:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FANDANGO
FANDANGO (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-08-09
FILM
Fandango wordt tegenwoordig wel als een Amerikaanse cultklassieker gezien, toch vond Steven Spielberg er in 1985 niks aan en was hij zo ontgoocheld in het resultaat dat hij eiste dat zijn naam van de credits werd gehaald. De voorganger, en blauwdruk van Fandango - de studentenfilm Proof van Kevin Reynolds - viel in de smaak bij de bard, waardoor groen licht werd gegegeven om er een speelfilm van te maken, en wel voor Amblin: een Amerikaans filmproductiebedrijf dat in 1980 door Spielberg samen met Kathleen Kennedy en Frank Marshall werd opgericht.
Een pikant detail is dat hoofdrolspeler Kevin Costner auditie deed voor Proof, maar het niet haalde. Voor Fandango lukte dat - nota bene voor dezelfde rol - wel, en het zou nadien klikken tussen Reynolds en Costner, want later zouden de twee nog samenwerken voor Robin Hood: Prince Of Thieves en Waterworld, volgens kwatongen niet bepaald de beste Costner-films. Op papier is Fandango de eerste hoofdrol van Costner, hoewel dat in feite The Gunrunner is, maar die werd pas zes jaar later in de bioscoop uitgebracht. Costner is misschien wel het grootste probleem van deze film, en wel omdat de stardom zo van zijn lijf druipt dat hij hierdoor iedereen zonder al te veel moeite naar huis speelt, niet in het minst Judd Nelson, die zo verschrikkelijk overdrijft in zijn acteren dat het net niet potsierlijk wordt.

De film speelt zich af in 1971, en begint op de campus van de Universiteit van Texas in Austin, waar een paar vrienden die samen optrekken als de Groovers net afgestudeerd zijn. Kenneth Waggener (Sam Robards) staat op punt om te trouwen, maar eerst moet hij onder de wapens voor de oorlog in Viëtnam. Gardner (Kevin Costner), wiens relatie net op de klippen is gelopen, reageert vrij gelaten, want ook hij heeft een oproepingsbrief gekregen. De Groovers besluiten om, voor ze naar Viëtnam vertrekken, er eerst nog eens het beste van te maken door een roadtrip te maken die hun naar de Rio Grande brengt.
Fandango is een roadmovie die gaat over de twijfels die ieder mens in zijn leven heeft, en dan vooral over de vragen wat je als zinnig mens als een jongvolwassen gaat doet. Zoals in iedere roadmovie stoten de vijf buddies op een heleboel obstakels die hun kameraadschap op de proef stellen, met een vrij klassiek patroon om uiteindelijk tot een einde te komen dat je na de eerste vijf minuten reeds ziet aankomen.

BEELD EN GELUID
Deze zeg maar obscure film werd onlangs in de UK uitgebracht via Warner Archive en dat is altijd smullen, want ook nu is de beeldkwaliteit er één om u tegen te zeggen. Een ongelooflijk scherpe transfer met heldere kleuren - de film speelt zich zo goed als volledig buiten af - en met haarscherpe detaillering. Ook de geluidsband kreeg een opboetsbeurt voor deze film die voorheen alleen maar op dvd te vinden was en wel met een DTS-HD MA 5.1-band.
EXTRA'S
Er is niks te vinden op deze Blu-ray qua extra's.

CONCLUSIE
De ietwat idiote flashbacks halen wel geregeld de kwaliteit van de film onderuit, maar wie de film nog nooit eerder zag, verdoet hier zeker zijn tijd niet mee, al was het maar voor een uiterst prima Kevin Costner, een nu wat onterecht ondergewaardeerd acteur, die altijd goed acteerwerk aflevert.coverStudio: Warner

Regie: Kevin Reynolds
Met: Kevin Costner, Judd Nelson, Sam Robards, Chuck Bush, Brian Cesak

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
1985

Leeftijd:
15

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
50518922422318


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij