:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHREK 2
SHREK 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-11-15

FILM
Het zit er bovenarms op in het pasgetrouwde stelletje Shrek (Mike Myers)-Fiona (Cameron Diaz). Bij hun thuiskomst na hun huwelijksreis stellen ze niet alleen vast dat Donkey (Eddie Murphy) van hun gezellig hutje in het moeras een ezelsstal gemaakt heeft, er arriveert bovendien een uitnodiging van de ouders van Fiona om kennis te maken met hun kersverse schoonzoon. Shrek meent - terecht - dat het volk in Far Far Away niet opgezet zal zijn met twee ogres als troonopvolgers. Desondanks, omdat vrouwen nu toch éénmaal altijd het laatste woord hebben, reizen Shrek, Fiona en Donkey naar het mondaine Far Far Away. Terwijl de bevolking nog aan het bekomen is van de schok van de eerste kennismaking, laten Shrek en zijn schoonvader, koning Harold (John Cleese), tijdens het diner openlijk hun afkeer voor elkaar blijken, hoe hard koningin Lilian (Julie Andrews) ook probeert de brokken te lijmen, en haar man zich te laten verzoenen met de liefde van zijn dochter. Harold wordt bovendien bedreigd door de Fairy Godmother (Jennifer Saunders), die niet echt opgezet is met het feit dat haar zoon, Prince Charming (Rupert Everett), die normaal de aanstaande van Fiona had moeten worden, in de toren van de draak in plaats van de prinses een gender-confused wolf (Aron Warner) heeft aangetroffen. De Fairy Godmother, die de grootste industriële speler is in de markt van toverdrankjes en toverspreuken in Far Far Away, schijnt bovendien op de hoogte te zijn van één of ander geheim dat Harold angstvallig tracht te bewaren. Harold doet daarom een beroep op de huurmoordenaar Puss In Boots (Antonio Banderas) om Shrek om zeep te helpen. De zelfingenomen kater blijkt echter geen partij voor de ogre en zijn trouwe ezel, en uit dank vervoegt Puss de rangen van Shrek, in een poging om een middel te vinden Fiona's hart terug te winnen.



De immens populaire en met een Oscar bekroonde Shrek krijgt met deze sequel zijn langverwachte vervolg. Sequels zijn altijd een beetje erop of erover: ofwel verwordt zoiets tot een waterig afkooksel van het eerste deel, ofwel voegt men bij dit origineel nog eens een overtreffende trap toe. Shrek 2 valt gelukkig in dit laatste schuifje: wie het eerste deel al goed vond - nagenoeg iedereen dus - zal in de wolken zijn met dit tweede avontuur. Het eerste deel bevatte nog een paar meer emotionele momenten, voor dit tweede deel werd éénduidig gekozen om de kaart van de humor en de snel op elkaar volgende gags te trekken. Wat Shrek 2 zo goed maakt, is dat ook nu weer deze humor op verschillende niveau's werkt. De film is nog geen vijf minuten bezig, en we hebben al persiflages gezien op The Little Mermaid, The Lord Of The Rings en Spiderman. En gelukkig is dan het kruit nog niet verschoten: in de eerste film was het themapark in DuLoc één grote pastiche van Disneyland; dit keer, hoe meer Shrek en zijn gezelschap Far Far Away binnentrekken, hoe meer deze stad de aanblik krijgt van een sprookjesversie van Hollywood, inclusief de villawijken, de red carpet events en uiteraard de gigantische witte letters op de heuvelrug.



Desondanks is en blijft de wereld van Shrek een wereld van sprookjesfiguren: de Schone Slaapster valt al slapend uit een koets bij het koninklijke bal, kapitein Haak speelt piano in een louche kroeg en de Wolf worstelt nog altijd met zijn geslachtskeuze, wanneer hij zich alweer uitdost in het nachthemd van Grandma. De gelaagde humor wordt ook in vele gevallen aangereikt door de topcast van stemacteurs die voor dit tweede deel is opgetrommeld. Zo maakt John Cleese als King Harold duidelijk een referentie naar zijn rol van Basil Fawlty in Fawlty Towers, wanneer hij tegen zijn echtgenote (Julie Andrews) zich beklaagt over de wonde aan zijn been, met de bedoeling de aandacht van de netelige discussie af te leiden. Dé acteur die echter aan deze film het meeste bijdraagt is zonder twijfel Antonio Banderas, die met zijn interpretatie van Puss In Boots een erg geslaagde persiflage van zijn Zorro-rol in The Mask Of Zorro. Mike Meyers, Eddie Murphy en Cameron Diaz hebben in deze tweede editie bovendien hun personages veel meer eigen gemaakt, waardoor je hun karaktertrekken veel beter kan inschatten en daardoor enorm kan sympathiseren met de diverse karakters, wat een erg sterke troef is bij films als deze.



Verder kan je bij deze prent bij een tweede of derde visie nog steeds nieuwe grappen putten uit de verschillende opschriften en pictogrammen die het decor sieren; in de travestietenbar The Poison Apple hangt er bijvoorbeeld reclame voor het "Unhappy Hour", en brengt een bordje de klant op de hoogte dat "No Skin, No Bones, No Service" het huismotto is. Andere ingrediënt dat van de reeks Shrek-films een buitenbeentje in de animatiefilms maakt is het gebruik van een soundtrack met popdeuntjes (waaronder David Bowie en Counting Crows), alhoewel met Jennifer Saunders' personage ditmaal ook één van de karakters in functie van het verhaal in zingen uitbarst, wanneer ze zichzelf en haar onderneming aan Fiona voorstelt. Ook zien we diverse nevenfiguren uit het eerste deel hun hilarische rentree maken, zoals de Draak, Pinocchio, de Wolf en de drie Biggetjes, de Drie Blinde Muizen en uiteraard de Gingerbread Man. De manier waarop deze toch functioneel in het verhaal worden ingepast, geeft toch aan dat ze niet louter figureren ter versiering of ter versterking van het herkenningsprincipe ten opzichte van deel 1.



Shrek 2 is dus minstens even goed als zijn voorganger, zo niet beter, maar om de film ten volle te kunnen appreciëren is enige voorkennis over deel 1 geen overbodige luxe. Daar heeft U overigens ruim de kans voor gehad: van Shrek zijn er een gewone versie, bovendien nog eens gesegmenteerd in een Vlaamse en Nederlandse release, verschenen, naast een 2-disc deluxe versie met de soundtrack bij, en de gimmick Shrek 3D, met een extra disc met een nieuw verhaal en bijhorende 3D-brilletjes. Voor deze Shrek 2 heeft U overigens de keuze uit een 1-disc versie, de 2-disc versie die we hier bespreken, en komt er nog een pakket met de twee 1-discversies van beide films op de markt. Mijd overigens de UK-versie van deze film, want de censuur heeft er maar weer eens een hadbutt-scène uitgeknipt (Fiona die Prince Charming een kopstoot geeft).



BEELD EN GELUID
Wat ons naadloos bij het volgende item brengt: in tegenstelling tot Shrek werd ditmaal geopteerd om één release uit te brengen met een Vlaamse, een Nederlandse en uiteraard de originele Engels gesproken versie als soundtrack, alle drie in Dolby Digital 5.1. Hopelijk vergeeft U het ons dat we de twee eerstgenoemde versies links hebben laten liggen in onze beoordeling. Als er zoveel moeite in voice-casting en lipsynchroniteit wordt gestoken als in deze Shrek 2, vinden we dat we alleen een rechtvaardig oordeel kunnen vellen over de originele versie.

En dat oordeel is positief, zéér positief. De dialogen zijn zo helder als maar kan zijn, met erg veel gebruik van de surroundkanalen - zoals de scène waarin Shrek, Donkey en Puss tijdens een stortbui moeten schuilen in een hut - en de subwoofer - luister maar eens naar de aanval van de extra large-Gingerbread Man op het kasteel. Hier en daar is het kunstmatige karakter van het geluid wel goed te herkennen, wanneer bijvoorbeeld het gegalop van een paard duidelijk in maar één van de achterkanalen klinkt. Desondanks blijven die effecten netjes gescheiden van de stemmen, alhoewel er wel af en toe wel eens een grapje mee wordt uitgehaald, zie bijvoorbeeld het echo-effect in de bergen wanneer Donkey voor de negenenveertigste keer aan Shrek en Fiona vraagt of ze nog niet ter bestemming zijn. Voeg daarbij naast de uitstekende soundtrack met een hippe selectie van eigentijdse muziek de prima muziekscore van Harry Gregson-Williams, die de diverse thema's naadloos laat overvloeien in een orchestrale bewerking, en je krijgt een score voor geluid die alvast de topstatus voor deze dvd niet in de weg staat.



Aangezien er nergens in de productie van Shrek 2 ook maar één millimeter pellicule te pas kwam, krijgen we uiteraard een beeldtransfer van onberispelijke kwaliteit voorgeschoteld, waarbij issues als ruis, printbeschadigingen en telecine-wobble uiteraard compleet achterwege blijven. We hebben in de bioscoop enkele maanden geleden overigens kunnen genieten van een digitale projectie van Shrek 2, en alle kwaliteiten die deze heeft over een conventionele projectie blijven integraal voor dvd bewaard. Troeven zijn: een schat aan detail, stabiele kleuren, en een scherpte die men bij real action-films zelden terugvindt. Met die randbemerking uiteraard dat de schaduwdetails natuurlijk allemaal kunstmatig zijn, maar ook op dergelijke details heeft men bij het maken erg goed gelet; de lichtinval wanneer Shrek en Donkey 's ochtends ontwaken na de stortbui spreekt wat dat betreft boekdelen. De enige soort artefacts die een dergelijke transfer eventueel nog kunnen hebben, zijn compressie-artefacts, maar we hebben er eerlijk gezegd geen enkele kunnen ontdekken! Een maximale score voor beeld is niet meer dan gerechtvaardigd.



EXTRA'S
Van deze Shrek 2 zijn er een 1-en een 2-disc versie beschikbaar; wij kozen uiteraard voor de laatste, en zullen in de bespreking van de extra's die van de tweede disc apart vermelden, zodat U voor uzelf kan uitmaken of het extra bonusmateriaal de meerprijs verantwoordt.

Disc 1:
Merk eerst en vooral op dat het bonusmateriaal dat alleen al op de eerste disc terug te vinden is, al de titel "special edition" rechtvaardigt. Een verontrustende tendens, waar we ons blijven tegen verzetten, is het oplepelen van verplicht te bekijken trailers, en Universal neemt met deze disc ook de slechte gewoonte van Buena Vista en Fox over. Bij het instoppen van de disc krijgen we eerst en vooral trailers voor Shark Tale (1 min.) en een preview van Madagascar (3 min.) te zien, waartegen de next-chapter-toets en de menu-toets niet opgewassen zijn, maar de fast forward gelukkig wel. Terwijl we ons voornemen dat onze volgende dvd-speler, wanneer de huidige het begeven zal hebben, over de mogelijkheid moet beschikken om user prohibitions te omzeilen, komen we in een hilarisch geanimeer menu terecht, waarin Donkey zit te kankeren dat Shrek 2 een onnozele titel is, en men beter voor 2 Fast 2 Donkey of The Fellowship Of The Donkey had gekozen.



De eerste van twee audiocommentaartracks werd ingesproken door Kelly Asbury en Conrad Vernon, naast Andrew Adamson de twee co-regisseurs, die bovendien niet bij de eerste film betrokken waren. Daarnaast verzorgen ze ook de stemmen van enkele nevenfiguren, zoals Gingerbread Man. Zoals altijd met CGI-films weten de twee een hoop interessante wetenswaardigheden bij te brengen, alhoewel ze op de duur zichzelf een beetje beginnen te herhalen. Commentaartrack nummer twee wordt bevolkt door producent Aron Warner (tevens de stem van Wolf) en editor Mike Andrews. Inhoudelijk overlapt de informatie wat met de eerste track, maar we hebben al slechtere commentaren verdragen. Enkel puristen en dvd-besprekers zullen de twee tracks volledig beluisteren, schatten we in. Beide tracks zijn van Nederlandse ondertiteling voorzien, zoals overigens alle extra's op disc 1.



Onder de menu-opties van Princess Fiona vinden we de geestige kortfilm "Far Far Away Idol" (8 min.) terug, waarin de cast van Shrek, geassisteerd door Simon Cowell, op het einde van het huwelijksfeest een aflevering van de overbekende (én fel overroepen) talentenjacht Idol organiseert. U weet wel, het programma met de allures van een Vlaamse kermis waarin het mestoverschot aan "zang"talent nog wat wordt aangedikt door het ten berde voeren van een schare compleet ongetalenteerde wannabe's. Wij hebben een verschrikkelijke afkeer van dit soort uitlach-televisie, en kunnen dan ook maar alleen bewonderend toekijken hoe ook dit heilige huisje weer wordt afgekraakt. Deze feature start ook op als zogezegd "alternatief einde" na de film. Eerlijkheidshalve moeten we eraan toevoegen dat de compressie op deze feature wat schokkerig overkomt. Op het einde van de feature kan je stemmen voor je favoriete idool. Via je PC kan je je stem ook registreren op Internet, en via een DVD-Rom-optie kan je ook nog eens kaartjes van je "idolen" afdrukken. Leuk, maar de reclame voor één bepaald printermerk ontsiert toch wel wat het geheel.



De sectie van Puss In Boots bevat een hele waslijst aan uitstekend bonusmateriaal. In de documentaire "The Tech of Shrek 2" (7 min.) krijgen we voornamelijk te weten welke technische vooruitgang er allemaal geboekt werd tussen het maken van het eerste en het tweede deel. Het commerciële tintje doet deze featurette echter tot een publiciteitsspotje verwateren. De tweede documentaire, "Meet The Cast" (10 min.) geeft ons een overzicht van de stemacteurs, die blijkbaar niets beters te doen hebben dan elkaar te bewieroken. "Meet Puss In Boots" (4 min.) doet nog eens hetzelfde, maar dan uitgebreider, voor het personage dat Antonio Banderas voor zijn rekening neemt. De documentaire "The Music Of Shrek 2" (5 min.) behandelt de muzikale bijdragen aan de film, van onder meer Jennifer Saunders, maar ook van David Bowie en Counting Crows-zanger Adam Duritz. Het probleem is dat de eigenlijk niet veel interessants te melden hebben, buiten de standaard promo-praat. Net zoals bij de eerste dvd vinden we in "Outtakes - Technical Goofs" drie minuten van computerbugs terug. In de sectie "Previews" krijgen we een trailer van het nieuwste Jim Carrey-gedrocht Lemony Snickets' A Series Of Unfortunate Events, het glorierijk geflopte The Cat In The Hat en de real action-Thunderbirds verfilming terug, elk een tweetal minuten. Laatste extra, op de commentaartracks na, is een geweldig en hilarisch exemplaar van de Far Far Away Times, de roddelgazet van Far Far Away, waarin negen easter eggs verborgen zitten.

Achter Shrek's vakje vind je nogmaals de trailers van Shark Tale en Madagascar. Ook de andere opties van het hoofdmenu zijn te vinden achter één van de figuren: de scène-selectie achter de Fairy Godmother, de start van de film achter Donkey, de audioselectie achter Prince Charming, enkel hulpschermen achter Queen Lilian en de keuze voor ondertiteling achter King Harold.



Blijft nog over: "Dreamworks Kids" in het vakje van de Gingerbread Man. Ook via hier kunnen we weer naar Far Far Away Idol kijken. Shrek's Music Room bestaat uit "Music Highlights-Fiona's Jukebox", waarmee je rechtstreeks in de film de gezongen scènes kan selecteren, "Sing Along With Fairy Godmother" (2 min.), een karaoke-versie van het lied dat de Fairy Godmother bij Fiona in de kamer zingt - met de tekst erbij weet je eindelijk ook wat ze zingt - en een videoclip van de Counting Crows' Accidentally In Love (3 min.) "Favourite Scenes" werkt volgens hetzelfde principe als Fiona's Jukebox, waarbij je scènes kan kiezen waarin een welbepaald karakter figureert. En dan - hoe kon het ook anders? - belanden we bij "Gingy's House Of Games". We waren al bijna ongerust dat er geen spelletjes zouden staan op deze disc (NOT!!!). Op de Interactive Map of Far, Far Away" kunnen we enkele postkaarten met filmscènes bekijken, "Find Puss In Boots" is een snel vervelend verstoppertje-spel, en in "Save Fiona!" moet je enkele vragen over de film beantwoorden; aangezien het altijd dezelfde zijn, is de lol er snel af.

De DVD-Rom sectie van deze disc bevat de reeds eerder vernoemde mogelijkheden om voor je Far Far Away Idol te stemmen, de sites van Shrek 2 en Dreamworks te bezichtigen, en naast je idolen uit Far Far Away Idol nog een hoop leuke zaken als kalenders en puzzels van Shrek 2 uit te printen.



Disc 2:
In tegenstelling tot wat er op de hoes te lezen is, zijn de features wél van Nederlandse ondertiteling voorzien.

De eerste extra is een muziekvideo van Puss In Boots' optreden in Far Far Away Idol, waarbij die These Boots Are Made For Walkin' vertolkt. In de clip zien we ook de opnames hiervan met Antonio Banderas. In de tweede, zeer stichtelijke en tot voorbeeld strekkende, feature "Learn How To Burp With Shrek And Fiona" krijgen we van Shrek en Fiona een stoomcursus boeren laten in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. De gebruikte stukjes film hierbij zijn altijd wel dezelfde, met een andere overdub. "Learn To Draw" is een leuke feature waarin je de diverse karakters leert tekenen. De instructies worden voorzien van Nederlandse ondertitels. "The Making Of Far Far Away idol" is een 7 minuten durend filmpje over - you guessed it - de creatie van het uitgebreide einde van de film. In "Shrek 2 Around The World" (18 min.) komen verschillende dubbing-acteurs van over de hele wereld aan het woord, die hun visie geven op de karakters die zij hebben moeten herinspreken. Tot slot krijgen we in de sectie "Story To Screen" nog twee vergelijkingen tussen het storyboard en de uiteindelijke film, namelijk voor de scène met het etentje (7 min.) en de ontmoeting in het bos met Puss In Boots (10 min.), voorzien van een play all-functie.

Samengevat: de extra's op deze uitgave zijn niet echt diepgaand, maar verdienen desondanks een hoge score omwille van de variatie en de afwerking ervan.



CONCLUSIE
Shrek 2 verdient zonder twijfel de top-dvd status, en kon ons inhoudelijk ook zeer bekoren. Humor van de bovenste plank voor alle leeftijden!



cover




Studio: Universal

Regie: Andrew Adamson, Kelly Asbury & Conrad Vernon
Met: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Julie Andrews, John Cleese, Antonio Banderas, Rupert Everett, Jennifer Saunders

Film:
9,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050583016689


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Vlaams Dolby Digital 5.1,
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
Disc 1:
• Geanimeerde menu's
• 2 audiocommentaartracks
• Cross-promotionele trailers
• Far Far Away Idol
• Diverse korte documentaires,
• Outtakes,
• Interactieve krant Far Far Away Times,
• Karaoke-nummer,
• Videoclip Counting Crows,
• 3 spelletjes,
• DVD Rom-sectie,
• Weblinks

Disc 2:
• Videoclip Puss In Boots,
• Learn How To Burp With Shrek And Fiona,
• Learn To Draw,
• The Making Of Far Far Away Idol,
• Documentaire "Shrek 2 around the world,
• Storyboardvergelijking

Andere recente releases van deze maatschappij