:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> E.R. - SEIZOEN 2
E.R. - SEIZOEN 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-10-17
SERIE
Na het succes van het eerste seizoen was het onvermijdelijk dat er ook een 2e seizoen zou volgen. Na het 26 afleveringen tellende 1ste seizoen, moeten we het deze keer stellen met "slechts" 22 afleveringen. Niet getreurd echter, want deze zijn stuk voor stuk een goed als deze uit het 1ste seizoen, waar mogelijk zelfs nog beter. We krijgen voor de 2e maal hopen medische termen naar ons hoofd geslingerd, we vragen osn nog steeds af hoe die acteurs dat gedaa krijgen. Nieuw in dit seizoen is Laura Innes als Dr. Kerry Weaver die de taak van afdelingshoofd op zich neemt. Net als bij het 1ste seizoen is er ook nu weer een resem van bekende acteurs en personen komen opdagen om een gastrolletje te spelen. Hieronder alvast een korte inhoud van de afleveringen die we op de 3 schijven terugvinden.

AFLEVERINGEN
Welcome Back, Carter!
John Carter komt terug van zijn vakantie met cadeautjes en heeft een hoop in te halen als de nieuwe stagiair chirurgie van Benton. De keuze van Greene voor de onwrikbare Kerry Weaver als afdelingshoofd valt niet bij iedereen in goede aarde.

Summer Run
Hathaway rijdt met de mensen van de ambulancedienst mee om haar bevoegdheid te verlengen. De ritten van Greene naar het werk vanuit Milwaukee vlijven problematisch en iedereen krijgt het op de zenuwen van Weaver's assertiviteit.

Do One, Teach One, Kill One
Carter krijgt zijn eerste officiële patiënt toegewezen. Een overspannen Lewis maakt zich zorgen wanneer haar zus Chloe haar en haar dochtertje Suzie achterlaat en uit de stad vertrekt. Greene besluit tijd te besparen door een weekje bij Doug Ross te logeren.

What Life?
Nadat Benton zich verwond heeft tijdens een ruzie over een parkeerplaats, neemt Carter voor hem waar. Greene maakt het ondertussen overduidelijk dat hij Weaver, voor iedereen de irritante afdelingschef, volledig steunt.

And Baby Makes Two
Weaver heeft haar vrije dag en dat is een reden tot feestvieren op de ER. Dat wil echter niet zeggen dat er geen problemen zijn. Zo vliegen Doug en Mark Green elkaar bijvoorbeeld in de haren over de behandeling van een stervend kind. Ondertussen neemt Lewis enkele belangrijke besluiten in verband met de kleine Suzie.

Days Like This
De one night stand van Ross en Harper zit Carter dwars en brengt de carrière van Ross verder in gevaar. De nieuwe aanwinst voor de ER, Jeanie Boulet, brengt Benton van z'n stuk. Hathaway zorgt ervoor dat een stervende notaris op het laatste moment haar huistvestingsdocumenten nog in orde brengt.

Hell and High Water
Doug Ross wordt een mediasensatie wanneer hij een jongen probeert te redden die tijdens hevige regens vast kwam te zitten in een afvoerbuis. Het hele gebeuren wordt live uitgezonden op de televisie.

The Secret Sharer
Benton ontdekt dat Jeanie ondertussen gescheiden is. Lewis' vader wil Susan helpen bij het zorgen voor de kleine baby Suzie en Doug Ross moet kiezen tussen een privé praktijk en zijn werk op de ER.

Home
De ER is niet in staat om een dakloze, psychisch verwarde architect vast te houden. Lewis verkiest het zorgen voor de kleine Suzie boven een presentatie op een medische conferentie. Greene ontdekt de waarheid achter een verkeersongeluk van een echtpaar.

A Miracle Happens Here
Ook tijdens de feestperiode gaat het werk op de ER gewoon voort. Onder de patiënten bevinden zich een overlevende van de holocaust, een priester die een bende-oorlog probeert op te lossen en een Kerstman-achtige speelgoedmaker die Hathway inspireert om haar goede kerststemming met iedereen te delen.

Dead of Winter
Een appartement, 22 kinderen, elk van is verwaarloosd en mishandeld. Bijgevolg worden ze allemaal naar de ER overgebracht. De werkprestaties van Jeanie worden in twijfel getrokken en die van Peter geprezen.

True Lies
Het leven van een patiënte kan gered worden, maar Lewis is verplicht de wens van de patiënte te respecteren: ze mag niet gereanimeerd worden. Green heeft problemen met zijn dochtertje die helemaal van streek is door zijn op handen zijnde scheiding.

It's Not Easy Being Greene
Juridische problemen en complicaties op het werk drukken zwaar op Greene. Carter gaat met de eer lopen van een analyse die niet van hem is en Benton begint de volledigheid van het onderzoek van zijn mentor in twijfel te trekken.

The Right Thing
Het gonst van de roddels op de ER, iedereen denkt namelijk dat Lewis en Greene een relatie hebben. Daarbovenop gaat het gerucht dat Benton met het onderzoek gestopt is, in werkelijkheid werdt hij echter aan de kant geschoven omdat hij te veel vragen stelde bij de rechtmatigheid van het onderzoek.

Baby Shower
Een storing in de sprinklerinstallatie van de kraamafdeling overrompelt de ER met aanstaande moeders. Benton wil laten zien wat hij waard is, wanneer hij een schijnbaar hopeloos chirurgisch geval aanpakt.

The Healers
Ambulanciers stellen hun werk boven hun eigen veiligheid wanneer ze een vuurzee ingaan om een aantal kinderen te redden. Carter twijfelt aan zijn eigen bekwaamheid wanneer hij niet in staat is een zwaar verbrand slachtoffer te helpen.

The Match Game
Wanneer Carter op ongepaste wijze op het midden van de dag zijn benoeming tot stagiair gaat vieren kan dat meteen tot zijn ontslag leiden. Ross staat voor een moeilijke beslissing wanneer hem wordt opgedragen een verkeerde diagnose geheim te houden.

A Shift in the Night
42 patiënten in de wachtkamer, 33 in de ER en meer onderweg. Het is een nacht zoals geen andere en bovendien werkt Mark Greene al 4 dagen op rij de nachtdienst.

Fire in the Belly
Benton verzamelt de moed om het tegen Vucelich op te nemen en de onregelmatigheden publiekelijk bekend te maken. De neiging van Carter om eerst aan zichzelf te denken, leidt er toe dat Harper hem laat vallen. Lewis staat de kleine Suzie af aan Chloe.

Fevers of Unknown Origin
Lewis probeert het eit dat ze Susie niet langer in haar leven heeft te compenseren. Carter begint met tegenzin aan een studie van pediatrie. Greene strijkt de de laatste plooien in de scheidingsprocedure plat.

Take These Broken Wings
Lewis roept de hulp in van een therapeut om met haar nieuwe situatie te leren omgaan. De ziekte van Jeanie's ex-echtgenoot heeft zowel voor haarzelf als voor Peter gevolgen. Carol Hathaway liegt om haar vriend Shep te beschermen.

John Carter, M.D.
Eindelijk studeert Carter af, maar er is veel kans dat Carter zelf niet aanwezig zal zijn op de diplomauitrijking. Hathaway neemt plotseling ontslag en tot overmaat van ramp wijst Lewis de post van afdelingshoofd af.

BEELD EN GELUID
Net als bij het eerste seizoen van ER krijgen we ook nu weer een anamorfische transfer met verhouding 1.78:1 gepresenteerd. Zoals we reeds uitvoerig bespraken in de review van seizoen 1 gaat het bij deze release niet om gematte transfer van het originele uitzendformaat, nl. 1.33:1. Wat we namelijk wel gepresenteerd krijgen is een transfer waarbij zowel aan rechter als linkerzijde van het beeld heel wat meer te zien is.

Ook nu weer oogt de transfer erg goed. Nog steeds komt het geheel soms een beetje soft over, maar echt storen doet dat bijna nooit. Wat betreft kleurcontrast en schaduwdetail nog steeds alles dik in orde. Vuiltjes en beschadigingen in het beeld behoren tot het verleden. Edge enhancement is ook nu (gelukkig) weer geen probleem en filmgrain is tot een absoluut minimum beperkt gebleven. Kortom een erg degelijke transfer.

Als geluidstrack werd er bijna vanzelfsprekend weer gekozen voor de originele stereo track in de vorm van een Dolby Digital 2.0 spoor. Ruis is compleet afwezig en dialogen zijn mooi uitgecentreerd en ten allen tijde erg goed te verstaan. Net als bij seizoen 1 een simpele maar kwalitatief hoogstaande track die ons ook nu weer wist te verbazen met de hoeveelheid ruimtelijke spreiding en dynamiek die hij bevat.

EXTRA’S
Als enige extra's zijn op deze release 2 audiocommentaren terug te vinden. Eentje bij de aflevering Welcome Back, Carter en eentje bij The Healers. Beide commentaren zijn ingesproken door de regisseur Mimi Leder en verscheidene leden van de crew. Het gaat hier weerom om erg informatieve tracks die zeker het beluisteren waard zijn.

Spijtig genoeg loopt het nu grondig mis. Zoals we reeds vroeger benadrukten wordt E.R. buiten de Benelux uitgebracht in digipacks waarin het hele seizoen terug te vinden is. Warner Benelux koos er voor om alles hier in aparte volumes te releasen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, waarbij we doorverwijzen naar de release van het eerste seizoen. Bij het 2e seizoen lijkt deze uitgiftepolitiek echter de eerste nevenverschijnselen te gaan tonen. De 4e schijf ontbreekt namelijk volledig, het is dan ook geen teval dat dit net de schijf was waarop enkel nog extra's stonden. Alle afleveringen van het seizoen stonden namelijk op de eerste 3 DVD-18 schijfjes. Wanneer met aparte volumes gewerkt wordt, is het natuurlijk niet echt praktisch om nog een 4e schijfje zonder afleveringen op de markt te moeten brengen en daar ook nog eens de volledige prijs van te vragen, dat zou immers door niemand gekocht worden. Bijgevolg werd er dus maar beslist om de 4e schijf gewoon niet te releasen. Dat is natuurlijk niet aanvaardbaar, want nu komt de Benelux gebruiker gewoon bedrogen uit wanneer hij zich deze schijven aanschaft. Bij deze,

Beste Warner Bros Benelux,

Wat is de denkwijze die aan een dergelijk uitgiftebeleid voorafgaat? Niet alleen zijn de dvd-liefhebbers in de Benelux gefopt daar ze al geen mooie boxset krijgen, daarbovenop wordt ze nu ook nog eens alle extra's op de 4e schijf in deze set ontzegd.

Moest dit bij één release blijven dan zouden wij hier nog niet direct problemen om beginnen maken, maar spijtig genoeg is dit niet de eerste release waarbij het ontbreken van enige extra's het geval is. Daarbij denken we aan releases als Keeping Up Appearances en Mystic River, waarbij ons ook niet alle extra's worden gegund. Uit recente persberichten blijkt dat dit ook niet de laatste titels zullen zijn. Zo zien wij daar namelijk een boxset tussenstaan van de klassieke Tarzanfilms, deze bestaat in de Benelux wederom uit 3 delen in plaats van 1 boxset met 4 schijven. Toevallig is de 4e schijf ook hier weer diegene met de extra's. In het geval van Tarzan een documentaire van anderhalf uur. Naast die Tarzan boxset is er ook nog de nakende release van E.R. Seizoen 3, waarvoor ook 3 delen aangekondigd werden. Dit lijkt wel verdacht veel op de situatie van Seizoen 2?

Wij stellen ons dan ook de vraag waarom het bij series als Babylon 5, The West Wing en Smallville wel mogelijk is een complete release (identiek aan die in alle andere regio 2 landen) op de markt te brengen, maar voor anderen zoals dus E.R. niet? De logica hiervan ontsnapt ons volledig. Langs de andere kant is er dan de kwestie dat tal van regio 2 releases compleet kaalgeplukte versies van regio 1 releases zijn. Of dat bijvoorbeeld de Regio 1 release van The West Wing telkens over een erg mooi aantal extra's of over een anamorfisch breedbeeld-transfer beschikken wanneer we het in de Benelux moeten doen met een extra-loze set die bovendien nog letterboxed is in plaats van anamorfisch.

Al deze dingen maken het er enkel toe dat dvd-liefhebbers hun dvd's niet anders dan in het buitenland kunnen gaan kopen om de simpele reden dat de Benelux (of in sommige, maar veel minder, gevallen Europese) versie sterk inferieur is. Dit komt de verkoop sowieso niet ten goede dus lijkt het ons logischer om een identieke release uit te brengen op de Benelux markt, waardoor mensen niet meer hoeven te importeren.

Wij hopen alvast dat in de toekomst zal getracht worden om identieke releases op de markt te brengen in de Benelux in plaats van zowel qua verpakking als qua inhoud inferieure releases.

Bedankt.


CONCLUSIE
Na 1 jaartje E.R. begint alles op de set van deze bekende ziekenhuisserie vlotjes te lopen. Dit maakt dat ook het 2e seizoen weer een aanrader is. Beeld en geluid zijn weer dik in orde, maar op het gebied van extra's is deze release ondermaats. We kunnen dan ook stellen dat het aanschaffen van deze release enkel verantwoord is indien je niet beschikt over de mogelijkheid om de Australische release aan te schaffen (die ook Nederlands ondertiteld is én digipack is én de 4e schijf bevat) en/of je de Engelse taal niet voldoende machtig denkt te zijn om het zonder Nederlandse ondertitels te kunnen stellen.


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Anthony Edwards, George Clooney, Sherry stringfield, Noah Wyle, Julliana Margulies, Eriq LaSalle

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
990 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
7321931338813


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• 2 audiocommentaren

Andere recente releases van deze maatschappij