:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENTER THE DRAGON
ENTER THE DRAGON
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-11-10
FILM
Om de zoveel jaar organiseert notoir misdadiger Han (Kien Shih) een gevechtssporttoernooi waar de beste vechters van de wereld worden voor uitgenodigd. De politie vermoedt dat het toernooi een dekmantel is voor een heuse drugshandel en andere misdaden. Lee (Bruce Lee), een leerling van de Shaolin-tempel, krijgt ook een uitnodiging maar weigert eerst totdat hij van zijn meester te horen krijgt dat Han de Shaolin-tempel verraden heeft en dat deze ook verantwoordelijk is voor de dood van zijn zus. Lee gaat op de vraag van Braithwaite (Geoffrey Weeks) in om undercover onderzoek te doen op het eiland van Han. Op het eiland krijgt Lee hulp van Amerikanen Roper (John Saxon) en Williams (Jim Kelly) die elk zo hun eigen redenen hebben om aan het toernooi mee te doen…

Enter The Dragon wordt door kenners en critici nog steeds omschreven wordt als dé beste martial-arts film aller tijden, maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor deze film het daglicht zag! Amerikaanse studiobonzen geloofden nu éénmaal niet in een Aziatische hoofdrolspeler annex held. Gelukkig was er de dappere producent Fred Weintraub, welke na het fenomenale succes van Bruce Lee in Hong Kong, de hoge pieten bij Warner Bros toch wist te overtuigen. Vanaf dan was het hek van de dam en sloegen Weintraub en Raymond Chow de handen in elkaar voor wat Lee's eerste (én enige) Amerikaanse film zou worden. Het filmen liep door communicatiemoeilijkheden tussen de beide filmcrews niet van een leien dakje. Maar moeilijk gaat natuurlijk ook en Enter The Dragon werd al snel voltooid. De film kende zijn première op 19 augustus 1973 en werd - niet verwonderlijk - een immense kaskraker. Het productiebudget zou naar verluidt rond de 850.000 dollar liggen en de film bracht wereldwijd bijna 100 miljoen dollar op. Spijtig genoeg mocht Bruce Lee dit wereldwijde succes niet meer meemaken, want hij kreeg enkele weken voordien een allergische reactie op een aspirientje tegen de hoofdpijn. Bruce overleed op 20 juli 1973; hij was amper 32 jaar. Door op jonge leeftijd te sterven is "de kleine draak" voor veel mensen tot bijna mythische proporties uitgegroeid. Vele leven volgens zijn filosofie en jaarlijks zakken talloze mensen af naar zijn begraafplaats. Het is door de komst van het medium dvd dat de nieuwe generatie ook kennis kan maken met Bruce Lee, een man die geen technische hulpmiddeltjes nodig had om over het beeldscherm te stuiteren. En op deze manier leeft zijn "legacy' weer verder...

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 2.35:1 beeld werd speciaal voor deze uitgave digitaal gerestaureerd. Het beeld is over het algemeen scherp, met af en toe eens een soft moment. Contrast is goed, alsook het zwartniveau. Het schaduwdetail is eveneens bevredigend. De heldere kleuren ogen vol en natuurlijk. De gebruikte filmprint oogt proper en is vrij van dramatische en storende oneffenheden. Wel is er hier en daar wat minieme filmgrain aanwezig en hebben we een enkel digitaal compressiefoutje bemerkt. Gezien de leeftijd van de film hebben we hier te maken met een erg goede beeldtransfer! De Engelse Dolby Digital 5.1-track wordt goed benut, maar de nadruk ligt eerder op de voorste kanalen. De filmmuziek van Lalo Schifrin komt goed tot zijn recht. Slechts enkele keren viel er wat ruis te bespeuren, maar niets om over te struikelen.

EXTRA’S
De eerste uitgave van Enter The Dragon bevatte buiten een miezerige brochure met informatie, niets qua bonusmateriaal. Gelukkig komt Warner Bros nu op de proppen met een tot de nok gevulde speciale editie. Op de eerste schijf treffen we een audiocommentaartrack aan, ingesproken door producent Paul Heller. Enkele minuten na de start telefoneert (!) scenarioschrijver Michael Allin ook in. Hoewel de nodige weetjes aan de oppervlakte komen, is dit eerder een teleurstellende audiocommentaar. Heller laat erg veel gaten open en praat erg monotoon. Allin is dan weer niet altijd even goed te verstaan. Gelukkig is het andere bonusmateriaal stukken beter. Blood & Steel: The Making of Enter The Dragon (30 min.) is een erg informatieve documentaire waarin diverse leden van de cast en crew terugblikken op het maken van de film. Het geheel bevat een schat aan foto’s, posters en behind-the-scenes fragmenten. Bruce Lee: In His Own Words (19 min.) bestaat dan weer uit het bekende zwart/witte Tv-interview (uit 1971) en een audio-interview met Bruce Lee. Ook hier komen een heleboel foto’s en beeldfragmenten voorbij. De grote fans zullen al wel een stuk van het zwart/witte interview gezien hebben, maar zelfs dan nog is dit een waardevolle aanvulling. In de Linda Lee Cadwell Interview Gallery (16 min.) zitten tien korte interviewsnippers, waarin de vrouw van Bruce Lee diverse belangrijke puntjes en gebeurtenissen uit diens leven aanraakt. Een handige Play All-functie is aanwezig. In een submenu genaamd "Lair of the Dragon" vinden we een kort, maar amusant promotie featurette uit 1973 en een 2 minuten durende homevideo waarin je Bruce kan zien trainen in zijn tuin. Alsof dat al niet de moeite is, zit er in de keepcase nog een tweede schijfje met aanvullend bonusmateriaal. We geven de aftrap met de erg uitgebreide documentaire Curse of the Dragon (88 min.) waarin men dieper ingaat op het leven van Bruce Lee aan de hand van interviews, foto’s, posters en unieke beeldfragmenten. Interessant is dat men ook eens de mindere kanten van Bruce Lee durft te tonen. De vroegtijdige dood van Bruce’s zoon Brandon Lee komt ook even aan bod. Dit soort eerlijke documentaires kunnen we enkel maar toejuichen. Vervolgens richten we ons vizier op John Little’s befaamde Bruce Lee: A Warrior’s Journey, die in het verleden al los werd uitgebracht door Warner. Deze fenomenale 100 minuten durende documentaire is alleen al de moeite om deze dvd in huis te halen, want je ziet Lee’s originele visie van The Game of Death in woord en beeld. Afsluiten doen we met vier bioscooptrailers en zeven Tv-spots. Klasse!

CONCLUSIE
Enter The Dragon is misschien niet dé ultieme Bruce Lee-film, maar zeker één van de belangrijkste en best geproduceerde. Kortom, een echte klassieker! De eerste dvd van Warner Bros was behoorlijk teleurstellend, maar deze fout maken ze in één klap goed met deze speciale editie. Beeld is gezien de leeftijd van het bronmateriaal fenomenaal en ook de geluidskwaliteit is prima. Op het gebied van bonusmateriaal zijn alle registers opengetrokken en heeft men alles mooi verdeeld over twee schijfjes. Een erg puike uitgave, die een absolute must is voor liefhebbers van martial-arts en uiteraard ook voor de fans van de enige echte superheld die deze wereld gekend heeft; Bruce Lee.


cover
Studio: Warner

Regie: Robert Clouse
Met: Bruce Lee, John Saxon, Kien Shih, Jim Kelly, Ahna Capri, Robert Wall, Bolo Yeung

Film:
8/10

Extra's:
10/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931286336


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans, Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
Disc 1:
• Audiocommentaar,
• Documentaire “Blood & Steel”,
• Bruce Lee: In His Own Words,
• Linda Lee Cadwell Interview Gallery,
• 1973 featurette,
• Backyard Workout with Bruce Lee

Disc 2:
• 4 bioscooptrailers,
• 7 Tv-spots,
• Documentaire “Curse of the Dragon”,
• Documentaire “A Warrior’s Journey”

Andere recente releases van deze maatschappij