:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHANCES ARE
CHANCES ARE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-05-06
FILM
Louie Jeffries komt op de avond van zijn eerste huwelijksverjaardag op jammerlijke wijze onder de wielen van een auto terecht, waarschijnlijk nog in de war omdat zijn vrouw Corinne (Cybill Shepherd) net heeft aangekondigd dat ze zwanger is. In het hiernamaals, wat niets meer blijkt te zijn dan een vlot draaiende transitzone waar de zielen van de overledenen worden gereïncarneerd, schopt Louie behoorlijk keet en om hem te sussen beloven de hemelse autoriteiten hem een gastheer te bezorgen in zijn oude vertrouwde buurt. In hun haast vergeten ze hem echter het serum toe te dienen waardoor de herinneringen uit het vorige leven worden uitgewist,. Hij wordt geboren als Alex Finch (Robert Downey jr., want Matthew Broderick paste naar verluidt voor de eer). Alex leidt een onbekommerd leven en het is zijn grote droom om journalist te worden bij een gerenommeerde krant als de Washington Post. Op een dag ontmoet hij in de bibliotheek Miranda (Mary Stuart Masterson) en vanaf het eerste moment slaan langs twee kanten de vonken van verliefdheid over. Nadat later die dag een sollicitatiegesprek niet verloopt zoals gepland verloopt, wordt Alex door de bekende journalist Philip (Ryan O'Neal) naar het huis van zijn vrienden meegenomen. Die vrienden blijken uitgerekend de familie Jeffries te zijn en uiteraard herinnert Miranda zich de vriendelijke jongen uit de bibliotheek. Bij Alex komen er echter andere herinneringen naar boven: telkens als hij in het huis iets ziet, worden er beelden uit zijn vorig leven opgeroepen. De situatie is gecompliceerd: zijn beste vriend Philip heeft na zijn dood voor zijn vrouw Corinne gezorgd en als een peetvader aan zijn dochter Miranda alles gegeven wat ze nodig had. Philip heeft Corinne evenwel nooit durven bekennen dat hij van haar houdt, zelfs niet na herhaaldelijk aandringen van Miranda, die zo'n liaison tussen haar moeder en haar sympathieke peetvader wel ziet zitten. Ondanks de buitengewone aantrekkingskracht die Miranda op Alex uitoefent - zeg maar dat ze zo geil als boter is - houdt Alex de boot af, want Miranda is immers technisch gesproken zijn eigen dochter - weliswaar uit zijn vorig leven! En als hij Corinne ervan kan overtuigen dat hij wel degelijk Louie is, gaan de poppen helemaal aan het dansen, vooral als ze beseffen dat de maatschappij hun onwaarschijnlijke liefde niet zal toestaan, en vooral dat ze daardoor de mensen zullen moeten pijn doen die hen het nauwst aan het hart liggen: Philip en Miranda.

De goede romantische komedies uit de Verenigde Staten zijn zeer dun gezaaid, maar Chances Are is van harte aan te bevelen. Ondanks het op het eerste gezicht schijnbaar verwarrend verhaaltje kabbelt de film vlotjes voort, zitten er geen ongeloofwaardige hiaten in de storyline en vallen alle details uit het scenario op wondere wijze uiteindelijk in de plooi - een mirakel op zich. Ook is de intussen al twaalf jaar oude film nergens burlesk of onnozel en zeker nergens vulgair, wat tegenwoordig niet evident is; we hebben de afgelopen jaren in het comedy-of-wat-daarvoor-moet-doorgaan-genre ons aandeel Big Daddy's en consoorten wel gehad. De film belicht vooral de levensloop van de hoofdpersonages op een menselijke en realistische manier, waarbij die hoofdpersonages haalbare aspiraties koesteren: Miranda wil geestdriftig - naar het voorbeeld van haar vader - pro Deo-advocate worden om zich in te zetten voor de minderbedeelden, Alex wil kwaliteitsjournalist worden, Philip wil eindelijk zijn liefde aan Corinne  verklaren en Corinne moet proberen in het reine te komen met de dood van haar echtgenoot. Of, hoe je met de simpele dingen des levens gelukkig kan worden. Je sympathiseert automatisch met de personages die ontdaan zijn van elk karikaturaal trekje, nergens kunnen betrapt worden op overacting (behalve dan in een mildere vorm Robert Downey Jr.), en daardoor hun rol op geloofwaardige wijze gestalte geven. De humor zal je nergens doen schaterlachen, maar je blijft toch ruim honderd minuten met een brede glimlach op je gezicht geboeid kijken - en je goed voelen.

BEELD EN GELUID
Het beeld is mooi schermvullend, de ondertitels zijn van tijd tot tijd wel wat aan de grote kant, de kleuren zijn niet altijd even helder, waarschijnlijk te wijten aan de ouderdom van de film. Ook kan het contrast er flink mee door, maar het kan vooralsnog niet tippen aan recentere Columbia-producties. Het DD 2.0-geluid is natuurlijk niet naar de hedendaagste maatstaven en de dialoog klinkt af en toe te zwak ten opzichte van de achtergrondmuziek. Voor die laatste is overigens een bont allegaartje aangeboord: films die zich zowel in de sixties als in de eighties afspelen lenen zich tot een hippe en gevarieerde soundtrack (in de jaren 80 werd er blijkbaar geen film gemaakt zonder een paar top 30-hits, waarbij uit deze film vooral Forever Young van Rod Stewart bijblijft), prima aangevuld met mooie originele scoremuziek van Maurice Jarre.

EXTRA'S
Dit is een Columbia Tristar-release zonder noemenswaardige extra's: één theatrical trailer (wel ondertiteld) en een beperkte sectie cast- en crewinformatie. Dat is het zo ongeveer.

CONCLUSIE
Een mooie en ongecompliceerde film zonder noemenswaardige hoogtepunten, maar anderzijds ook zonder noemenswaardige gebreken en bovendien een heerlijk brokje jarentachtignostalgie. Liefhebbers van films als The Breakfast Club of Some Kind Of Wonderful zullen deze prent zeker kunnen appreciëren en in tegenstelling tot recente titels zoals Keeping The Faith is het onderwerp van deze film relevant. Overigens is aan de dvd-release van deze film in 2000 nooit erg veel ruchtbaarheid gegeven - misschien dat deze kleine bijdrage Chances Are toch iets meer bekendheid geeft bij het dvd-publiek.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Emile Ardolino
Met: Cybill Shepherd, Robert Downey Jr., Ryan O'Neal, Mary Stuart Masterson

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1989

Leeftijd:
PG

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5035822205635


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Grieks, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Theatrical trailer
• Cast- en crewinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij