:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHARLIE'S ANGELS
CHARLIE'S ANGELS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-06-01

FILM
Charlie Townsend (John Forsythe), een miljonair die liever op de achtergrond blijft, is eigenaar van een detectivebureau dat gerund wordt door drie vrouwen: de 'Angels' Natalie (Cameron Diaz), Dylan (Drew Barrymore) en Alex (Lucy Liu) en de sullige assistent Bosley (Bill Murray). Geholpen door veel elektronica waarop James Bond jaloers zou zijn, houden ze zich onledig met spectaculaire en halsbrekende stunts. Ze worden ingehuurd om de ontvoering van Eric Knox (Sam Rockwell) op te lossen, een software-yuppie met een hoog Bill Gates-gehalte. Knox heeft software ontwikkeld om mensen op een unieke wijze te identificeren aan de hand van hun stempatroon en volgens zijn vriendin (Kelly Lynch) is de voornaamste verdachte Colwin (Tim Curry), een zakelijke concurrent. De Angels gaan undercover en op een feestje ten huize Colwin spotten ze Knox. Die is evenwel z'n uitvinding kwijt en dus hebben de Angels geen keuze: ze verschaffen zich toegang tot de centrale computer van Colwins bedrijft, maar daar is geen spoor van de software van Knox terug te vinden. Toch komt de affaire in een stroomversnelling terecht: Bosley wordt ontvoerd, de drie Angels overleven elk maar op het nippertje een aanslag en het kantoor van Townsend wordt vakkundig gedynamiteerd. En dan ontdekken ze de ware toedracht: de ontvoering van Knox was maar een afleidingsmanoeuver voor een veel grotere zaak. Zo zie je maar: mensen die spraaktechnologie ontwikkelen zijn doorgaans niet te vertrouwen! 

Tja, wat moet je van zo'n film denken? Ik heb de originele tv-reeks nooit gezien (in de jaren 70 behoorde ik tot de leeftijdsgroep die liever naar De Bereboot kijkt) en kan dus niet de vergelijking maken. In elk geval is de heisa omtrent deze film ongeëvenaard. Net toen de film in de States in première ging, was ik in Los Angeles, en ook daar was de barnumcampagne, zelfs naar Amerikaanse normen, buitengewoon grotesk. Meestal betekent zulks dat de film ofwel echt heel goed is, ofwel zodanig amechtig dat men alles doet om toch nog volk in de zalen te krijgen. Deze film past vooral in de tweede categorie: het scenario rammelt nog erger dan de kogellager van een verroeste Lada, de humor is redelijk belegen en vooral het acteerwerk is bij wijlen stuntelig - Cameron Diaz heeft schijnbaar een volle ton waspoeder opgesnoven, de bijrol van Tom Green is gewoon irritant (kan die kerel nu niks?) en alleen Bill Murray schijnt zich rot te amuseren (en de kijker met hem). Toch haalt de film nog net de middelmaat, vooral door het gratuite gebruik van explosieven, de hippe martial-artssequenties en de snerende actiescènes, én door het feit dat de film met zijn anderhalf uur net kort genoeg is om niet op de zenuwen te werken. Je hebt dit allemaal al wel eens elders gezien (rondvliegende slowmotionkogels zoals in The Matrix bijv.). Qua scenario houdt één en ander geen steek; zo is de hele opzet van de racewagenscène er volledig met de haren bijgesleurd; of wat te denken over Drew Barrymore die gebonden op een stoel met gemak zes gespierde kerels het ziekenhuis intrapt? Maar je mag films zoals deze vooral niet serieus nemen. Regisseur Joseph McGinty Nichol, die zichzelf graag McG noemt, ziet eruit en gedraagt zich als een slecht geschoren Tom Lenaerts - de gelijkenis is treffend - en afgaand op het beeldmateriaal in de bonussectie schept hij een bijna puberaal genoegen in zoveel mogelijk wagens in de prak rijden en explosieven. McG, dus, heeft vooral zichzelf niet serieus genomen toen hij deze film draaide, en hij heeft gelukkig voldoende zelfrelativering ingebouwd waardoor de film nog net verdraaglijk is. Zo begint de film met LL Cool J die tijdens de filmvoorstelling in het vliegtuig zijn beklag maakt over het feit dat hij "alweer de stomme verfilming van een tv- reeks uit de jaren 70" te zien krijgt.

BEELD EN GELUID
Nooit iets aan te merken hebben op Columbia-releases begint op de duur knap vervelend te worden, maar ook hier zijn beeld en geluid tot in de puntjes verzorgd. Vooral in de snelle montages zoals de vechtscène in het steegje merk je pas goed hoe zuiver en naadloos het beeld wel is. Het kleurenpalet is een streling voor het oog en laat scènes zoals de explosie van Charlies kantoor of de dansscène in de droom van Diaz in het begin van de film goed tot hun recht komen. De 5.1-track klinkt zeer ruimtelijk (zoals bijv. in de sequenties op de racebaan), en vooral zijn de geluidseffecten niet te luid ten opzichte van de dialogen. Fijn zo!

EXTRA'S
Door de relatief korte duur van de hoofdfilm was er blijkbaar nog meer dan plaats genoeg voor bonusmateriaal. De ruimte is dan ook nuttig ingevuld; Columbia doet zijn reputatie van "leader in extra's" weer alle eer aan, niet het minst door elke morzel bonusmateriaal Nederlands te ondertitelen. Dubbele disks zoals Gladiator buiten beschouwing gelaten, heb ik nog niet veel disks gezien met een dergelijke rijke selectie nevenmateriaal. Even overlopen: om te beginnen zijn er zes kleinere documentaires over verschillende aspecten van de film: "Welcome To The Angel World" (5 min.) over de productie en het design, "Getting G'd Up" (6 min.) over de pro-actieve regisseerstijl van Joseph McGinty Nichol, "The Master And The Angels" (7 min.) over het overvloedige gebruik van martial arts in de film, "Angelic Attire" (3 min.) over de excessieve garderobe van de drie dames, variërend van een scubauitrusting tot onvervalste Tiroler-lederhosen, "Angelic Effects" (7 min.) over de speciale effecten zoals het katapulteren van een racewagen over een brug, en "Wired Angels" (3 min.) over de gevechtssequentie in een steegje in Chinatown, dat wel héél erg veel lijkt op de beginscène uit The Matrix waarin Trinity (Carrie-Anne Moss) enkele van haar achtervolgers vakkundig in elkaar trapt. De scènessectie wordt voorts nog aangevuld met vier minuten verwijderde scènes en een dikke twee minuten bloopers op muziek van "Say It Ain't So" van Blink 182, dat ook in de aftiteling verwerkt is. En nu we het toch over muziek hebben, er zijn ook 2 videoclips aan de disk toegevoegd: "Independent Woman" van Destiny's Child (een irritant zeurnummer dat me niet echt kan bekoren) en "Charlie's Angels 2000" van Apollo 440. Uiteraard mag ook een commentaartrack ingesproken door McGinty Nichol niet ontbreken op een schijf als deze; alleen heeft de man niet veel interessants te vertellen en hij is duidelijk niet van het regisseurskaliber van pakweg Ridley Scott of David Fincher, waarbij je je dan toch de vraag stelt of elke film een commentaartrack behoeft. Er zijn filmografieën van Cameron Diaz, Lucy Liu, Drew Barrymore en Bill Murray. Van de film zelf heeft men een teaser trailer en een theatrical trailer ingelast en voorts nog 3 cross-promotional trailers voor de films My Best Friend's Wedding, Vertical Limit en Almost Famous. Voor wie goed zoekt (of de gangbare kanalen op internet raadpleegt) zijn er nog drie paaseitjes verstopt tussen de geanimeerde menu's, namelijk een (zeer korte) clip met Diaz, Liu en Barrymore, een filmpje over hoe men Drew Barrymore het gezicht van LL Cool J heeft kunnen geven en een achter-de-coulissenfilmpje met Sam Rockwell.

CONCLUSIE
Nog net te pruimen voor wie geen al te hoge verwachtingen koestert, maar alleszins is de commotie over de film fel overroepen. Best te genieten met enkele flesjes bier; alcohol doodt immers hersencellen, nietwaar? Puristen en liefhebbers van meer artistieke films laten deze kelk echter beter aan zich voorbijgaan, tenzij ze kicken op Cameron Diaz in Oberbayern-kostuum. Voor wie van een leuke actiefilm houdt is Charlie's Angels alleszins te prefereren boven de gemiddelde Schwarzenegger-meuk.
cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Joseph McGinty Nichol
Met: Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Bill Murray, Sam Rockwell, Tim Curry, Kelly Lynch, Crispin Glover, John Forsythe, Tom Green, Matt LeBlanc, Luke Wilson, LL Cool J

Film:
6,5/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609747737


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack
• 6 documentaires
• Verwijderde scènes
• Bloopers
• 2 videoclips
• 2 trailers
• 3 cross-promotional trailers
• Cast- & crewinformatie
• 3 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij