DVDInfo.be >>
Bespreking >> SLIDERS - SEASON 1 & 2 DUAL-DIMENSION EDITION
SLIDERS - SEASON 1 & 2 DUAL-DIMENSION EDITION
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-04-18
SERIE
Stel je even voor dat Hitler nooit geboren zou zijn geweest, omdat er in de kraamkliniek verwikkelingen zouden hebben voorgedaan. De Tweede Wereldoorlog zou nooit plaats hebben gehad, en de wereld zou nooit de bittere pil van het nazisme hebben moeten slikken. De keerzijde van de medaille: stel dat Hitler eerder dan de Amerikanen beschikking had gehad over atoomwapens, dan woonden we nu allemaal in een jodenvrij Groot-Germanië dat zich zou uitstrekken van Vladivostok tot Gibraltar. Kleine veranderingen doen de loop der geschiedenis uit elkaar splijten in een quasi oneindigdimensionale variëteit van werelden, waarbij de éne wat meer op de onze lijkt dan de andere, maar waar telkens iets fundamenteels mis mee is.
Overgiet deze premisse met wat speculaties over een geünifieerde veldentheorie uit de quantummechanica - tot op heden nog steeds een onopgelost probleem, en je hebt de perfecte basisingrediënten voor een science-fictionreeks over vier reizigers die per ongeluk in een parallelle wereld verzeild geraken, en week na week proberen om hun eigen wereld te bereiken. En daar telkens weer miserabel in falen. Bolleboos Quinn Mallory (Jerry O'Connell) heeft namelijk een toestel in elkaar geknutseld om - na het oplossen van de zogenaamde Einstein-Rosen-Podensky-brug - dergelijke wormgaten tussen twee werelden te openen, en wanneer zijn professor fysica, Maximilian Arturo (John Rhys-Davies) en zijn vriendin Wade (Sabrina Lloyd) langs komen om het fenomeen eens met eigen ogen te zien, worden ze in de poort gezogen, samen met een toevallige passant, schlager-zanger Rembrandt "Crying Man" Brown (Cleavant Derricks) - zo genoemd omdat ófwel zijn publiek, ófwel hijzelf steevast bij elk optreden spontaan beginnen te janken van miserie. De timer geraakt bij hun eerste reeks echter stuk, en in plaats van het proces te kunnen sturen, zijn ze aangewezen op random-sprongen tussen verschillende universa op gezette tijdstippen. Missen ze een sprong, dan zijn ze gedoemd om in het universum van het moment achter te blijven.
De reeks is het geesteskind van Star Trek: The Next Generation-scenarist Tracy Tormé en The Naked Gun-producent Robert K. Weiss, en het idee werd gesteund door producent John Landis (An American Werewolf In London). Tormé kwam naar verluidt op het originele idee door een artikel te lezen over een mislukte aanslag op George Washington, en zich vervolgens af te vragen hoe een dergelijke aanslag een impact zou hebben gehad op de wereld zoals hij die vandaag kent. Eens deze premisse goed en wel was vastgelegd, bleven de ideeën onuitputtelijk toestromen. Wat als antibiotica nooit was uitgevonden? Wat als de dinosaurussen nooit waren utgestorven? Wat als de vrouwen de dienst zouden uitmaken in de maatschappij in plaats van de mannen? Het aantal mogelijkheden scheen onuitputtelijk, ondanks het feit dat elk van de scenario's ongeveer volgens hetzelfde stramien wordt opgebouwd: de Sliders arriveren op een wereld die op de hunne lijkt, maar toch op een paar cruciale punten verschilt. Net op basis van die cruciale punten werken ze, of enkele van hen, zichzelf vervolgens in nesten, en vervolgens is het weer een race om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn wanneer de timer afgaat en ze naar de volgende wereld versassen. Missen ze namelijk een mogelijkheid - zo wordt ons altijd duidelijk gemaakt - dan zitten ze voor eeuwig en altijd vast in het universum waar ze dat ogenblik zitten. En ja, telkens zou het beter voor hen zijn wanneer ze zich niet zouden hebben bemoeid met de geplogenheden in het universum waar ze te gast zijn, en nee, ze kunnen het niet laten om zich toch te moeien. Anders was er voor de kijker niets aan, natuurlijk.
Alhoewel het toch onwaarschijnlijk lijkt dat ze telkens op het laatste nippertje hun aansluiting naar de volgende wereld halen, heeft de reeks het ontegensprekelijk het voordeel dat het centrale gegeven niet tijdreizen is; elke film of reeks over tijdreizen eindigt vroeg of laat in een stel tijdsparadoxen waardoor het verhaal ontspoort. De Sliders reizen niet in de tijd, maar tussen werelden waarbij een kleine verandering in de geschiedenis vaak dramatische gevolgen in het heden als gevolg heeft. In sommige van de werelden lopen ze bovendien hun dubbelganger uit dat universum tegen het lijf, en die heeft niet altijd goede bedoelingen. Dit betekent natuurlijk dat er vaak gebruik wordt gemaakt van blue-screen technieken waardoor eenzelfde acteur twee rollen kan vervullen, de originele Slider en zijn of haar dubbelganger uit het universum in kwestie. Alleen in het geval van Rembrandt Brown (Cleavant Derricks) heeft men op bijzonder ingenieuze wijze het feit uitgespeeld dat de acteur over een identieke tweelingsbroer (Clinton Derricks-Carroll) beschikt; dit kleine geheimpje is achteraf uitgelekt, maar zorgde in eerste instantie toch voor verbaasde blikken van hoe-hebben-ze-dat-gedaan wanneer bijvoorbeeld Rembrandt Brown zijn dubbel een hand of een knuffel geeft. Niet alle afleveringen zijn even sterk, maar de makers hebben hun uiterste best gedaan om het gegeven zo goed mogelijk uit te werken, en de perfecte uitbalancering tussen drama en humor houdt de reeks zeker deze eerste twee seizoenen levendig en fris.
Desondanks waren productieproblemen vanaf dag één hét probleem bij Sliders. Fox had het in die periode veel te druk met het promoten van die andere science-fictiongigant, The X-Files, en liet de productie van Sliders wat teloor gaan. Dit lag aan de basis van enkele ongelukkige keuzen: de afleveringen werden niet in de bedoelde volgorde uitgezonden, waardoor de continuïteitsopbouw bemoeilijkt werd, de cliffhanger van seizoen 1 werd nauwelijks tot niet opgevolgd en tot overmaat van ramp begonnen de producenten zich ook te bemoeien met de inhoud van de show. Zo werd het semi-reguliere karakter van Conrad Bennish (Jason Gaffney), op de oorspronkelijke wereld een geeky student van professor Arturo, uit de reeks geweerd omdat er op Fox al een paar andere reeksen liepen met vergelijkbare karikaturen. De ingreep die door de fans het minst werd geapprecieerd was echter het invoeren van een altijd weerkerende vijand, die in de aflevering Invasion voor de eerste keer ten tonele wordt gevoerd: de Kromaggs, een intelligent en oorlogszuchtig apenras dat de kunst van het sliden beheerst en die erop uit zijn om alle parallelle universa te veroveren. Fox heeft bovendien de reeks na twee seizoenen uit haar line-up geschrapt, iets wat ze nog al eens doen met kwalitatieve sci-fi (remember Futurama?). De reeks werd echter opnieuw opgepikt door Sci-Fi Channel, die seizoenen 3 tot en met 5 produceerden, maar er een heel andere stempel op wilden drukken, die mogelijk de fans nog meer vervreemd heeft. Deze, andere inhoudelijk ingrepen en interne onenigeden, zorgden ervoor dat de castleden één voor één afhaakten, totdat tegen het einde van het vijfde seizoen van de originele cast alleen nog Cleavant Derricks overbleef.
En dat is nu net het spijtige aan de reeks, want het originele viertal was een zeer getalenteerd stel acteurs met veel mogelijkheden om het beste uit deze reeks te putten. Jerry O'Connell heeft enorm veel uitstraling als Quinn Mallory, en zijn sympathiekmakende verlegenheid wordt perfect gebalanceerd door de heerlijke Sabrina Lloyd als Wade Wells. Er wordt bovendien altijd een romantisch spanningsveld tussen de twee gecreëerd, waarbij het uitspreken van hun gevoelens tegenover elkaar altijd wordt gedwarsboomd door de hindernissen van het moment. Deze succesformule sloeg in The X-Files ook aan, maar is in deze reeks zeker zo nadrukkelijk aanwezig. Cleavant Derricks is duidelijk aan boord gehesen als comic relief, maar de show wordt gestolen door John Rhys-Davies, als de flamboyante en heetgebakerde Engelsman Maximilian Arturo die zich door de reeks heen scheldt en vloekt in onvervalste Kapitein Haddock-stijl, en op alles en iedereen zwartgallige commentaar spuit. Terwijl hij probeert de ernst hoog te houden, belandt uitgerekend hij altijd in de meest potsierlijke situaties, en zijn gaven zoals zijn intellect en doorzicht botsen altijd met zijn gebreken zoals zijn impulsiviteit, zijn ijdelheid en af en toe zijn overgewicht. In deze bezetting zou de reeks tot halverwege het derde seizoen doorlopen; daarna werden sommige personages uit de reeks geschreven, en vervangen door nieuwe vaste personages, waaronder Kari Wuhrer als Maggie Beckett.
EDITIE
Deze Sliders Season One & Two Dual-Dimension Edition is enkel verkrijgbaar in regio 1 en in een UK-variant van regio 2. De negen afleveringen (waaronder een pilootaflevering van dubbele lengte) van seizoen 1 en de dertien afleveringen van seizoen 2 zijn hierop terug te vinden; alleen is de volgorde totaal verprutst. 20th Century Fox heeft namelijk nooit de moeite willen doen om de afleveringen in de volgorde uit te zenden die de makers origineel voor ogen hadden. De volgorde die U op deze discs terugvindt, is dus de uitzendvolgorde. De bedoelde volgorde, tevens de orde waarin we U aanraden de afleveringen te zien, is:
Seizoen 1:
- Pilot
- Summer Of Love
- The Prince Of Wails
- Fever
- Last Days
- The Weaker Sex
- Eggheads
- The King Is Back
- Luck Of The Draw
Seizoen 2:
- Into The Mystic
- Time Again And World
- El Sid
- Love Gods
- The Good, The Bad And The Wealthy
- As Time Goes By
- Gillian Of The Spirits
- Obsession
- Invasion
- Post Traumatic Slide Syndrome
- In Dino Veritas
- Greatfellas
- The Young And The Relentless
Met de aankondiging ervan in regio 1 schijnt er bovendien eindelijk schot te zitten in de uitgave van de overige seizoenen.
AFLEVERINGEN
Season 1
1. +2. Pilot
In deze pilootaflevering zien we hoe Quinn zijn machine aan het fijn-tunen is, en na enkele experimenten met dode materie besluit hij ook eens levende materie door zijn wormtunnel te sturen. Ethisch vindt hij er niets beters op dan zichzelf naar het parallelle universum te sturen, en hij komt in een bizarre wereld terecht waar Kennedy nog steeds president is, de CD het uiteindelijk heeft moeten afleggen tegen de goeie ouwe vinylplaat, en de mensen doorrijden bij rood en stoppen bij groen. Quinns timer zorgt ervoor dat hij na een korte tijd terug naar zijn eigen wereld wordt gezogen. Daar blijkt echter één van zijn dubbelgangers intussen amok te hebben gemaakt door onder meer professor Arturo in het openbaar te beledigen en zijn vriendin Wade, aan wie hij nooit zijn liefde heeft durven bekennen, een flinke pakkerd te geven. Quinn treft Quinn 2 bij hem in de kelder aan, en die maakt hem warm voor het maken van slides, trips naar paralelle universa. Ergens moet er namelijk een universum zijn waar oorlog gebannen is of kanker genezen. Het probleem is dat je nooit weet in welke wereld je precies terecht zal komen. Wanneer Wade en professor Arturo opheldering komen vragen voor Quinns vreemde gedrag, worden ze samen met Rembrandt Brown, een toevallige voorbijganger, in een wereld gezogen waar een drastische klimaatsverandering heeft toegeslagen en de wereld onder een dik pak ijs ligt. Op de vlucht voor een tornado, door voortijdig terug te keren, geraakt het mechanisme van Quinns timer volledig ontregeld, en eindigen ze in een wereld waarin het Amerikaanse kapitalistische systeem is ingestort en de Russen Amerika hebben gekoloniseerd en gerestyled. Rembrandt wordt er gearresteerd wegens een poging tot betalen met dollars, en Wade's dubbelgangster in deze wereld blijkt de leidster van het ondergronds verzet. Samen met het verzet proberen ze om Rembrandt en Wade 2 vrij te krijgen, hierbij geholpen door het feit dat de generaal die de gevangenis leidt, de dubbelganger van Arturo is. Het viertal slaagt erin om aan de woedende menigte commies te ontsnappen en terug te keren naar hun eigen wereld.
Of dat denken ze toch...
3. Fever
De Sliders komen in een wereld terecht waar iedereen aan een acute vorm van smetvrees lijkt te lijden, en waar de CHC - de Californische gezondheidsdienst, vrij actief jacht maakt op al wie symptomen vertoont van de ongeneeslijke, erg op hepathitis lijkende ziekte "Q". Wade komt in contact met een zieke, en doordat haar immuunsysteem anders is dan op deze wereld, wordt ze enorm snel slechter. Quinn's parallel in deze wereld is echter "Patient Zero", de door de overheid gezochte initiële verspreider van het virus. Professor Arturo ontdekt echter dat deze wereld penicilline als geneesmiddel niet kent.
4. Last Days
De aarde staat twee dagen voor de algehele vernietiging door een komeet. De timer moet echter drie dagen herladen vooraleer ons viertal naar een andere wereld kan springen. Ze besluiten om hun twee laatste dagen apart door te brengen. Rembrandt gaat op zoek naar wat zingeving in zijn leven, en komt op een feestje terecht waarop de genodigden nog eens een laatste keer goed uit de bol willen gaan. Helaas zijn ze niet allemaal even goed bij hun zinnen. Quinn, op zoek naar zijn familie, stuit op zijn laboratorium, en hoopt om er een nieuwe timer te vinden. Hij en Wade geraken in het zicht van het einde eindelijk wat emotioneel dichter bij elkaar betrokken. Arturo ontdekt dat in deze wereld Einstein opzettelijk de ontwikkeling van de atoombom heeft gesaboteerd. Eén van zijn studenten, Conrad Bennish (Jason Gaffney), heeft het prototype van Einsteins mislukte experiment in zijn bezit, en wordt door de rest van de wetenschappelijke wereld als een bedrieger afgeschilderd. Arturo meent echter dat hij samen met Bennish de bom opnieuw zou kunnen uitvinden en daarmee de asteroïde tegen zou kunnen houden. Maar is het wel verstandig om een idioot als Bennish de plannen van de atoombom te bezorgen?
5. The Prince Of Wails
De Sliders belanden in een wereld waarin Amerika nog steeds een Britse kolonie is. Er gaapt een enorme kloof tussen de relatief kleine groep financieel geprivilegieerden en een grote massa mensen die onder de armoedegrens leven. Terwijl de koning in Frankrijk oorlog aan het voeren is, is de feitelijke macht in Amerika in handen van een sheriff, de dubbelganger van professor Arturo. De kroonprins, Harold, is een onwetende jonge snul die als enige publieke taak schijnt te hebben om schandalen te creëren om de tabloids mee te vullen. De sheriff wil echter de kroonprins laten omleggen om zelf de macht te kunnen grijpen. Professor Arturo kan de moordaanslag verhinderen, maar de Sliders én de kroonprins vallen in handen van de Oakland Raiders, een verzetsbeweging die het systeem omver willen werpen. Uiteraard aanzien die professor Arturo verkeerdelijk voor de sheriff.
6. Summer Of Love
Na net te zijn ontsnapt aan een wereld die overzwermd wordt door een soort hybride kruising tussen een wesp en een spin, worden Quinn en professor Arturo tijdens hun sprong naar een andere dimensie gescheiden van Rembrandt en Wade. Ze komen op een wereld terecht waar enerzijds de hippiebeweging uit de jaren '60 nog levend en wel is. Wade en Rembrandt worden er aanzien als profeten die hun de Blijde Boodschap komen verkondigen. De keerzijde van de medaille is minder fraai: niemand minder dan Oliver North is president van Amerika, en het land is in een uitzichtloze oorlog verzeild in Australië, waar de Russen het noorden en de Amerikanen het zuiden bezet houden. De Rembrant van de parallelle wered werd geacht gesneuveld te zijn, en zijn wederverschijning komt dan ook redelijk als een schok. Het besef dat hij niet in het paradijs terecht is gekomen, komt voor Rembrandt wanneer hij merkt dat zijn vrouw hem danig onder de sloef houdt. Quinn en Arturo worden intussen voor twee subversievelingen gehouden, die onder het ultrarechts bewind van North al snel bovenaan de wanted-list van de FBI terecht komen.
7. Eggheads
In een wereld waar intellectuele capaciteiten ongeveer dezelfde sociale bewondering opwekt als sport en filmsterren bij ons, blijkt Quinn één van 's werelds grootste vedetten te zijn in Mindgame, één van de populairste denksporten. Het spel is een kruising tussen jagersbal, othello en trivial pursuit, en Quinn komt in de wereldkampioenschappen uit voor de Californian Eggheads. De Quinn uit deze wereld blijkt echter spoorloos verdwenen te zijn, nadat hij bij de lokale mafia voor een miljoen schulden heeft gemaakt. Joey, een mafiabaas, belooft Quinn plechtig zijn beide benen te breken, tenzij hij tijdens de finale de wedstrijd opzettelijk verliest. Wie het ook danig verprutst heeft in deze wereld, is de dubbelganger van professor Arturo, die er met een minnares naar Europa vandoor is, en zo de woede van zijn vrouw op de hals heeft gehaald. Arturo zelf beleeft de schrik van zijn leven wanneer hij verneemt dat zijn vrouw Christina (Gabrielle Rose) nog leeft, want in zijn thuiswereld is ze overleden aan een hersenaneurysme.
8. The Weaker Sex
Het viertal arriveert in een wereld waar het klassieke rollenpatroon tussen mannen en vrouwen is omgekeerd: de vrouwen houden de voornaamste machtsposities in, terwijl de mannen onderbetaald worden én voor de kinderen en het huishouden moeten zorgen. Wade vindt in deze wereld makkelijk een job op het kabinet van de burgemeester van San Francisco. Anita Ross (Sara Botsford). Nadat hij een vurig pleidooi heeft gehouden voor gelijkberechtiging, wordt professor Arturo aangezocht om te kandideren voor het burgemeesterschap, waardoor hij de eerste mannelijke burgemeester in jaren zou worden. De mannen-partij is wel het mikpunt van diverse intimidatiepogingen. Arturo blijft echter stijgen in de polls, en maakt zelfs een goeie kans om te winnen; de professor vraagt zich daarom af of hij niet beter in deze wereld kan blijven.
9. The King Is Back
Na ternauwernood te zijn ontsnapt aan de doodstraf wegens het spuiten van graffiti, komt Quinn met zijn vrienden in een wereld terecht waarin Rembrandt Brown even legendarisch is als Elvis. Alleen wordt hij al acht jaar geacht dood te zijn, en doet zijn plotse wederverschijning in San Francisco, nota bene midden in een bijeenkomst van Rembrandt-lookalikes, de massahysterie toenemen. Rembrandts voormalige manager, Captain Jack Brim (Chuck McCann) ziet de wederopstanding van The King groots, en hij wil een gigantisch comeback-concert organiseren. Het succes maakt Rembrandt echter blind voor het feit dat er ook mensen zijn die niet zo opgezet zijn met zijn roem. Gesjeesde mede-leden uit zijn vroegere band, bijvoorbeeld.
10. Luck Of The Draw
De Sliders landen op een wereld met slechts een half miljard zielen, die bijna het paradijs op aarde schijnt te zijn. Er heerst een algemene vrede, en geld kan je onbeperkt uit de muur halen. Door geld af te halen doe je bovendien mee aan iets wat The Lottery heet, waardoor je ook nog eens een ongelimiteerde credit card kan winnen. Wade wint de hoofdprijs en overweegt sterk om op deze wereld te blijven, zeker wanneer ze de charmante mede-winnaar Ryan Simms (Nicholas Lea) ontmoet. Alleen Quinn schijnt niet zo onverdeeld gelukkig te zijn, want hij vermoedt dat er iets tegenover zoveel geluk moet staan. En hij heeft nog gelijk ook, want The Lottery is een vorm van overpopulatie-beperking, waarbij de winnaars, nadat ze eens goed in de watten worden gelegd, een zachte dood wordt aangeboden. En fraude tegen het loterijsysteem wordt zowat als de ergste misdaad beschouwd.
Season 2
11. Into The Mystic
Quinns wonde is opnieuw open gegaan, en het gezelschap zoekt een dokter op. Alleen is de wereld waarop ze verzeild zijn geraakt, in de ban van het mystieke, en belanden ze bij een kwakzalver die de één of andere gebedsgenezing uitvoert op Quinn. Niet bereid om voor de hocus-pocus van doctor Xang (Christopher Neame) te betalen, neemt het viertal de benen. In de papieren die ze getekend hebben, staat echter dat het niet-betalen van een doktersrekening tot gevolg heeft dat de dokter bij de patiënt een lichaamsdeel in kwestie mag uitkiezen, en Xang heeft zijn zinnen gezet op Quinns hersens. De enige die hen uit de benarde positie kan brengen waarbij ze voortdurend op de hielen worden gezeten door premiejagers, is de mysterieuze en zich van de buitenwereld afschermende Sorcerer bezoeken. Een bezoek aan de Sorcerer wordt dubbel interessant wanneer ze vernemen dat die over de wetenschap beschikt om gecontroleerd te kunnen sliden.
12. Love Gods
Een biologisch wapen heeft het grootste deel van de mannelijke populatie uitgeroeid. Quinn, Rembrandt en Arturo worden in een kweekkamp gevangen gezet, waar van hen verwacht wordt dat ze zo veel mogelijk vrouwen zwanger maken, in een soort van wapenwedloop tussen de grootmachten om om ter eerst het bevolkingspeil terug te normaliseren. De grootste concurrent van de Verenigde Staten is hierbij Australië, dat nog relatief gespaard is gebleven door het bio-wapen. Geheime agenten van Australië proberen daarom ook het kweekcentrum te saboteren en vruchtbare mannen te ontvoeren. Wade weet de twee partijen tegen elkaar uit te spelen.
13. Gillian Of The Spirits
Op de vlucht uit een wereld waar het regent alsof het de zondvloed is, slaat tijdens het sliden de bliksem in op de vortex. Quinn arriveert samen met zijn vrienden in een wereld waar na het atoombombardement op Hiroshima de technologische vooruitgang een halt is toegeroepen. Alleen bevindt Quinn zich op een zogenaamd "astral plane", waarin hij wel zijn vrienden kan zien en horen maar niet omgekeerd. Bovendien heeft de bliksem de timer onklaar gemaakt, en moeten de drie andere sliders op zoek naar in deze wereld illegaal verklaarde technologie. De enige man die hen kan helpen is Michael Mallory (Tom Butler), Quinns vader. Quinn heeft intussen contact gelegd met een zekere Gillian (Deanna Milligan) die over paranormale gaven beschikt en met "geesten" zoals Quinn kan praten. Alleen denkt iedereen, inclusief haar moeder, dat ze van lotje getikt is.
14. The Good, The Bad, And The Wealthy
De Sliders belanden in een wereld waar het gebied ten westen van de Mississippi één grote staat Texas vormt, die lost staat van de Verenigde Staten. Revolverhelden nemen er de plaats in van advocaten, en juridische disputen bij business-transacties worden per duel beslist. Quinn schiet in een bar per ongeluk een advocaat van de machtige Jack Bullock (Jamie Denton) neer. Bullock is onder de indruk van Quinns kunnen, en probeert hem te polsen om voor hem te komen werken. Bullock heeft eigenlijk zijn zinnen gezet op een vijandige overname van het softwarebedrijf van Priscilla Hardaway (Karen Witter), een weduwe wiens man door toedoen van Jack vermoord is. Alhoewel het verstandigste zou zijn om zich niet in het dispuut te mengen, neemt Quinn het toch op voor Priscilla.
15. El Sid
Op de vlucht uit een wereld waarin een burgeroorlog is losgebroken, nemen de Sliders per ongeluk rebellenleider Sid (Jeffrey Dean Morgan) en zijn gangsterliefje Michelle (Rebecca Chambers) mee. Het nieuwe San Francisco dat ze bereiken is één grote gevangenis, waar, om een zekere discipline te behouden, de gevangenen aan elkaar gekoppeld worden per paar. Als de éne een misdaad begaat, wordt de andere mee gestraft; de bedoeling is dat de "buddies" zo elkaar in toom houden. Ongelukkigerwijs worden nieuwkomers Quinn en Sid aan elkaar gekoppeld, en verdwijnt Sid kort na de slide in de menigte. San Francisco is bovendien hermetisch afgesloten van de buitenwereld, en een allesvernietigende aardbeving kan de stad elk moment van de kaart vegen.
16. Time Again And World
Vlak voor de de parallelle wereld verlaten, is Wade getuige hoe een rechter, John Nassau (George DelHoyo), in koelen bloede wordt neergeschoten. In de volgende wereld moet de moord echter nog plaatsvinden, en Wade kan de rechter nog net op tijd waarschuwen. De rechter schiet echter op zijn beurt een agent neer. Wade heeft de Sliders nu in een diep wespennest laten klauwen: in de wereld waar ze terecht zijn gekomen, heeft in de jaren '60 president J. Edgar Hoover de grondwet nietig laten verklaren, en de staat van beleg is nog steeds van kracht. De politie en de rechters vechten er een strijd uit om de macht, en de grondwettelijke vrijheden zijn volledig opgeschort. Wade heeft uit de vorige wereld nog een laatste electronische kopie van de Bill of Rights meegenomen, en de Sliders proberen die als pasmunt te gebruiken voor Nassau vrij te krijgen.
17. In Dino Veritas
In een wereld waar de dinosaurussen nooit zijn uitgestorven, belanden de Sliders in het midden van het natuurreservaat San Francisco, in het nest van een allosaurus. Op de vlucht voor het dier verstuikt professor Arturo zijn enkel. Terwijl ze een grot proberen te bereiken waar ze relatief veilig zijn voor het dier, ontdekken ze dat ze de professor bij zijn val de timer is kwijtgeraakt. Quinn keert terug om het ding te zoeken, terwijl de rest kennismaakt met één van de parkwachters (Alessandra Petlin). Of toch tenminste, haar hologram. De parkwachtster meent dat ze stropers zijn.
18. Post Traumatic Slide Syndrome
Na 18 maanden van omzwervingen zijn Quinn en zijn collega's eindelijk thuis gearriveerd, waar ze met open armen worden ontvangen. Alhoewel ze onderling hebben afgesproken om behalve aan een paar goede bekenden aan niemand de ware toedracht van hun interdimensionale reizen te vertellen, maakt professor Arturo zonder voorgaand overleg de wetenschap van het sliden aan de wereld kondig, en hij schrijft bovendien alle krediet op zijn eigen conto. Quinn merkt op dat de wereld waar ze verzeild zijn geraakt op een paar kleine pietluttige details verschilt met de wereld zoals hij die herinnert, zoals een paar uitslagen van sportwedstrijden en dergelijke. Er loert echter nog een bijzonder onaangename verrassing om de hoek.
19. Obsession
Op een wereld waar tien percent van de bevolking paranormale gaven heeft, wordt Wade opgewacht door ene Derek Bond (James Patrick Stuart), die kennelijk in een vorig leven een verdoemde romance met Wade heeft beleefd. Bond is voorbestemd om het Prime Oracle (Isaac Hayes) op te volgen, die in een visioen gezien heeft dat hij zal sterven aan een hersenbloeding. Bovendien heeft het Prime Oracle voorspeld dat Wade een beslissende factor in Bonds leven zal worden. De psychische gaven van sommige mensen kunnen echter ook nog voor wat anders gebruikt worden, bijvoorbeeld om de toekomst te voorspellen. Professor Arturo en Rembrandt Brown worden preventief gearresteerd voor een moord die nog moet plaatsgrijpen: die op Wade Wells...
20. Greatfellas
De Sliders belanden in een wereld die duidelijk onder controle staat van diverse mafia-families: de prohibitie is nog steeds van kracht, en het land is bezaaid met gokautomaten. Onze vrienden hebben pech dat ze toevallig net binnenvallen bij een huwelijk dat bedoeld is om twee rivaliserende families bij elkaar te brengen. Rembrandt is bovendien op deze wereld bekend als het hoofd van The Incorruptibles, een laatste politie-eenheid die het hoofd tracht te bieden tegen de georganiseerde misdaad, maar hiervoor compleet niet uitgerust is. Leah Greenfeld (Sarah Strange), de bruid in kwestie, heeft kennelijk met agent Brown een afspraak gemaakt om compromitterende informatie te bezorgen in ruil voor persoonlijke bescherming. In de waan dat de Sliders de Incorruptibles zijn, duikt ze bij hen onder. Bovendien ontvangt Rembrandt 100 000 $ in cash, duidelijk als omkooppoging. Wanneer Quinn het geld wilt terugbezorgen aan de mafia, wordt hij in een bar beroofd.
21. The Young And The Relentless
Het viertal belandt in een chique villa, net te laat om de moord op de eigenaar des huizes te voorkomen. Dat blijkt Quinn te zijn, die op deze wereld getrouwd is met Wade, en aan het hoofd staat van een softwareontwikkelingsbedrijf. Het bedrijf staat op de vooravond van de lancering van een nieuw softwarepakket, Edulearn, dat middelbare scholen overbodig moet maken. Quinn biedt aan de Wade van deze wereld aan om tot aan een cruciale zakenmeting zich uit te geven voor zijn dubbelganger. De echte Wade wordt natuurlijk jaloers wanneer ze de twee ziet flikflooien. In deze wereld is enkele jaren geleden het sociale zekerheidsstelsel over kop gegaan, waarna de jongeren de macht hebben gegrepen, en met een nietsontziende verbetenheid proberen binnen te zijn voor hun dertigste. Arturo en Rembrandt komen in onzachte aanraking met de arm der wet, wanneer ze de avondklok voor personen boven de 30 breken...
22. Invasion
De Sliders worden voor het eerst geconfronteerd met de Kromaggs, een woeste apensoort die de mensheid op een wereld volledig hebben uitgeroeid. Quinn kan met zijn timer één van hun schepen laten neerstorten alvorens hij en zijn vrienden naar de volgende parallelle wereld reizen. Daar komen ze echter tot de afschuwelijke vaststelling dat de Kromaggs niet van een andere planeet komen, maar uit een parallel universum, en dat ze de intentie hebben om alle werelden waar de homo sapiens de dominante soort is geworden, te veroveren.
23. As Time Goes By
Bj een vlucht uit een wereld waar de Spaanse afstammelingen de Verenigde Staten regeren en de Engelssprekenden een minderheid van voornamelijk werkloze immigranten vormen, komt Quinn een oude bekende tegen: Daelin Richards (Brooke Langton), een oud lief. In de volgende wereld kan Quinn het niet laten om haar adres op te zoeken, en hij vindt dat ze in die wereld wordt mishandeld door haar vriendje, Dennis McMillan (Matthew Flint). Quinn kan haar overhalen om hem te verlaten en naar de Quinn van die wereld te trekken; in de volgende parallelwereld echter blijkt de tijd achteruit te lopen en staan de Sliders terecht op de moord op undercoveragente Daelin Richards. Alhoewel het probleem voor hen zich vanzelf oplost doordat de tijd achterwaarts loopt, will Quinn Daelin redden door de moord te verhinderen. Alleen kan zoiets het tijd-ruimtecontinuüm verstoren...
BEELD EN GELUID
Jammer genoeg heeft men voor de transfer op dvd niet de minste moeite gedaan om de reeks enigszins technisch op te waarderen. Vooral op het gebied van beeld zijn er bij deze release duidelijk flaters geschoten. De transfer van NTSC naar PAL zorgt vaak voor hakkelende beelden, waarbij, bijvoorbeeld bij panbewegingen met de camera, het beeld in schokjes schijnt opgedeeld te zijn. Dit stotteren komt regelmatig in meerdere of mindere mate voor, maar als U bijvoorbeeld eens naar de 33ste minuut van de aflevering Into The Mystic kijkt, ziet U ongetwijfeld exact wat we bedoelen. De kleuren zien er redelijk uit maar het contrast is wat aan de lage kant. Ondanks het feit dat er voor double layer-discs is gekozen, is de bitrate wat aan de lage kant. Over de audio hebben we geen klagen, alhoewel de discs staan gelabeld als Dolby Surround, terwijl de subwoofer niet aangestuurd wordt. Desondanks is de dialoog zeer mooi gericht, helder om te verstaan, en worden vooral de geluidseffecten wanneer de Sliders door een tunnel reizen, goed gebruikt ter ondersteuning. De muziek klinkt helder en onvervormd. Enige aanwezige ondertitelingsspoor is een Engelse CC-track, die vooral tijdens de scheldpartijen van professor Arturo nogal eens van pas komt.
EXTRA'S
Gezien de prijs van deze set en de technische afwerking van de afleveringen moet je op gebied van extra's niet te veel verwachten. Toch is de pilootaflevering voorzien van een uitstekend en veel onthullend audiocommentaar door bedenkers Tracy Tormé en Robert K. Weiss, hetgeen het spijtig genoeg zonder ondertiteling moet stellen. Op disc 6 vinden we dan het overige bonusmateriaal terug. Een "The Making of Sliders" documentaire van 15 minuten kijkt na het stopzetten van de reeks terug op het maken ervan; het is wel kenmerkend voor de productieproblemen dat van de acteurs alleen Jerry O'Connell (Quinn) en Cleavant Derricks (Rembrandt) hun medewerking hebben verleend, en dat John Rhys-Davies en Sabrina Lloyd - deze laatste is met slaande deuren vertrokken - hun kat hebben gestuurd. De beide overblijvende acteurs hebben na al die jaren echter nog steeds duidelijk een emotionele band met de reeks en haar fans. Om af te sluiten krijgen we nog een fotogallerij, gepresenteerd in de vorm van een wormtunnel.
CONCLUSIE
Zeker wanneer het op de verhouding prijs/inhoudelijke kwaliteit aankomt kunnen we de UK-versie van deze reeks van harte aanbevelen; voor de verhouding prijs/technische kwaliteit is de beeldkwaliteit echter benedenmaats.
SLIDERS OP INTERNET
Meer over het universum van Sliders vindt U op de uitstekende fanpagina Earth Prime.
Studio:
Universal
Regie:
Andy Tennant, Mario Azzopardi, Michael Keusch, Felix Enriquez Alcala, Timothy Bond, Vern Gillum, Les Landau, Richard Compton, John McPherson, Paris Barclay, Oscar L. Costo, Adam Nimoy, Colin Bucksey, Allan Eastman
Met:
Jerry O'Connell, John Rhys-Davies, Cleavant Derricks, Sabrina Lloyd
Beeldformaat:
1.33:1 PAL
Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Commentaartrack,
• Making of-documentaire,
• Slideshow