:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REAL GENIUS
REAL GENIUS (UHD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-02-27
FILM
Real Genius is een film die bij ons niet zo heel veel betekent, maar in de Verenigde Staten is dat wel eventjes anders. Wie in de jaren '80 reeds op de aardbol rondliep, zal beslist wel in de rekken van de videotheek regelmatig de VHS-band hebben gezien hebben met daarop een kaft waarop je ziet hoe Val Kilmer als een echte buddy de schouder van Albert Einstein beetpakt. De iconische natuurkundige komt niet voor in de film, behalve op een poster in de wandelgangen van de universiteit, toch gaat deze komedie zoals de titel laat vermoeden over een bende bollebozen, en vooral hun feestelijke uitspattingen.




Mitch Taylor (Gabriel Jarret) is 15 en een waar genie. De jonge nerd toont regelmatig zijn talent op allerlei wetenschapsbeurzen, waar handtekeningjagers de geleerden achterna lopen net zoals men dat op een comic con doet. De genialiteit van Mitch wordt opgemerkt door de beroemde professor Hathaway (William Atherton), die hem wil doen samenwerken met de iets oudere, maar veel meer excentrieke Chris (Val Kilmer). Deze jonge spring-in-het-veld is wel ontzettend snugger, toch gebruikt hij eerder zijn intelligentie om op te vallen op school en zo de meisjes in bed te krijgen. Mitch is natuurlijk het tegenovergestelde type, die volgens het boekje werkt en in zijn leven nog nooit een meisje heeft gekust. Toch klikt het tussen de twee, alleen weten beide niet dat hun denktalent voor niet zo vreedzame doeleinden wordt gebruikt.




In het begin van de film wordt je werkelijk neergemept met allerlei wetenschappelijke stellingen waar een normaal mens alleen maar een punthoofd van krijgt, maar eens Val Kilmer in beeld komt, verandert de stijl naar een tienerkomedie over een bende blokbeesten met een net iets te hoog libido die in feite niet meer is dan de zoveelste variatie op National Lampoon's Animal House uit 1978. Niet dat dit een nadeel is, want het is net dat gedeelte die Real Genius zo leuk maakt, met een zeer leuke Val Kilmer, die na Top Secret! hiermee aan zijn tweede rol toe was en een jaar later internationaal zou doorbreken met Top Gun.




Eens de ware aard van de wetenschappelijke onderzoeken aan het licht komen verandert de film in een lichtvoetige, en soms net iets te absurde versie van WarGames die John Badham twee jaar eerder maakte. Heerlijke onzin met van de pot gerukte humor die alleen maar in de eighties kon, zoals bijvoorbeeld een huis dat op zijn grondvesten davert door de popcorn. Naast het aanschouwen van deze dwaze kuren is Real Genius ook leuk om als een stukje onweerstaanbare nostalgieporno te zien, met als toetje een heerlijke soundtrack. Wie denkt dat de jaren '80 zowat het slechtste decennium is van wat film te bieden heeft, zal met Real Genius zijn stelling alleen maar kunnen staven, terwijl zij die er op kicken er alleen maar hun gelijk mee zullen krijgen.




BEELD EN GELUID
Het loont echt wel de moeite om te snuisteren in het 4K-aanbod in andere landen. Jammer genoeg heb je wel een hoesje met een vreemde titel in je collectie, zo wordt Real Genius gewoon Escuela De Genios. Het goede nieuws is dat deze titel die, buiten het importcircuit, in de Benelux niet eens beschikbaar, wel Nederlandstalige ondertitels bevat. Hoewel de detaillering van deze 4K er vrij standaard uitziet, gaat het om een enorm mooi verzorgde transfer die deze fijne eightiesklassieker alle eer aandoet. Je merkt wel dat het om een ietwat oudere titel gaat, maar beter dan dit krijgen ze deze komedie waarschijnlijk nooit. De Engelse geluidsband is een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 vol leuke achtergrondeffecten en een puike soundtrack met toffe eightiestracks zoals bijvoorbeeld One Night Love Affair van Bryan Adams.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze 4K-release.

CONCLUSIE
Real Genius is zeker geen goede film, want daar is het net allemaal net iets te dwaas voor, maar wie een onvoorwaardelijke liefde heeft voor de eighties, zal deze komedie met Val Kilmer zonder enige twijfel als een must-see aanvinken.



cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: Martha Coolidge
Met: Val Kilmer, Gabriel Jarret, Michelle Meyrink, William Atherton, Jon Gries, Patti D'Arbanville

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
Spanje

Jaar:
1985

Leeftijd:
A

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8414533146389


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Portugees Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Hongaars, Hebreeuws, Portugees, Arabisch, Grieks, Noors, Fins, Deens, Zweeds, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij