:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BELOW
BELOW
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-05-28
FILM
De Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse onderzeeër U.S.S. Tigershark maakt jacht op Duitse U-boten. De bemanning is uitgeput en spanningen lopen hoog op. Lt. Brice (Bruce Greenwood) probeert zijn mannen in het gareel te houden, maar dan krijgen ze het bevel om enkele schipbreukelingen - waaronder een vrouw (Olivia Williams) - op te pikken. Vanaf dan beginnen vreemde geluiden en bizarre verschijnselen de kop op te steken. Lijdt de bemanning collectief aan claustrofobie en hallucinaties? Of is er toch iets meer aan de hand?

In 2000 verraste David Twohy de wereld met het prima sciencefictionavontuur Pitch Black. De prent werd een kassucces en hoofdrolspeler Vin Diesel werd een superster. Maar in 2002 maakte de voormalige scriptschrijver een nog straffere film met de duikbootthriller Below. Twohy maakte van de film een mooi huwelijk tussen de klassieke duikbootfilm (met zijn clichématig claustrofobisch sfeertje) en de retro spookhuisfilm (piepende deuren e.d.), het resultaat is een lekker spannende horrorthriller, die je als kijker aan je stoel zal nagelen. Het scenario werd geschreven door Darren Aronofsky (Pi, Requiem For A Dream), Lucas Sussman en Twohy zelf. De cast bevat misschien niet echt grote namen, maar wel talentvolle acteurs zoals Bruce Greenwood (Double Jeopardy, Thirteen Days), Matthew Davis (Legally Blonde, Blue Crush), Olivia Williams (The Postman, The Sixth Sense) en Jason Flemyng (Bruiser, Snatch). Het acteerwerk is dan ook naar behoren en hetzelfde kan gezegd worden over de geslaagde speciale effecten. Below is een regelrechte voltreffer, maar uiteindelijk ging er geen hond naar de film kijken. En dit mag gerust een schande genoemd worden, zeker als je ziet wat voor flauwe troep de hedendaagse boxofficelijsten aanvoeren...

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld oogt haarscherp, met een prima contrast en een zeer goed schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de kleuren ogen waren en natuurlijk. De gebruikte print is proper, afgezien van enkele minieme vuiltjes en beschadigingen. Compressiefouten hebben we niet kunnen bemerken. Het geluid is aanwezig in drie smaken. Het Engels Dolby Digital 5.1-spoor klinkt ruimtelijk en agressief, met een goed laag. De muziek komt goed tot zijn recht en de geluidseffecten zijn prima geplaatst. De dialogen klinken helder en zijn goed te verstaan. De Engelse DTS 5.1-track is op zijn beurt wat meer gecontroleerd. Er is ook nog een Engelse Dolby Surround 2.0-track aanwezig.

EXTRA'S
Regisseur/scriptschrijver David Twohy spreekt - samen met acteurs Bruce Greenwood, Matthew Davis, Holt McCallany, Nick Chinlund en Zach Galifianakis - een amusant en informatief audiocommentaarspoor in, voorzien van de nodige humor, achtergrondinformatie en leuke weetjes. Maar dan is de kous al af!

CONCLUSIE
Below is een lekker (ont)spannende genremix van de talentvolle regisseur David Twohy (Pitch Black 1 & 2). De technische kwaliteiten van het schijfje zijn uitstekend en er is tevens een fijne audiocommentaartrack aanwezig. Below is te verkrijgen in de hier besproken single-disc versie, alsook in een 2-disc special collector’s edition. Een voltreffer!

Deze versie van Below is onderdeel van de vierde Best of Movie Power box, die ook nog Ballistic: Ecks Vs. Sever, No Good Deed en The Fourth Angel bevat.
cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: David Twohy
Met: Bruce Greenwood, Matthew Davis, Olivia Williams, Scott Foley, Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Holt McCallany, Nick Chinlund, Zach Galifianakis

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
86A9CE6ACD83C2B9


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij