:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CROUCHING TIGER HIDDEN DRAGON
CROUCHING TIGER HIDDEN DRAGON
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-06-15
FILM
De legendarische Li Mu Bai (Chow Yun Fat), een krijger van Wudan-orde, wil zijn strijdersbestaan opgeven en vertrouwt zijn zwaard, Groene Lot, aan de vrouwelijke medekrijger Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) toe, die het aan de plaatselijke meester Té schenkt. Yu Shu Lien was ooit de verloofde van Li Mu Bais strijdmakker, en de twee koesteren nu nog steeds diepe gevoelens voor elkaar, maar sinds de moord op Li Mu Bais vriend wil de traditie dat Yu weduwe blijft; ze wijdt zich dan maar aan het onderhoud van de tempel van Wudan en aan de daar bijhorende studie van de krijgskunst. Maar de tijden zijn rumoerig, roversbendes plunderen de periferie van Peking en 's nachts wordt het zwaard uit Tés huis ontvreemd. De diefstal draagt het stempel van Jade Vos, een vrouwelijke vechtster die ooit Li Mu Bais meester vermoordde en met wie ze dus nog een persoonlijke rekening te vereffenen heeft. Jade Vos heeft echter een leerlinge onder haar vleugels genomen, Jen (Zhang Zi Yi), een jong meisje dat zeer bedreven is in de Wudan-vechtkunst. Voor de buitenwereld houdt Jen echter de schijn hoog dat ze een braaf adellijk meisje is dat binnenkort uitgehuwelijkt wordt. Li en Yu ondervinden al snel hoe de vork aan de steel zit en ze proberen discreet Jen op andere gedachten te brengen zonder haar familie te onteren. Jen ziet echter haar rol als aanstaande huismoeder niet zitten, en wil ook als strijdster door het leven gaan, terwijl ze de betutteling van Li Mu Bai en van Yu Shu Lien krachtig afwijst en bijv. ook weigert om in te gaan op het voorstel van Li Mu Bai om zijn discipel te worden. Nog op de avond van haar bruiloft neemt ze de benen en trekt met Groene Lot de wijde wereld in. Li Mu Bai en Yu Shu Lien hoeven maar het spoor van vernieling te volgen dat Jen achterlaat. Tijdens een indicent met een roversbende heeft ze eerder een passionele relatie opgebouwd met Lo (Chang Chen), een beetje een onbeholpen rovershoofdman met onmiskenbaar minder vaardigheden dan zijn grote mond laat uitschijnen. Jen staat echter vooral onder invloed van haar mentor, Jade Vos, die haar feitelijk als lokaas gebruikt om een laatste confrontatie met Li Mu Bai uit te lokken.

Het feit dat Crouching Tiger, Hidden Dragon uiteindelijk maar liefst vier Oscars won, waaronder die voor beste buitenlandse film, heeft natuurlijk veel, zo niet alles te maken met de uitbundige martialarts-choreografie van Yen Wo-Ping, die ook al de kungfuscènes uit The Matrix choreografeerde. Wat deze film van de doorsneemartialarts-film zou moeten onderscheiden is het verhaal: regisseur Ang Lee ziet het meer als een sprookjesfilm dan als een actieprent. En inderdaad, hij doet een - overigens verdienstelijke - poging om het kader te verbreden en de inhoud van de film aan te dikken met doorwrochte subplots, zo bijv. de onuitgesproken romance tussen Li Mu Bai en Yu Shu Lien, en de fulfill-your-destiny-drang van Jen. Het geheel is bovendien met een stevig taoïstisch sausje overgoten, wat zo plastisch in beeld wordt gebracht dat de Wudan-krijgers tijdens de overigens meesterlijk in beeld gebrachte gevechtsscènes tegen de muren oplopen en over de daken wippen alsof alle wetten van Kepler en Newton in het middeleeuws-feodale China nog niet van kracht zijn. De film bevat daarnaast ook nog enkele zeer grappige momenten, bijv. als Jen in haar eentje een bende hooligans vakkundig in elkaar timmert en die kort daarna bij Li Mu Bai en Yu Shu Lien met een bijgewerkte voorgevel hun beklag doen. Bovendien, omdat we noch liefhebber zijn van martialarts-films, noch van Chinese films tout court, is het toch vermeldenswaardig dat we deze film niet alleen hebben uitgegekeken, maar dat we nog de hele tijd geboeid waren ook.

En toch heeft de film ons niet helemaal kunnen overtuigen. Het verhaal wordt bij momenten zéér symbolisch en ingewikkeld en daar komt nog bij dat alle Chinese namen identiek klinken en alle gezichten er hetzelfde uitzien, wat Ang Lee wel duidelijk heeft geprobeerd te compenseren in de klederdracht van de personages De film bevat enkele fraaie fotografische opnamen, o.a. van Chinese woestijnen, maar is vaak ook in traag en onevenwichtig - zie bijv. de zéér langgerekte flashbackscène waarin Jen zich haar eerste ontmoeting met Lo herinnert, of de toch wel zeer bevreemdende eindscène. De vechtscènes zijn overigens wel knap om zien, maar erg onrealistisch: iedereen deelt aan iedereen even harde klappen uit en toevallig is er daar net op het goeie moment één dodelijke mep bij... Misschien dat wij als westerlingen nooit de Chinese filosofie helemaal zullen kunnen bevatten en wat dat betreft verdient Ang Lee een complimentje omdat hij tenminste heeft geprobeerd die brug te slaan. Maar het is maar een smal bruggetje en niet iedereen zal er over kunnen. Vier Oscars lijkt me toch een beetje overdreven en we denken dat een deel van de zogenaamde critical acclaim ingegeven is door de hype van het moment. Dan is het maar de vraag of Crouching Tiger inderdaad de filmgeschiedenis zal ingaan als 'dié vernieuwende productie'. Zonder chauvinistisch te willen zijn denken we dat Iedereen Beroemd een groter potentieel heeft, zeker wat toegankelijkheid betreft, maar dat laatstgenoemde film nog maar eens over de fameuze taalbarrière gestruikeld is - Chinees is meer een wereldtaal dan Nederlands, en op vele plaatsen in de US kon je de film in een nagesynchroniseerde versie bekijken. Alleen de tijd zal uitmaken of we gelijk hebben.

BEELD EN GELUID
Het beeld ziet er niet altijd even netjes uit en ondanks de scherpte van het geheel en de mooie kleuren, zit er bij momenten toch wat ruis op, niet dat het dramatisch wordt, maar het is toch iets wat we - zeker van een maatschappij als Columbia Tristar - niet gewoon zijn. Dat kan volgens mij alleen maar te maken hebben met de kwaliteit van de master, want de rest van de dvd-transfer bevat geen hiaten. We kozen ervoor om de Mandarijnse 5.1-soundtrack van de film te beluisteren, want in de Engelse overdubbing vind ik het altijd een zeeziekmakend effect dat de lippen niet synchroon bewegen met het geluid. Wie echter niet bestand is tegen twee uur Chinees, kunnen we geruststellen: de Engelse 5.1-overdubbing is zeker met dezelfde zorg afgewerkt.

EXTRA'S
De voornaamste extra op deze disk is een 23 minuten documentaire Unleasing Dragons, een typische documentaire zoals die voor televisie wordt klaargestoomd om volk naar de zalen te lokken. Desalniettemin biedt hij toch wel wat achtergrondduiding bij de soms zeer complexe plot van het verhaal. Ook behulpzaam daarbij is de commentaartrack van regisseur Ang Lee en producent James Schamus. Er is ook nog een interview met Michelle Yeoh van een 14-tal minuten, een fotogalerij, achtergrondinformatie over Ang Lee (de regisseur), James Schamus (de producent) , Chow Yun Fat, Michelle Yeoh (de hoofdrolspelers) en Yen Wo-Ping (de martialarts-choreograaf). Er staan twee trailers op, een (niet-ondertitelde) internationale trailer en een (wel ondertitelde) Amerikaanse trailer, alsook twee cross-promotionele trailers voor Not One Less en voor Vertical Limit. Zoals gewoonlijk bij Columbia is dit allemaal ondertiteld (op die dialoogloze internationale trailer na), wat altijd mooi meegenomen is. Ook nog vermeldenswaardig zijn de mooi geanimeerde menu's die een staalkaart zijn van de beste speciale effecten uit de film. Desondanks zijn we van de meeste Columbia-releases tegenwoordig meer gewoon en al bij al is de hoeveelheid bonusmateriaal eerder beperkt in vergelijking met bijv. Charlie's Angels.

CONCLUSIE
We denken dat deze film zich toch wat meer tot de artistieke filmliefhebbers en de fans van oosterse krijgskunst richt, alhoewel Ang Lee duidelijk een poging heeft gedaan om een groot publiek te bereiken, o.a. door relatief bekende acteurs in te huren. Anderen zullen deze film dan weer uitspuwen als twee uur tijdverlies. We bevinden ons persoonlijk ergens halfweg tussen twee uitersten: het is geen slechte film, maar het is niet het "grootse meesterwerk" dat we hadden verwacht of zoals het soms in de schrijvende pers werd beschreven. Bij twijfel misschien eerst huren?


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Ang Lee
Met: Chow Yun Fat, Michelle Yeoh, Zhang Zi Yi, Chang Chen, Lung Sihung, Cheng Pei Pei

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609748062


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack Ang Lee, James Schamus
• Making-of "Unleashing Dragons"
• Interview met Michelle Yeoh
• 2 trailers
• 2 cross-promotional trailers
• Fotogalerij
• Weblink
• Cast- & crewinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij