:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLUE BEETLE
BLUE BEETLE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-12-20
FILM
Jaime Reyes (Xolo Maridueña), pas afgestudeerd, krijgt bij zijn thuiskomst te horen dat zijn familie het huis uitvliegt omdat de huisbaas de huur heeft verdriedubbeld. Samen met zijn zus Milagro (Belissa Escobedo) kan hij een baantje versieren waarbij hij kauwgom mag verwijderen onder de stoelen van een exclusieve club, maar dat baantje is 'ie alweer kwijt nadat zijn zus zonodig gebruik moest maken van de toiletten die laten we zeggen niet voor het personeel geschikt zijn. Jaime heeft daarbij wel een van kwaad naar erger gaande conversatie onderbroken van Jenny Kord (Bruna Marquezine), de rijke erfgename van het Kord-imperium, die door haar tante Victoria (Susan Sarandon) op een zijspoor is gezet. Met de belofte van een nieuw baantje vraagt Jenny Kord aan Jaime om een doos te bewaken met zijn leven en deze vooral niet open te doen. Jenny heeft de doos in de labo's van Kord Industries gestolen, en het blijkt een blauwe scarabee te zijn die vitaal is voor de ontwikkeling van een exoskelet dat van mensen onoverwinnelijke soldaten maakt. Natuurlijk doet Jaime de doos wél open, en de blauwe scarabee neemt bezit van hem. En dan gaan de poppen aan het dansen...




Tegenwoordig moet blijkbaar elke minderheid zijn eigen superheld hebben. Waar de zwarte bevolking van Marvel Black Panther kreeg, is het nu de beurt aan de latino's, met deze Blue Beetle, maar dit keer van de hand van DC. De franchise is intussen al ten dode opgeschreven, niet omdat de film zo inherent slecht zou zijn, maar omdat het DC-universum aan een reset toe is, waarbij regisseur James Gunn het hele pantheon gaat overschilderen, en de projecten die niet als tax writeoff bij het grof huisvuil worden gezet, worden nu nog in sneltempo op de bioscoopbezoekers losgelaten. Eerder was er de best te pruimen The Flash-film, en de film Aquaman And The Lost Kingdom die nu al bijna twee jaar stof ligt te vergaren omdat de makers niet weten wat ze met actrice Amber Heard aanmoeten, zal met de kerstdagen in de bioscoop de hekkensluiter zijn.




Blue Beetle baadt in een sfeer van latino-gekte waarbij elk gezin kennelijk bevolkt wordt door weirdo's die als enige doel in het leven hebben zo veel mogelijk chaos te creëren, en niet opkijken van een gat meer of minder in de zolder. Toch vinden we in essentie een warme boodschap over de waarden van familie terug, en kan je de leden van de Reyes-familie moeilijk onsympathiek vinden. Bovendien werkt de film op Susan Sarandon na met een compleet onbekende cast, wat maakt dat de acteurs en actrices geen bagage met zich meedragen, want dat is tegenwoordig een heet issue. Er valt wel iets tegen de film op te werpen wegens het complete gebrek aan originaliteit, en Blue Beetle is de zoveelste origin story waarbij de eerste de beste paljas superkrachten toebemeten krijgt en in hemelsnaam niet zou weten wat 'ie er mee moet doen. Ook Susan Sarandon als Victoria Kord levert niet meer dan een plichtsbewust nummertje als de schurk van dienst, en ze heeft kennelijk minder plezier in het vertolken van haar rol dan de latino-acteurs, die er een feestje van maken.




BEELD EN GELUID
Blue Beetle ziet er goed uit, en komt rechtstreeks van een 4K-bron. Er zit groot verschil tussen het sjofele huis van de Reyes-familie en de futuristische toren van Kord Industries, maar beide pakken uit met veel details en heldere kleuren, zelfs in settings met maar beperkte verlichting. Er wordt veel gebruik gemaakt van LED-verlichting, en al even primaire kleuren zijn te zien op het kostuum van de Beetle en van Carapax, zijn vijand. Wel zien de CGI-effecten er soms iets te nep uit. Er is een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track aanwezig die de pannen van het dak swingt, maar ook een volgens mij overbodige Dolby Digital 5.1. Gelukkig hebben we een triple layer-schijf, waardoor die geen plaats inpikt die elders broodnodig was. Vanaf het moment dat de helikopters van Kord overvliegen, weet je met deze track hoe laat het is, en alhoewel de speciale effecten zo fake zijn als maar kan zijn, heeft men geopteerd voor zeer goede soundstages waardoor je bijna meegaat in het helse spektakel. Nogal wat van de dialogen zijn in het Spaans, en dan verschijnen er automatisch Engelse ondertitelingen op de beeldband, naast de optioneel Nederlandse ondertiteling, en dat is soms verwarrend.




EXTRA'S
We krijgen eerst een vierdelige documentaire Blue Beetle Generations, die redelijk promotioneel van aard is. Origins (7:28), Production Begins (16:12), In Full Flight (9:03) en A Hero's World (13:24) bevatten naast interviews met cast en crew enkele beelden achter de schermen, de studie van de speciale effecten, kostuums, de gebruikte muziek en diens meer. Daarnaast zijn er 2 documentaires "Scarab Vision" (13:25), met daarin een detailstudie van twee scènes, Initiation en Mastery. Omdat ze bij Warner van omaatjes met een gatlinger houden ( en wij ook een beetje), krijgt Nana ook nog een eigen featurette in Blue Beetle's Nana Knows Best (4:21).

CONCLUSIE

Blue Beetle is door de machinaties van DC een beetje een doodgeboren kindje, alhoewel de post credits scene toch nog ruimte openlaat voor een vervolg. De film vinkt meticuleus alle hokjes van het genre af, maar is nergens bijzonder inventief. De 4K-schijf is van topkwaliteit.


cover



Studio: Warner

Regie: Angel Manuel Soto
Met: Xolo Maridueña, Belissa Escobedo, Adriana Barraza, Damián Alcázar, Elpidia Carrillo, Bruna Marquezine, Raoul Max Trujillo, Susan Sarandon

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
12

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5051889730415


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• 4 documentaires "Blue Beetle Generations":
- Origins
- Production Begins
- In Full Flight
- A Hero's World
• 2 documentaires "Scarab Vision"
- Initiation
- Mastery
• Documentaire "Blue Beetle's Nana Knows Best"

Andere recente releases van deze maatschappij