:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRILOGY OF THE DEAD
TRILOGY OF THE DEAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-09-16
FILMS
Night Of The Living Dead
They're coming to get you, Barbra.

Barbra (Judith O’Dea) en haar broer Johnny (Russell Streiner) bezoeken het kerkhof om een nieuw bloemstukje neer te leggen op hun vaders graf. Maar dan worden ze plots aangevallen door een vreemde man. Johnny vindt hierbij de dood en in een totale paniek rent Barbra naar het dichtst bijgelegen huis. Daar stuit ze op Ben (Duane Jones). Samen ontdekken ze dat er in het huis nog meer mensen zich schuil houden voor de door een onverklaarbare reden terug tot leven komende doden...

Regisseur George A. Romero, toen een reclamefilmer uit Pittsburgh, maakte in 1968 met zijn debuut Night of the Living Dead één van de meest invloedrijke horrorfilms aller tijden. Het debuut kostte een habbekrats om te maken, maar bracht wereldwijd 20 miljoen $ op. De film kende over de jaren heen diverse incarnaties, zoals de miserabele 30th anniversary editie, maar gelukkig opteerde DFW dit keer voor de originele versie. Voor meer info over de door liefhebbers en kenners uitgespuwde verjaardagversie kan je hier terecht. In 1990 volgde er een prima remake.

Dawn Of The Dead
When there's no more room in hell, the dead will walk the earth.

Het verhaal begint enkele dagen na de gebeurtenissen in Night Of The Living Dead. De dood waart rond, steeds met meer en meer. In de stad Pittsburgh besluiten piloot Stephen (David Emge) en TV-stationmedewerkster Francine (Gaylen Ross) op de vlucht te slaan voor de situatie nog verergert. Op hun vluchtroute ontmoeten ze twee gedeserteerde agenten Roger (Scott H. Reiniger) en Peter(Ken Foree). Na een tijdje rond te vliegen, ontdekken ze een groot en door mensen verlaten winkelcentrum. Na wat rondkijken, besluiten ze in het winkelcentrum te blijven totdat het zombieprobleem is opgelost. Maar voor alle veiligheid barricaderen ze de boel met vrachtwagens en doden ze al de zombies in het winkelcentrum. Ze beginnen stilaan terug een vrij normaal leven op te bouwen totdat dit verstoort wordt door een bende plunderende motorrijders onder leiding van Blades (Tom Savini). De motorrijders breken door de barricades en plunderen er maar op los. Door de verwarring wordt er minder op de zombies gelet, het winkelcentrum loopt al snel terug vol met de levende doden...

Met Night of the Living Dead zette Romero de standaard en met Dawn of the Dead bereikte hij de perfectie. Wordt vandaag de dag nog steeds aanzien als één van de, zoniet dé beste, horrorfilm aller tijden. Lees hier verder voor verdere info over Dawn of the Dead.

Day Of The Dead
Once again, the dead have their day...

Het verhaal gaat verder na Dawn Of The Dead. De levende doden zijn ondertussen in de meerderheid. Er zijn hier en daar nog maar kleine groepjes mensen over. Zo volgen we een klein groepje dat zich ophoudt in een verlaten ondergrondse basis. Het groepje bestaat uit enkele wetenschappers, een groepje militairen en twee piloten. Al deze mensen zitten al zo lang op elkaars huid dat de spanningen regelmatig zéér hoog oplopen. Captain Rhodes (Joseph Pilato), de leider van de militairen, begint steeds meer tirannieke trekken te vertonen. De wetenschappers op hun beurt doen experimenten met de zombies om een geschikte oplossingen te vinden om de zombies eindelijk uit te schakelen, maar Dr. Logan (Richard Liberty) heeft op zijn beurt experimenten uitgevoerd om zombies te laten gehoorzamen. Daar is op zich niets verkeerd mee, maar hij heeft hier lijken van overleden militairen voor gebruikt! Sarah (Lori Cardille), de enige vrouw van het groepje, heeft er geen goed oog in van wat Rhodes en zijn mannen hiervan gaan vinden als ze dit ontdekken. Dit terwijl buiten aan de hekken van de basis steeds meer en meer zombies samenstromen. Wanneer de onderlinge spanningen uit de hand lopen breekt de hel los...

Day of the Dead werd destijds bij zijn release zwaar onderschat. Niet verwonderlijk werd de film 'maar' een bescheiden succesje. Toch wisten de fans het derde Dead-deel over de jaren heen meer en meer te waarderen. Lees hier verder voor verdere info over Day of the Dead.

BEELD EN GELUID
Night of the Living Dead staat in zijn originele 1.33:1-formaat en oogt ondanks de aanwezigheid van een grote hoeveelheid filmgrain bevredigend scherp. Het beeld bevat ook wat vuiltjes en soms een beeldflikkering. Wat betreft Dawn en Day valt het onmiddellijk op dat men dezelfde matige non-anamorfische beeldtransfers van de eerste uitgaven gebruikt heeft. Destijds, toen het medium nog in zijn kinderschoenen stond, waren dit - gezien het bronmateriaal - vrij verteerbare transfers, maar voor deze heruitgave had men het beeld toch wat mogen opkuisen! Want de kleuren ogen gedateerd, de prints zijn vuil en korrelig en de scherpte laat regelmatig te wensen over. Qua geluid is er dan weer wel een upgrade voorzien. Zo is er bij elke film niet alleen de originele soundtrack voorzien, maar ook een nieuwe Dolby Digital 5.1-remix. Het valt op dat deze steeds een heel pak luider klinken dan de originele monotracks, maar of dat daarvoor beter is? Zo klinkt het geluid op sommige momenten veel te schel. En bij de drie geluidstracks komt hetzelfde geluid uit je luidsprekers, dus van spreiding en plaatsing van de geluidseffecten is hier totaal geen sprake. Niet verwonderlijk dat onze voorkeur, ondanks dat deze op hun beurt soms wat te stil klinken, eerder uitgaat naar de originele monotracks. De enige uitzondering op deze regel is Day of the Dead. Wanneer je hiervan de monotrack op een iets luider volume zet, begint deze onnatuurlijk en vervormd te klinken.

EXTRA'S
In de stijlvol geïllustreerde verpakking huizen vier schijfjes. Op de eerste drie staan niet alleen de hoofdfilms, maar ook nog enkele extra’s. We zetten deze op een rij:

Night of the Living Dead
• trailer van de 30th anniversary editie (waar is de originele bioscooptrailer?)
• fotogalerij (8 nutteloze afbeeldingen met fragmenten uit de film)
• liner notes (5 pagina’s tekst, uitsluitend in de Engelse taal)

Dawn of the Dead
• de originele bioscooptrailer
• 5 TV-spots
• een radiospot
• fotogalerij (8 nutteloze afbeeldingen met fragmenten uit de film)
• officiële posters en production stills (20 afbeeldingen)

Day of the Dead
• de originele bioscooptrailer
• documentaire Behind The Scenes Of Day Of The Dead (21 min.)
• bio- en filmografieën van George A. Romero (6 pagina’s) en Tom Savini (8 pagina’s)
• fotogalerij (8 nutteloze afbeeldingen met fragmenten uit de film)
• 8 officiële lobby cards

Maar de meerderheid van het bonusmateriaal is aanwezig op de bijgevoegde bonusdisc (hoewel dat in feite nogal een groot woord is, DFW heeft gewoon de tweede disc genomen van de eerder uitgebrachte 2-disc versie van Dawn of the Dead). Het eerste wat je kan bekijken is de 114 minuten durende Europese versie van Dawn of the Dead (nog steeds in 1.33:1). Vervolgens hebben we wat kleinere extra’s zoals talent files (van George A. Romero, Tom Savini en producent Dario Argento), de Europese bioscooptrailer, 2 Duitse trailers en promotietrailers voor Night Of The Living Dead: 30th Anniversary Edition en Day Of The Dead. Maar de voornaamste en meest waardevolle extra is Document Of The Dead (65 min.), een zéér informatieve documentaire waar een filmstudent George A. Romero volgt bij het begin van Dawn of the Dead tot de prent in de bioscopen draait. In de verpakking is tenslotte nog een leuk boekje - door DFW gedoopt als Book of the Dead - te vinden.

CONCLUSIE
Sinds kort is het - échte - horrorgenre volledig terug van weggeweest met succesrijke producties zoals Freddy Vs. Jason, House of 1000 Corpses, Wrong Turn, Cabin Fever en The Texas Chainsaw Massacre-remake. Uiteraard kon ook het zombie-subgenre niet achterblijven. Met de nakende dvdrelease van de fantastische remake van Dawn of the Dead (oktober 2004) en de officiële aankondiging van de vierde Romero Dead-film (Land of the Dead, voorzien voor 2005), kon maatschappij DFW geen beter moment uitkiezen om de trilogie waar alles mee begon, nogmaals uit de kast te halen. Dit keer samengepakt in een mooi uitgevoerd digipack en mét de originele Night of the Living Dead, in plaats van de gewraakte 30th anniversary editie. Spijtig genoeg is er tegenover de eerste uitgaven bijna niets vooruitgang geboekt qua beeld- en geluidskwaliteit.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: George A. Romero
Met: Duane Jones, Judith O’Dea, Russell Streiner, David Emge, Ken Foree, Scott H. Reiniger, Gaylen Ross, Tom Savini, Lori Cardille, Terry Alexander, Joseph Pilato, Richard Liberty, Sherman Howard

Film:
9-10-9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
68-78-85

Leeftijd:
16

Speelduur:
337 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664017043


Beeldformaat:
1.33:1 - 1.66:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Liner notes
• 6 trailers
• 5 fotogalerijen
• 5 Tv-spots
• Radiospot
• Talent files
• 2 documentaires
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij