GODFATHER DVD COLLECTION, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-10-09
FILM
Het verhaal van de drie Godfatherfilms samenvatten is onbegonnen werk. Voor wie deze uitmuntende trilogie nog niet gezien heeft (we kunnen het ons echt niet voorstellen), mogen we uiteraard niet te veel verklappen. Het verhaal gaat drie films lang over de maffiafamilie Corleone. Vito Corleone (een magistrale Marlon Brando) is het hoofd van de clan en wordt gevreesd door vriend en vijand. Hij en de hele familie dragen trouw aan elkaar hoog in het vaandel en zij die daarvan afwijken zullen het geweten hebben. In de tweede film neemt zijn zoon Michael (Al Pacino) de fakkel over en breidt het werkterritorium uit naar Florida en Cuba. Tegelijkertijd krijgen we flashbacks te zien die tonen hoe de jonge Vito Corleone (Robert De Niro) naar New York immigreert en zich opwerkt tot de top van de maffia. De laatste film van de trilogie toont een oudere Michael die tracht om de familie uit de misdaad te loodsen en eerlijke praktijken op te starten. De druk op Michaels schouders is groot en hij moet daarbij opboksen tegen vooroordelen van buitenstaanders die het op de familie gemunt hebben. Maar ook binnen de familie is alles lang niet koek en ei…
Het verhaal van The Godfather speelt zich af binnen een gesloten wereld, in dit geval die van de Corleonefamilie. Dat kan verklaren waarom de kijker sympathie kan opbrengen voor deze personages die er eigenlijk geen al te nette praktijken op nahouden. Het zijn criminelen, maar omdat we de maffiafamilieleden beter leren kennen, worden ze ook bereikbaarder voor de kijker. We kunnen als het ware een gezicht plakken op de wereld van de maffia en dat is vooral te danken aan het briljante scenario dat Francis Ford Coppola in samenwerking met auteur Mario Puzo neerpende. De structuur van het verhaal is vrij eenvoudig en rechtlijnig en het plot wordt subtiel uitgewerkt. Sinds The Godfather zijn maffiafilms enorm populair geworden, denken we bijv. aan The Untouchables, Goodfellas, Casino of A Bronx Tale, etc.
In 1972 wist The Godfather drie van de elf nominaties om te zetten in een Academy Award voor beste film, beste acteur (Marlon Brando) en beste scenario gebaseerd op een boek (Mario Puzo en Coppola). Twee jaar later viel die eer te beurt aan The Godfather Part II die maar liefst zes beeldjes wist te vergaren waaronder beste film, beste regisseur, beste acteur in bijrol (Robert De Niro), beste muziek en beste scenario gebaseerd op een boek. Het derde luik uit deze memorabele maffiatrilogie (volgens sommigen de minst goede film van de drie) werd in 1990 genomineerd, toch moest iedereen met lege handen huiswaarts keren.
BEELD EN GELUID
De beide eerste films dateren uit 1972 en 1974 wat wel te merken is. Geen enkele film uit deze trilogie is geremasterd en dat is een beetje jammer. Filmgrain en printbeschadigingen zijn bij momenten zichtbaar. in de eerste film is tevens het contrast niet altijd optimaal geregeld. Zo zijn de donkere scènes soms iets te donker. Afgezien daarvan is de beeldkwaliteit best bevredigend. The Godfather Part III mag dan al de meest recente film uit de trilogie zijn, toch betekent dat niet dat de kwaliteit beter is, in tegendeel, onze kwotering ligt zelfs iets lager dan voor Part I en II.
De opwaardering van de originele monotrack was wat ons betreft niet echt nodig, want zoveel extra voordeel levert dat niet op. De geluidstrack blijft hoofdzakelijk in mono klinken met dialogen in het centerkanaal en de muziekscore die in de overige voorste kanalen gepositioneerd wordt. Heel af en toe worden de 5.1-kanalen benut voor achtergrondeffecten, maar dan eerder beperkt.
EXTRA'S
De drie films worden gepresenteerd in een heuse verzamelbox, inclusief een extra vijfde schijfje met een karrevracht bonusmateriaal. Een vijfde schijfje hoor ik u al vragen? Inderdaad, Paramount heeft beslist om de tweede film (die zo'n 200 minuten duurt) te spreiden over twee dvd's. Zodoende kan de hoge kwaliteit van beeld en geluid behouden blijven. Bijgevolg staan de drie films op vier disks met een vijfde die de extra's bevat. Elke film wordt vergezeld van een boeiend audiocommentaar door regisseur Francis Ford Coppola die je als kijker als het ware aan het scherm kluistert.
Na het bekijken van de drie films zijn we toe aan de vijfde schijf die meer dan drie uur bonusmateriaal bevat. "Francis Ford Coppola's Notebook" gaat over het productieproces van het boek naar het witte doek. In een andere featurette vertellen regisseur Coppola en auteur Mario Puzo over hun samenwerking en de adaptie van het boek naar het scherm. De meer dan zeventig minuten durende documentaire "The Godfather Family: A Look Inside" gunt ons een blik op de drie films en hun oorsprong en bevat tevens originele screentest en voorbereidingssessies. in de originele featurette "Behind The Scenes" uit 1971 kunnen we als kijker nog eens de sfeer van toen opsnuiven. Voorts krijgen we enkele documentaires te zien over de cinematografie met uitleg van Gordon Willis en een terugblik op de onvergetelijke muziek van Nino Rota en Carmine Coppola. In latere versies van de films zijn extra scènes toegevoegd die we hier te zien krijgen. Het gaat voornamelijk om scènes over het groeiende succes van de Corleonefamilie en enkele echt gebeurde feiten. Productie designer Dean Tavoularis leidt de kijker doorheen New Yorks Lower East Side en vertelt het één en ander over de originele locaties die voor de film gebruikt zijn. Aan de hand van enkele storyboards voor The Godfather Part II en III wordt duidelijk wat het uiteindelijke resultaat op het witte doek is geworden. Het geheel sluit af met enkele gebruikelijke rubrieken met onder meer een Corleone-stamboom met informatie over de karakters, biografieën van de crewleden, bioscooptrailers, uitgebreide fotogalerijen en zelfs de speeches van tijdens de Academy Awards-uitreiking ontbreken niet. Behalve de audiocommentaren worden de overige extra's netjes (optioneel) in het Nederlands ondertiteld.
EASTER EGGS
Er zijn voor zover wij weten vier easter eggs (verborgen extra's) op deze vijfde dvd:
1. Ga naar het menu Setup, druk één of twee maal op de toets rechts en er verschijnt een wereldbol. Druk enter en er verschijnt een montage van scènes uit de film, gedubd in het Frans en Duits.
2. Ga naar het menu Galleries, ga naar DVD Credits en druk vervolgens enkele malen op Next totdat je een supergrappig filmpje te zien krijgt waarin de cast van The Sopranos tracht om een illegale bootleg-dvd van The Godfather op te starten: "Somebody should tell Paramount Pictures to get their shit together", waarop één van hen de dvd-speler met een schoen aan diggelen slaat! Schitterend!
3. Een derde verborgen extra bevindt zich in de "Family Tree". Selecteer "Sonny": zo kom je in de stamboom van Santino Corleone terecht. Daar kies je opnieuw "Sonny" waarna je de foto van James Caan oplicht en selecteert waardoor je naar James Caans biografie geleid wordt. Druk op de linkertoets zodat de foto oplicht en druk op enter. Nu krijg je een screentest te zien.
4. Ten slotte is er nog een verborgen extra die zich in de rubriek "Filmmakers" bevindt. Selecteer "Mario Puzzo" en druk vervolgens tweemaal op de linkertoets. Er verschijnt een groot dollarteken op het scherm. Druk enter en je krijgt een kort clipje te zien waarin Coppola aan Puzo vraagt waarom hij The Godfather geschreven heeft.
CONCLUSIE
Een uitstekende trilogie waarbij The Godfather I en II wat kwaliteit betreft toch wel met kop en schouders boven het derde deel uitsteken. De films krijgen een geslaagde beeldtransfer, een iets mindere geluidstransfer en daarbovenop een karrevracht interessante extra's. Deze dvd-verzamelbox moet je gewoonweg in huis halen en mag geenszins ontbreken in je collectie.