:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OF UNKNOWN ORIGIN
OF UNKNOWN ORIGIN
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-01-16
FILM
Peter Weller zegt de modale filmliefhebber misschien weinig, maar als we hem linken aan het krachtige metalen geval Robocop dan weet iedereen over wie we het hebben. Alhoewel eerder onopgemerkt in de grote Hollywoodprodukties (buiten Robocop dan) heeft Weller toch een vrij indrukwekkend palmares aan televisiefilms, B-films en series op z'n naam staan. Zo speelde hij enkele jaren voor z'n Robocop-bekendheid in deze leuke jaren '80 B-horrorfilm Of Unknown Origin. Hij vertolkt hierin de rol van Bart Hughes, een geslaagde zakenman die ijverig aan z'n volgende project werkt, want er zit wellicht een leuke promotie in als hij het zaakje tot een goed einde kan brengen. De rust en kalmte die Bart nodig heeft om zich hier ten volle op te concentreren, worden hem in de schoot geworpen als z'n vrouw en zoon voor een tijdje op vakantie gaan bij z'n schoonouders. Alles verloopt vlotjes en Bart verzet bergen werk in z'n mooi gerenoveerde woning in het centrum van Manhattan. Al snel doen zich echter enkele onverklaarbare gebeurtenissen voor waardoor Bart gaat vermoeden dat z'n huis nog een tweede, echter ongewenste, bezoeker bevat. Een grote rat zorgt inderdaad voor al de overlast waardoor Bart wel verplicht is ze eerst uit te schakelen alvorens hij zich opnieuw kan richten tot z'n werkzaamheden. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan en langzaam maar zeker drijft dit knagende ongedierte hem tot een ongekende wanhoop...

Regisseur George P. Cosmatos (Rambo II, Tombstone) gebruikt veel close-ups en speciale shots om de rat er zo afschrikwekkend mogelijk te laten uitzien. Hij lukt hier vrij aardig in en door een paar vernuftige cameratechnieken krijg je echt de indruk dat de rat er monsterachtig uitziet en letterlijk aan stalking doet. Gelukkig neemt de film zichzelf niet te serieus en houdt Weller z'n personage voldoende in de hand om z'n tocht naar de rattenschizofrenie geloofwaardig te laten overkomen. Alhoewel er een paar schrikmomenten in de film zitten, is het horrorkarakter van de prent eerder te zoeken op paranoia- en obsessievlak en moet hij het niet hebben van veel 'blood & gore'. De strijd tussen de mens en ongedierte komt perfect tot z'n recht in deze uitermate amusante Of Unknown Origin.

BEELD EN GELUID
Geen oorverdovende Dolby Digital 5.1-track hier, maar nog eens een goeie ordinaire monomix uit de oude doos. En deze doet het nog vrij goed ook! Dialogen zijn helder en de geluidseffecten krijgen een mooie verdeling mee door de voorste luidsprekers. Ook de soundtrack, het is meer een selectie van bizarre geluiden, door Kenneth Wannberg klinkt verbazingwekkend goed maar mist af en toe de nodige punch om ons volledig op het puntje van onze stoel te krijgen.

Een B-titel horrorprent uit de jaren '80 met een anamorfisch 1.85:1 beeldformaat? Jazeker, dat is het geval bij deze film. Er is grain aanwezig, maar daarmee is zowat al het negatieve gezegd. Huidtinten zien er natuurlijk uit, de kleuren in het algemeen worden correct en warm weergegeven en detail is zowat overal evenveel aanwezig (behalve misschien bij enkele buitenscènes). Bij Warner krijgen ze van ons een pluim om deze titel zo verzorgd te laten uitkomen.

EXTRA’S
Deze bestaan uit een minderwaardig audiocommentaar en een bioscooptrailer. Minderwaardig omdat het hier gaan om twee kunstmatig in elkaar geknutselde audiocommentaren van de regisseur Cosmatos en hoofdrolspeler Weller, opgenomen op verschillende locaties op verschillende tijdstippen. Ze is totaal geen interactie tussen de twee en ze hebben beide een monotone stem die jammer genoeg enorm slaapverwekkend is. Er vallen weinig interessante weetjes te rapen aangezien beiden zich meer toespitsen op de plotlijnen en de motivatie van de karakters.

CONCLUSIE
Een leuke, niet alledaagse horrorfilm uit de jaren '80 met Peter Weller, mister Robocop himself. Misschien even huren en wie weet bevalt hij je wel! De film bezit naast een monotrack wel een anamorfisch beeldformaat, maar de extra's zijn niet veel soeps.


cover
Studio: Warner

Regie: George P. Cosmatos
Met: Peter Weller, Jennifer Dale, Lawrence Dane, Kenneth Welsh, Louis Del Grande, Shannon Tweed

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931243261


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij