:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHEN CALLS THE HEART - SEIZOEN 4
WHEN CALLS THE HEART - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-08-14
SERIE
De rode draad die doorheen dit seizoen loopt, is de komst van de spoorweg naar Hope Valley. Burgemeester Gowen (Martin Cummins) wordt afgezet omdat er een onderzoek wegens belangenvermenging tegen hem loopt, en de voorzitster van de gemeenteraad, Abigail (Lori Loughlin) neemt zolang zijn plaats in. Abigail laat duidelijk niet met zich sollen, en het hoofd van de spoorwegen, Ray Wyatt (Jeremy Guilbaut), zal het geweten hebben. Abigail wil hem in het beste geval een korting op de belastingen geven, maar dit is minder dan Wyatt gehoopt had, want Gowen had hem van belastingen vrijgesteld. Wyatt begint dan maar op allerlei manieren Abigail het leven zuur te maken, onder meer door zelf een refter te openen, zodat de spoorwegarbeiders haar restaurant niet meer bezoeken. Dan wordt Gowen plots vrijgesproken omdat de voornaamste getuige tegen het duo, de elusieve AJ Foster, zich heeft teruggetrokken. Bill (Jack Wagner) vertrouwt het zaakje niet, en op eigen initiatief start hij zo zijn eigen onderzoek...




Ook Elizabeth (Erin Krakow) wordt door Wyatt een hak gezet: omdat ze bij hem heeft aangedrongen dat de spoorweg zijn eerlijke (financiële) bijdrage stort omdat de kinderen van de spoorwegarbeiders nu ook éénmaal school lopen in haar klasje, zorgt Wyatt ervoor dat ze ontslagen wordt, en hij schakelt hiervoor Thomas Higgins (Jason McKinnon) in, een inspecteur die eertijds heeft proberen Elizabeth te versieren (hetgeen we konden zien in de pilootfilm die bij seizoen 1 zat, maar deze verhaallijn is totnogtoe niet opgepikt in de serie). De vervanger van Elizabeth maakt er een zooitje van, en het duurt dan ook niet lang vooraleer de autoriteiten op de knieën gaan. Jack (Daniel Lissing) vraagt Elizabeth bovendien ten huwelijk. Haar geluk is echter van korte duur, want Jack heeft besloten een tijd naar de noordelijke gebieden te verkassen, waar de Mounties een kleine burgeroorlog uitvoeren tegen de lokale misdaadbendes. De tocht is niet geheel zonder gevaar, en wanneer er maar geen post van Jack arriveert, begint Elizabeth te wanhopen.

Rosemary (Pascale Hutton) en Lee (Kavan Smith) genieten intussen van hun wittebroodsweken, en vooral het pro-actieve karakter van Rosemary brengt het koppel nogal eens in nauwe schoentjes. Het duo wordt echter vooral opgevoerd als comic relief, en de meeste huwelijksstrubbelingen worden dan ook na één aflevering met de mantel der liefde bedekt. We zien onder meer hoe Rosemary probeert zich in te werken in de kledingwinkel van Dottie (Erica Carroll), hoe ze een poging doet om te leren autorijden, en hoe ze de zagerij van Lee overneemt op het moment dat die laatste zijn stem kwijt is, dit alles met gewoonlijk desastreuze gevolgen. Maar we blijven lachen!




Het vierde seizoen van When Calls The Heart geeft duidelijk aan dat de kinderziekten definitief ontgroeid zijn. De regie is van betere kwaliteit en er wordt meer moeite gestoken in verhaallijnen die over het seizoen heen gespannen worden, zoals de pogingen van de spoorwegmaatschappij om zich te bemoeien met de lokale politiek, waarbij de machtsgeile Gowen bereid is om zijn ziel te verkopen om toch maar in de burgemeestersstoel te kunnen blijven zitten. Er worden enkele nieuwe personages ingevoerd, zoals Carson Shepherd (Paul Greene), een spoorwegarbeider die zich omschoolt tot kok, maar feitelijk geknipt is voor een heel ander beroep, andere personages zoals zuster Faith (Andrea Brooks) krijgen een prominentere rol toebedeeld. De reeks blijft in zijn geheel comfort food, leek feelgood-drama waar je niet dadelijk iets kan tegen inbrengen. De Hearties zullen u niet tegenspreken.

AFLEVERINGEN

Disk 7:
33. A When Calls The Heart Christmas part 1
34. A When Calls The Heart Christmas part 2
Nu Rosemary en Lee op huwelijksreis zijn, heeft Elizabeth de taak op zich genomen om het kerstfeest te organiseren. Ze heeft de rollen in het kerstspel voorbehouden voor de kinderen die zich van hun meest onbaatzuchtige kant laten zien. Cody (Carter Ryan) wil graag een Wijze worden, en heeft er zelfs één van zijn liefste bezittingen voor over om Maggie (Amélie Eve) de pop te bezorgen waar ze zo naar hunkert. Frank (Mark Humphrey) maakt zich verwijten dat weduwe Nancy Tucker (Natasha Quirke) met haar zoon net Hope Valley wil verlaten omdat ze zo overspoeld wordt door herinneringen. Dan daagt verkoper Sam Bailey (Terence Kelly) op in Hope Valley, die de reputatie met zich meedraagt voor iedereen precies datgene te vinden wat hij of zij nodig heeft. Wanneer het kostbare juweel dat Lee voor Rosemary heeft gekocht, verdwijnt, wordt de brave man beschuldigd van heling. Uiteraard is hij onschuldig, maar hij heeft een wel bijzondere reden om de schuld op zich te nemen. Dan arriveert het bericht dat de trein met de geschenkjes en de voorraden voor kerstavond het spoor heeft beschadigd. Alle inwoners van Hope Valley moeten daarom een tandje bijsteken om van Kerstmis toch nog een geslaagd feest te maken.

35. Words From The Heart

Abigail krijgt als nieuwbakken burgemeester allerlei trivialiteiten te verwerken, maar ze moet ook onderhandelen met spoorwegbaas Ray Wyatt om een station in Hope Valley te laten bouwen. Die hebben echter van de gelegenheid gebruik gemaakt om Jed Campbell (Daniel Smith Arnold) te onteigenen, die om emotionele redenen wil blijven wonen waar hij woont. Er heerst in de klas van Elizabeth nogal wat clanvorming, en daarom besluit ze een baseballwedstrijd te organiseren, met een team van haarzelf tegen één van Jack. De nieuwe leerling Cyrus Rivera (Spencer Drever) wil, of beter gezegd, kan, niet meespelen, omdat hij in een beugel loopt na een val van een paard. De wond is nochtans al genezen, maar Cyrus is er als de dood voor om opnieuw gewond te raken - of dat iemand zijn wonde ziet. Jack krijgt een medaille voor bewezen diensten, maar Rosemary staat erop zijn acceptatiespeech te schrijven.




36. Heart Of Truth

Abigail stelt een alternatief tracé voor voor de spoorlijn, maar die komt voor Wyatt te duur uit. Omdat ze bang is om de knoop door te hakken, legt ze de kwestie van de onteigening voor ter stemming in Hope Valley. De kleine Robert (Jaiven Natt) wordt de held van de dag nadat hij zogezegd een beer heeft verdreven uit de buurt van de school. Het is voor Elizabeth duidelijk dat hij heeft gelogen, maar ze wil het hem zelf doen bekennen. Rosemary verveelt zich te pletter nu Lee vaker weg is om de deal met de spoorwegmaatschappij te beklinken, en ze neemt van Bill een job aan in het café, zonder Abigail's medeweten. Jack krijgt een voorstel om aan de periferie van de gebieden die de Mounties controleren, een gevaarlijke job aan te nemen.

37. Heart Of The Community
Abigail kan Wyatt overtuigen om genoegen te nemen met een ander spoorwegtracé. In ruil wil Wyatt echter geen belastingen meer betalen. Ooit. Dit wekt uiteraard wrevel bij de andere middenstanders. En over geld gesproken: de school zit op droog zaad en heeft geen geld meer voor nieuwe boeken. Elizabeth stelt voor een kermis te houden om middelen in te zamelen. De nieuwe jongen in de klas, Philip Cantrell (Liam Hughes), heeft geen moeder meer en zijn vader Shane (Niall Matter) moet alle dagen in de zagerij werken, dus een kermis zit er niet dadelijk in. Twee ontsnapte gevangenen, Curtis (Christian Sloan) en Glenn (Nelson Leis) Tate, willen de postkoets beroven waarin de lonen van de spoorwegarbeiders worden vervoerd, en ze willen de koetsier koudweg doodschieten. Jack, Bill en Frank zullen daar anders eens een stokje voor steken...

38. Change Of Heart

Jack krijgt bezoek van Douglas Burke (Anthony Konechny), een Mountie die hij heeft opgeleid en die in zijn plaats naar het noorden trekt met de jonge rookies. Gowen is van plan om Abigail te wippen en zelf weer in de burgemeesterszetel te gaan zitten. De klacht tegen hem is immers geseponeerd, nu een belangrijke getuige zich heeft teruggetrokken. Elizabeth dringt er bij Wyatt op aan om meer middelen uit te trekken voor de school, nu er zoveel kinderen van spoorwegarbeiders in de klas zitten. Wyatt besluit echter om haar een zware poets terug te bakken. Carson Shepherd, een spoorwegarbeider die een wonde oploopt, krijgt een job aangeboden in het café van Abigail op voorspraak van zuster Faith. Rosemary probeert de brokken tussen Abigail en Frank te lijmen, en de gebroeders Tate hebben hun zinnen gezet op een bankoverval.




Disk 8:
39. Heart Of A Teacher
Elizabeth wordt op non-actief gezet na valse beschuldigingen van Thomas Higgins, die eertijds onwelvoegelijke avances naar Elizabeth heeft gemaakt, en wraak wil omdat ze daar niet op is ingegaan. Elizabeth gaat op aanraden van Abigail op zoek naar andere slachtoffers van Higgins. Intussen gaat het bij haar vervanger, Mr. Stoneman (Adam Reid), van kwaad naar erger: hij heeft de klas niet onder controle, en kan alleen maar terreur uitoefenen op de kinderen. Philip Cantrell wordt zelfs de klas uitgestuurd omdat hij te dom zou zijn. Jack verneemt dat in de Noordelijke Gebieden de Mounties zware verliezen lijden in hun strijd tegen de gewapende bendes, en zeker wanneer Doug tijdens het uitoefenen van zijn functie omkomt, twijfelt hij om zelf niet te gaan.

40. My Heart Will Go On
Elizabeth besluit de kinderen bijlessen te geven zo lang ze niet officieel in ere hersteld is. Het zet bij Gowen en vooral bij Wyatt kwaad bloed. De kinderen houden een briefschrijfactie, en Elizabeth hoopt dat er nog iemand zal willen getuigen over de ongepaste escapades van Higgins. Ze organiseert tevens een recital, wat tevens het afscheidsfeestje wordt voor Jack, die besloten heeft naar het noorden af te reizen. Daarvoor echter vraagt hij Elizabeth nog ten huwelijk.

41. Healing Heart

Elizabeth wacht vol spanning op nieuws van Jack dat maar niet komt. In de klas heeft ze haar handen vol met het onder de knoet houden van Earl (Nikolas Dukic) en Chad (Mason McKenzie) Wyatt, de neefjes van. Wyatt zelf bouwt een missiepost zodat de arbeiders niet langer bij Abigail moeten gaan eten; haar zakencijfer stort dan ook als een pudding in elkaar. Lee is zijn stem kwijt, en Rosemary heeft besloten om hem naar het werk te vergezellen en het praten voor hem te doen. Bill krijgt een tip waar de mysterieuze getuige AJ Foster zich schuilhoudt, die Wyatt en Gowen aan de galg kan praten. Wyatt stuurt een huurmoordenaar op hem af.




42. Courageous Heart
Bill en Adeline (Josie Bissett) zoeken nog steeds naar het logboek waarmee ze Ray Wyatt en Henry Gowen achter de tralies kunnen draaien. Lee heeft een auto gekocht, en krijgt kletterende ruzie met Rosemary, die met het ding wil leren rijden. Ray Wyatt probeert Abigail af te persen. Earl Wyatt heeft het klaslokaal van Elizabeth kort en klein geslagen; Elizabeth heeft geen andere keus meer dan de twee Wyatt-broers van school te sturen. Een gesprek met hun vader (Tom Belding) dringt zich op. Frank komt te weten dat Carson heeft gelogen over zijn verleden. Hij heeft er nochtans een aannemelijke uitleg voor.

43. Heart Of A Secret

Elizabeth neemt de taak op zich om op Opal (Ava Grace Cooper) te passen terwijl haar ouders naar haar zieke grootmoeder zijn. Opal krijgt echter naar het hoofd geslingerd dat ze het favorietje van de leraar is. Elizabeth kan de afleiding gebruiken nu Jack nog steeds weg is, en intussen probeert ze Shane Cantrell zover te krijgen dat hij zuster Faith mee uit vraagt. De komst van Marlise Bennett (Cindy Busby) zorgt voor beroering: ze beweert de ex-schoonzus van Carson te zijn, ze onthult dat Carson eigenlijk een doktersdiploma heeft maar dat zijn vrouw in zijn handen op de operatietafel is gebleven. Rosemary probeert met alle middelen reclame te maken voor het kledingatelier van Dottie. Becky (Ali Skovbye) komt thuis voor Cody's verjaardag, maar ze heeft geen tijd om met hem te spelen omdat ze moet studeren...

44. Heart Of A Fighter

Cody is in elkaar gestuikt met wat op een blindedarminfectie lijkt. Er wordt met man en macht gezocht naar Carson, die hem eventueel zou kunnen opereren. Een andere dokter, Strohm (John Emmet Tracy), stelt echter een andere diagnose, en herinnert er Carson maar wat graag aan dat zijn vorige patiënt is overleden op de operatietafel. Wanneer Cody's ontsteking erger wordt, heeft Strohm te veel gedronken en is er geen andere optie meer dan dat Carson opereert.




BEELD EN GELUID
When Calls The Heart zit in een 28 disk-box met daarin de eerste zeven seizoenen. De schijven zijn regio 0, dus universeel afspeelbaar, en de hele reeks is voorzien van Engelse ondertiteling. Weliswaar is het beeld in 1.78:1-formaat gecodeerd in NTSC, wat toch voor een beetje gewenning van de kijker vraagt, want schertsend wordt al eens gezegd dat de afkorting staat voor Never Twice the Same Color. Het grote probleem bij het beeld blijven de compressie-artefacts, die rijkelijk aanwezig zijn, vooral bij constructies op de achtergronden, die de score negatief beïnvloeden. Daarnaast zijn de kleuren redelijk stabiel voor een NTSC-transfer en krijgen we toch voldoende detail te zien. Wat het geluid betreft krijgen we op dit vierde seizoen voor het eerst de keuze tussen een Dolby Digital 5.1-track en een Dolby Surround 2.0-track, waarbij deze eerste natuurlijk onze voorkeur geniet. Deze klinkt zeer natuurlijk, maar er wordt met de surroundmogelijkheden niet veel gedaan. De muziek staat soms wat aan de stille kant.




EXTRA'S
Bij seizoen 4 zitten twee bonusschijven. De eerste is als The Heartie DVD gelabeld, en beschrijft voornamelijk het wedervaren van de Hearties, de doorgewinterde fans van de reeks. De Hearties family reunion is een verzameling van drie Q&A-panels waarin de fans respectievelijk vragen mogen stellen aan de hoofdacteurs (45:21), aan de bijacteurs (48:51) en aan het productieteam (33:53). In How the Hearties began (16:15) vertellen een drietal Hearties van het eerste uur hoe ze een fanclub uit de grond hebben gestampt, en What the Hearties have to say (15:22) is een verzameling getuigenissen van fans.

De "gewone" bonusdvd begint met 7 documentaires: Seasons of set design (9:21) toont ons de constructie van het impressionante dorp. The horses of Hope Valley (5:55) vertelt ons de essentiële rol van de paarden in de serie - we zitten in het tijdperk waarin de auto nog maar net uitgevonden is, in deze reeks koopt rijke industrieel Lee een eerste exemplaar. Over Lee gesproken, koppel Kavan Smith as Lee Coulter (1:06) en Pascale Hutton as Rosemary LeVeaux (1:06) stellen zichzelf voor in deze twee featurettes, gevolgd door Bill Avery - A Picture In Time (1:50) en Henry Gowen - A Picture In Time (1:51), twee sets fragmentjes waarin de evolutie van de personages in het seizoen worden beschreven. On location (1:52) is een korte impressie op de set, met wat snippets van interviewfragmenten met de cast.




Dan volgen 6 documentaires Hope Valley highlights (5:25) met de korte bijdragen Daniel Lissing on accents, Andrea Brooks on cooking, Jack Wagner on humor, Lori Loughlin on golf, Erin Krakow on cooking en Daniel Lissing on being Jack, allemaal korte en weinigzeggende bites. De 7 documentaires A closer look (30:16) bevat bijdragen Heart Of Faith over de kerstaflevering, Heart Of Truth over het creatieve proces in serie 4, The Heart Of The Community over het personage van Bill Avery, Heart Of A Teacher over de relatie tussen Elizabeth en Jack, Healing Heart over de rollen van de kinderen, Heart Of A Secret over het nieuwe personage van Carson Shepherd en Christmas over de crisis in de kerstaflevering. In de 4 documentaires Day in the life (11:10) worden respectievelijk Daniel Lissing, Erin Krakow, Jack Wagner en Lori Loughin een dag gevolgd. The many faces of Hope Valley (20:00) is een fotogalerij, die gevolgd wordt door 7 trailers (16:39). Dan zijn er nog 4 documentaires Hope Valley Christmas highlights (2:58) waarin respectievelijk Andrea Brooks, Erin Krakow, Gracyn Shinyei en regisseur Neill Farnley worden gevraagd naar hun kersttradities. Een ergerlijke toevoeging aan de bonussectie is de DVD ROM-sectie met When god calls the heart - Devotions from Hope, een serie blatant proselytiserende teksten die ronduit beledigend zijn voor niet-gelovigen.

CONCLUSIE

Seizoen 4 van When Calls The Heart gaat gepaard met een meer volwassen regie en een beter scenario, waarin de verhaallijnen meerdere afleveringen overspannen. De acteurs zitten ook duidelijk beter in hun vel. De technische kwaliteiten zijn aanvaardbaar, en op de irritante bijbelteksten na krijgt u in de extra secties behoorlijk wat randinformatie.


cover




Studio: Edify Films

Regie: Neill Fearnley, Martin Wood, Peter DeLuise
Met: Erin Krakow, Daniel Lissing, Lori Loughlin, Jack Wagner, Martin Cummins, Pascale Hutton, Kavan Smith, Andrea Brooks, Mark Humphrey, Carter Ryan

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
0

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2017

Leeftijd:
NR

Speelduur:
510 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
853654008768


Beeldformaat:
1.78:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• 3 documentaires "Hearties family reunion":
- Lead actor Q&A
- Supporting actor Q&A
- Production panel Q&A
• Documentaire "How the Hearties began"
• Documentaire "What the Hearties have to say"
• 7 documentaires:
- Seasons of set design
- The horses of Hope Valley
- Kavan Smith as Lee Coulter
- Pascale Hutton as Rosemary LeVeaux
- Bill Avery - A Picture In Time
- Henry Gowen - A Picture In Time
- On location
• 6 documentaires "Hope Valley highlights"
• 7 documentaires "A closer look"
• 4 documentaires "Day in the life"
• Fotogalerij "The many faces of Hope Valley"
• 7 trailers
• 4 documentaires "Hope Valley Christmas highlights"
• Tekst "When god calls the heart - Devotions from Hope Valley"

Andere recente releases van deze maatschappij