:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BREAKFAST AT TIFFANY’S
BREAKFAST AT TIFFANY’S
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-05-20
FILM
Holly Golightly (Audrey Hepburn) is een eigenzinnig meisje dat zich door mannen laat feteren, mee uitnemen en zelfs voor nog meer in is. Ze is wispelturig, impulsief en een beetje onbetrouwbaar maar tegelijkertijd lief en charmant. Wanneer ze haar nieuwe buurman Paul Varjark (George Peppard: zeker ook bekend als Hannibal Smith in de ‘80ies TV-serie The A-Team) ontmoet, blijkt er vrij snel een wederzijdse interesse te zijn. Paul wil met hart en ziel een gezegevierd schrijver worden en wordt op de lange weg naar succes voorzien van de nodige fondsen door een rijke vrouw (Patricia Neal), die daar zijn ‘gezelschap’ voor in ruil wenst. Holly is druk op zoek naar een oudere man om op korte termijn mee in het huwelijksbootje te stappen. Wanneer ze haar zinnen op Paul zet, vermengen zich hier al gauw de nodige problemen mee.

De romantische komedie Breakfast At Tiffany’s is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1958 van de Amerikaanse schrijver Truman Capote. Destijds was de film in Amerika en Europa een dikke hit bij het grote publiek. Dit succes was voor een groot deel toe te schrijven aan het acteerwerk en de uitstraling van Audrey Hepburn (geboren in België trouwens!), die de rol van Holly op uiterst charmante wijze vertolkte. Hepburn, die in tal van andere befaamde films heeft gespeeld, beschouwde achteraf haar rol in Breafast At Tiffany’s als een verkeerde casting, ook al werd deze één van de hoogtepunten uit haar carrière. Ze heeft nooit helemaal begrepen waarom de regisseur nu precies haar voor de rol wenste. Regisseur Blake Edwards had naast lievelingsacteur Peter Sellers; waar hij in veel van zijn films mee samenwerkte (The Pink Panther, A Shot In The Dark, The Party); ook een lievelingscomponist. Henry Mancini voorzag tal van Edwards’ films van de geknipte muziek. Naast het wereldbekende “Theme from Pink Panther” moet de bewerking van het nummer “Moon River” uit Breakfast At Tiffany’s tot het bekendste werk van Mancini behoren. Hij ontving dan ook terecht een Oscar voor deze bijdrage. Algemeen bekeken is Breakfast At Tiffany’s een erg geslaagde klassieke, romantische Hollywood-prent zoals deze de dag van vandaag niet meer gemaakt wordt.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeld met een 1.78:1 verhouding is grondig opgepoetst, veel beeldmateriaal ziet er uitermate goed uit. Wel is er een duidelijk verschil merkbaar in helderheid, contrast en kleurverzadiging tussen de binnen- en buitenopnamens. Sommige exterior shots hebben een veel te donkere tint en zijn van een iets minder goede kwaliteit.

De muziek van Henry Mancini zit mooi verdeeld over de frontkanalen in deze Dolby Digital 5.0 mix. De surrounds worden nooit echt merkbaar gebruikt en de subwoofer blijft zelfs geheel buiten spel, vandaar dat de 5.1 aanduiding op de cover ons niet helemaal correct lijkt. Ruis over de kanalen werd tot een minimum herleid en vervorming blijft zelfs geheel achterwege. Dit is een goede geluidstransfer.

EXTRA’S
Naast de obligate bioscooptrailer, die zelfs bij een aantal ‘goedkopere’ dvdfilms achterwege blijft, vinden we de enige overige extra terug in de vorm van een booklet van ongeveer tien pagina’s met achtergrondinformatie over de film. We lezen meer over het scenario, over actrice Audrey Hepburn, over acteurs George Peppard en Mickey Rooney, over regisseur Blake Edwards en er komen tal van weetjes over Breakfast At Tiffany’s aan het licht. Jammer van het ontbreken van meer extra’s. Een audiocommentaar en een featurette zouden hier zeker niet misstaan hebben.

CONCLUSIE
Breakfast At Tiffany’s kreeg van Paramount een mooie transfer mee, maar werd voor een klassieker van dit kaliber naar onze mening toch iets te weinig met extra’s uitgerust. Hoe dan ook is deze dvd verplichte kost voor fans van Audrey Hepburn, Mickey Rooney of liefhebbers van regisseur Blake Edwards. Breakfast At Tiffany’s is een geslaagde, stijlvolle romantische komedie met het hart op de juiste plaats.


cover
Studio: Paramount

Regie: Blake Edwards
Met: Audrey Hepburn, George Peppard, Mickey Rooney, Patricia Neal, Buddy Ebsen, Martin Balsam

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1961

Leeftijd:
AL

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865558348


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Turks, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij