:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 3
GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-09-13
FILM
"There is no god. That's why I stepped in." (The High Evolutionary)

De Guardians hebben zich verschanst in hun schuilhol, het als een schedel uitziende Knowhere. Peter (Chris Pratt) houdt er zich bezig met zichzelf strontlazarus te zuipen omdat hij rouwt om Gamora (Zoe Saldaña), van wie er intussen wel een versie uit een ander universum is opgedoken, maar die heeft niet de minste herinnering aan de romance die zij en Peter hadden, en ze bekijkt hem dan ook als een stuk vuil. Het Knowhere wordt echter aangevallen door Adam Warlock (Will Poulter), een Sovereign die het kennelijk gemunt heeft op Rocket Raccoon (Bradley Cooper). Rocket geraakt in de schermutseling dodelijk gewond, en er blijkt in zijn design een soort van kill switch te zitten waardoor hij niet geopereerd kan worden. Peter verzamelt daarom zijn vrienden om in te breken bij Orgocorp, het bedrijf dat de kill switch heeft ontworpen, in de hoop een toegangscode te vinden. Rocket krijgt intussen flashbacks naar zijn jeugd, waarbij hij door een godcomplex geplaagde High Evolutionary (Chukwudi Iwuji) werd gecreëerd als een tussensoort tussen mens en dier. De High Evolutionary heeft aan Adam Warlock de opdracht gegeven om Rocket, bij hem bekend als experiment 89P13, naar hem toe te brengen, want hij zit met een gigantische frustratie dat zijn creatie eertijds intelligenter was dan hijzelf. De Guardians komen daarbij op Counter-Earth terecht, een ziekelijke fantasie van de Evolutionary, die hoopte een perfecte maatschappij te creëren, maar bij een mislukking even goed in een handomdraai beslist om zijn schepping te vernietigen.
Zelfs de meest rabiate Marvelfans moeten toegeven dat Phases Four en Five van hun Marvel Cinematic Universe kwakkelen. Veel van de originele acteurs zijn opgestapt omdat hun contract ten einde was, met idioten als Taika Waititi in de regisseursstoel worden scenario's afgeleverd die een zatte nonkel op oudejaarsavond nog niet durft debiteren, en voor de rest worden de films vooral commerciële melkkoeien die zo veel moelijk tie-ins moeten hebben met series op Disney+ opdat u zou intekenen op de brakke streamingsdienst. De Guardians Of The Galaxy vormen hierop gelukkig de spreekwoordelijke uitzondering, alhoewel het te betreuren valt dat uit de laatste scènes op te maken valt dat het met de Guardians in de huidige bezetting gedaan is. We zullen het er maar op houden dat het beter is om in schoonheid te eindigen. De film heeft zes jaar op zich laten wachten omdat regisseur James Gunn in de ogen van de woke-meute bij Disney in ongenade was gevallen na een paar ranzige grappen over pedofilie en de holocaust, en de man intussen aansluiting had gevonden bij de grote concurrent DC, waar hij The Suicide Squad maakte. Vooral de acteurs maakten bezwaar tegen de exit van Gunn, en wilden zelfs niet meer participeren aan een Guardians-film zónder de felgeplaagde regisseur. Uiteindelijk haalden ze hun slag thuis, en Disney moest met hangende pootjes Gunn weer aan boord uitnodigen. Wat dus het gat van zes jaar verklaart. Als smaakmakertje werd op diezelfde Disney+ nog een Guardians Of The Galaxy Christmas Special gedumpt, maar uiteraard kan niets een volwaardige film evenaren.
En volwaardig is wel degelijk het juiste woord. De apotheose in de Guardians Of The Galaxy-trilogie is een dijk van een film geworden, waarbij de oneerbiedige humor wordt afgewisseld met een ijzersterk en ontroerend verhaal over de afkomst van het genetische experiment Rocket Raccoon. De hele film ademt James Gunn uit, met oneerbiedige humor die toch precies de goede toon zet, en toch ernst en gravitas waar nodig. De flashbacks waarin de jonge Rocket en zijn drie vrienden worden gemarteld ten voordele van de wetenschap, grijpen naar de keel. De vaste Guardians-crew is intussen uitgebreid met onder meer Mantis (Pom Klementieff), de bekeerde Nebula (Karen Gillian), en wijlen Yondu's protégé Kraglin (Sean Gunn, broer van), die samen met de oude garde een delicate evenwichtsoefening uitvoeren over de hen toebedeelde schermtijd. Dit valt evenwel goed uit, en na drie films zijn de personages goed en wel van hun eigen karaktertrekken voorzien om daar een deel van de humor op te laten balanceren, bijvoorbeeld het feit dat Drax (Dave Bautista) duidelijk niet op de eerste rij stond toen het verstand werd uitgedeeld. James Gunn haalt uit zijn acteurs het maximale, met als positieve uitschieter Zoe Saldaña, die haar Gamora helemaal heeft moeten herdefiniëren nu ze in zekere zin gereïncarneerd is, en er niet minder agressief is op geworden.
Vooral is het een feit dat Guardians Of The Galaxy vol. 3 geen minuut verveelt, en bijzonder goed te volgen blijft, hetgeen wat bijvoorbeeld van Eternals en Doctor Strange In The Multiverse Of Madness niet kan gezegd worden. We zullen gelukkig nooit weten hoe de Guardians er zonder James Gunn zouden hebben uitgezien.

BEELD EN GELUID

Sinds Phase 4 brengt Marvel hun films op 4K ook uit met Nederlandse ondertitels, wat ons enerzijds gelukkig maakt, maar anderzijds hopen we nog op een inhaalbeweging voor de vorige Phases. Disney kennende zal het wel weer niks worden. Guardians Of The Galaxy vol. 3 heeft een wisselend beeldformaat, waarbij de IMAX-shots in 1.85:1 worden weergegeven en de andere in 2.39:1; het is een genoegen om te melden dat men tenminste Gunns visie heeft ondersteund. De presentatie in 4K is mooi gedetailleerd en kleurrijk, wat onder meer te zien is in de scènes in Orgocorp en aan de kleuren van de ruimtepakken van de Guardians. We geven geen perfecte score omdat sommige scènes net iets te donker zijn, en dan denk ik vooral aan de scène waarin Drax, Mantis en Nebula worden geconfronteerd met de Abilisks. De geluidstrack is uitgewerkt in Dolby Atmos, en deze heeft mooie surrounds en een zeer krachtige subwoofersturing, maar staat zoals vaak weer eens wat te stil. De dialogen zijn netjes verstaanbaar zo lang er geen alienees wordt gesproken, en na de jaren '70 en '80 is het in deze derde film de beurt aan de jaren '90 qua van de pot gerukte soundtrack, een sterkhouder van de franchise, met bijdragen van onder meer The The, Radiohead en Faith No More.
EXTRA'S
Opnieuw faalt Disney op gebied van bonusmateriaal. Wel krijgen we op de bijhorende Blu-ray een mooie audiocommentaartrack door regisseur James Gunn. Twee korte documentaires, The Imperfect Perfect Family (11:08) en Creating Rocket Raccoon (9:25) bevatten respectievelijk wat leuke interviewfragmenten en wat uitleg over de speciale effecten, en daarnaast zijn er nog een gag reel (5:59) en 8 verwijderde scènes (8:27). Mocht (veel) meer geweest zijn.
CONCLUSIE
The Legendary Star-Lord will return, zo wordt ons op de aftiteling beloofd, maar voorlopig is deze derde Guardians Of The Galaxy het sluitstuk van wat wellicht de beste subfranchise van het Marvel Cinematic Universe is. Jammer dat de twee vorige delen niet op 4K met Nederlandse ondertiteling beschikbaar zijn.


coverStudio: Disney

Regie: James Gunn
Met: Chris Pratt, Zoe Saldaņa, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel, Karen Gillan, Pom Klementieff, Sean Gunn, Chukwudi Iwuji, Will Poulter, Elizabeth Debicki, Maria Bakalova, Sylvester Stallone

Film:
10/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
12

Speelduur:
150 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418616175


Beeldformaat:
1.78:1 / 2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door regisseur James Gunn
• Documentaire "The Imperfect Perfect Family"
• Documentaire "Creating Rocket Raccoon"
• Gag reel
• 8 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij