:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ICHI THE KILLER (ANIME)
ICHI THE KILLER (ANIME)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-12-17
FILM
Deze Ichi The Killer anime (originele titel: Koroshiya 1: The Animation Episode 0) probeert uit de leggen hoe de monsterlijke killer uit Miike Takashi’s bekende en beruchte Ichi The Killer (’01) ontstaan is. Het eigenlijke plot is samen te vatten in een paar regels: Ichi wordt gekleineerd door alles en iedereen. Zijn ouders zagen hem de oren van zijn hoofd, Ichi werd in het school bijna elke dag in elkaar geslagen, zijn zogezegde vrienden steken hem het figuurlijke mes in de rug en voor zijn baas is het ook nooit goed! Wanneer Ichi gebeten wordt door een aangereden kat die hij probeerde te helpen, knakt er iets binnenin. In een vlaag van totale woede vermorzeld hij het gewonde beest. Wanneer Ichi tot het besef komt dat hij een erectie van jewelste had toen hij de kat afmaakte, is het hek van de dam en barst de hel los…

De anime werd geschreven door Hideo Yamamoto, welke de man is achter de originele manga. Maar hij moet echter een slechte dag gehad hebben, want het verhaal is weinig tot niet verassend. Je komt buiten het feit dat Ichi door bijna iedereen gepest wordt weinig tot niets spectaculairs te weten. En dat is dan nog een rekening die je zelf had kunnen maken! De opbouw van het verhaal is niet direct boeiend gedaan en dan komt daar nog bij dat de animatie behoorlijk goedkoop (soms zelfs op het randje van lelijk) en repetitief is. Toch konden we deze prequel uiteindelijk nog pruimen. Regisseur Shinji Ishidaira heeft de film zo volgepropt met extreem geweld en perverse toestanden dat het qua sfeer best goed bij de live-action film aansluit. Regisseur Miike Takashi maakt heel even zijn opwachting als de stem van kakihara. De Ichi The Killer anime is het best te verorberen zonder teveel verwachtingen, als een leuk tussendoortje voor wie maar niet genoeg kan krijgen van Miike Takashi’s Ichi The Killer.

BEELD EN GELUID
Het in zijn originele aspectratio op deze schijf geplante 1.33:1 beeld ziet er goed uit. Het beeld is scherp, met mooie en heldere kleuren. Deze worden net als de zwarte tinten goed weergegeven. Het beeld oogt voor de rest proper, maar we hebben wel eens wat filmgrain, enkele trillende beeldlijntjes en een enkel digitaal compressiefoutje zien voorkomen. De Engels dub staat op deze dvd in Dolby Digital 5.1 en de originele Japanse track ‘maar’ in Dolby Digital 2.0. De Japanse track is meer op de voorste kanalen gericht, maar klinkt goed warm met redelijk wat dynamiek. De subwoofer draagt op zijn beurt bij voor de nodige punch. De dialogen klinken zuiver en zijn goed te verstaan. Ook de Engelse track luistert lekker weg en klinkt duidelijk voller. Dramatische storingen hebben we niet tegengekomen.

EXTRA’S
Premier Asia is het zusterlabel van Hong Kong Legends en focust zich voornamelijk op cinema van de andere Aziatische landen zoals Zuid-Korea, Japan, Thailand. Met de dubbeldisc uitgaven van Bichunmoo, Ichi The Killer, Volcano High en The Warrior bewees Premier Asia dat ze net als ‘grote broer’ HKL de films met de nodige technische zorg en een resem extra’s uitbrengen. Het is dan ook een beetje een teleurstelling dat de Ichi The Killer anime wat achteloos wordt uitgebracht. Er is wel redelijk wat materiaal aanwezig, maar dit blijkt bij nadere inspectie niets met de anime-prequel te maken te hebben. Het enige aanwezig van de anime is de UK promotional trailer. De rest van de extra features bevinden zich in een submenu, met de aanduiding Behind the Live-action Movie. En de naam zegt alles! Want alles wat je hier kan vinden is materiaal van/voor de film van Ichi The Killer. De kick-off wordt gegeven met de UK promotie trailer en daarna kan je “Beyond the Blade” (17 min.) gaan met regisseur Miike Takashi en de charismatische hoofdrolspeler Tadanobu Asano. Vervolgens kan je een kijkje nemen achter de schermen van Ichi The Killer in een 15 minuten durende B-roll (Behind the scenes/outtakes). Tenslotte zijn er nog wat promotrailers aanwezig voor HKL’s Dragon from Russia, City Hunter en Naked Weapon en The Warrior, Bang Rajan en Bichunmoo voor Premier Asia. Interviews en/of een documentaire over de animatie en de originele bioscooptrailers hadden hier op hun plaats geweest!

CONCLUSIE
De animaties zijn weliswaar verre van het niveau van bijvoorbeeld Blood: The Last Vampire of Ghost in the Shell en het verhaal is behoorlijk magertjes, maar door het groteske geweld en mits niet te hoge verwachtingen is deze Ichi The Killer anime nog best te genieten. De dvd van Premier Asia is dik in orde. De extra’s ruiken wel naar promotie voor de live-action film, maar de beeld- en geluidskwaliteit is erg goed. Voer voor de liefhebbers!

Ichi The Killer anime wordt in de Benelux uitgebracht door DFW/WWC, als onderdeel van de Hardcore Japan boxset.


cover
Studio: Premier Asia

Regie: Shinji Ishidaira
Met: Chihiro Suzuki, Shinpachi Tsuji, Sayaka Oohara, Takashi Miike

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
U.K.

Jaar:
2002

Leeftijd:
18

Speelduur:
46 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5032438509799


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• UK promotional trailer
• "Behind the Live-action Movie"-menu
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij