DVDInfo.be >>
Bespreking >> WALKING WITH DINOSAURS - THE MOVIE
WALKING WITH DINOSAURS - THE MOVIE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-05-18
FILM
De meeste critici waren bikkelhard toen deze animatiefilm zijn intrede in de bioscoop deed. Heel wat recensenten vonden het niet kunnen dat BBC Earth was gezwicht voor de kinderlijke charme van Disney. Want jawel, deze animatiefilm is geïnspireerd op de ontzettend populaire gelijknamige reeks die op het eind van de jaren 90 de wereld veroverde. Nog nooit leken de prehistorische beesten zo echt, zelfs Steven Spielberg stond met zijn mond vol tanden. De promomolen draaide op volle toeren. Wereldwijd had je exposities die gezinnen een kans gunden om zich voor te stellen hoe deze monsters eruit hebben gezien. Het blijven verschrikkelijke monsters die alles wat in hun vizier lag opvraten, maar de televisiemakers slaagden erin om deze vreemde creaturen een aaibaarheidsfactor te geven. Ja, zelfs de kleinste kinderen beschouwden plotseling een tyrannosaurus als een lief knuffelbeest. De weg lag dan ook open voor een animatiefilm waarin de regie in handen werd gegeven aan Barry Cook en Neil Nightingale. De eerste is één van de regisseurs van
Mulan, de Disney-film over de Chinese heldin.
BBC Earth en Disney gaat dat wel samen? Het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt! De vader die zijn zoontje meeneemt naar de bios in de hoop dat zijn nakomeling na afloop paleontoloog zal worden, laat deze kelk maar beter aan zich voorbijgaan. De ouder die gewoon zijn kind op een zeemzoet dinosaurusverhaal met betoverende special effects wil trakteren, die kan gerust aan de trip beginnen. Of toch niet? Is een kinderhart sterk genoeg om te zien hoe een jong dier toekijkt hoe zijn vader wordt opgepeuzeld? Nou ja, Bambi moest het ook aanvaarden dat z'n moeder werd neergeschoten, niet?
De vraag die de filmfan zich stelt is niet of Walking With Dinosaurus pedagogisch verantwoord is, wel of het een goede prent is. Opnieuw zitten we met een dilemma. Deze film gaat gebukt onder een leeg scenario. Er gebeurt gewoon te weinig in 80 minuten tijd. De film draait om Patchi, een kleine pachyrhinosaurus. Hij is slim, maar ook een sulletje. Voor hem is de aarde één groot paradijs en hij is er zich niet van bewust dat er andere diersoorten rondlopen die hem als een lekker avondmaal beschouwen. Bovendien is het diertje een romanticus! Terwijl zijn vriendjes heldhaftige spelletjes spelen, droomt de jonge Patchi van een zorgeloos leventje met zijn grote liefde Juniper. Zijn grootste concurrent is weliswaar zijn eigen broer Scowler. Meer valt er over de inhoud niet te vertellen, ofschoon het relaas regelmatig wordt onderbroken door een praatzieke vogel die de kijker inlicht over welk prehistorisch dier het precies gaat.
Als het scenario (en de irritante stemmen) de zwakke schakel van Walking With Dinosaurus zijn, dan zijn de special effects de sterke. De tekenfilmfiguren zijn wetenschappelijk verantwoord, lijken levensecht en ogen op zijn zachtst gezegd imponerend. De techniek mag dan wel niet stilstaan, toch zit je als kijker met open mond te kijken hoe de mens in staat is om zoiets wonderlijks op het scherm te toveren. Want jawel, ondanks het flauwe verhaal lijkt het wel of je 70 miljoen jaar geleden op onze aardbol rondloopt. Dat is natuurlijk een verdienste, maar we horen een smalend commentaar op de achtergrond dat ons zegt dat dit met de documentairereeks ook al zo was.
BEELD EN GELUID
Niet dat het echt grappig is, maar mijn vrouw en ik hebben een leuk onderonsje als we een winkel binnenstappen waar televisies worden verkocht. De verkoper is altijd zo slim om een film als Toy Story of Avatar op het scherm te tonen. Je moet inderdaad echt wel van lotje getikt zijn indien je als verkoper een Fassbinder-film in de lader schuift. Ik bedoel maar, deze film is visueel verbluffend en past ook in dat rijtje. Ik heb in geen enkele seconde ook maar één minpuntje gezien. Deze productie, die trouwens uit de 20th Century Fox-stal komt, is zowel op 3D als 2D beschikbaar. Wij hebben de 2D-versie in de speler zitten. Het geluid is ook van een degelijke kwaliteit, vooral het gebrul van de prehistorische monsters doet de kamer daveren. Je kan kiezen tussen de Engelse, de Nederlandstalige (met Johnny Kraaijkamp jr., Freek Vonk en Georgina Verbaan) en de Vlaamse serie (met Nico Sturm, Charlotte Vandermeersch en Alex Agnew). Blijkbaar moeten de makers er zich bewust van zijn dat de stemmen (in alle talen!) ronduit irriterend zijn, en daarom is er ook een geluidsband beschikbaar met daarop alleen maar het gebrul van de prehistorische dieren.
EXTRA'S
Wie denkt dat hij met extra's zal worden verwend waarin hij ziet hoe deze technisch superieure animatiefilm tot stand kwam zal zich bedrogen voelen, want er wordt met geen woord daarover gerept. Wel vind je de Dinofiles op het schijfje terug. Alle rare beesten die in dit verhaal de revue passeren kun je aanklikken en dan stelt de figuur zijn ras voor. Leuk voor de allerkleinsten.
CONCLUSIE
Wellicht zullen de meeste fans van de gelijknamige documentaire uit 1999 ontgoocheld zijn bij het zien van de animatieversie. Er is niet alleen het flauwe verhaal en de meligheid die Walking With Dinosaurus parten speelt, ook het wetenschappelijke aspect gaat volledig verloren. Maar wie uit is op een technisch superieure en wondermooie animatiefilm voor de kleintjes, mag zich deze film gerust aanschaffen.
Studio:
Dutch FilmWorks
Regie:
Barry Cook, Neil Nightingale
Met:
Charlie Rowe, Karl Urban, Angourie Rice
Beeldformaat:
2.40:1 HD
Geluid:
Engels DTS-HD 5.1
Nederlands DTS-HD 5.1
Vlaams DTS-HD 5.1
Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Prehistorische Versie (Uitsluitend het geluid van dinosaurussen)
• Dino Files