FILM
Het voordeel dat je als redacteur hebt bij DVDInfo is dat je niet louter gebonden bent aan de releasekalender van filmmaatschappijen. Nee, leve de vrijheid en dus mogen wij ook geregeld een prent uit de oude doos nemen die ondertussen door zowat iedereen is vergeten. Dat heeft zo zijn voordelen, zo ontdek je immers verloren pareltjes. Natuurlijk zijn er ook heel wat nadelen. Het ergste is het besef dat een oude liefde plotseling aartslelijk oogt. Nee, we hebben het niet over het snoetje van Monique van de Ven dat er vandaag nog even sexy en ordinair uitziet, wel over de cinematografische waarde van de prent.
Wie iets afweet van de cinema uit de Lage Landen zal ongetwijfeld Rob Houwer kennen. Deze producer scoorde in de jaren 70 de ene hit na de andere. Zijn bekendste films zijn:
Turks Fruit ,
Keetje Tippel en
Soldaat van Oranje.
Hoge Hakken, Echte Liefde is een film uit 1981 waarin Monique van de Ven het uithangbord is. Samen met Renée Soutendijk en Willeke van Ammelrooy behoorde zij tot het trio actrices waarvoor zowel Vlamingen als Nederlanders uit de bol gingen. Want tja, een film met Monique van de Ven betekende automatisch dat je de blondine ook zonder kleren zou zien.
Hoge Hakken, Echte Liefde is evenwel een brave sekskomedie. Iemand moet mij toch eens vertellen hoe het komt dat een sekskomedie een leeftijdsadvies van zes jaar krijgt. Maar goed, welke vader zet zijn kleuter voor de buis met een film die
Hoge Hakken, Echte Liefde heet? Misschien wel maker Dimitri Frenkel Frank, want die man zal immers bij hoog en bij laag beweren dat zijn werk een kritiek op onze maatschappij is.
Dat is wellicht ook zo bedoeld, toch maakt deze filmmaker van zijn personages zulke karikaturen dat het uiteindelijk een (gedateerde) klucht is geworden. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek dat ook door Dimitri Frenkel Frank is geschreven en speelt zich af in Amsterdam. Semijns Roggeveen (Rijk de Gooyer) is bedrijfsleider van een containeroverslagbedrijf in de Amsterdamse haven. In zijn
poepchique villa verzuipt de industrieel in de rijkdom, maar wat doet hij ermee? Zijn echtgenote Mirabelle (Geert de Jong) is alleen maar in de leer van een
maharashi geïnteresseerd en voor seks klopt hij dus beter bij één of andere lellebel aan. Eigenlijk is de directeur jaloers op zijn arbeiders. Zij zijn eerlijk, recht voor de vuist, hebben echte vrienden en moeten geen masker opzetten. Dat simpele beeld wordt versterkt als Semijns de knappe kantinejuffrouw Jenny (Monique van de Ven) ontmoet. Omdat hij weet dat de blondine nooit op een verwaande rijke vent zal vallen, roept hij zijn alter ego in het leven: Arie Snoek, een vrachtwagenchauffeur met een grote mond die in het bedrijf van Roggeveen komt werken.
Ook al begrijp je de helft van zijn teksten niet, toch is Rijk de Gooyer de enige die overeind blijft in dit Hollands vehikel. Monique van de Ven is zoals steeds de stoeipoes die niet kan acteren, maar het grootste gemis in deze prent is toch een degelijk scenario. Dimitri Frenkel Frank vindt het zelfs kunnen om zijn film abrupt te eindigen. Niet dat zoiets hem kan schelen. Het Nederlandse publiek lustte in 1981 namelijk pap van deze klucht. 582.830 bezoekers kochten een kaartje. 33 jaar later vraag je je af waarom, die boventempel van Monique van de Ven kan toch niet de enige reden zijn?
BEELD EN GELUID
Indies stond nooit bekend om zijn beeldkwaliteit. De dvd's op dit label waren weliswaar spotgoedkoop, maar je stelde beter niet al te veel eisen aan de technische aspecten van het schijfje. Het hoesje heeft het wel over een 1.78:1-beeldformaat, toch zie je (gelukkig) de oorspronkelijke 1.66:1-versie. Het beeld is niet anamorf waardoor bijvoorbeeld het knalrode nylonpakje van Monique van de Ven bijzonder kunstmatig oogt. De details zijn niet altijd even scherp, ook al heeft dat te maken met het feit dat dit een oude, spotgoedkope versie is die niet is opgepoetst. Het geluid is ronduit verschrikkelijk. Als je geen Nederlander bent, zal je wellicht niet veel snappen van wat Rijk de Gooyer uitbazuint. En neen, van ondertitels is er op deze schijf geen sprake!
EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op deze disk.
CONCLUSIE
Wie in 2014 behoefte heeft om
Hoge Hakken, Echte Liefde van onder het stof te halen, zal na afloop verbijsterd zijn over hoe slecht deze film eigenlijk wel is. Rijk de Gooyer redt enigszins de meubelen, maar geen Vlaming die zijn Amsterdams accent begrijpt.