:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUMMIES
MUMMIES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-06-13
FILM
Ergens onder de grond wonen de overleden Egyptenaren van weleer in een verborgen stad. Probleem is dat ze allemaal dood zijn, en dat hun ware aard als ondode naar boven komt als ze aan wit licht worden blootgesteld. De dochter van de farao, Nefer (Eleanor Tomlinson), droomt van een carrère als zangeres, maar haar vader (Sean Bean) wil haar uithuwelijken. Na een ongelukje blijkt de feniks, die voor haar een partner moest zoeken, de voormalig wagenmenner Thut (Joe Thomas) te hebben uitgekozen. Weigeren is geen optie, want dan worden Thuts tong en ogen er uitgestoken. Thut en Nefer zijn elkaar al eens tegengekomen bij een bijna-verkeersongeluk, en kunnen elkaar niet luchten. Thut moet een week lang de trouwring bewaken, maar die wordt gevonden door de egyptoloog Lord Carnaby (Hugh Bonneville), die met zijn vondsten een protserige tentoonstelling wil houden in Londen, vooral om zijn eigen ego te strelen. Nefer, Thut en diens jongere broertje Sekhem (Santiago Winder) reizen af naar Londen, waar ze stellig overtuigd zijn van het feit dat ze in het Romeinse rijk zijn terechtgekomen. Ze vallen niet dadelijk op, want er staat net een voorstelling van Aïda van Verdi op het programma, en in een poging de ring te heroveren, valt Nefer op bij muziekproducent Ed (Shakka). Hij neemt een liedje op met haar, wat een instant succes wordt, in die mate zelfs dat Nefer zich afvraagt of ze ooit nog wel terug naar huis wil. Elk moment dreigt echter het geheim van hun ondode natuur uit te komen, niet in het minst doordat Lord Carnaby hiermee eindelijk zijn compleet van de pot gerukte theorie zou kunnen bewijzen.




Mummies is een film van Spaanse makelij, waarbij overduidelijk de studio achter de film dezelfde is als die van de Tadeo Jones-franchise. De film blinkt niet uit in originaliteit en wordt voor de rest opgehangen aan het onvermijdelijke nummer Walk Like An Egyptian van The Bangles, maar in de Engelse versie weten stemacteurs als Eleaonor Tomlinson (Poldark) en Hugh Bonneville (Downton Abbey) de film naar een hoger plan te tillen door hun uitstekende vertolking. De film is ook op de internationale markt gericht, want net als bij Tadeo Jones komt de lipsynchronisatie met de internationale versie overeen, en niet met de Spaans gesproken versie. Uiteraard worden ettelijke blikken met clichés opengetrokken, want u ziet al van in de eerste minuut aankomen dat het uiteindelijk toch zal klikken tussen Thut en Nefer, en wordt het trio mummies op hun queeste vergezeld door een baby-krokodil die al eens graag in één en ander zijn tanden zet. Kortom, Mummies is een klassiek fish-out-of-the-water­-verhaal dat weliswaar goed uitgewerkt is en toch een glimlach op ons gelaat heeft getoverd.




BEELD EN GELUID
Een Blu-rayrelease zat er voor Mummies in de Benelux niet in. We hebben wel een dvd die duidelijk ook de Spaanse markt bedient, want er zijn onder meer soundtracks in het Catalaans en het Baskisch voorzien. We houden het natuurlijk liefst bij de Engelse track, en die is leuk en ruimtelijk, onder meer bij de openingsscène waarbij we een Ben Hur-achtige wagenren te zien krijgen. Het beeld is kleurrijk en vrijwel zonder artefacts, maar we waren misschien nét dat klein beetje gelukkiger geweest, hadden we de film in HD mogen aanschouwen. Toch krijgen we een fris beeld met heldere primaire kleuren en een aanvaardbaar contrast.




EXTRA'S
Bonusmateriaal zit er niet bij, maar Walk Like An Egyptian zal zich als een oorwurm in uw buis van Eustachius nestelen, willen of niet.

CONCLUSIE

Mummies is leuk vertier waar je niet te hard bij moet nadenken, en is vooral keurig afgewerkt. Het animatiegeweld moet niet altijd uit Amerika komen.


cover




Studio: Warner

Regie: Juan Jesús García Galocha
Met: Celia Imrie, Hugh Bonneville, Sean Bean, Eleanor Tomlinson, Joe Thomas, Santiago Winder

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
6

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888263778


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Baskisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij