:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIX FEET UNDER - SEIZOEN 1
SIX FEET UNDER - SEIZOEN 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-05-30
TV-SERIE
Nog voor de eerste aflevering van Six Feet Under – Seizoen 1 goed en wel begonnen is, krijgt de familie Fisher af te rekenen met een groot verlies: echtgenoot en vader wordt op weg naar huis door een autobus aangereden en overlijdt ter plekke. Z’n oudste zoon Nate, die jaren geleden het ouderlijke huis verliet voor een kutbaantje in Seattle, verneemt het slechte nieuws op de luchthaven via een telefoontje van zijn jongere broer David, de gedoodverfde opvolger aan het hoofd van de begrafenisonderneming, opgericht door hun beider grootvader. Maar vader Fischer zorgt voor een testamentaire verrassing: z’n vrouw Ruth erft 500.000 dollar, voor z’n dochter Claire wordt een studiefonds opgericht en z’n beide zoons David en Nate krijgen elk de helft van het familiebedrijf. David is niet in z’n nopjes, want hij had gehoopt alle aandelen in z’n bezit te krijgen, temeer omdat z’n broer Nate destijds al aangaf geen interesse te hebben voor het afleggen van lijken. Nate op zijn beurt weet niet wat hem overkomt. Z’n vaders wil is als een bliksemschicht op klaarlichte dag en doorkruist z’n vage plannen voor de toekomst. Bovendien was hij niet zinnens om langer dan een paar dagen in het ouderlijke huis te blijven. Z’n jongere zusje Claire is geschokt en voelt zich benadeeld en echtgenote Ruth, zij lijdt in stilte.
 
  
 
Maar het leven gaat door en zo ook de zakelijke beslommeringen. Vaders lijk wordt afgelegd en in stijl begraven en David krijgt van een grote begrafenisketen een overnamevoorstel. Hij reageert afwijzend, maar z’n familieleden zijn het daarmee niet eens, zij willen van het bedrijf zo gauw mogelijk af. Nate onderhandelt over de prijs en sluit een overeenkomst, maar na een confronterend gesprek met z’n overleden vader over verantwoordelijkheidszin besluit hij alsnog om op z’n stappen terug te keren en de begrafenisonderneming samen met zijn broer David te runnen. Maar dat is voorlopig niet naar diens zin en dat is meteen ook de cliffhanger van de pilootaflevering van deze serie waarin u zich vervolgens in 12 afleveringen van elke ruim 50 minuten op de hoogte kan stellen over hoe David en Nate al dan niet hun zakelijk geschil bijleggen, David tot zijn verdriet moet vaststellen dat z’n huisgenoten op de hoogte geraken van zijn wel heel aparte seksleven, zus Claire een affaire begint met een jongen uit een heel ander en veel lager gesitueerd milieu en moeder Ruth ten slotte uit verveling een baantje neemt, gecharmeerd wordt door haar Russische chef en aan haar kinderen moet bekennen dat ze de huwelijkstrouw destijds niet altijd even serieus heeft genomen.
 
  
 
Six Feet Under dankt z’n blijvend succes aan het geslaagde huwelijk tussen sterke en verleidelijke verhaallijnen en een verzameling boeiende figuren, gestalte gegeven door evenveel interessante acteurs en actrices. Om te beginnen is er vader Fisher die in het begin van aflevering 1 op een ongelukkige manier om het leven komt, maar die een heel seizoen lang te pas en te onpas verschijnt om z’n rouwende en twijfelende gezinsleden toe te spreken en ze op het rechte pad te houden. Het lijkt een truc van dertien in een dozijn en de eerste keer is het beslist even schrikken (zo van: wordt het dit soort show?), maar het werkt, want elk van z’n volgende optredens lijkt logisch en nodig om de serie én de personages in de goede richting te manoeuvreren. Star of the Show is uiteraard Michael C. Hall, alias massamoordenaar Dexter ( 2006), hier in de rol van Fishers oudste zoon David, de zelfverklaarde opvolger die evenwel via de wilsbeschikking van zijn vader z’n wat stuurloze oudere broer Nate aan boord moet nemen, wat geen makkelijke opdracht wordt, want Davids toegewijdheid en z’n zin voor strikte naleving van regels en voorschriften staan in schril contrast tot de bohemienlevensstijl en de nonchalance van Nate. Maar gelukkig is er dus de geest van papa om af en toe bij te sturen.
 
  
 
Ook dochter Claire heeft soms behoefte aan een beetje steun, want de jongen met wie ze het aanlegt probeert niet alleen zichzelf van kant te maken, hij gaat ook regelmatig uit de bol en dat zal hem niet in Seizoen 1, maar beslist in Seizoen 2 aangerekend worden. Ook al is ze erg rijp voor haar leeftijd, Claire blijft uiteindelijk een meisje van 16 dat in niet geringe mate op zichzelf is aangewezen, want haar familieleden hebben het allemaal erg druk met hun eigen leven en met persoonlijke beslommeringen. Zelfs haar moeder, nog altijd een beetje onder de indruk van het grote verlies, maakt een diepe crisis door als ze haar kroost moet bekennen dat ze tijdens haar huwelijk een overspelige relatie heeft gehad. Als er bovendien een nieuwe kandidaat-vrijer opdaagt, voelt ze zich een beetje zoals een ezel die verhongert tussen twee hooischelven omdat hij niet weet te kiezen. Erger is het gesteld met Brenda, de onenightstand met wie Nate op de luchthaven kennis heeft gemaakt en die inmiddels z’n los-vaste vriendinnetje is geworden, want als dochter van een stel psychologen kampt zij met onverwerkte jeugdtrauma’s en bovendien raast haar manisch-depressief jongere broertje bij momenten niet alleen door haar leven als een bulldozer op ramkoers, maar maakt hij het ook Nate af en toe niet gemakkelijk.
 
  
 
We onthouden u een gedetailleerde opsomming van de inhoud van de dertien afleveringen in dit eerste seizoen, maar laat het duidelijk zijn dat terwijl David en z’n assistent Federico in de kelders van huize Fisher de lijken afleggen, repareren en opmaken voor het begroetingsritueel en de daaropvolgende begrafenis, het er op de begane grond en na de werkuren zeer emotioneel en soms heftig aan toe gaat, waarbij zowel geheimen van het overleden gezinshoofd als van zijn echtgenote, de beide zoons en de enige dochter Claire aan het licht komen die wellicht beter niet aan de oppervlakte waren getreden. Na dertien afleveringen is er nauwelijks een begin maakt met het ontwarren van de door de scenaristen minutieus uitgewerkte verhaallijnen en intriges, maar de cliffhangers – die al in de loop van de laatste aflevering her en der verstopt zitten – liegen er niet om: laat seizoen 2 alvast aanrukken!
 
Michael C. Hall is een natuurtalent, zoveel is duidelijk. In de duistere blik van z’n personage David Fisher herkent u beslist al een paar trekjes die een paar jaar later in Dexter ten volle zouden worden benut, maar als zoon van een begrafenisondernemer is hij vooral een serieuze zakenman en de beschermer van het door de concurrentie geviseerde familiebedrijf. David is conservatief en behoudsgezind en het feit dat hij in de serie besluit om diaken te worden in de plaatselijke protestantse kerkgemeenschap is daarvan het beste bewijs, althans volgens z’n oudere broer Nate, die de gang van zaken maar niks vindt en die aanvoelt dat die poppenkast niet lang zal duren, al was het maar omdat Davids seksuele preferenties niet compatibel zijn met de inzichten van zijn geloofsgenoten. Davids seksleven stelt overigens niet veel voor en dat heeft te maken met de manier waarop hij naar zichzelf kijkt en hoe hij wil dat de buitenwereld naar hem kijkt. Hij heeft nog een hele weg te gaan en ondertussen begint het object van z’n begeert een relatie met een ander en is hij aangewezen op onenightstands en betaalde seks.
 
  
 
Frances Conroy is de altijd en immer bezorgde moeder, maar onder druk van de omstandigheden spreidt ze haar vleugels en wordt een aantrekkelijke partij voor minstens twee mannen die eigenlijk niet voor haar geschikt zijn. Haar oude dag wordt met andere woorden nooit saai en er staan haar nog een aantal prettige verrassingen te wachten. Hetzelfde geldt voor dochter Claire, al weet die helemaal niet dat het donkere wolken zijn die zich samenpakken. Lauren Ambrose brengt de rol met emotie en een grote innerlijke kracht en ze maakt de wispelturigheid en de opstandigheid van Claire heel goed zichtbaar. Peter Krause is de losbol van dienst, maar in tegenstelling tot wat David over zijn oudere roer denkt, kan zijn personage Nate ook ernstig en meevoelend zijn. Bovendien beschikt hij duidelijk over een groot creatief talent en is hij goed in de omgang met mensen van diverse slag. Een interessante figuur is Federico García (Freddy Rodríguez), Davids assistent in de zaak en een meester in het reconstrueren en/of remodelleren van kapotgeslagen gezichten, afgerukte ledematen en weggerotte huid. De jonge Latino en vader van een eerste zoon wil vooruit in het leven en dus is het aanbod van een concurrerende begrafenisonderneming aantrekkelijk. Tegelijk heeft hij alles aan Davids vader te danken, want die leerde hem de stiel en bekostigde z’n supplementaire opleiding tot gediplomeerd lijkenopmaker. Federico beschouwt de Fishers m.a.w. als z’n nieuwe familie waardoor vertrekken zoveel zou betekenen als verraad. Voor z’n echtgenote Vanessa (Justina Machado) telt evenwel alleen geld.
 
  
 
BEELD EN GELUID
Er worden geen halsbrekende toeren uitgehaald om deze serie een aparte look te geven. Desondanks is het resultaat in orde, met realistische en wat ingehouden kleuren, soms een beetje pastelachtig, andere keren iets donkerder (in de kelder van het Fisher-huis), en dan weer vrolijker (in Brenda’s optrekje). De serie heeft een aanstekelijke tune, maar ook de rest van de muziek doet precies waarvoor ze geschreven is: sfeer en mood ondersteunen. De stemmnen klinken goed en duidelijk, maar het gebruik van ondertitels is aan te bevelen, want niet alles zal even goed verstaanbaar zijn. De typische Amerikaanse kwinkslagen in de dialogen gaan daarbij wel af en toe verloren.
 
EXTRA’S
Op disk 1 van deze release staat eenAudiocommentaar van Alan Ball bij de pilootaflevering, gevolgd door de Weggelaten Scènes van de Pilootaflevering. In de Documentaire over de Generiek krijgt u een 15 minuten durende indruk van het filmpje waarmee alle afleveringen beginnen. Op alle disks (5 stuks) staat een uitgebreide Inhoudsopgave van de Afleveringen (tekst), vindt u Biografieën van Cast en Crew (tekst) én een dvd-rom/web link. Op disk vijf ten slotte staan nog een aantal Audiocommentaren van Alan Ball, vindt u een overzicht van de Awards & Nominations en 2 Muzieknummers. Meest interessante onderdeel is beslist de 20 minuten durende documentaire Achter de Schermen, waarin de castleden en Alan Ball de kijker warm maken voor de serie.
 
  
 
CONCLUSIE                               
Six Feet Under – Seizoen 1 is ondertussen tien jaar oud, maar laat dat geen reden zijn om u deze serie niet aan te schaffen. Ze is nl. uitstekend, onderhoudend en amusant en bovendien is ze de opstap voor vier vervolgseizoenen die zo mogelijk kwalitatief nog sterker zijn.



cover



Studio: Warner

Regie: Alan Ball, Miguel Arteta, John Patterson, Lisa Cholodenko, Kathy Bates, Jim McBride, Allen Coulter, Jeremy Podeswa, Michael Engler, Rodrigo García
Met: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodríguez, Matthew St. Patrick, Rachel Griffiths, Justina Machado

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
693 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931252492


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Pools, Arabisch, Noors, Zweeds, Fins, IJslands
Extra's:
• Audiocommentaar van Alan Ball (disk 1)
• Weggelaten Scènes Pilootaflevering (disk 1)
• Documentaire o.d. Generiek (15 min.) (disk 1)  
• Achter De Schermen (20 min.) (disk 5, bonus)
• Audiocommentaren van Alan Ball (disk 5, bonus)
• Awards & Nominations (disk 5, bonus)
• 2 Muzieknummers (disk 5, bonus)
• Inhoudsopgave van de afleveringen (alle disks)
• Dvd-rom/web link (alle disks)
• Biografieën van Cast en Crew (alle disks)

Andere recente releases van deze maatschappij