:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FINDING NEMO
FINDING NEMO
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-03-10
FILM
Marlin (Albert Brooks) en Coral (Elizabeth Perkins) zijn 2 clownvisjes die aan de rand van het Great Barrier Reef in Australië wonen. Ze kunnen hun geluk niet op want binnenkort worden ze de trotse ouders van zo maar liefst minimum 400 kleine clownvisjes. Dan gebeurt echter het onvoorstelbare: een haai heeft het op het gezin gemunt... tegen beter weten in wil Coral haar nakomelingen in veiligheid brengen... wat de haai nog meer aanleiding heeft om zijn tanden in haar te zetten. Marlin weet de haai even bezig te houden vooraleer hij door een slag bewusteloos neervalt. Wanneer hij weer wakker wordt blijken zowel vrouwlief als de kinderen verdwenen te zijn.. op ééntje na dan : Nemo (Alexander Gould).

Een hele tijd later zien we vader en zoon terug op de eerste schooldag van Nemo. Hij heeft er, ondanks de bezorgdheid van zijn vader, erg veel zin in en kan haast niet wachten om nu eens eindelij een paar echte avonturen te gaan beleven. Eenmaal op school aangekomen neemt hun leraar Mr. Ray (Bob Peterson) hen mee naar de afgrond, de plaats waar het koraalrif overgaat in de oceaan. Alhoewel Nemo weet dat zijn vader hem daar niet wil zien rondhangen laat hij zich door een paar van zijn nieuwe vriendjes toch overtuigen. Vooraleer Marlin ter plekke is, heeft Nemo zich al in de open oceaan gewaagd naar iets wat hij nog nooit zelf gezien had: een boot!



Op de terugweg naar zijn vader gebeurd echter het onvoorstelbare: hij wordt door een duiker gevangen! Marlin is in alle staten en zit het bootje achterna totdat hij tegen een andere vis genaamd Dory (Ellen DeGeneres) botst. Compleet in paniek doet hij haar zijn verhaal... maar tegen het einde blijkt Dory het begin al vergeten te zijn. Dat is voor haar een klein probleempje... ze heeft een nogal slecht geheugen en vergeet alles bijna direct nadat het haar verteld werd.



Ondertussen is Nemo in een aquarium in Sydney terechtgekomen. In datzelfde aquarium ontmoet hij Gill (Willem Dafoe), Bloat (Brad Garrett), Deb (Vicki Lewis), Jacques (Joe Ranft), Bubbles (Stephen Root), Gurgle (Austin Pendleton) en Peach (Allison Janney). De meesten onder hen komen rechstreeks van de dierenwinkel. Uitzondering hierop is Gill, hij werd net als Nemo ooit gevangen genomen en wil niks liever dan ontsnappen. Samen met Nemo broedt hij dan ook op een zeer gewaagd plan... want indien dat niet lukt wordt Nemo het verjaardagscadeautje voor het nichtje van de eigenaar van het aquarium. Een prettig vooruitzicht is dat niet, want haar vorige visje overleefde het geen 5 minuten met haar.



Ondertussen zijn Dory en Marlin 3 haaien tegengekomen die als moto hebben: "Vissen zijn geen voer, maar vrienden !"... of dat is toch zo totdat ze de smaak te pakken krijgen. In het tumult dat ontstaat herkent Marlin op de zeebodem de duikbril die één van de duikers liet vallen vlak nadat hij weer vertrokken was met zijn bootje. Na een tijdje blijkt dat Dory de taal op de bril kan lezen: P. Sherman, 42 Wallaby Way, Sydney. Spreekt voor zich dat dat het reisdoel van het duo wordt!



Finding Nemo is ondertussen al de 5e CGI film van de Pixar Animation Studios die we mogen aanschouwen... en wat voor film. Men heeft zich voor deze 5e inspanning niet veel moeite gespaard, want in plaats van het allemaal netjes op de begane grond te houden, heeft men er voor gekozen om dit avontuur volledig onder water te vertellen. Als er nu één ding is dat zeer moeilijk na te maken is in 3D, dan is het wel water. Gelukkig hebben we hier met de mensen van Pixar te maken, gevolg is dus dat het resultaat verbluffend is. Nog nooit hebben ze zulke realistische onderwaterscènes mogen aanschouwen in de wereld van de CGI.



Ook het verhaal achter Finding Nemo weet voldoende te boeien, want natuurlijk gaat het heel wat verder dan zo maar een vis die zijn zoon probeert te vinden. We krijgen een hele waaier aan personages voorgesteld, gaande van haaien over schildpadden tot pelikanen. Wanneer je deze personages over je scherm ziet bewegen komt er van dit alles niks houterig of onecht over. Er werd met de grootste zorg nagekeken of alles wel vloeiend en natuurlijk lijkt. Oog voor detail weten we natuurlijk altijd te appreciëren.



Het verbaast ons echt niet dat deze film de kaskraker geworden is zoals we hem nu kennen. Alhoewel Finding Nemo in geen geval de beste animatiefilm is die we ooit zagen, mag hij alvast toch in onze top 10 thuishoren. Wel bestaat er geen discussie over dat dit tot op de dag van vandaag de beste digitale animatiefilm is. Wij kijken alvast uit naar het volgende product van de Pixar Animation Studios.



BEELD EN GELUID
Normaal gezien is dit dus de plaats waar we de lezer op de fouten in de beeldtransfer wijzen. In het geval van Finding Nemo zitten we dus met een serieus probleem. Fouten zijn simpelweg afwezig. Scherpte en detail van het beeld zijn optimaal. Kleuren zijn zeer levendig en helder, schaduwdetail en zwartniveau zijn constant ideaal. Geen filmgrain, geen compressiefouten... simpelweg niks. Nu ja... als we echt willen gaan muggeziften is er één ding dat we kunnen opmeken. Op enkele erg blauwe scenes in de film merken we soms wat posterisatie op, de overgang tussen de verschillende blauwtinten verloopt dan niet altijd even vlotjes. Het heeft ons wel een tweede kijkbeurt gekost om dit te ontdekken. Finding Nemo werd digitaal gemaakt waardoor een transfer heel simpel wordt, gevolg is dat we hier dus een DVD met prima beeldkwaliteit gepresenteerd krijgen.



De vreugde was groot wanneer we Finding Nemo draaiden we dit proces echter om en werd de DTS track allereerst op de folterbank gelegd. Hoe goed we ook probeerden, de audiotrack wist al onze martelingen te doorstaan en bijgevolg kunnen we niet anders dan stellen dat deze DTS track simpelweg schitterend is. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van alle kanalen waardoor een zeer dynamische en realistische track als resultaat bekomen werd. Ook dialogen komen niet steeds mooi uit de centerspeaker. Als een personage iets tegen Marlin zegt en ondertussen even buiten beeld gaat dan zal de stem zich mee verplaatsen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is werd de track ook nog eens als DTS ES (Extended Surround) geflagd. De trotse bezitters van een 6.1 of 7.1 geluidsinstallatie krijgen dan bijgevolg ook echt waar voor hun geld. Via matrix decodering krijgt de film een nog veel grotere ruimtelijke spreiding en waan je jezelf nog meer in het midden van de actie.

Na het horen van deze track waren we zo onder de indruk dat we een beetje vreesden voor de Dolby Digital 5.1 EX track. Ongegronde vrees bleek al snel, de Dolby Digital track moet in geen enkel opzicht onderdoen voor zijn grote broertje, het enige dat we hem kunnen opmerken is dat hij soms een iets grotere mond heeft en net dat ietsjes te hard klinkt. Dergelijke dingen zijn voor de niet-audiofielen onder ons echter niet direct van immens belang, Kort samengevat: dit is home-theater spul van de bovenste plank !



EXTRA'S
Disc 1
Visual Commentary
Bij de hele film werd er commentaar voorzien door Andrew Stanton, Lee Unkrich en Bob Peterson, daarbovenop werd er via seamless branching ook voor gezorgd dat verschillende alternatieve of verwijderde scenes konden worden opgenomen in deze versie van de film. Dit alles wordt dan nog eens aangevuld met Behind the Scenes fragmenten, samen goed voor zo’n 35 minuten aan verloren beeldmateriaal. Dit op zich is al een reden om de film een 3de keer te bekijken !

Virtual Aquarium
We moeten het ze bij Pixar toch meegeven, van animatie hebben ze verstand. Bewijs daarvan zijn de schitterend geanimeerde menu’s. Deze doen op geen enkele manier onder voor de CGI animatie in de film en stralen dezelfde hartverwarmende sfeer uit. Wie er op het idee kwam weten we niet, maar die persoon moeten we alvast bedanken. Er kwam namelijk iemand bij Pixar op het idee om van al deze menu’s een versie zonder tekst en met achtergrondgeluid toe te voegen, laat deze op je TV spelen en je hebt net een aquarium in je woonkamer staan! We namen de proef op de som en lieten een aantal mensen, zonder uitleg van op afstand de beelden zien. De reacties waren eenduidig: "Waar heb je dat mooie aquarium gekocht? Moet erg veel gekost hebben..."



Disc 2
Explore the Reef
Een zeer interessante en soms hilarische documentaire, gemaakt door Jean-Micheal Cousteau, zoon van de legendarische diepzeeonderzoeker Jacques Cousteau. Maar het leven als diepzee onderzoeker is natuurlijk niet echt simpel als je in je uitleg constant gestoord wordt door 3 ons zeer bekend voorkomende visjes...

Knick Knack – Pixar Animated Short
De korte filmpjes van Pixar hebben al meer dan eens bewezen dat ze minstens evenveel aandacht en creatief talent achter zich hebben als de feature films. Knick Knack was het eerste filmpje dat Pixar ooit maakte, ondertussen al 15 jaar geleden in 1989. Toen al zat het met de humor serieus op zijn plaats wat sommige gebreken op het vlak van animatie mooi complementeerde.

Fisherades
Crush de schildpad daagt je uit voor een spelletje Fisherades... de vissen vormen allerlei figuren en jij moet raden welke dat zijn...

Mr. Ray’s Encyclopedia
De Encyclopedia is duidelijk op kinderen gericht. Het personage van de schoolmeester uit de film: Mr. Ray, geeft op een simpele en leuke manier uitleg over de verschillende vissoorten die in de film voorkomen.



Storytime
Een kort verhaaltje ronde de figuren uit de film dat de kleinsten onder ons zelf kunnen lezen of dat hen kan voorgelezen worden.

Behind the Scenes
Allereerst krijgen we hier een documentaire van ongeveer een klein half uur die je meeneemt achter de schermen van de Pixar Studios. Je komt hier heel wat te weten over het hele productieproces van de film. Prima info die bijna elk aspect van de film belicht. Enkel geluid en muziek blijven spijtig genoeg achterwege.



Volgende halte zijn een aantal Galleries die een overvloed aan design en prodcutieschetsen bevatten, je zal even zoet zijn als je deze allemaal wil bekijken. Er zitten werkelijk pareltjes tussen.

Nadien krijgen we een korte rondleiding door de studio voorgeschoteld, waarin stemacteur Alexander Gould (Nemo) de hele studio afgaat om zo wat meer te weten te komen over het "hoe, wat, waarom" van een Pixar film.

Tenslotte krijgen we ook nog een interview met de sterren van de film te zien, niemand minder dan Marlin, Nemo en Dory!

Virtual Aquarium
Ook op de 2e schijf kunnen we de achtergronden van de schitterende menu’s weer bekijken in de aquarium modus. Voor meer uitleg hierover verwijzen we je naar de uitleg hierboven bij het "Virtual Aquarium" op disc 1.



Publicity Materials
Zoals dat bijna standaard het geval is vinden we op dvd’s tegenwoordig de hele resem trailers terug, ook Finding Nemo is hierop geen uitzondering, zowel posters als trailers werden voorzien. Daarbovenop ook nog eens de videoclip van de song die Robbie Williams speciaal voor deze film produceerde.

Easter Eggs
Er werden ook weer een aantal Easter Eggs verzorgd, meer daarover kan je op onze Easter Eggs pagina vinden.

CONCLUSIE
Finding Nemo is een hartverwarmende film die we enkel al op vlak van inhoud niet anders dan aanraden kunnen. Neem daar nog eens deze schitterende dvd-release bij en dan kan het voor ons niet meer stuk. Dit kan niet anders dan een aanrader van top-formaat zijn.


cover



Studio: Buena Vista

Regie: Andrew Stanton & Lee Unkrich
Met: Albert Brooks, Elizabeth Perkins, Alexander Gould, Bob Peterson, Ellen DeGeneres, Willem Dafoe, Brad Garrett, Vicki Lewis, Joe Ranft, Stephen Root, Austin Pendleton, Allison Janney.

Film:
8,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711875969553


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS-ES 5.1
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Vlaams Dolby Digital 5.1 EX

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
Disc 1:
• Visual Commentary
• Virtual Aquarium
Disc 2:
• Explore the Reef
• Knick Knack – Pixar Animated Short
• Fisherades
• Mr. Ray’s Encyclopedia
• Behind the Scenes
• Storytime
• Publicity Materials
• Easter Eggs

Andere recente releases van deze maatschappij