:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLANE
PLANE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-07-11
FILM
Trailblazer 119, wat een routinevlucht van Singapore naar Honolulu over Tokio had moeten worden, wordt voor de inzittenden een nachtmerrie. Kapitein Brodie Torrance (Gerard Butler) kan zijn Boeing een noodlanding laten maken op een eiland bij de Filippijnen met maar twee doden te betreuren, maar hij is midden in een war zone beland, waar de rebellen van Datu Junmar (Evan Dane Taylor) heersen, die plots een hoop waardevolle gijzelaars in de schoot geworpen worden. Eén van de passagiers is Louis Gaspare (Mike Colter), een moordenaar die na vijftien jaar in Singapore werd gevangengenomen en overgebracht had moeten worden naar Canada. Gaspare is nog lid geweest van het Franse vreemdelingenlegioen. Eerder door toeval dan wat anders zijn kapitein Torrance en Gaspare de enige twee die uit de klauwen van de rebellen zijn gebleven. Bovendien draait Gaspare er zijn hand niet voor om om de rebellen een kopje kleier te maken - een patattenmes is al een dodelijk wapen in zijn handen. Kapitein Torrance probeert intussen de schade op te meten en in te schatten of hij het vliegtuig opnieuw luchtwaardig zou krijgen.
Plane is een typisch Gerard Butler-produkt, waarin de Schot naar hartelust bad guys mag omleggen. De premisse van de film wordt naargelang de film vordert hoe langer hoe ongeloofwaardiger, maar dat drukt de pret allerminst, en de koning van de B-film levert precies datgene af waar zijn publiek op zit te wachten. Plane is goed gemaakt en verveelt geen seconde - keep it simple is de leidraad doorheen de film. Butler stond er overigens op dat de film kortweg Plane zou genoemd worden en ging daarmee tegen de studio in, die een ingewikkeldere naam in gedachten had. Eens te meer bleek het instinct van de Schotse acteur goed. Qua scenario wordt gekozen tussen een rampenfilm en een gijzelingsdrama, en alhoewel het eerst lijkt dat die twee niet mixen, blijft het geheel toch verbazend goed plakken. Noem ons gerust platte commerciehoeren, maar zo'n Gerard Butler gaat er altijd in.
BEELD EN GELUID
The Searchers heeft deze titels als een van de eerste op 4K uitgebracht. Wie voor de Blu-ray opteert, zit in deze bespreking aan het juiste adres. De Blu-ray is iets meer donker dan de 4K en iets minder geprononceerd, zodat de scènes op het vliegtuig eens de elektriciteit is uitgevallen, wat minder duidelijk ogen. Netto gezien is dit echter nog altijd een goede transfer, met voldoende detaillering in de junglescènes en vlotte bewegende actiescènes. De geluidstracks zijn dezelfde als op de 4K, dus we kopiëren even: er is een "gewone" DTS-HD MA 7.1-track aanwezig, alsook één die een Auro 13.1-extensie heeft. De beide tracks klinken goed, en vooral de scènes in het vliegtuig dat in een storm terechtkomt, maken indruk. Bij de Auro-track zijn de dialogen naar mijn smaak soms iets te stil, waardoor die een half puntje minder verdient.
EXTRA'S
De extra's van de buitenlandse versie zijn spijtig genoeg niet overgenomen, een euvel dat bij The Searchers al eens vaker speelt.

CONCLUSIE

Plane is ook te krijgen op een gewone Blu-ray, en deze is kaal qua extra's maar voor de rest serviceable. Als verstand-op-nulfilms met Gerard Butler uw ding zijn, dan is dit een zekere aankoop.


coverStudio: The Searchers

Regie: Jean-François Richet
Met: Gerard Butler, Mike Colter, Yoson An, Tony Goldwyn

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2023

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789493316270


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Auro-3D 13.1
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij