:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ONCE UPON A TIME IN AMERICA
ONCE UPON A TIME IN AMERICA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-10-31
FILM
Het verhaal van Once Upon A Time In America is gespreid over een tijdspanne van enkele decennia. De film vertelt het levensverloop van David “Noodles” Aaronson (Robert De Niro) en Maximilian “Max” Bercovicz (James Woods), van hun jeugd tot de drooglegging in de jaren twintig tot de reünie 35 jaar later. Samen met enkele kompanen voeren ze in eerste instantie kleine klusjes uit voor de lokale bazen. Gaandeweg willen ze graag op hun eigen benen staan vermits dan pas het grote geld te rapen valt. Hierdoor botsen ze met de andere bendes die in de buurt operationeel zijn. Als tiener vliegt Noodles zelfs achter de tralies vermits hij zijn vrienden niet wil verraden nadat hij een lid van een rivaliserende bende vermoord heeft. Wanneer hij vrijkomt, is hij al een eind in de twintig. Ondertussen hebben de anderen niet stilgezeten en met het verkopen van illegale drank een heuse business uitgebouwd. Noodles kan zichzelf niet meer terugvinden in het reilen en zeilen van deze illegale handel en isoleert zich meer van de bende. Wanneer Max in opdracht van een gangsterbaas uit Detroit een diamentenroof moet uitvoeren, raken de gemoederen verhit. De opdrachtgevers worden door Max en de zijnen koelbloedig opgeruimd terwijl Noodles van deze plannen niet op de hoogte werd gebracht. In het begin was de vriendschapsband tussen Noodles en Max hecht, maar steeds meer begint deze band barsten te vertonen. Max’ ego groeit met de dag en Noodles vindt zijn draai in de groep niet meer terug. De ambities van beiden botsen met elkaar wat leidt tot de nodige conflicten. Noodles heeft nog steeds een oogje op Deborah, een meisje uit de buurt waar hij sinds mensenheugenis verliefd op is en dat maakt de situatie er niet makkelijker op. Wanneer Noodles 35 jaar later een geheimzinnige brief ontvangt, neemt hij onmiddellijk contact op met Moe, de broer van Deborah. Want er blijkt zich achter de schermen toch meer af te spelen dan alleen maar een onschuldige “reünie”…

BEELD EN GELUID
Bijna twintig jaar oud is deze prent en bijgevolg heeft men er goed aan gedaan om het beeld te remasteren wat de kwaliteit zeker ten goede komt. De film wordt met een 1.78:1 beeldformaat op dvd gezet en is uiteraard anamorfisch. De beeldkwaliteit is vrij goed, voldoende scherp en bevat een bevredigend contrastniveau. Tijdens donkere scènes merk je wel een geringe hoeveelheid grain wat zeker niet als storend ervaren wordt. En heel af en toe wordt een scène geteisterd door trillende beeldlijntjes. Voorts is het beeld behoorlijk opgeknapt al blijven minieme printbeschadigingen en stofjes wel zichtbaar. Vanwege de lange speelduur wordt de film over twee schijfjes gesplitst.

De film wordt vergezeld van een Engelse en Franse Dolby Digital 5.1-track die afkomstig is van de originele monotrack. Dergelijke opwaardering geniet niet direct onze voorkeur, maar het dient gezegd dat men degelijk werk afgeleverd heeft. Ondanks de beperkingen klinkt deze track redelijk goed waarbij voornamelijk de voorste kanalen worden aangesproken. De surroundkanalen blijven echter nagenoeg inactief op enkele scènes na waar heel miniem wat achtergrondmuziek gebruikt wordt.

EXTRA’S
Deze release is jammer genoeg niet echt dik bezaaid met extra’s. Dit wordt echter ruimschoots goedgemaakt door een boeiende audiocommentaar en een interessante making of die de carrière van Sergio Leone belicht. Filmhistoricus- en criticus Richard Schickel spreekt moeiteloos een audiocommentaar vol en behandelt hierbij verschillende aspecten van de productie, het verhaal, de casting en de opnames zelf. De achtergrondinformatie die hij ons verschaft is uitermate informatief wat maakt dat je deze commentaartrack moeiteloos kan uitzitten. De documentaire “Once upon a Time: Sergio Leone” werpt een licht op de filmcarrière van deze legendarische Italiaanse regisseur. Leone heeft met zijn eigen stijl een persoonlijke stempel gedrukt op de westernfilms en met de aanpak en originaliteit die hij aan boord legde, heeft hij latere producties zonder twijfel enorm beïnvloed. Clint Eastwood dankt zijn carrière nog steeds grotendeels aan het succes dat hij behaalde met The Good, The Bad and The Ugly, A Fistful of Dollars en For A Few Dollars More, allen westerns van Leone. Once Upon A Time In America was tevens zijn laatste film als regisseur voor hij eind jaren tachtig aan een hartaanval stierf. In deze eerbetuiging aan Leone wordt uiteraard teruggeblikt op de productie van dit gangsterepos en krijgen we talloze beelden achter de schermen en interviews met collega’s en vrienden uit de filmwereld te zien. Eindigen doen we met een bioscooptrailer en een fotogalerij.

CONCLUSIE
Once Upon A Time In America is een klassieker in het misdaadgenre met een ijzersterk eerste deel en een soms wat langdradig tweede deel. De technische presentatie op dvd is bijzonder geslaagd. De karige doch interessante extra’s mogen je zeker niet weerhouden om deze release in huis te halen.


cover
Studio: Warner

Regie: Sergio Leone
Met: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tuesday Weld, Joe Pesci, Burt Young, Danny Aiello, William Forsythe, James Hayden, Jennifer Connelly

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
16

Speelduur:
219 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931200264


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Once Upon A Time: Sergio Leone
• Photographic Memories
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij