KICHIKU
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-12-22
FILM
Het verhaal speelt zich af in Japan tijdens de groezelige jaren ’70. Aizawa, de leider van een groep links radicale jongeren zit in de gevangenis. Vanaf dan neemt Aizawa’s vriendin – Masami – de touwtjes in handen. Maar niet iedereen is daar even blij mee, wat regelmatig voor de nodige spanningen zorgt. Fujiwara, die samen met Aizawa werd opgepakt, komt vroeger vrij en besluit eens te gaan kijken hoe het de groep vergaan is. Het blijkt dat Masami er een heuse puinhoop van gemaakt heeft. Bovendien is van de linkse idealen nog bijzonder weinig te merken. Toch besluit Fujiwara zich aan te sluiten bij de bende. Vanaf dan laaien de spanningen opnieuw hoog op. Tot alles extreem uit de hand loopt...
Dat de Japanners niet vies zijn van een emmertje bloed meer of minder, of een ledemaat eraan of eraf, wisten we al langer dan vandaag. Kijk maar naar beruchte films als Battle Royale, Fudoh: The New Generation, Versus, Organ, Ichi The Killer en vooral de Guinea Pig-reeks. Ook deze Kichiku Dai Enkai (ofte Kichiku – Large Banquet Of The Brutes) hoort prima thuis in dit bloederige rijtje, want de ruim aanwezige geweldscènes zijn spijkerhard en zullen niet al te snel vergeten worden. Regisseur Kazuyoshi Kumakiri maakte deze film in zijn laatste jaar aan het Osaka Art College, dit voor het miezerige budget van 30.000 $. De film gooide alvast hoge ogen op diverse prestigieuze festivals. We hadden dan ook de nodige (lees: hoge) verwachtingen voor Kumakiri’s prent, die door velen geïnterpreteerd word als een aanklacht tegen de troebele Japanse politiek, tijdens de jaren ’70. Spijtig genoeg kent Kichiku niet alleen weinig diepgang, maar bovendien is het tempo tergend traag. De film kent ook geen enkel sympathiek karakter en dit geeft dat het je nogal weinig kan schelen wat er met de karakters gebeurd. Dit is dan ook duidelijk een film die niet voor het grote publiek bestemd is en eerder zijn afzet zal vinden in de arthouse-kringen.
BEELD EN GELUID
Het 1.33:1 beeld (wees gerust, dit is het originele beeldformaat) ziet er helemaal niet spectaculair uit. Zo is het contrast niet altijd even denderend en is er redelijk wat filmgrain aanwezig. We hebben tevens ook af en toe eens een compressiefoutje zien voorbijkomen. Een beetje positiever is dat de aanwezige kleuren, ondanks dat ze wat aan de grauwe kant zijn, realistisch ogen en dat de gebruikte print voldoende proper oogt. Aangezien het hier gaat om een studentenproject, en geen veel te dure Hollywood-blockbuster, is de beeldkwaliteit zeker bevredigend te noemen. De Japanse Dolby Digital 2.0-track klinkt weinig indrukwekkend, maar voldoet voor dit soort film. De muziek klinkt helder en het gesproken woord is goed te verstaan. Er is wel gedurende heel de prent; een lichte ruis te horen. Toch een bevredigende geluidstrack.
We zijn minder te spreken over de ondertitels. Deze lopen meestal niet synchroon met de dialogen. Dit is behoorlijk irritant en maakt het soms moeilijk om fatsoenlijk te volgen. Slordig en dit had met een beetje controle vermeden kunnen worden!
EXTRA’S
Het schijfje bevat ook enkele minieme extra’s. Allereerst treffen we de originele bioscooptrailer en een slideshow aan (afbeeldingen rechtstreeks uit de film, komen automatisch voorbij, vergezeld van filmmuziek). Er is ook een half uur durende Making Of aanwezig. Verwacht wel geen diepgaande interviews met de cast en crew, want die zijn er gewoon niet! Het programma focust meer op de opnames (à la de typische B-roll filmpjes). De kijker is getuige hoe diverse scènes opgenomen worden en je merkt duidelijk dat de cast en crew niet met tegenzin op de set stonden. Want er wordt behoorlijk wat pret op de set gemaakt! Tenslotte willen we nog even wijzen op de mooi geanimeerde menu’s.
CONCLUSIE
Kichiku is een uiterst gewelddadige Japanse prent van regisseur Kazuyoshi Kumakiri. Het betreft hier duidelijk geen alledaagse cinema en Kichiku zal bijgevolg ook niet iedereen weten aan te spreken. De dvd wordt uitgebracht met een, gezien het bronmateriaal, bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Alleen spijtig dat de ondertitels volledig de mist in gaan. Er zijn tenslotte ook enkele amusante extra features aanwezig. Voor de liefhebbers van alternatieve (lees: extreme) cinema.
Opgelet: deze dvd is maar in een zéér beperkte oplage (2.500 stuks om precies te zijn) te verkrijgen.