:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PETER PAN - RETURN TO NEVERLAND
PETER PAN - RETURN TO NEVERLAND
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-11-26
FILM
Het begint bij Disney zo stilaan een traditie te worden om voor alle classics een direct-to-video vervolg te produceren. Hierop zou Peter Pan geen uitzondering vormen. In 2002 was het dan eindelijk zover, Peter Pan – Return to Never Land (Terug naar Nooitgedachtland) werd gereleased. Wonder boven wonder werd er eerst voor een release in de bioscoop gekozen met pas een goed jaar later de dvd release.

Er zijn heel wat jaren vergaan sinds Wendy het avontuur van haar leven had in Never Land samen met Peter Pan. Ondertussen heeft ze zelfs een 12 jarige dochter Jane, die net als haar op die leeftijd het nogal moeilijk heeft met geloven in sprookjes, Peter Pan in het bijzonder. Want geef nu toe, vliegen, het klinkt toch ronduit belachelijk ? Maar spijtig genoeg is Kapitein Haak al die tijd niet vergeten wat er gebeurd is en ontsnapt hij in zijn piratenschip uit Never Land en komt naar London om er de kleine Jane mee te voeren naar Never Land en zo toch nog zijn wraak uit te oefenen. Nogmaals bedenkt Haak een plan om Peter Pan en Tinkerbel in de val te lokken... maar aangezien Jane niet in die sprookjes gelooft kan ze hen ook niet helpen... hoe graag ze dat ook zou willen. Er zit dus voor Jane niks anders op dan bij zichzelf toch maar de vraag te stellen of er in die verhaaltjes van haar moeder toch geen grond van waarheid zat, dat samen met een portie elfenstof zorgt ervoor dat zij alsnog zal kunnen proberen om de slechte Kapitein Haak eens en voor altijd een lesje te leren.

Wat betreft originaliteit zit het bij deze sequel natuurlijk niet echt juist... de Disneyfan die Peter Pan al ontelbare malen heeft gezien krijgt zeker en vast een deja-vu gevoel. Dat wil echter niet wegnemen dat deze film puur entertainment is voor jong en oud. Net als bij de andere sequels is ook hier de animatie van mindere kwaliteit dan bij het origineel, alhoewel er toch wel werd vastgehouden aan de zelfde stijl van animatie om de 2 delen zo goed mogelijk bij elkaar te laten aansluiten. Voor kinderen die niet genoeg konden/kunnen krijgen van Peter Pan is deze dvd dus een schot in de roos, we kunnen ons trouwens inbeelden dat er zo heel wat zijn. Voor de volwassenen die het vooral moeten hebben van originaliteit en een hoge kwaliteit van de animatie kunnen we best adviseren om te passen voor deze film of simpelweg eens met de kinderen mee te kijken.

BEELD EN GELUID
Net als andere sequels is ook Return to Never Land op een formaat van 1.66:1 geanimeerd en bijgevolg anamorfisch door Disney op dvd gezet. De beeldtransfer is ook hier weer van een zeer hoge kwaliteit, het beel is zeer scherp en kleuren zijn steeds helder en levendig. Enige minpunt dat we kunnen aanduiden is dat er af en toe gebruik wordt gemaakt van edge enhancement, iets wat vooral bij animatie compleet overbodig is aangezien alles toch al mooi afgelijnd is. Dit enige minpunt in acht genomen kunnen we wel stellen dat dit een meer dan goede transfer is.

Vooral de Dolby Digital 5.1 geluidstrack van deze film wist ons sterk te verbazen. De 6 kanalen die ter beschikking staan worden namelijk vollop gebruikt en creeren een zeer ruimtelijk en realistisch sfeerbeeld. De surround kanalen worden zeer actief gebruikt en muziek wordt dynamisch verspreid over alle kanalen en klinkt bijgevolg zeer natuurlijk. Dialogen komen zeer goed te verstaan en helder uit de centerspeaker. Een zeer geslaagde geluidstrack!

EXTRA’S
Disney’s Verhalenboek: de nieuwe held van Nooitgedachtenland
Hetzelfde verhaal als de animatiefilm maar nu krijg je de keuze om het ofwel zelf te lezen of het voorgelezen te krijgen.

Avonturenspel: red de slimme jongens
Een typisch Disney set-top spelletje … skippen dus ;-)

Verloren schatten: niet eerder vertoonde scènes
Hier wordt wat informatie gegeven samen met aanvullend beeldmateriaal over 2 scènes die het niet gehaald hebben in de uiteindelijke film, vernoemenswaardig hierbij is dat deze extra in anamorf breedbeeld op de dvd gezet werd.

Animatiefilm: Pluto en het vogeltje
Een klassieke korte geanimeerde Disney tekenfilm uit 1947 die thuishoort in de Silly Symphonies reeks. Zoals de titel al doet vermoeden is Pluto hier de hoofdrolspeler.

CONCLUSIE
Wat betreft inhoud zal deze film voor veel mensen danig teleurstellen, voor kinderen is dit echter puur entertainment. Het mag trouwens gezegd worden dat Disney hier wel een technisch zeer goede dvd uitgeeft, die spijtig genoeg wat betreft extra’s nog steeds aan de povere kant is.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Robin Budd en Donovan Cook
Met: Harriet Owen, Blayne Weaver, Corey Byrton, Jeff Bennet, Kath Soucie, Andrew McDonough, Roger Rees, Spencer Breslin, Bradley Pierce, Quinn Beswick, Aaron Spann

Film:
7/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
70 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418114817


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Disney’s Verhalenboek: de nieuwe held van Nooitgedachtenland
• Avonturenspel: red de slimme jongens
• Verloren schatten: niet eerder vertoonde scènes
• Animatiefilm: Pluto en het vogeltje

Andere recente releases van deze maatschappij