruikt allerlei lekkere dingen door het venster, hij steekt zijn hand naar binnen en probeert wat bijeen te grabbelen. Spijtig genoeg is Pete, de eigenaar van de hut thuis en ziet alles wat er gebeurt. Hij geeft Donald de kans te werken voor het eten, maar Donald zou Donald niet zijn moest hij hier niet onderuit te proberen raken.
Golden Eggs
Wanneer Donald in de krant leest dat de prijs van eieren dramatiscg gestegen is, haast hij zich naar zijn kippenhok om zijn schat te verzamelen. Daarbij had hij echter geen rekening gehouden met de haan. Die zite dat namelijk minder goed zitten.
A Good Time for a Dime
In de jaren 30 bestonden er zogenaamde Penny Arcades waarin mensen zich voor een penny per "attractie" konden amuseren. Een soort voorloper van het hedendaagse lunapark als het ware. Donald gaat in een dergelijk park op bezoek, maar de verschillende attracties spelen echter vals, waardoor Donald nooit wat lijkt te winnen.
Early to Bed
Donald besluit om vraag onder de wol te kruipen, maar spijtig genoeg voor hem zijn zowel zijn bed als zijn alarmklok het daar niet mee eens. Donald verklaart hen dan ook de oorlog uit naam van de rust. Van slapen komt zo natuurlijk weer niet veel in huis.
Truant Officer Donald
Huey, Dewey en Louie zijn weer eens aan het spijbelen en Donald moet hen tot de orde roepen en terugbrengen naar school. Hij heeft de jongens snel genoeg gevonden, maar zoals gewoonlijk zijn ze hem weer eens te slim af.
Old MacDonald Duck
In het begin van dit filmpje lijkt alles voor één keer goed te gaan in Donald's leven. Hij woont op een boerderij en maakt zijn ronde om alle dieren eten te geven en de koe te melken. Dat was echter allemaal buiten één simpele bij gerekend die vastberaden is om Donald's leven er niet makkelijker op te maken.
Donald's Camera
Donald geeft het goede voorbeeld door wat reclame te volgen die hij ziet. Namelijk dat je beter een foto kan nemen van een dier dan het neer te schieten en te laten opzetten. Vol enthousiasme gaat hij op tocht om enkele foto's te maken. Wanneer de dieren echter niet meewerken zoals Donald zou willen, begint Donald toch van gedacht te veranderen.
Chef Donald
Weerom staat de radio ten huize Duck te spelen. Donald wil namelijk wafels maken en volgt daarvoor het recept dat op de radio uitgelegd wordt. Hij vergist zich echter met een ingredient en voor hij het weet is het deeg zo elastisch als maar kan. Tenmidden van dat alles wil Donald nog steeds een paar wafels bakken.
De collector's set The Chronological Donald is één van de meest rijkelijk gevulde op het gebied van shorts tot op dit moment. Enkel The Complete Goofy doet het nog beter met in totaal 46 filmpjes, goed voor zo'n 320 minuten kijkplezier. Niettegenstaande heeft ook deze set een mooie speelduur van 4 en een half uur.
Hopelijk volgt er volgend jaar een Volume 2 waarin we het vervolg van de avonturen van Donald Duck te zien krijgen.
BEELD EN GELUID
Voor de bespreking van de beeldtransfer maken we eerst en vooral de vergelijking met de shorts die op dit moment verspreid over verschillende andere releases verkrijgbaar zijn en niet dezelfde restauratie ondergingen als degenen aanwezig in deze set. Nadien gaan we verder in op de beeldkwaliteit van deze set zelf.
Als vergelijkingsmateriaal kozen we voor de short "Modern Inventions" die terug te vinden was op
deel 3 in de Walt Disney Sprookjes reeks. Aan de linkerzijde zetten we steeds de opgekuiste versie en aan de rechterzijde de versie die op de Sprookjes DVD aanwezig is.
Bij deze eerste screenshot valt al onmiddelijk op dat er wat niet klopt met het beeldformaat op de oudere DVD, in de nieuwe transfer is namelijk aan zowel de zijkanten als onderkanten een pak meer te zien.
Wat ook meteen opvalt is dat de kleuren bij de nieuwe versie een pak levendiger en voller overkomen. Op dat vlak krijgen we bij de oudere versie te maken met een vrij doffe kleur, die naar de gelige kant toegaat.
Wat ons bij deze screenshots vooral opviel (naast het feit dat er duidelijk in geknipt is) was het feit dat de oude transfer rijk is aan beschadigingen en meestal vrij soft overkomt. Bij de Treasures-versie oogt het beeld haarscherp en zijn heel veel van deze beschadingen herstelt. Natuurlijk heeft men niet alles kunnen herstellen, anders zou het geheel er te artificieel gaan uitzien.
Als laatste item bij deze vergelijking nog even bovenstaande screenshot meegeven. Hierop is duidelijk een combinatie van zowel ghosting, interlacing als edge enhancement te zien. Dergelijke artefacten zijn natuurlijk helemaal ongewenst. Gelukkig heeft de Treasures set daar geen last van.
Dan wordt het nu tijd om de transfer van de 2 schijven in deze set eens onder de loupe te nemen. We kunnen eigenlijk met niks dan lof spreken over de restauratie die het beeld heeft ondergaan. Zoals uit bovenstaande vergelijking al duidelijk was zijn in de mate van het mogelijke beschadigingen en vuiltjes uit het beeld verwijderd. Ook de kleuren zijn in hun originele staat hersteld en daardoor oogt de transfer zeer fris en kleurrijk.
De transfer is natuurlijk niet vrij van fouten. Alhoewel we in dit geval de opmerkingen die we gaan geven niet echt als fouten kunnen gaan beschouwen gezien de leeftijd van het bronmateriaal en de beperkingen van de technologie 60 a 70 jaar geleden. Vooral bij de eerste paar filmpjes zijn er wat problemen, het beeld durft wat te trillen en zijn er problemen met de kleurconvergentie. We vermoeden dat hier tijdens het filmen van het origineel wat is misgegaan en dat is natuurlijk niet te repareren met een digitale restauratie. Verder oogt de transfer zeer kleurrijk van deze filmpjes, dus en heeft in de mate van het mogelijke opgekuist.
Bij alle daaropvolgende filmpjes is dit probleem van de baan en oogt alles weer normaal. Opmerking die we daarbij nog kunnen maken is dat er steeds wel wat filmgrain aanwezig is, hoe ouder de filmpjes, hoe meer. Ook beschadigingen en vuiltjes durven nog wel eens optreden. Naarmate de shorts minder oud worden komt daar echter verbetering in. Zoals we eerder al vermelden zou een volledig verwijderen van alle ongeregeldheden tot een te kuntmatig uiterlijk hebben kunnen lijden. Het stoort ons dus totaal niet dat de transfer af en toe de leeftijd van de filmpjes verraad. Dat hoort er nu eenmaal bij, in ieder geval is dit een transfer van hoogstaand niveau waarbij de digitale technologie net zoals bij Sneeuwwitje zijn vruchten heeft afgeworpen.
Bij vergelijking van de audiotransfer tussen de Treasures set en de Sprookjes DVD valt het onmiddelijk op dat de audiotrack op de oudere DVD heel wat gedateerder klinkt. Geluid is heel wat moeilijker, zoniet onmogelijk, om te restaureren, toch heeft men ook hier weer z'n uiterste best gedaan om een zo goed mogelijke audiotransfer te presenteren. Enkel bij de short "Polar Trappers" viel er ons enige vervoming van het geluid op bij tijden. Verder verbetert ook hier, net als bij de videotransfer, het geluid naarmate de shorts minder oud worden.
EXTRA’S
Disc 1
Introduction
Vooraleer je in het eigenlijke mnu komt, leidt Leonard Maltin je kort in de wereld van Donald Duck in. Hij geeft je meteen ook een korte opsomming van de inhoud van de DVD.
Publicity and Memorabilia Gallery
Als eerste extra op Disc 1 vinden we een gallerij met posters, stripverhalen, reclame en covers van weekbladen omtrent Donald Duck. Een aantal van deze items is vergezeld van commentaar door Leonard Maltin
Story And Background Art Gallery
In deze galerij vinden we van een aantal shorts een tiental schetsen en achtergrondtekeningen terug. Net als bij de Publicity Gallery gaan deze in veel gevallen vergezeld van commentaar door Leonard Maltin.
Disc 2
Introduction
Ook op Disc 2 leidt Leonard Maltin je kort in, hij gaat op dezelfde manier als bij de vorige introductie verder en heeft het over de populariteit van Donald.
Clarence "Ducky" Nash: The Man Behind the Duck
In deze featurette wordt een profiel geschetst van de man die meer dan 50 jaar Donald van een stem voorzag. Dit door een combinatie van uitleg door Maltin, archiefbeelden van Nash zelf. De featurette is vrij kort (een goede 5 minuten), maar biedt een waterval aan nuttige informatie die iedere Disney en / of animatiefan zeker niet zal willen missen.
Easter Eggs
Zoals bij vorige sets in de reeks zijn ook op deze set weer een paar easter eggs aanwezig. Indien je reeds vertrouwd bent met de reeks, of wel van een uitdaging houdt, dan weet je deze wel te vinden. Indien dat niet het geval is kan je steeds onze rubriek met easter eggs raadplegen.
Verpakking
In regio 1 zijn de Walt Disney Treasures allemaal gelimiteerde edities. The Chronological Donald werd op een oplage van 165.000 exemplaren geperst, waarna het materiaal weer de kluis in ging. De verpakking is erg stijlvol, elke set zit namelijk in een mooie tin, met kleurenopdruk en reliëf waar nodig. Binnenin die tin vinden we een Alphapack keepcase van dubbele breedte, met daarin een cover met goudopdruk. Wanneer we deze open doen krijgen we de 2 schijfjes te zien, met een erg mooie opdruk. Verder zit hier nog een poster of miniformaat bij van Donald's Vacation en een certificaat van echtheid. Prima verpakking !
Menu's
Vooraleer we overgaan naar onze conclusie, willen we toch nog even meegeven dat de menu's erg stijlvol en kleurrijk ontworpen zijn. Ze passen perfect bij de shorts die ze begeleiden en zijn voorziejn van achtergronddeuntjes uit de filmpjes zelf of in een gelijkaardige stijl.
CONCLUSIE
Een van de jongste telgen in de Walt Disney Treasures reeks is een schot in de roos. Donald Duck is één va de populairste Disney figuren aller tijden en heeft ook een behandeling naargelang gekregen op DVD. Beeld- en geluidskwaliteit zijn erg goed gezien de leeftijd van de shorts. Extra's zijn omwille van de overvloed aan filmpjes nogal karig, maar wat aanwezig is, is van goede kwaliteit. Indien je de set nog niet in huis hebt en je een regiovrije speler hebt, hij is nog in beperkte mate beschikbaar bij de verschillende Amerikaanse online shops. Heb je geen regiovrije speler, dan is de benelux uitgave die begin augustus volgt verplichte kost. Dit zijn DE klassiekers die in niemand's collectie mogen ontbreken, Disney: we want more !