:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHREK 2
SHREK 2 (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-02-09
FILM
Het zit er bovenarms op in het pasgetrouwde stelletje Shrek (Mike Myers)-Fiona (Cameron Diaz). Bij hun thuiskomst na hun huwelijksreis stellen ze niet alleen vast dat Donkey (Eddie Murphy) van hun gezellig hutje in het moeras een ezelsstal gemaakt heeft, er arriveert bovendien een uitnodiging van de ouders van Fiona om kennis te maken met hun kersverse schoonzoon. Shrek meent - terecht - dat het volk in Far Far Away niet opgezet zal zijn met twee ogres als troonopvolgers. Desondanks, omdat vrouwen nu toch éénmaal altijd het laatste woord hebben, reizen Shrek, Fiona en Donkey naar het mondaine Far Far Away. Terwijl de bevolking nog aan het bekomen is van de schok van de eerste kennismaking, laten Shrek en zijn schoonvader, koning Harold (John Cleese), tijdens het diner openlijk hun afkeer voor elkaar blijken, hoe hard koningin Lilian (Julie Andrews) ook probeert de brokken te lijmen, en haar man zich te laten verzoenen met de liefde van zijn dochter. Harold wordt bovendien bedreigd door de Fairy Godmother (Jennifer Saunders), die niet echt opgezet is met het feit dat haar zoon, Prince Charming (Rupert Everett), die normaal de aanstaande van Fiona had moeten worden, in de toren van de draak in plaats van de prinses een gender-confused wolf (Aron Warner) heeft aangetroffen. De Fairy Godmother, die de grootste industriële speler is in de markt van toverdrankjes en toverspreuken in Far Far Away, schijnt bovendien op de hoogte te zijn van één of ander geheim dat Harold angstvallig tracht te bewaren. Harold doet daarom een beroep op de huurmoordenaar Puss In Boots (Antonio Banderas) om Shrek om zeep te helpen. De zelfingenomen kater blijkt echter geen partij voor de ogre en zijn trouwe ezel, en uit dank vervoegt Puss de rangen van Shrek, in een poging om een middel te vinden Fiona's hart terug te winnen.




De immens populaire en met een Oscar bekroonde Shrek krijgt met deze sequel zijn langverwachte vervolg. Sequels zijn altijd een beetje erop of erover: ofwel verwordt zoiets tot een waterig afkooksel van het eerste deel, ofwel voegt men bij dit origineel nog eens een overtreffende trap toe. Shrek 2 valt gelukkig in dit laatste schuifje: wie het eerste deel al goed vond - nagenoeg iedereen dus - zal in de wolken zijn met dit tweede avontuur. Het eerste deel bevatte nog een paar meer emotionele momenten, voor dit tweede deel werd éénduidig gekozen om de kaart van de humor en de snel op elkaar volgende gags te trekken. Wat Shrek 2 zo goed maakt, is dat ook nu weer deze humor op verschillende niveau's werkt. De film is nog geen vijf minuten bezig, en we hebben al persiflages gezien op The Little Mermaid, The Lord Of The Rings en Spiderman. En gelukkig is dan het kruit nog niet verschoten: in de eerste film was het themapark in DuLoc één grote pastiche van Disneyland; dit keer, hoe meer Shrek en zijn gezelschap Far Far Away binnentrekken, hoe meer deze stad de aanblik krijgt van een sprookjesversie van Hollywood, inclusief de villawijken, de red carpet events en uiteraard de gigantische witte letters op de heuvelrug.




Desondanks is en blijft de wereld van Shrek een wereld van sprookjesfiguren: de Schone Slaapster valt al slapend uit een koets bij het koninklijke bal, kapitein Haak speelt piano in een louche kroeg en de Wolf worstelt nog altijd met zijn geslachtskeuze, wanneer hij zich alweer uitdost in het nachthemd van Grandma. De gelaagde humor wordt ook in vele gevallen aangereikt door de topcast van stemacteurs die voor dit tweede deel is opgetrommeld. Zo maakt John Cleese als King Harold duidelijk een referentie naar zijn rol van Basil Fawlty in Fawlty Towers, wanneer hij tegen zijn echtgenote (Julie Andrews) zich beklaagt over de wonde aan zijn been, met de bedoeling de aandacht van de netelige discussie af te leiden. Dé acteur die echter aan deze film het meeste bijdraagt is zonder twijfel Antonio Banderas, die met zijn interpretatie van Puss In Boots een erg geslaagde persiflage van zijn Zorro-rol in The Mask Of Zorro. Mike Meyers, Eddie Murphy en Cameron Diaz hebben in deze tweede editie bovendien hun personages veel meer eigen gemaakt, waardoor je hun karaktertrekken veel beter kan inschatten en daardoor enorm kan sympathiseren met de diverse karakters, wat een erg sterke troef is bij films als deze.




Verder kan je bij deze prent bij een tweede of derde visie nog steeds nieuwe grappen putten uit de verschillende opschriften en pictogrammen die het decor sieren; in de travestietenbar The Poison Apple hangt er bijvoorbeeld reclame voor het "Unhappy Hour", en brengt een bordje de klant op de hoogte dat "No Skin, No Bones, No Service" het huismotto is. Andere ingrediënt dat van de reeks Shrek-films een buitenbeentje in de animatiefilms maakt is het gebruik van een soundtrack met popdeuntjes (waaronder David Bowie en Counting Crows), alhoewel met Jennifer Saunders' personage ditmaal ook één van de karakters in functie van het verhaal in zingen uitbarst, wanneer ze zichzelf en haar onderneming aan Fiona voorstelt. Ook zien we diverse nevenfiguren uit het eerste deel hun hilarische rentree maken, zoals de Draak, Pinocchio, de Wolf en de drie Biggetjes, de Drie Blinde Muizen en uiteraard de Gingerbread Man. De manier waarop deze toch functioneel in het verhaal worden ingepast, geeft toch aan dat ze niet louter figureren ter versiering of ter versterking van het herkenningsprincipe ten opzichte van deel 1. Shrek 2 is dus minstens even goed als zijn voorganger, zo niet beter, maar om de film ten volle te kunnen appreciëren is enige voorkennis over deel 1 geen overbodige luxe.




BEELD EN GELUID
We hebben alle films van Shrek al in deze mooie bundel Blu-rays, maar Universal is bezig om de films één voor één op 4K uit te geven. De upgrade is merkbaar, alhoewel de verschillen niet drastisch zijn, maar als je bijvoorbeeld het beeld stilzet in de scène waarin de Fairy Godmother de meubelen heeft betoverd, kan je al de grappige ruggen van de boeken lezen. Aan een personage als Puss in Boots kan je overigens zien hoe zeer de animatie de laatste twintig jaar sprongen vooruit heeft gemaakt, als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld een recente solofilm, maar dat is niet iets wat we op het conto van de 4K-codering mogen schrijven. Wel lijken de kleuren nog een beetje meer levendig te zijn, waarbij blikvanger nog altijd de textuur van Shrek zijn huid blijft, compleet met alle levervlekken vandien. We krijgen een DTS:X-track die niet zo heel veel verschilt met de Dolby TrueHD 7.1-track van de Blu-ray eertijds, maar eens de perfectie bereikt is kan je daar moeilijk nog dingen aan toevoegen. Alles klinkt hier gewoon helder, van de dialoog over de soundtrack tot de overvliegende Fairy Godmother.

EXTRA'S

We krijgen op Shrek 2 dezelfde selectie bonusmateriaal als op de Blu-ray, zij dat het nu zowel op de Blu-ray als op de 4K-schijf staat. We vinden we om te beginnen niet één maar twee audiocommentaartracks terug. De eerste van de twee werd ingesproken door Kelly Asbury en Conrad Vernon, naast Andrew Adamson de twee co-regisseurs, die bovendien niet bij de eerste film betrokken waren. Daarnaast verzorgen ze ook de stemmen van enkele nevenfiguren, zoals Gingerbread Man. Zoals altijd met CGI-films weten de twee een hoop interessante wetenswaardigheden bij te brengen, alhoewel ze op de duur zichzelf een beetje beginnen te herhalen. Commentaartrack nummer twee wordt bevolkt door producent Aron Warner (tevens de stem van Wolf) en editor Mike Andrews. Inhoudelijk overlapt de informatie wat met de eerste track, maar we hebben al slechtere commentaren verdragen. Enkel puristen en dvd-besprekers zullen de twee tracks volledig beluisteren, schatten we in.




We krijgen daarna een Picture-in-Picture-commentaartrack "The Animator's Corner", een standaardsupplement dat bijna op elke Dreamworks-titel terug te vinden is, waarin we in een klein schermpje het volledig productieproces van de film kunnen volgen, inclusief het werk van de digitale tekenaars, de stemacteurs, kleurenstudies, de muziek en natuurlijk de bijzonder amusante bezigheid van het scenario bij elkaar te pennen met een paar sprookjesboeken onder de armen die dringend door de mangel moeten worden gehaald. De track is inhoudelijk zéér goed. De fotogalerij Shrek's Interactive Journey is een aanklikbare kaart waarop we getrakteerd worden op artwork, stukjes making of, technische overpeinzingen, referenties naar populaire cultuur en diens meer. Er is een special Spotlight on Puss In Boots (10:46), waarin er in dezelfde stijl als Donkey bij de eerste film één hoofdpersonage wordt uitgelicht. De featurette bevat een bijdrage van stemacteur Antonio Banderas die praat over hoe hij zijn personage karaktertrekken heeft meegegeven en hoe die doorheen de filmcyclus zijn geëvolueerd.

En dan is het nu tijd voor muziek! Er is ook nog het filmpje "Far far away idol" (5:53), waarin de cast van Shrek, geassisteerd door Simon Cowell, op het einde van het huwelijksfeest een aflevering van de overbekende (én fel overroepen) talentenjacht Idol organiseert. U weet wel, het programma met de allures van een Vlaamse kermis waarin het mestoverschot aan "zang"talent nog wat wordt aangedikt door het ten berde voeren van een schare compleet ongetalenteerde wannabe's. Wij hebben een verschrikkelijke afkeer van dit soort uitlach-televisie, en kunnen dan ook maar alleen bewonderend toekijken hoe ook dit heilige huisje weer wordt afgekraakt. Deze feature start ook op als zogezegd "alternatief einde" na de film. Daarna volgt Shrek rattle and roll waarin enkele videoclips uit of horend bij de film zijn ondergebracht, in dit geval videoclips van Counting Crows Accidentally in love (3:32) en Puss In Boots These boots are made for walking (2:17). Tot slot vinden we hier de altomtegenwoordige DreamWorks Animation Jukebox terug, waarin je je aan een hoop meezingers uit andere Dreamworks-films kan verwachten. Uiteraard zijn er ook weer cross-promotionele trailers van de partij.




CONCLUSIE
Shrek 2 schakelt een versnelling hoger dan het eerste deel, en is weer zo'n film waarbij low brow comedy zoals een stomp in een kruis wordt gemengd met high brow comedy die waarschijnlijk enkel doorwinterde nerds begrijpen. Voor een - weliswaar niet Nederlands ondertitelde - 4K moet u in de Verenigde Staten wezen, maar u krijgt dan ook een piekfjne schijf.


cover



Studio: Universal

Regie: Kelly Asbury, Conrad Vernon
Met: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, Jennifer Saunders

Film:
9,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2004

Leeftijd:
PG

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
191329228357


Beeldformaat:
1.78:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseurs Kelly Asbury en Conrad Vernon
• Audiocommentaar door producent Aron Warner en editor Mike Andrews
• Picture in picture-track "The animator's corner"
• Fotogalerij "Shrek's Interactive Journey deel 2"
• Documentaire "Spotlight on Puss In Boots"
• Filmpje "Far far away idol"
• Shrek rattle and roll:
- Videoclip Counting Crows "Accidentally in love"
- Videoclip Puss In Boots "These boots are made for walking"
- Dreamworks animation video jukebox
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij