:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLOOD WORK
BLOOD WORK
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-10-12
FILM
De jacht van inspecteur Terry McCaleb (Clint Eastwood) naar de zogenaamde "code killer", een seriemoordenaar die altijd een reeks cijfers achterlaat, eindigt abrupt wanneer McCaleb tijdens een achtervolging een hartaanval krijgt. Twee jaar later heeft McCaleb zich teruggetrokken op een boot, en omdat hij net een ruilhart heeft gekregen, moet hij het rustigaan doen. Dan krijgt hij het bezoek van Graciella Rivers (Wanda De Jesus), de zuster van de vrouw van wie hij een ruilhart heeft gekregen. Zij is hem op het spoor gekomen vanwege zijn zelfzame bloedgroep, AB negatief, en kan zodanig op zijn gemoed werken dat hij aanvaardt om de moord naar haar zuster te onderzoeken. Dankzij zijn contact bij de politie, zijn voormalige leerlinge inspecteur Jaye Winston (Tina Lifford), komt hij te weten dat kort daarvoor iemand aan een geldautomaat door dezelfde dader is vermoord geweest. Samen met zijn buurman Buddy (Jeff Daniels), die voor hem chauffeur moet spelen, want hij kan zelf niet meer rijden, gaat hij op zoek naar sporen, ervan overtuigd dat er een verband tussen de twee slachtoffers moet bestaan.

Blood Work is best een aangename detectivefilm met een goed scenario, van de hand van A Knight's Tale-regisseur Brian Helgeland, maar geregisseerd door de hoofdrolspeler zelf, Clint Eastwood. En Eastwood, ondanks dat hij toch al een dagje ouder wordt, stelt als acteur of als regisseur zelden teleur, en deze Blood Work is daar geen uitzondering op. Hier en daar zitten er wel een paar onuitstaanbare policier-clichés in de film, zoals de twee concurrerende inspecteurs Arrango (Paul Rodriguez) en Waller (Dylan Walsh), die McCaleb zijn succes niet gunnen, en eigenlijk niet veel meer aan de film bijdragen dan de kijker irriteren. En hoe een hartpatiënt als McCaleb op gegeven ogenblik met een riot-gun staat te zwaaien en een auto probeert tot schroot te knallen, lijkt ons ook redelijk bizar. Dit soort details buiten beschouwing gelaten is Blood Work een redelijk acceptabele thriller, dat vooral overeind blijft staan door het goede verhaal, waar we om begrijpelijke redenen niet al te veel details meer over kunnen geven. Toch is dit in de eerste plaats een typische Clint Eastwood eerst-schieten-en-dan-vragen-stellen film, met wel enkele goede bijrollen, zoals Anjelica Huston als McCaleb's hartspecialiste, en vooral Jeff Daniels als McCalebs buur annex rare kwibus Buddy.

BEELD EN GELUID
We krijgen hier een disc met een goede beeldscherpte, geen noemenswaardige printbeschadigingen of artefacts, maar wel met een redelijk somber gekleurd spectrum. Waarschijnlijk intentioneel zo, maar af en toe maakt de donkere sfeer bepaalde scènes iets moeilijker om te bekijken. Maar alles bij elkaar dus een meer dan deftig beeld. De Dolby Digital 5.1.-geluidstrack is ook goed te noemen, maar niet alle acteurs articuleren even duidelijk. Of dit aan de acteurs of aan de geluidstrack ligt, laten we even in het midden. Feit is wel dat het subtiele gebruik van de surroundkanalen hier en daar zeer mooie, zachte geluidseffecten produceert. In de scènes waarin er geschoten wordt, hoor je zelfs de kogels in de surroundkanalen inslaan. De subwoofer staat voor deze disc echter globaal gezien blijkbaar op dieet.

EXTRA'S
Eerst en vooral vinden we een paar statische pagina's over cast en crew terug. Voornaamste extra features zijn twee documentaires, "Making Blood Work", een achttien minuten durende beschouwing over de film, en "A Conversation in Spanish", veertien minuten, voornamelijk stukjes interview met latino-acteurs Wanda De Jesus en Paul Rodriguez. Beide featurettes zijn Nederlands ondertiteld. We moeten echter wel waarschuwen dat je deze featurettes beter niet bekijkt voor de hoofdfilm, want tijdens de eerste paar minuten wordt zowaar de clou van de film weggegeven. Tot slot vinden we nog twee niet ondertitelde trailers terug, gelukkig met wat minder spoilers.

CONCLUSIE
Blood Work is een deftige detective-thriller met een deftige beeld-en geluidskwaliteit. De extra's zijn aan de magere kant, maar de disc is zeker minstens een huurbeurt waard.


cover




Studio: Warner

Regie: Clint Eastwood
Met: Clint Eastwood, Jeff Daniels, Wanda De Jesus, Tina Lifford, Paul Rodriguez, Dylan Walsh, Anjelica Huston

Film:
7/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931232395


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• 2 documentaires
• Cast en crew-informatie
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij