:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEIDEN VAN DE WIT - SEIZOEN 2
MEIDEN VAN DE WIT - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-08-16
SERIE
Kort geleden kregen we van Paramount het bericht dat in september in Vlaanderen de tweede reeks van de Nederlandse dramaserie Meiden Van De Wit zou verschijnen. Deze release ligt echter al lang in de schappen van ook de Vlaamse winkels, en na het bespreken van Seizoen 1 konden we er toch niet te buiten om ook het tweede seizoen aan te schaffen. Voor wie de eerste bespreking niet gelezen heeft, een korte samenvatting van het eerste seizoen: Roos (Frédérique Huydts), Floor (Eva Duijvestein) en Frédérique (Angela Schijf) De Wit krijgen van de éne dag op de andere tegen wil en dank het zuivelbedrijf van hun vader Klaas (Jan Decleir) in de schoot geworpen, nadat die onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. De zussen hebben in het eerste seizoen onder meer moeten afrekenen met hun stiefmoeder Beth (Renée Soutendijk) en Daan van Doolen (Daniel Boissevain), de medewerker van de zuivelcoöperatie die tevergeefs heeft geprobeerd om De Witte een substantieel bedrag af te troggelen. Hij stond in de laatste aflevering van het vorige seizoen zelfs nog op het punt om met Frédérique te trouwen, maar de feiten staken daar een stokje voor.

We zijn, in tegenstelling tot veel andere reeksen, bij aanvang van de tweede reeks niet ineens een stuk verder in de tijd; de eerste aflevering sluit zelfs naadloos bij de vorige aan. De familie moet een tijdje verhuizen, omdat de elektriciteit in het ouderlijk huis tot op de draad (ha ha ha...) moet worden vernieuwd. Floor is zwanger van Daan van Doolen, besluit om het kind te houden, maar is niet van plan om de vader erbij te betrekken. Roos gaat een jaar in Wageningen studeren, en wordt daar verliefd op Peter (Chris Zegers), een gladde economiedocent. Frédérique valt dan weer voor de charmes van een jonge landbouwer, Freek (Thijs Römer), maar ze is nog altijd even labiel als het op haar liefdesleven aankomt. Roos' dochter Paula (Caro Lenssen) is in Las Vegas getrouwd met nachtclubeigenaar Piet Schuringa (Charly Luske), en zoon Olivier (Teun Kuilboer) wordt steeds meer en meer een probleemkind, ook al omdat zijn vader, de doodbrave Gert (Bart de Vries) feitelijk thuis geen reet te vertellen heeft. En als klap op de vuurpijl komt de doodgewaande moeder van de zussen, Emma (Liz Snoijink) terug uit Amerika, en niet iedereen is daar even gelukkig mee.

Meiden Van De Wit is zeker een moeilijk te bespreken reeks, die in allerlei en tegelijkertijd in geen enkel vakje past. Er zitten een hoop soapelementen doorheen de afleveringen, waarvan sommige gewoon bar slecht zijn, zoals het feit dat vreemdgaan in Nederland blijkbaar een olympische discipline is. Anderzijds is de cinematografie dan weer te goed voor een doordeweekse soap, bijvoorbeeld in de laatste aflevering, waarin met één prachtig shot Floor van aan de repetities tot en met midden in het publiek van de toneelvoorstelling in beeld wordt gebracht. Alhoewel sommige van de scenario's echt van de clichés aan elkaar hangen, vinden we bijvoorbeeld in afleveringen 7, 12 en 13 toch een paar verrassende wendingen terug die we niet onmiddellijk in een dergelijke reeks verwachten. De acteurs leveren middelmatig tot vrij goed werk af, met natuurlijk uitschieters in beide richtingen; afgezien van een paar flashback-scènes moeten we overigens niet meer rekenen op Jan Decleir, en of de gastrol van Jakob Beks (FC De Kampioenen, Sedes & Belli) de Vlaamse inbreng kan consolideren, is maar de vraag. Ook Renée Soutendijk wordt overigens halverwege de reeks uitgeschreven. Bovendien is er een aflevering die zich zogezegd gedeeltelijk in Antwerpen afspeelt, maar als er ook maar één shot werkelijk in Antwerpen is geschoten, dan ligt Rotterdam in mijn achtertuin! Het kwoteren van de inhoud is wederom echt een afwegen van wat voor en wat tegen de reeks spreekt. Wederom een voorzichtige voldoende, dus.

AFLEVERINGEN
1. De Dodelijke Dienst
Deze aflevering pikt de draad weer op waar het vorige seizoen is geëindigd, namelijk op het mislukte huwelijksfeest van Frédérique. De zussen De Wit hebben eindelijk de tape die hun vader Klaas had opgenomen op de avond van zijn overlijden, bemachtigd. Op de tape bekent Klaas dat, in tegenstelling tot wat hij altijd heeft beweerd, de échte moeder van zijn kinderen nog in leven is. De tape lijkt zo op een testament, dat de meisjes er niet mee naar de politie durven stappen, want dan lijkt Klaas' overlijden helemaal op zelfmoord, en in dat geval keert de levensverzekering niets uit. Op de tape is echter ook een man te zien die kennelijk op de bewuste avond in de tuin stond. Per toeval vindt Roos uit dat het een Joegoslavische gastarbeider is met wie Klaas geregeld optrok.

2. Supershake
De Wit Zuivel davert op zijn grondvesten wanneer blijkt dat Supermaxx, één van de voornaamste afnemers, ermee dreigt de boeken neer te leggen. Er wordt een informatiestop afgekondigd, en Floors contacten leveren niets op. Beth is bovendien plots van zin om haar aandelen te verkopen, om een nieuwe leven te beginnen. De meiden hebben 120 dagen voorkooprecht, maar het water staat hen nu aan de lippen. Floors meest gedurfde tegenzet is dat ze hun supershakes zelf gaan produceren, maar de coöperatie wil geen geld meer ter beschikking stellen. Frédérique is op zoek naar iemand die haar moeder nog gekend heeft in de tijd dat die in de sekte van Bhagwan zat. Uiteindelijk vindt ze in een boekhandel de vriendin van haar moeder terug. Volgens haar zit Emma de Wit in Amerika; een paar telefoontjes naar de overkant van de oceaan leveren echter niet het verhoopte resultaat. En terwijl Frédérique, en Floor in mindere mate, danig geïnteresseerd zijn om hun moeder terug te zien, heeft Roos daar allerminst behoefte aan, want de herinneringen aan haar moeder zijn allesbehalve fraai. Roos, die doordat ze in het bedrijf is moeten beginnen, heeft nooit haar studies kunnen afmaken, en ze wil koste wat het kost een MBA-opleiding gaan volgen.

3. Floor
Roos is in de wolken over haar MBA-cursus, en nog meer over de docent. Per toeval komt ze erachter dat Floor zwanger is van Daan. Ze probeert haar te overhalen om het kind alsnog te houden, maar Floor ziet dat niet zitten en ze werkt haar nukken uit op iedereen die haar voor de voeten loopt. En nu Supermaxx op het punt staat in faling te gaan, worden de boeren nerveus. Frédérique doet intussen nog alle moeite van de wereld om hun moeder te bereiken, en tussendoor zit ze nog wat te experimenteren met nieuwe zuivelprodukten. Eén van de produkten is echter niet marktwaardig, want na het uitproberen ervan ziet Frédérique zo blauw als een smurf. Ze wil er Daan een peer mee stoven.

4. De terugkeer
Wat er al een tijdje zat aan te komen, is nu onvermijdelijk: het gehele huis van De Wit moet volledig voorzien worden van nieuwe elektriciteitsbedrading, en de zusters zoeken een tijdelijk ander onderkomen. Dat loopt echter niet van een leien dakje, want plots keert hun moeder Emma terug uit de States. Frédérique is dolgelukkig van haar moeder te zien, en Floor kan zich er wel mee verzoenen. Roos heeft echter op 14-jarige leeftijd meegemaakt hoe haar moeder hen in de steek liet, en dat heeft zo'n diepe wonden nagelaten, dat een verzoening er niet dadelijk inzit. Zelfs al kan Emma als verzachtende omstandigheid inroepen dat Klaas haar had laten stikken voor Beth, toen een net (of net niet) achttienjarige lolita en de schande van het dorp. Roos heeft de docent waar ze stiekem verliefd op is, zo ver gekregen om het bedrijf te komen bezoeken en een doorlichting te maken. En het zal nodig zijn, want Floor verneemt dat voornaamste schuldenaar Supermaxx in vereffening is gegaan, en dat alle tegoeden geblokkeerd worden door de curator.

5. Health & Beauty
Floor heeft haar zinnen gezet op een contract binnen te halen voor de levering van yoghurt aan een Zweedse keten van beautyfarms. Het contract is echter al gesloten, met een andere firma, maar Fred kan haar overtuigen om samen, verkleed als twee wilde boerendochters, een potje te gaan spioneren bij de concurrentie. Roos heeft haar zin gekregen: Peter komt het bedrijf doorlichten, en hierdoor komt des te meer tot uiting dat Roos en Floor een andere visie hebben op het bedrijf. Tot overmaat van ramp praat Emma haarmond voorbij over Floors zwangerschap tegen Daan, en die kan alleen maar besluiten dat het kind van hem moet zijn.

6. Kalverliefde
Floor heeft in haar overmoed aan de Zweden een flinke productieverhoging beloofd, en daardoor moeten er dringend nieuwe boeren bereid gevonden worden om melk te leveren aan De Witte. Frédérique komt zo in contact met Freek, een jonge veehouder, wiens vader vroeger al aan vader De Wit heeft geleverd, maar wiens relatie met De Witte verzuurd is nadat zijn oudste zoon, Freeks oudere, zwakzinnige broer, een machine naar de haaien heeft geholpen, een ongeluk waarbij een arbeider een hand is verloren.

7. Valse liedjes
Het gaat niet goed tussen Paula en haar vriend Piet. Wanneer het tot een breuk komt, vindt ze thuis geen steun, want haar ouders lopen voortdurend te ruziën: Gert vindt dat Roos geen tijd meer voor hem maakt, maar wél voor Peter, die heeft geregeld dat uitgerekend in hun vrije weekeinde Roos naar een conferentie in Londen kan gaan. Paula komt vervolgens in de armen (én het bed) van ene Johnny terecht, die beweert dat hij haar kan lanceren in de muziekbusiness. Maar aan die Johnny zit een malafide trekje, en de enige die dat door schijnt te hebben, is Daan Van Dolen. Die probeert Floor te waarschuwen, maar Floor wil nog altijd niet spreken met hem.

8. Het kort geding
Emma spant een proces in tegen Beth; ze beschouwt zichzelf nog steeds als wettige erfgename van de aandelen die Klaas aan Beth heeft nagelaten. Vermits de voorkoopoptie op de aandelen bijna verstrijkt, wil Emma de aandelen koste wat het kost binnen de eigen familie houden. Maar daarmee wordt natuurlijk ook weer de hele familiegeschiedenis opgerakeld. De video met Klaas' getuigenis is dan wel verbrand, Olivier heeft er een kopie van gemaakt op CD-Rom, én heeft een brief onderschept die Emma ooit uit Amerika naar haar kinderen heeft gestuurd, waaruit zou kunnen blijken dat Beth afwist van de valse doodverklaring die Klaas had laten doen. Anderzijds heeft Beth wél de kinderen opgevoed terwijl Emma vrolijk tot een sekte was toegetreden. Iedereen houdt zijn adem in bij het verdict van de rechter...

9. Olivier stoned
Enkele mythen ontkrachten: (1) Softdrugs schaden de gezondheid wél. (2) Vrije opvoeding is een produkt van waanzin, en (3) Discipline en Nederlandse scholen gaan toch niet samen. Olivier bezorgt zijn ouders de schrik van hun leven: ze krijgen een telefoontje dat hun zoon de fietsenstalling van de school in brand zou hebben gestoken. Waarheid of niet? Olivier was in elk geval met vier jongeren te niksen in het bewust gebouw toen de brand uitbrak. Olivier neemt de schuld op zich, om een schoolkameraad uit de wind te zetten, en ook een beetje omdat een meisje, Amber, op wie Olivier verliefd is, hem in die richting pusht door haar charmes in te zetten. De Zweedse afnemers van de gezondheidsyoghurt roepen een clausule in het contract in waardoor ze hun afname zonder schadevergoeding met 50 % mogen inkrimpen. Fred vat daarom het plan op om zélf een beauty-farm te beginnen, samen met haar moeder, maar er is geen enkele bank die hen krediet wil verstrekken.

10. Cold feet
Eindelijk is het huis van de familie De Wit gerenoveerd, en kunnen ze er terug intrekken. Ze krijgen al onmiddellijk vreemd bezoek: de intussen tot filmster uitgegroeide Femke, een oude vriendin - nuja - van Frédérique. Frédérique zelf krijgt onder invloed van de drukte een zenuwuitbarsting, waarin ze onder meer Freek onterecht een flinke bolwassing geeft. En op zoek naar een financier voor haar beauty-farmproject belanden zij en haar moeder in de handen van Jakov, een héél louche Russische financier. Intussen heeft iemand zijn mond voorbij gekletst over de aanwezigheid van Femke, en staat de tuin vol roddelpers-journalisten.

11. Titania
We maken een sprongetje in de tijd: de beauty-farms van Frédérique en haar moeder zijn operationeel, maar de Zweedse klanten van De Witte beschuldigen hen dat ze met die beauty-farm hun concept hebben gekopieerd. Frédérique komt echter te weten dat de Zweden zelf het succesvolle yoghurtdrankje van De Wit hebben nagemaakt. Voor het jubileum van de fabriek bereidt de familie een voorstelling van het stuk Titania van Shakespeare voor. Roos gaat intussen (eindelijk) door het lint, en als ze samen met Peter op conferentie mag naar Antwerpen, valt ze eindelijk in zijn armen, terwijl Gert er niets vanaf weet. Floors zwangerschap begint op haar te wegen, en de dokters willen haar in het ziekenhuis vasthouden, omdat ze anders toch weer gaat werken. Alleen uitgerkend Daan komt voor haar op, en belooft dat hij erop zal toezien dat Floor het bed houdt.

12. De tweeling
Terwijl Gert en Roos naar de boerenfeesten in Negenhuizen gaan, blijven Floor en Frédérique thuis, wegens respectievelijk hoogzwanger en door haar rug gezakt. Ook Paula, die even terug het ouderlijke nest is komen opzoeken, is thuis, maar is het al snel beu om slaafje te moeten spelen voor haar twee tantes. Floor en Frédérique hebben zichzelf behoorlijk opgewonden door naar een griezelfilm te kijken, en Frédérique hoort verdachte geluiden in huis. En dat ze gelijk heeft, want twee gevaarlijke gekken, die uit een inrichting in de buurt zijn ontsnapt, zijn het huis van De Wit binnengedrongen, en snijden de elektriciteit en de telefoon af. Floor heeft nog net naar Daan kunnen bellen, wanneer de twee amok beginnen te maken in het huis, duidelijk op zoek naar iets welbepaalds. Maar of Daan op tijd zal komen om de twee tegen te houden?

13. Het jubileum
Net nu het terug dik aan is tussen Daan en Floor, die elk moment kan bevallen, begint Frédérique argwaan te krijgen. Ze heeft in de stad namelijk Daan samen gezien met Jakov en één van de Zweedse ondernemers. De Zweden hebben net het juridische deksel op de neus gekregen, en worden aangeklaagd omdat hun yoghurtdrankje een kopie is van dat van De Witte. De rest van de familie loopt op de tippen van de tenen, want de avond van het 75ste jubileum van de fabriek en de daarmee gepaard gaande Shakespeare-opvoering komt naderbij. Floor moet de voorstelling verlaten wanneer haar water breekt; alleen is Daan nergens te vinden.

BEELD EN GELUID
Op de Dolby Surround 2.0-geluidskwaliteit is wederom niets aan te merken, behalve misschien dat het Noord-nederlands nog steeds niet altijd even verstaanbaar is voor de Vlamingen, en aangezien er geen ondertiteling aanwezig is, is vooral in scènes waarin veel gefluisterd wordt (aflevering 12!) een vlot hanteren van de volumeknop geen overbodige luxe. De reeks schittert niet door een briljante 5.1-remix, maar we houden het erop dat de kwaliteit gewoon voldoende is. Bij het eerste seizoen was het grote probleem de beeldkwaliteit, en alhoewel we ditmaal wél een anamorfische transfer voorgeschoteld krijgen, moeten we opnieuw de rode kaart trekken voor deze release. De compressie is behoorlijk slecht, en dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Zowat alle diagonale lijnen vallen uit elkaar in horizontale en verticale blokjes, en alle drie de schijfjes staan stijf van de artefacts. Op bepaalde momenten, zoals bij de aftiteling van aflevering 11, wordt dit maar al te zeer pijnlijk duidelijk. Misschien zijn de kleuren iets stabieler ten opzichte van het eerste seizoen, alhoewel het niet veel zal schelen, en is het contrast een klein beetje verbeterd, in het algemeen kunnen we, zelfs met de anamorfische transfer, onmogelijk met een gerust geweten een hoger cijfer dan 3/10 geven. Onvoldoende, dus; slechte transfers zoals deze zijn gelukkig zeldzaam, maar dit is duidelijk benedenmaats werk.

EXTRA'S
Kregen we bij het vorige seizoen nog een 23 minuten durende making-of, moeten we het in seizoen 2 met een schamele 3 minuten samenvatting van het eerste seizoen stellen. Net als de vorige reeks kan je op elke disc een korte trailer (1 minuut) van elk van de afleveringen spelen. Dezelfde extra's worden op alle drie de discs herhaald.

CONCLUSIE
We kunnen voor deze release niets anders doen dan op alle vlakken dezelfde score geven als voor het eerste seizoen. Vooral het beeld scoort een pijnlijke onvoldoende.


cover
Studio: Paramount

Regie: Diederik van Rooijen, Bredero, Pollo de Pimentel & Adrienne Wurpel
Met: Frédérique Huydts, Eva Duijvestein, Angela Schijf, Daniel Boissevain, Renée Soutendijk, Teun Kuilboer, Caro Lenssen, Bart De Vries, Charly Lüske, Chris Zegers, Liz Snojink, Thijs Römer, Peter van Bokhorst

Film:
6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
637 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865559482


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Trailers
• Terugblik op seizoen 1

Andere recente releases van deze maatschappij