:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POLICE ACADEMY - 20TH ANNIVERSARY S.E.
POLICE ACADEMY - 20TH ANNIVERSARY S.E.
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-07-26
FILM
Wie deze film niet kent is ofwel nog maar net geboren, of is afkomstig uit een ander melkwegstelsel. In enkele lijnen uitgelegd gaat het plot als volgt: de burgemeester van een Amerikaanse stad heeft de toetredingsvoorwaarden van de politieschool versoepeld omdat er dringend nood is aan nieuwe politie agenten. Leeftijd, lengte, gewicht en geslacht zijn onbelangrijk en vanaf nu kan iedereen tot de politieschool toetreden. Dit brengt natuurlijk de meest uiteenlopende weirdo’s en leeglopers op de been die binnen de kortste keren de politieschool compleet in rep en roer zetten.

Terwijl inmiddels de filmmaatschappijen Police Academy nummer 8 in de steigers hebben gezet - voor een bioscooprelease gepland in 2006 - gooit Warner het allereerste deel uit 1984 nogmaals op de markt in de vorm van een Special Edition DVD. Het moet gezegd, het allereerste deel uit deze komische filmreeks is zeker nog genietbaar, en het steekt zonder veel moeite met kop en schouders uit boven de diarree aan sequels die de film nadien met zich meebracht. Vanaf deel twee begon het niveau al serieus de mist in te lopen en sindsdien werd elke film uit de reeks slechter en slechter, ook al dacht je dat het voorgaande deel nog moeilijk slechter kon. Zeer terecht bevinden Police Academy 4 tot en met 7 zich in de top 100 slechtste films allertijden. Gelukkig is zoals daarnet gezegd, het eerste deel uit de reeks nog niet zo dramatisch. Het geheel is zelfs best genietbaar. De opbouw en de regie zijn zeker in orde en je verveelt je geen seconde bij het (steeds opnieuw) bekijken van deze prent. Vanaf de eerste seconde worden alle personages/annex karikaturen op een inventieve en meeslepende manier één voor één geïntroduceerd. Keer op keer, en we zijn sinds ’84 nu wel minstens aan de tiende kijkbeurt toe, wordt je vanaf het begin in het knotsgekke politie-avontuur meegesleurd. Ook al zijn een groot aantal grappen inmiddels wel behoorlijk gedateerd, en zijn een aantal scènes erg flauw, toch blijft er bij de kijker een voldoende grote fun-factor over.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfische beeld ziet er alleszins beter uit dan de VHS-versie van de film, maar over een glasheldere transfer kunnen we niet bepaald spreken. Naast een beetje grain zijn het vooral de niet altijd even volle kleuren en het gebrekkige contrast die het beeld parten spelen. Verbazingwekkend aan de soundtrack is dat het originele monogeluid uit 1984 niet werd opgewaardeerd naar een Dolby Surround 2.0, laat staan een Dolby Digital 5.1 soundtrack. Het geluid is identiek aan de door Warner eerder uitgegeven snapper-DVD. Bij de special edition van pakweg Blazing Saddles (tevens uitgegeven door Warner), werd het geluid wel hermixt tot 5.1 (ook al dateert die prent dan uit 1974). Naast het mono aspect is de soundtrack van Police Academy wel in orde. Geen ruis, geen distortie en geen fase problemen.

EXTRA’S
We worden niet bedolven onder de extra’s, maar leuk zijn ze wel. Uiteraard mocht de gebruikelijke trailer niet ontbreken (niet in mono maar in Dolby Digital 2.0 nota bene). Verder vinden we een recente interview-featurette terug van ongeveer een half uur met daarin Steve Guttenburg, Bubba Smith en nog een hele resem anderen uit de cast. Leuk om te zien hoe deze mensen terugkijken op hun ervaringen met de film. Al even leuk is om te zien hoe de tand des tijds de acteurs en actrices verouderd heeft. Enkel acteur David Graf werd er tussen gemonteerd met ouder beeldmateriaal aangezien de man overleden is. Als afsluiter krijgen we een audiocommentaar ingesproken door de regisseur, de producer en enkele acteurs waaronder Steve Guttenberg. Jammer is het ontbreken van een Nederlandstalige ondertiteling bij het audiocommentaar.

CONCLUSIE
Dit is ongetwijfeld het beste deel uit de Police Academy-reeks. Het geluid en beeld stellen een beetje teleur, maar de kwaliteit is ruimschoots bekijkbaar. De extra’s zijn niet gigantisch, voor een S.E. mag je immers veel meer verwachten, maar ze zijn wel leuk als aanvulling bij de film. Wie twijfelt tussen de eerste versie of de S.E. kiest toch best de laatste, voor de prijs moet je het immers niet laten, de S.E. is spotgoedkoop!


cover
Studio: Warner

Regie: Hugh Wilson
Met: Steve Guttenberg, Bubba Smith, George Gaynes, Michael Winslow, Scott Thomson, G.W. Bailey, Kim Cattrall

Film:
6,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
AL

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931319720


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Theatrical Trailer
• Interviews
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij