:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEILA'S BROTHERS
LEILA'S BROTHERS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-07-10
FILM
De Iraanse films tonen doorgaans geen al te prettig beeld van de samenleving aldaar. Er zijn niet alleen de films van Asghar Farhadi of Jafar Panahi, maar in 2022 had je ook bijvoorbeeld de vlijmscherpe thriller Holy Spider, waarin een losgeslagen seriemoordenaar onder het goeddunkend oog van de overheid en met de zogezegde steun van Allah prostituées de keel met hun sjaal toekneep. In datzelfde jaar verscheen ook Leila's Brothers van Saeed Roustay, dat in Cannes de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek wegkaapte.
De Iraniër volgt trouw het elan van zijn Hollywood-collega’s door films bijna drie uur te laten duren, en hoe lang dat ook lijkt - zeker voor wereldcinema - verveelt Leila's Brothers geen seconde. Zoals te verwachten valt is er aan geen ellende geen gebrek, maar Saeed Roustayi verpakt alles in een uiterst satirisch jasje, waardoor het soms lijkt of de gitzwarte humor zich wil meten met aan het absurdisme van Ruben Ostlund. Bijna drie uur lang krijg je een aaneenschakeling van allerlei hilarische toestanden die jammer genoeg voortvloeien uit het corrupte Iraanse systeem.
De titel van de film dien je letterlijk te nemen, want de heldin, of beter gezegd de enige die haar verstand probeert te gebruiken, is Leila, een voortreffelijke rol van Taraneh Alidoosti die reeds in vier films van Asghar Farhadi schitterde en lijdzaam moet toezien hoe haar vier broers echte losers zijn die geen baantje kunnen vinden, en die wellicht voor altijd zullen kreunen onder de armoede. Wanneer men in het plaatselijke winkelcentrum ook van de toiletten een winkelruimte wil maken, grijpt Leila de kans en probeert ze haar vier broers ervan te overtuigen om samen met haar in zee te gaan om op deze manier het geluk te zoeken. Hier is natuurlijk eerst geld voor nodig, en die denken ze te kunnen vinden bij hun vader Esmail (Saeed Poursamimi).

De man zit hopeloos aan de opium, staat door zijn ziek hart reeds met één been in het graf, en is bovendien een beetje de dorpsgek van dienst. Toch weigert hij om zijn gespaarde geld aan zijn vier zonen te schenken. Wel kiest hij ervoor om zijn centen te gebruiken om zelf in de belangstelling te staan. Indien hij zijn spaargeld schenkt aan een koppel dat wil huwen, dan krijgt hij hiervoor de titel van patriarch. Leila gelooft haar oren niet als ze verneemt dat de vader zijn eigen kroost laat stikken.
Leila’s Brothers is een Iraans familie-epos zoals je ze nog maar weinig zag. Een zwarte komedie met uiterst grappige situaties, maar tegelijkertijd wel een bikkelharde reflectie op de maatschappij aldaar. Een moedige film vol zelfspot. Kortom, een aanrader.

BEELD EN GELUID
De cinefiel kan er alleen maar gelukkig om zijn dat The Searchers het anno 2023 nog de moeite vinden om dit soort - zeg maar moeilijk verkoopbare films - op Blu-ray uit te brengen. Het zijn niet alleen woorden van lof voor de moed, maar ook voor de technische kwaliteiten van het schijfje. Het lijkt wel allemaal wat documentaire-achtig gemaakt, desalniettemin zijn de details haarscherp met niet de minste mankementen. Ook het geluid is van hoge kwaliteit met zijn DTS-HD MA 5.1-band, ofschoon het hier vooral Perzische dialogen zijn en de film geluidsmatig alleen maar explodeert tijdens het lange feest.
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze Blu-ray.

CONCLUSIE
Leila’s Brothers is heerlijke cinema waarin drama, zelfspot en maatschappijkritiek hand in hand gaan. Kwaliteitscinema, en laat je vooral niet afschrikken door de vrije lange speelduur.coverStudio: The Searchers

Regie: Saeed Roustayi
Met: Taraneh Alidoosti, Saeed Poursamimi, Mohammad Ali Mohammadi, Nayereh Farahani

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
165 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789493316454


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Perzisch DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij