:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MODERN TIMES
MODERN TIMES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2004-05-09
FILM
In Modern Times kruipt Chaplin opnieuw in de huid van The Tramp (de vagebond, de zwerver) die deze keer in een staalfabriek verzeild geraakt en lopend bandwerk uitvoert. Via een intern camerasysteem controleert de directeur geregeld de bezigheden op de werkvloer en waar nodig laat hij de machines een tandje bijsteken. The Tramp kan het verhoogde tempo niet aan en als de stoppen bij hem doorslaan, raakt hij danig in de problemen zodat de fabriek op stelten wordt gezet. Hij wordt ontslagen en belandt in een instelling om van een zenuwinzinking te herstellen. Eenmaal genezen slentert hij door de straten op zoek naar werk en voedsel. Parallel met zijn belevenissen loopt het verhaal van de dievegge wiens vader tijdens een betoging neergeschoten wordt. Het zijn harde tijden en om te overleven moet ze voedsel stelen. Zo botst ze letterlijk tegen The Tramp aan tijdens het stelen van een brood. Hun gezamelijke zoektocht naar een beter leven leidt dikwijls tot hilarische toestanden...

Chaplin is niet enkel komisch maar gelukkig ook maatschappijkritisch in deze film. Hij drijft de spot met het afstompende bandwerk en de controles die door hogerhand worden uitgevoerd. De automatisering van een bedrijf betekent minder tijdverlies, efficiënter werken en hogere productie. Een uitstekend voorbeeld uit de film betreft de demonstratie van de voedselmachine waarbij de arbeiders geen lunchpauze meer nodig hebben vermits ze automatisch gevoed worden. Ze kunnen bijgevolg blijven verder werken wat leidt tot een hogere productie. De eerste kennismaking met de 'hardwerkende' directeur daarentegen is misschien enigszins cliché (hij legt een puzzel, leest de krant, enz.) maar toont aan hoe men van bovenaf de arbeiders met de vingerknip een werktempo en bevelen oplegt die ze best klakkeloos opvolgen. Heel sprekend is de openingscène van een lopende kudde schapen gevolgd door een scène waar arbeiders zich in grote getallen naar de fabrieken haasten, als een kudde brave en slaafse schapen, vastgeroest in het systeem. Modern Times mag dan al bijna 70 jaar oud zijn, de aanklacht in de film is vandaag nog steeds brandend actueel.


BEELD EN GELUID
MK2, één van de grootste film- en videodistributeurs in Frankrijk, heeft er voor gezorgd dat het oeuvre van Charlie Chaplin niet verloren is gegaan. MK2 deed beroep op de Cinematheek van Bologna, reeds jarenlang conservator van Chaplins werk. De pelicule werd digitaal omgezet en gerestaureerd. Voor een film die bijna 70 jaar oud is, mag het resultaat zeker gezien worden. De beeldkwaliteit is heel goed, scherp, contrastrijk en zonder noemenswaardige printbeschadigingen of vuiltjes. De geluidstrack werd eveneens geremastered, zowel de originele monotrack als de nieuwe Dolby Digital 5.1. Beide tracks bevinden zich op deze dvd waarbij de betere spreiding en de vollere klanken bij de Dolby Digital 5.1-track opvallen.


EXTRA’S
Inleiding door David Robinson (6 min. - Nederlands ondertiteld)
Chaplins biograaf verschaft meer informatie bij Modern Times en plaats de film in zijn historische en cinematografische context.

Documentaire: Chaplin Today - Modern Times (26 min. - Engels ondertiteld)
Aan de hand van scènes uit de film geven regisseurs Luc & Jean-Pierre Dardenne meer uitleg over de betekenis van de film, de boodschap die er in schuilgaat en de personages. Deze beelden worden afgewisseld met archiefbeelden over het leven van Chaplin zelf die niet enkel in de film maatschappijkritisch is, maar ook daarbuiten. Zo ontmoet hij allerlei bekende leiders waarmee hij discussieert over maatschappelijke thema’s en schrijft hij artikels waarin hij zijn visie over de toekomst neerpent.

Verwijderde scènes (1 min. 40)
Een samenraapsel van enkele korte verwijderde scènes. Het oorspronkelijke einde van de film en de diefstal in het warenhuis, zoals getoond in de documentaire: Chaplin Today - Modern Times, worden hier niet meer getoond.

Karaokesong (4 min.)
Liefhebbers van karaoke krijgen hier de gelegenheid om even in de huid van Chaplin te kruipen tijdens zijn gesmaakte doch onverstaanbare optreden in het restaurant.

Muzieksong Smile (4 min. - Nederlands ondertiteld)
Zanger Liberace zingt Smile, het muzikale thema van Modern Times.


Documentaire: Behind the scenes in the Machine Age (42 min. - Nederlands ondertiteld)
Zoals vermeld op de hoes, is deze “educatieve” film uit 1931 gesponsord door de Amerikaanse regering en toont het de gevolgen die de komst van het lopende bandwerk met zich meebrengt. Men spreekt van industriële vervuiling die men aanpakt door regels in het leven te roepen waarbij het welzijn, de veiligheid en de werksfeer onder de werknemers ogenschijnlijk belangrijk worden geacht. Het lopende bandwerk wordt als het ware verheerlijkt. Maar van zodra de machines efficiënter worden en men hierdoor de productie kan automatiseren en verhogen, heeft een bedrijf niet meer zoveel werknemers nodig. Over de winsten die de bedrijfsleiders opstrijken, wordt (uiteraard) met geen woord gerept.

Promotionele muziekfilm: Symphony in F (9 min.)
Gemaakt in opdracht van wagenfabrikant Ford. De fabrieken en montagebanden van Ford vormden de inspiratie voor die in Modern Times. De geluidstrack bij deze promotiefilm is wel van slechte kwaliteit.

Documentaire: Por primera vez (9 min. - Nederlands ondertiteld)
Deze Cubaanse documentaire toont de reacties van landbouwers over het medium film en bioscoop. Dankzij een rondreizende filmoperator, die Modern Times projecteert, kunnen ook zij kennis maken met film.

Fotogalerij en filmposters
Een hele reeks foto’s en sketches uit de productie, de film en tijdens de opnames. De galerij met filmposters toont ons de verschillende posters van overal ter wereld, waaronder België.

Bioscooptrailers (7 min. 15 - niet ondertiteld)

Scènes uit andere Chaplin films
In plaats van het gebruik van cross-promotional trailers om andere titels aan te prijzen, krijg je hier voor elke andere Chaplin-film uit de nieuwe collectie telkens een scène te zien.


CONCLUSIE
Fans van Chaplin hebben deze release vanzelfsprekend al in huis. De hele Chaplin-collectie is trouwens de moeite waard. Modern Times wordt prima gepresenteerd op deze dvd. Wat extra’s betreft, missen we een audiocommentaar door een filmcriticus/historicus.


cover
Studio: Warner

Regie: Charlie Chaplin
Met: Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Tiny Sandford

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Satire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1936

Leeftijd:
AL

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931376518


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Inleiding door David Robinson,
• Documentaire: Chaplin Today - Modern Times,
• Verwijderde scènes,
• Karaokesong,
• Muzieksong Smile,
• Documentaire: Behind the scenes in the Machine Age,
• Promotionele muziekfilm,
• Documentaire: Por primera vez,
• Fotogalerij en filmposters,
• Bioscooptrailers,
• Scènes uit andere Chaplin films

Andere recente releases van deze maatschappij