:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRIPLETTES DE BELLEVILLE, LES
TRIPLETTES DE BELLEVILLE, LES
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-03-07
FILM
De Franse regisseur Sylvain Chomet verdiende zijn sporen als striptekenaar en kwam na een aantal releases als cartoonist in 1996 op de proppen met de korte animatiefilm ‘La Vieille Dame et Les Pigeons’. De productie van ‘s mans eerste tekenfilm nam maar liefst tien (!) jaar in beslag. Terecht werd het resultaat ook beloond met o.a. een Engelse BAFTA. Met ‘Les Triplettes De Belleville’ is Chomet toe aan zijn allereerste lange animatiefilm. Korte verhaalschets: Madame Souza woont samen met haar kleinzoon Champion en diens hond Bruno in een afgelegen huisje in Frankrijk. Dagenlang geeft ze hem een intensieve wielrennerstraining zodat hij kan deelnemen aan de Tour de France. Tijdens Champion’s deelname aan de wedstrijd komt hij in aanraking met de maffia die hem samen met nog enkele andere renners op listige wijze ontvoert naar Amerika. Souza zet samen met speurhond Bruno de achtervolging in en huurt met haar laatste muntstuk een waterfiets waarmee ze de oversteek van Frankrijk naar Amerika wil maken.

De totale productieperiode van ‘Les Triplettes’ mag dan wel maar half zoveel tijd in beslag genomen hebben als bij Chomet’s eerste filmproject, op de kwaliteit van het eindresultaat valt echter niets aan te merken. Uiteraard is het grotere budget dat voorhanden was hier een stuk voor verantwoordelijk. Desalnietemin heeft de hoge kwaliteit ook vooral te maken met het grotere team aan visuele kunstenaars, grafici en 3D-specialisten dat Chomet onder zijn vleugels heeft genomen. Onder deze teamleden bevinden zich landgenoten Pieter Van Houte en Benoît Féroumont, die vanuit een Brusselse animatiestudio mee aan de vervolmaking van het visuele aspect van de film werkten. Het resultaat mag zonder aarzelen verbluffend genoemd worden. Door de combinatie van 2D-tekeningen en 3D-computer graphics werd een heel aparte, eigenzinnige, experimentele, excentrieke, karikaturale, maar ondanks dit alles toch heel sympathieke en herkenbare tekenfilmstijl ontwikkeld. Het is alsof het ware de kijker door een strip zit bladeren waarvan alle tekeningen werden samengesmolten en vervolgens tot leven zijn gekomen. Spelers van video games zullen de in ‘Les Triplettes De Belleville’ opgeroepen visuele sfeer misschien willen vergelijken met de cell shaded graphics uit het spel ‘XIII’ (van de gelijknamige stripreeks). Alhoewel deze vergelijking niet over de gehele lijn opgaat, is dit wel zowat het enige vakje dat de film deelt met een ander visueel medium. Verder valt ‘Les Triplettes’ onmogelijk onder te brengen in één categorie. Het is een animatiefilm die geheel op zichzelf staat. Het verhaal en de vertelstijl berusten quasi volledig op het visuele aspect. De personages voeren nergens dialogen en produceren hooguit wat geluiden of gebruiken korte stopwoordjes. Omdat nu juist de visuele kant van de film zo’n hoog niveau heeft, is deze in staat om geheel zelfstandig het verhaal te dragen. Dit was zeker nodig omdat de kijker de draad niet mag verliezen wanneer zonder veel woorden de verschillende personages en hun onderlinge relaties worden verduidelijkt. Zonder al te veel moeite is Les Triplettes De Belleville in staat om de kijker, op zeer geslaagde wijze, te ontvoeren naar een andere wereld die ‘animatiehemel’ heet. Zowel voor volwassenen, tieners als kinderen van alle leeftijden is dit een grote aanrader.

BEELD EN GELUID
Het uitermate scherpe beeld in een anamorfische aspect ratio van 1.85:1 is werkelijk prachtig. Alles is zeer rijk aan detail en het gebruikte kleurenpalet beantwoordt perfect aan de speciale sfeer die de prent oproept. De aangeboden geluidstrack maakt op geslaagde wijze gebruik van de Dolby Digital 5.1 mogelijkheden. De muziek klinkt mooi uitgebalanceerd over de verschillende kanalen. De surroundkanalen worden sporadisch gebruikt voor enkele effecten. De subwoofer vult de kamer tijdens enkele gebeurtenissen (het vissen naar kikkers) met een warme ondertoon.

EXTRA’S
De meest belangrijke extra is de ongeveer veertig minuten durende behind the scenes reportage waarin de Franse regisseur en twee belangrijke Belgische medewerkers hun menig geven over hun samenwerking en de manier waarmee bepaalde scènes werden verwezenlijkt. Hiernaast vinden we een videoclip terug van een nummer dat in de film werd gebruikt, alsmede een making of van deze clip. Best leuk maar helemaal niet informatief. De extra’s worden afgesloten met de bioscooptrailer en de biografieën van enkele medewerkers. Deze bio’s zijn zeer aangenaam om te lezen.

CONCLUSIE
Les Triplettes De Belleville is een erg mooie animatiefilm met een geheel eigen, karikaturale stijl die zowel jong als oud zal bekoren. Wie nog niet weet waarom deze film een Oscarnominatie in de wacht wist te slepen doet er best aan om meteen naar de dichtsbijzijnde dvd-shop te hollen. Deze unieke prent is immers een erg warme aanrader!


cover
Studio: A-Film

Regie: Sylvain Chomet
Met: Michèle Caucheteux, Jean-Claude Donda, Michel Robin, Monica Viegas, Beatrice Bonifassi

Film:
8/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777042335


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Behind The Scenes
• Videoclip
• Making Of Videoclip
• Trailer
• Biografieën

Andere recente releases van deze maatschappij