INSPECTOR MORSE - DEEL 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-09-01
REEKS
Op deze vijfde
Inspector Morse-disk vinden we de vier laatste afleveringen van het vijfde seizoen terug. Zoals we reeds in de bespreking van
deel 4 schreven, werden in 1991 de scenario's voor de reeks niet langer gebaseerd op de boeken van Colin Dexter, alhoewel de schrijver nog een grote creatieve vinger in de pap te brokken had - én een cameo speelt in elke aflevering - maar ook hier was het voor de scenaristen geen probleem om met bijzonder goed uitgewerkte plotlijnen voor de dag te komen.
Greeks Bearing Gifts is één van de fijngevoeligste afleveringen uit de reeks, waarbij Morse's wanhopige pogingen om een moord binnen de Griekse gemeenschap op te lossen, zijn kwetsbaarheid en faalbaarheid nog eens extra onderstrepen. Een andere mijlpaal die we op deze set terugvinden is
Promised Land, een aflevering die, op pakweg de eerste vijf minuten na, volledig op lokatie in Australië is geschoten, onder de deskundige regie van John Madden (
Shakespeare In Love), en die voorwaar elementen van een broeierige postmodern western-sfeertje weet op te roepen.
AFLEVERINGEN
1. Fat Chance (aflevering 17)
Regisseur: Roy Battersby
Gastacteurs: Zoë Wanamaker, Maggie O'Neill, Peggy Mount, Maurice Denham, Kenneth Haigh
Emma Pickford (Zoë Wanamaker) houdt een vrouwengroep open, waarin onder meer een groep actief is die streeft naar een gelijkberechtiging van de vrouwen in de kerk. De geleerde Hilary Dobson (Maggie O'Neill) maakt een goede kans om als eerste vrouw kapelaan te worden van een katholiek college, tot groot verzet van de oude clerus. Wanneer één van haar studiegenotes, Victoria Hazlett (Sarah Carpenter) sterft tijdens een examen, meent Hilary dat dit een uit de hand gelopen intimidatiepoging is om haar haar streven op te laten geven. Morse en Lewis trekken echter een heel ander spoor na dat leidt naar een omstreden vermageringskliniek.
2. Who Killed Harry Field? (aflevering 18)
Regisseur: Colin Gregg
Gastacteurs: Geraldine James, Nicola Cowper, Freddie Jones, Trevor Byfield, Ronald Pickup
Health! Wealth! Happiness! Harry Field (Trevor Byfield) is een bohemien-schilder die ook zijn hand niet omdraait voor een vervalsinkje. Wanneer hij in onduidelijke omstandigheden omkomt, moeten Morse en Lewis opnieuw het verleden van een hen onbekend iemand ontrafelen. Morse geraakt wel gecharmeerd door de gepassioneerde levensstijl van deze charmante schurk, maar zijn vriendenkring blijkt een bijzonder raar allegaartje te zijn, niet in het minst zijn allerminst rouwende weduwe Helen (Geraldine James). Harry Field smeet met cash dat het niet meer leuk was, maar zijn bron van inkomen was op zijn minst schimmig te noemen. De imposante collectie schilderijen van Field blijken een belangrijke aanwijzing te bevatten. Die leidt naar de rijke Fransman Paul Eirl (Vania Vilers), die zich echter veel te snob waant om zijn huis door een prutsschilder als Harry Field te laten schilderen; zijn grootvader heeft daarentegen een schilderij van het landgoed laten maken door een "echte" schilder, Cézanne. Ook maakte Field nogal eens gebruik van hetzelfde naaktmodel, een zekere Jane Marriot (Nicola Cowper), die het geld goed kon gebruiken.
3. Greeks Bearing Gifts (aflevering 19)
Regisseur: Adrian Shergold
Gastacteurs: Jan Harvey, Martin Jarvis, James Hazeldine, James Faulkner, Eve Adam
De kok van een Grieks restaurant, Nikos Capparis (Mike Kremastoules), wordt in zijn flat doodgeslagen, terwijl de huisbazen, de bejaarde mijnheer en mevrouw Papas (Andreas Markos en Eileen Way) niets hebben gezien. Morse wordt danig gehinderd door het feit dat hij geen Grieks spreekt, en de Griekse gemeenschap, met aan het hoofd de rijke reder Basilos Vasilakis (James Faulkner) de rangen sluit. Hij krijgt daarom hulp van de Griekse lerares Jocasta Georgiadis (Eve Adam). Tussen de bezittingen van Nikos vindt Morse onder meer foto's van een Grieks schip, dat in het kader van een wetenschappelijk onderzoek door historicus Randall Rees (Martin Jarvis) naar oorspronkelijk model werd nagebouwd tijdens een seminarie in Piraeus. De sjoemelende zakenman Digby Tuckerman (James Hazeldine) wil het schip kopen voor in één van zijn pretparken, en hij heeft Nikos en zijn zus Maria (Elvira Poulianou), die in Piraeus een taverne hadden, gevraagd om eventuele relevante informatie aan hem over te brieven. Wanneer Maria voor de begrafenis van Nikos overkomt met haar pasgeboren baby, verdwijnt ze echter ook, en de baby wordt ontvoerd.
4. Promised Land (aflevering 20)
Regisseur: John Madden
Gastacteurs: Rhondda Findleton, Vanessa Patterson, Con O'Neill, John Jarratt, Noah Taylor, Max Phipps
Er ontstaat een rel in de lokale pers over de toestand in de Britse gevangenissen wanneer ene Peter Matthews overlijdt aan AIDS. Hij was de chauffeur bij een drieste bankoverval, waarbij een collega van Morse het leven liet. Nu de afhandeling van de zaak onderzoek voorwerp wordt van een onderzoek, worden Morse en Lewis naar Australië gestuurd om de kroongetuige van eertijds, Kenny Stone, te opnieuw ondervragen. Het getuigen-beschermingsprogramma heeft er echter voor gezorgd dat Stone onder een nieuwe identiteit, Mike Harding, zich in een Australische plattelandsgemeente, Hereford, New South Wales, heeft geïntegreerd. Vanaf het moment dat Morse opduikt, neemt Kenny/Mike de benen, en laat zelfs zijn vrouw Anne (Rhondda Findleton), met wie hij ruzie had, in het ongewisse. Morse denkt dat zijn volwassen zoon Dave (Noah Taylor) weet waar zijn vader uithangt. En het schijnt er inderdaad op te lijken dat er nog iemand achter Mike aanzit: Annes moeder (Marie Armstrong) wordt in het bejaardentehuis overvallen, blijkbaar met de bedoeling Mike uit zijn tent te lokken. Wanneer dat niet schijnt te werken, ontvoert de onbekende Mikes dochter Karen (Vanessa Patterson).
BEELD EN GELUID
Ook hier hebben we weer een beeldtransfer die te goed is om slecht te noemen en te slecht om goed te noemen. Aliasing en interlacing zijn alomtegenwoordig, en in de derde aflevering zijn er een paar lelijke Moiré-artefacts te zien op de zonnewering in het kantoor van Morse en Lewis. De kleurbalans ziet er bevredigend uit, maar in meer duistere scènes ontbreekt het soms aan contrast. Er is een licht niveau ruis aanwezig, maar geen echte printbeschadigingen, zoals bij de eerste paar delen frequent het geval was. De 2.0-geluidstrack heeft een zeer beperkte dynamiek, maar volstaat ruimschoots voor een dialogen-detective als Morse.
EXTRA'S
Net als alle vorige releases schitteren deze discs door afwezigheid van iets wat ook maar in de verste verten op bonusmateriaal lijkt.
CONCLUSIE
Alweer vier uitstekende afleveringen van de meest memorabele detectiveserie die het kleine scherm ooit gesierd heeft.