TARA ROAD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-05-15
FILM
Marylin (Andie MacDowell) en Greg (August Zirner) Vine gaan door een diepe crisis wanneer hun zoon Dale (Chris Jaco Olckers) zich op zijn vijftiende verjaardag te pletter rijdt met de motorfiets die hij net voor zijn verjaardag heeft gekregen. Greg stort zich op het werk, maar Marilyn is dringend aan een nieuwe omgeving toe. Ze ruilt haar sjieke Amerikaanse villa in Connecticut met het huis van Ria Lynch (Olivia Williams) in Dublin. Die heeft net te horen gekregen dat haar man Danny (Iain Glen) een ander heeft, die op de koop toe nog eens zwanger is van hem, en de man laat haar en haar twee kinderen zakken als een baksteen. Kortom, voor de beide dames is een verandering van omgeving nodig.
Het idee is om twee maanden lang van huis te ruilen. Marilyn wordt in Dublin met de typische Ierse gastvrijheid ontvangen, maar tegelijkertijd bekeken als "die Amerikaanse". Niet alleen worden ze goed bejegend door elkaars vriendinnen, Marylin geraakt in het Dublinse huis op Tara Road bevriend met Colm (Stephen Rea), een restauranthouder die aan het genezen is van een alcoholverslaving, die in Ria's afwezigheid haar tuin onderhoudt. Ria kan al snel aan de slag als kok, en heeft een paar dates met Gregs broer, de introverte Andy (Jean-Marc Barr). Er hangt echter onweer in de lucht: door zijn verregaande incompetentie heeft Danny het huis op Tara Road opgegeven als borg voor de lening van de bank van zijn werk, en wanneer de zaak over kop dreigt te gaan, dreigt Ria haar huis te verliezen.
Maeve Binchy was een auteur van romantische novellen die zich voornamelijk in Ierland afspelen. Het typische in haar romans is dat er eigenlijk geen echt slechte personages in voorkomen, en dat haar personages gewoonlijk speelbal zijn van hun omgeving. Eerst geworteld in een diep Iers katholicisme is haar filosofische overtuiging gaandeweg veranderd in agnosticisme, wat ook in haar boeken reflecteerde. Bij haar dood had ze 16 novellen op haar naam, waarin nogal eens dezelfde personages terugkeren. De prijzen die ze gewonnen heeft voor haar werk zijn niet te telen, en
Tara Road geraakte ook in Amerika in de belangstelling na een aanbeveling van televisiepresentatrice Oprah Winfrey. In 2005 volgde dan deze verfilming, waarbij de scènes in Dublin effectief in Dublin werden geschoten, maar die in Amerika werden verkast naar Kaapstad. Het verhaal is welopgesteld en redelijk rechtlijnig, maar waarschijnlijk iets te weinig verrassend, want de film werd een financiële flop van formaat, uitgezonderd in Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
Tara Road verdiende wellicht beter.
BEELD EN GELUID
Voor zover we weten is
Tara Road niet op Blu-ray verschenen, dus moeten we het stellen met een single layer-dvd van RCV. Het beeld is, vooral dan in de buitenscènes, kleurrijk en zowel de scènes in Amerika, pardon, Zuid-Afrika als die in het pittoreske Dublin zijn smaakvol, gedetailleerd en kleurrijk. De compressie kon hier en daar wel wat beter, en het gebruik van een single layer-schijf is daar niet vreemd aan.
Tara Road blijft grotendeels verstoken van actie, en de Engelse Dolby Digital 5.1-track volstaat dan ook ruimschoots.
EXTRA'S
Zoals elke RCV-schijf start ook deze op met
cross-promotionele trailers.
CONCLUSIE
Tara Road is een romantisch drama van dertien in een dozijn waar wellicht wel wat sfeer uit te halen valt dankzij de mooie locaties.