AS IT IS IN HEAVEN
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2007-07-06
FILM
Als kind werd Daniel Daréus op school gepest omdat hij viool speelde. Na een uit de hand gelopen confrontatie met medeleerlingen, besluit zijn moeder om met haar muzikaal begaafd zoontje naar de grote stad te verhuizen. Als een nieuwe Mozart begeestert Daniel er z'n publiek. Op de dag van zijn deelname aan het
Grote Concours in Salzburg komt z'n moeder om het leven. Een paar jaar later staat Daniel aan de top en is z'n agenda volgeboekt tot in 2008.
Je hebt het gemaakt, zegt z'n manager fier, maar de discipline en de opoffering eisen hun tol en tijdens de uitvoering van de Brucknersymfonie krijgt Daniel een hartaanval. Van de ene op de andere dag stapt hij z'n nieuwe leven binnen en koopt het voormalige lagere schoolgebouw in z'n geboortedorp Norrland in het noorden van Zweden. Daar trekt hij zich terug om in alle rust van de natuur te genieten en niets te doen, voorlopig toch.
Daniel koopt een fiets, een vreemde aanschaf in de Zweedse winter, maar dat biedt de eigenaar van de winkel de mogelijkheid om hem uit te nodigen en een repetitie van het plaatselijke koor bij te wonen.
Een amateurgezelschap, prevelt hij nederig, want hij weet wie Daniel Daréus is. Iedereen in het dorp kent de wereldberoemde violist en dirigent en gezien de fietsenwinkelexploitant grootse plannen heeft voor het koor, is advies van een
autoriteit als Daniel welkom. Schoorvoetend loopt Daréus het repetitielokaal binnen en maakt er kennis met de koorleden, overwegend vrouwen, die één van hun liedjes voor hem zingen.
Het meeste klinkt goed, zegt hij en maakt zich vervolgens uit de voeten. De dag nadien brengt hij een bezoek aan de dominee en solliciteert naar de functie van voorzanger en dirigent bij het koor.
Daarover beslist de kerkraad, is het antwoord van de opgetogen man die er geen twijfel over laat bestaan dat het aanbod wordt gehonoreerd.
As It Is In Heaven betreedt bekende paden, want het vervolg kan je bijna zelf schrijven na de ruime
exposé van regisseur Kay Pollak. Voor liefhebbers van feel good-films vol emotie en tranen is dit gesneden koek, voor de cynici onder u is er maar een oplossing: wegwezen, want uiteraard zit er in het koor een aantrekkelijke blondine, goed voorzien en niet op haar mondje gevallen, vrij na een dramatische relatie en een aantal losse flodders en vooral geïnteresseerd in Daniel Daréus. Voor de stokken in de wielen zorgt een aseksuele en godvrezende dominee – die het niet eens is met de weinig muzikale en onconventionele aanpak van zijn voorzanger – en een gefrustreerde oude vrijster die haar zinnen eveneens op de koordirigent heeft gezet. Daniel Daréus raakt verward in een kleinburgerlijk web dat Norrland heet, waar de ogenschijnlijk gemoedelijke sfeer en levensstijl zwanger zijn van frustratie en hypocrisie. Veel interessanter dan de opgang van het koor zijn de kleine portretjes vol pijn en verdriet die Kay Pollak met een geslaagde trefzekerheid en relevantie verfilmt. Het gaat om bekende verhalen over partnergeweld, jaloezie, vooroordelen en bekrompenheid die in elke kleine gemeenschap de kop opsteken en die met zorg worden weggemoffeld, verzwegen of vergeten tot leedvermaak van de omstanders en tot afgrijzen van de directe betrokkenen.
Daniel Daréus bevrijdt z’n koorleden van hun demonen en veroorzaakt een aardverschuiving in Norrland: Inger (Ingela Olsson), de vrouw van de dominee, verbreekt het jarenlange stilzwijgen en spuwt haar gal om even later het echtelijke dak te verlaten; de dikke Holmfrid (Mikael Rahm) is het gesar van Arne (Lennart Jähkel), de fietsenverkoper, beu en verwijt hem zijn neerbuigende en vernederende gedrag en Gabriella (Helen Sjöholm), getrouwd met de gewelddadige trucker Conny (Peter Morberg), eist haar vrijheid en trekt met haar beide jonge kinderen bij de buren in. De kleine Norrlandse samenleving davert op haar grondvesten en de stokebrand is Daniel Daréus.
Conny wil je vermoorden, waarschuwt Gabriella, maar ook de dominee (Niklas Falk) heeft redenen tot wraak en vindt dat Daréus te ver is gegaan.
BEELD EN GELUID
As It Is In Heaven bevat prachtige natuurbeelden en lijkt wel een toeristische folder voor een rustige vakantie in het immer desolate noorden van Zweden. Met natuurlijke en zachte kleuren schildert Kay Pollak voorzichtig het leven van de plattelandsgemeenschap, een vredig oord waar niets is wat het lijkt. De master is vrij van ongerechtigheden, maar er zijn technische tekortkomingen: uitwaaiering en verlies van detail en contrast, waardoor het kijkplezier in de tweede helft van de film wordt bedorven. De soundtrack bevat heel veel muziek, uiteraard, met Bach en Brückner in de voorste linie, maar ook de zoveelste versie van
Amazing Grace, wat voor sommige kijkers beslist te veel van het goede zal zijn. Het geluid is in orde, met een stevige surround tijdens de vioolpartijen en de meerstemmige samenzang.
EXTRA'S
Weinig extra's op deze dvd: de
Originele Bioscooptrailer en een aantal
Andere Trailers.
CONCLUSIE
As It Is In Heaven zal vooral het vrouwelijk publiek erg weten te waarderen. De film is goed gemaakt, maar met 132 minuten een lange zit voor een verhaal dat niet veel verrassingen biedt. Houd de zakdoeken klaar, want u ontkomt wellicht niet aan de pakkende sfeer van de emotionele en tere scènes die Kay Pollak voor u in petto heeft.