:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> THE HULK, EEN GROENE LEGENDE
THE HULK, EEN GROENE LEGENDE
Type: Achtergrond - Datum: 2003-07-04 - Geplaatst door: Serge
De komende filmzomer belooft opnieuw monsterachtige proporties aan te nemen. Nadat vorig jaar Spider-Man, met onder meer Tobey Maguire en Kristen Dunst, wereldwijd alle box-office records verpulverde, mogen we ons vanaf juli verwachten aan een nieuwe Marvel Comic-verfilming over de legendarische groene Hulk, ditmaal door de fel geprezen regisseur Ang Lee. De verwachtingen zijn hoog gespannen vermits het groene monster volledig met de computer werd gecreëerd. In afwachting van dit nieuwe box-office geweld, verschijnen binnenkort een aantal koopdvd’s op de markt. Zo releast Universal de pilootaflevering van de succesvolle tv-series uit de jaren zeventig, lanceert Bridge Pictures twee Hulk-films en heeft ook Buena Vista een geanimeerde Hulk-animatiefilm op het programma staan. Vooraleer deze nieuwe producten voor te stellen, ontrafelen we uiteraard eerst de ontstaansgeschiedenis van de Hulk.

- Achtergrond
Zo’n veertig jaar geleden werd de Hulk geboren, ontsproten aan het brein van scenarist Stan Lee en tekenaar Jack Kirby. In mei 1962 verschijnt bij Marvel Comics het eerste verhaal in de reeks The Incredible Hulk. Het verhaal handelt over wetenschapper Bruce Banner die tijdens een raketontploffing blootgesteld wordt aan radioactieve gammastralingen en besmet raakt waardoor hij bij extreme situaties -zoals geweld en angst- verandert in een groot groen en ijzersterk monster. De Hulk is niet zo intelligent als de mens en is veeleer gedreven door razernij. Het leger oordeelt dan ook dat dit monster een bedreiging vormt en maakt er jacht op. Het gevaar komt eveneens uit een andere hoek als blijkt dat de Hulk ook door andere superhelden wordt belaagd. Bruce Banner heeft het niet makkelijk om de identiteit van het monster voor de buitenwereld geheim te houden. Na zes nummers wordt de reeks wegens matig succes afgevoerd. Echter wanneer de Hulk in andere comics zijn intrede doet, krijgt het karakter stilaan succes. Bij Marvel beslissen ze om de Hulk te laten optreden in Tales To Astonish, een reeks boordevol avonturen waarin naast de Hulk tevens Giant Man en Submariner een rol spelen. Lezers van deze reeks zijn zo razend enthousiast over het karakter van de Hulk dat Marvel eind jaren zestig de draad opnieuw oppikt en de reeks The Incredible Hulk nieuw leven inblaast.

Het succes eindigt hier zeker niet. Vooraleer de Hulk zich in 1977 dankzij tussenkomst van CBS tot een volwaardige televisieserie ontpopt, worden de verhalen uit de comics in een genanimeerde serie gegoten. Hier neemt de Hulk het op tegen verschillende slechterikken waaronder generaal Thunderbolt Ross die zoals steeds als een bezetene achter het monster jaagt. Wanneer men bij Marvel Comics een aantal comichelden waaronder Dr. Strange, Spider-Man en Captain America in een tv-film laat opdraven, met wisselend succes overigens, beslist men om ook de franchise van de Hulk veilig te stellen. De televisiezender CBS koopt de rechten van The Incredible Hulk en gaat aan de slag om een televisieserie op poten te zetten. Producer Kenneth Johnson, een veteraan in het vak met onder meer The Six Million Dollar Man en Bionic Woman op zijn palmares, krijgt de aartsmoeilijke opdracht om de serie uit te werken. Vermits de serie in prime-time zou worden uitgezonden, zorgt Johnson er voor dat het verhaal zowel voor de jongere als de oudere generatie aantrekkelijk blijft. Acteur Bill Bixby speelt de rol van Banner, bodybuilder Lou Ferrigno wordt de Hulk. In eerste instantie gaan de opnames van start met Richard Kiel in de rol van de Hulk, maar na een paar weken oordeelt Johnson dat Kiel niet indrukwekkend genoeg overkomt en wordt hij vervangen door Ferrigno. In de pilootaflevering van het eerste seizoen bevindt zich volgens Johnson nog één enkel shot waarin Kiel als Hulk te bewonderen is. Ferrigno wordt trouwens ontdekt in de documentaire Pumping Iron waarin hij naast Arnold Schwarzenegger zijn bodybuilderskunsten toont. Ferrigno blijkt achteraf de perfecte keuze, met zijn immense lichaam geeft hij op magistrale wijze gestalte aan het legendarische groene monster.

De twee uur durende pilootaflevering wordt in november 1977 uitgezonden en meteen door zowel de fans als de critici positief onthaald. Vermits het eerste verhaal eindigt met een open einde volgt drie weken later de tweede episode en vanaf maart 1978 werd het startsein gegeven voor een wekelijkse uitzending. De reeks wordt halverwege het vijfde seizoen stopgezet omdat de toenmalige baas van CBS geen extra afleveringen meer wou plannen vanwege de hoge productiekosten en de dalende kijkcijfers. Er heerst trouwens een algemene malaise bij de studio want niet alleen de Hulk deelt in de klappen, ook op andere fronten wordt er drastisch bespaard. De televisieserie The Incredible Hulk is uiteindelijk goed voor zo’n 82 afleveringen.

Eind jaren tachtig ontstaat er een rage van zogenaamde reüniefilms waarin personages van succesvolle tv-series hun succes nog eens dunnetjes overdoen in een lang uitgesponnen verhaal. Bekende voorbeelden hiervan zijn The Brady Bunch en The Six Million Dollar Man. In 1988 slaan Bill Bixby en Lou Ferrigno opnieuw de handen in elkaar en in een tijdspanne van drie jaar levert dat evenveel films op: The Incredible Hulk Returns, The Trial Of The Incredible Hulk (bij ons gelanceerd als The Incredible Hulk Meets Daredevil) en The Death of The Incredible Hulk. Vermits het verhaal en de uitwerking van deze films eerder wisselvallig is en het niveau van de serie nooit benadert, desondanks de hoge kijkcijfers, wil NBC voor een vierde film geen geld voorschieten. Bill Bixby klopt aan bij andere zenders als ABC en NBS, maar begin jaren negentig wordt hij door kanker getroffen waarna hij in 1993 overlijdt. Nieuwe filmplannen worden opgeborgen totdat bijna tien jaar later Universal op de proppen komt met een nieuwe blockbuster geregisseerd door Ang Lee, regisseur van onder meer Crouching Tiger Hidden Dragon en Sense And Sensibility.

- The Incredible Hulk (TV-series 1978-1982)
“Within each of us, there dwells a mighty and raging fury." Zoals eerder aangehaald wordt de pilootaflevering zowel de fans als de critici positief onthaald. Dit heeft alles te maken met de manier waarop het verhaal is opgebouwd. Critici staan verstomd hoe de makers moeiteloos diepgaande verhaallijnen met actiescènes verweven. Zo moet David Banner de dood van zijn vrouw leren verwerken, heeft hij sterke gevoelens voor zijn assistente Elaina Marks, raakt zijn onderzoek naar een mogelijke oplossing geen stap veder en tegelijk is hij genoodzaakt de onschuld van de Hulk aan te tonen. Voorwaar een zware klus. Deze elementen maken dat je als kijker geboeid blijft naar het verdere verloop van het verhaal. De pilootaflevering, geschreven en geregisseerd door Kenneth Johnson, is grotendeels gebaseerd op de originele comics. Uiteraard hebben de makers hun eigen stijlkenmerken toegepast en wijken ze op een aantal vlakken af van de originele verhaallijn. De meest opmerkelijke verschillen zijn de naamswijziging van Bruce naar David Banner; het feit dat hij niet na een ontploffing door radioactieve gammastralen maar door een foutief uitgedraaid experiment besmet raakt; hij wordt niet langer op de hielen gezeten door het leger en andere monsters, maar door een doodgewone journalist Jack McGee; de Hulk kan nu ook gewond raken; en tenslotte heeft de Hulk in de tv-serie geen dialogen in tegenstelling tot de comicreeks.

Extra’s:
• Volledige pilootaflevering
• Extra aflevering uit de serie
• Teaser, trailers en TV-spots over de nieuwe film The Hulk

The Incredible Hulk verschijnt bij Universal Home Entertainment op 10 juli 2003.

The Incredible Hulk Returns en The Incredible Hulk Meets Daredevil
Van de drie reüniefilms over de Hulk worden er bij ons binnenkort twee op koopdvd uitgebracht: The Incredible Hulk Returns en The Incredible Hulk Meets Daredevil (alternatieve titel The Trial Of The Incredible Hulk). Elk van deze films bevat een onafhankelijk verhaal en op NBC in prime-time uitgezonden. De productiebudgetten van deze TV-films liggen aanzienlijk lager dan de TV-series wat maakt dat een aantal elementen minder goed zijn uitgewerkt. Zo is de transformatie van David Banner naar de Hulk veel korter opgebouwd wat de spanning niet ten goede komt. De verhaallijnen halen niet het niveau van de eerste twee televisieseizoenen, maar zijn best aanvaardbaar. Dat wordt ook duidelijk door de hoge kijkcijfers, want als je in prime-time concurrenten als Witness (film met Harrison Ford) en de fel begeerde miniserie Winds Of War het nakijken geeft, is dat toch een indicatie dat de fans ‘hun Hulk’ niet vergeten zijn.

The Incredilble Hulk Returns (1998)
Zes jaar na de laatste aflevering uit het vijfde seizoen vinden we David Banner terug als onderzoeker aan het Joshua-Lambert Research Institute waar hij samen met een team van wetenschappers werkt aan de voltooiing van de gamma transponder. Gedurende twee jaar heeft Banner de Hulk weten te beheersen en dat wil hij zo houden. Hij wil de transponder aanwenden om het transformatieproces ongedaan te maken, maar zoals verwacht verlopen de dingen niet zoals gepland. Totaal onverwacht komt een zekere Donald Blake aankloppen, een voormalige student van Banner. Blake beweert dat hij een geheime verbintenis is aangegaan met Thor, een Viking God. Om zijn woorden kracht bij te zetten, roept Blake Thor op wat leidt tot woede en angst bij Banner die opnieuw verandert in de Hulk. Het gevecht is hevig en het laboratorium zwaar vernietigd. Banner’s onderzoek raakt door deze tegenslag op de helling vermits ook een criminele organisatie het op de transponder gemunt heeft.

The Incredible Hulk Meets Daredevil (1989)
Na de perikelen in de vorige film raakt David Banner op de dool. Hij zwerft rond en arriveert in een stadje waar hij een hotelkamer huurt. Wat hij niet weet, is dat de stad onder permanente controle staat van de gevreesde maffiabaas Wilson Fisk. Hij is zelfs getuige van een sexuele aanranding door een van Fisk’s mannetjes. Banner wordt door de politie opgepakt en verkeerdelijk beschuldigd van de aanranding. Hij krijgt de blinde advocaat Matt Murdock toegewezen die in zijn onschuld gelooft. Banner heeft die nacht een nare droom, verandert in de Hulk en ontsnapt uit de gevangenis. Murdock weet de Hulk op te sporen en om zijn vertrouwen te winnen, verklapt Murdoch dat hij in feite Daredevil is en fel gekant tegen het bewind van Wilson Fisk. Beiden voelen elkaar perfect aan en samen voeren ze hevig strijd tegen Fisk en zijn organistie.

Extra’s:
• Geen

The Incredible Hulk Returns en The Incredible Hulk Meets Daredevil verschijnen bij Bridge Pictures.

- The Incredible Hulk (animatiefilm uit 1966)
Tussen het verschijnen van de eerste en tweede reeks van Marvel comics, worden de verhalen van de Hulk in 1966 verfilmd. De plot van deze animatiereeks loopt vrijwel gelijk met de verhalen uit de comics. Zo wordt de Hulk op de hielen gezeten door het leger en heeft Banner sterke gevoelens voor Betty Ross. Geen grote wijzigingen dus. Wetenschapper Bruce Banner staat op het punt een experiment met gammastralingen uit te voeren wanneer een tiener Rick Jones zich ongevraagd op het terrein begeeft. Banner verlaat het labo in de hoop de tiener tijdig te kunnen waarschuwen. Zijn Russische assistent Igor, een spion notabene, start het experiment toch op met als doel Banner te doden. Hij overleeft, maar de nevenwerkingen zijn niet te onderschatten. Telkens wanneer Banner blootgesteld wordt aan stress, angst of woede verandert hij in de Hulk, een groot groen en beresterk monster. Generaal Ross is vastberaden het monster te vernietigen. De stijl van de geanimeerde reeks is behoorlijk goed al kan de animatie op zich wel beter en vloeiender. De koopdvd bevat enkele minieme extra’s waaronder een Stan Lee Soapbox (een overzicht van zijn werken), een featurette Inside The Hulk met beelden achter de schermen en een afzonderlijke aflevering uit 1966.

Extra’s:
• Stan Lee Soapbox
• Inside The Hulk
• Originele aflevering uit 1966

- The Hulk (2003)
De alom geprezen Taiwanese regisseur Ang Lee werd aangeduid om een volwaardige verfilming te maken van Marvel Comics klassieker The Hulk. Ang Lee zal ongetwijfeld alle elementen uit de populaire comic combineren met een vleuje romantiek en tragedie, eigen aan Universal’s horrorklassiekers, teneinde een heuse blockbuster boordevol speciale effecten af te leveren. Want daar draait het tenslotte ook om. Het karakter van de Hulk wordt volledig door de computer gegenereerd en de teaser trailers op de website van Universal ogen alvast veelbelovend. De Australische acteur Eric Bana (Black Hawk Down) speelt de rol van wetenschapper Bruce Banner die tijdens een experiment aan radioactieve straling wordt blootgesteld. Oscarwinnares Jennifer Connelly (Requiem For A Dream, A Beautiful Mind) speelt de rol van wetenschapper Betty Ross wiens onervarenheid ervoor zorgt dat het experiment uit de hand loopt. Zij is tevens de beste vriendin van Banner. Voorts herkennen we Nick Nolte, als vader van Bruce, en Sam Elliott, commandant van een geheim militair onderzoekscentrum. Stan Lee en Lou Ferrigno krijgen bovendien een kleine cameo in de film. Het belooft alvast een explosieve zomer te worden!
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type