:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARSHIP TROOPERS
STARSHIP TROOPERS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-09-26
FILM
Ergens in de nabije toekomst is de democratie dood en begraven en is het dagelijks bestuur in handen van degenen die Burgerschap hebben verworven. De enige manier om aan Burgerschap te geraken is militaire dienst en de jongeren worden massaal aangezet om te tekenen voor minstens twee jaar of zo lang de Federatie ze nodig heeft. Johnny Rico (Casper Van Dien) is niet zo'n briljant student, maar hij wil toch bij de infanterie om zo zijn vriendin Carmen Ibanez (Denise Richards) te volgen die zelf bij de luchtmacht gaat. Terwijl Carmen aanpapt met haar vlieginstructeur, ziet Johnny de tot over haar oren op hem verliefde Dizzy (Dina Meyer) niet staan en dat is jammer, want zij is speciaal voor hem onder de wapens gegaan. De media, die ook gecontroleerd worden door de Federatie, roepen op tot een oorlog met de planeet Klendathu, bevolkt door een ras van reuze-insecten, de Arachniden. De media laten uitschijnen dat een komeet die is ingeslagen in Buenos Aires en die de stad volledig verwoest heeft, het werk is van de insecten en rechtvaardigt daarmee de totale oorlog tegen de Klendathu. Ter plekke aangekomen realiseren de infanteristen zich dat ze de facto niets anders zijn dan bug food, want de Arachniden zijn intelligent, bloeddorstig en met veel meer!

Paul Verhoeven schetst in deze film een somber toekomstbeeld van een totaal fascistische maatschappij waarin het individu van geen tel meer is en alleen de macht van de sterkste opgeld maakt. Daarmee uit hij zware kritiek op de militaire suprematie van de (in zijn visie door Amerikanen gedomineerde) wereldleiding, waarbij hij zelfs de beweegredenen van de aanval op Klendathu in twijfel trekt. Alleen al omdat de komeet die Buenos Aires vernielt uit de buurt van Klendathu komt, meent het leger het recht te hebben om de planeet aan te vallen. Om de kijker te choqueren vertelt hij het verhaal vanuit het standpunt van een paar jonge snaken die zo uit één of ander Beverly Hills-verhaal zijn weggelopen, alleen al om het contrast met de gruwelen van de oorlog duidelijk te schetsen. De eerste helft van het verhaal is een vrij banale schets van de driehoeksverhouding tussen Johnny, Carmen en Dizzy, maar de plot is zodanig bij de haren getrokken, dat de overgang naar de tweede helft, de feitelijke oorlog tegen Klendathu, des te groter is. Beeld je even in: een gepolijste cast vol mooie jongens en meisjes wordt op grimmige wijze aan flarden geschoten in wat één van de grootste slugfests uit de moderne filmgeschiedenis is. Dat is wellicht ook de grootste kritiek op de film: Paul Verhoeven is zo subtiel als een brontosaurus in een glasblazerij en het bloed gutst met liters uit de personages. Wat je de man wel moet nageven is dat hij het boek van Robert Heinlein heeft verrijkt met een persoonlijke visie (die wellicht niet door iedereen geapprecieerd zal worden). De verbindingsfilmpjes zijn naïeve afkooksels van de typische propagandafilmpjes uit de Tweede Wereldoorlog. Verhoeven maakt ook geen geheim van het politieke systeem dat hij aan de kaak stelt: zo zijn de uniformen van de geheime dienst van de Federatie onvervalste Gestapo-outfits, wat, opgeteld bij alle eerdere bezwaren, geen toeval kan zijn. Niet dat de film uitsluitend soap en geweld is: het is te merken dat er een Nederlander en geen puriteinse Amerikaan in de regisseursstoel zit, want er is ook nog ruimte  voor een stevige portie seks, met o.a. de legendarische douchescène die de acteurs alleen wilden doen nadat Verhoeven zelf zijn broek uittrok. Hier en daar probeert Verhoeven zelfs grappig te zijn, maar zijn humor is zwart, bitter en smaakt naar gal; typisch is de scène waarin de drillsergeant aan één van zijn kadetten het nut van het vechten met messen illustreert - you know what I mean. De rest van de plot is flinterdun - het squadron van Rico gaat op zoek naar de leider van de bugs en goochelt met kernbommen zoals je dat alleen in  voorbijgestreefde wetenschappelijke strips à la De Valstrik uit de reeks Blake en Mortimer van E.P. Jacobs kan zien. De speciale effecten zijn evenwel zinderend en de scènes waarin duizenden Arachniden over het scherm krioelen, toont nog maar eens het vakmanschap van Phil Tippett, die o.a. ook voor de dinosaurussen in Jurassic Park tekende.

BEELD EN GELUID
Ten opzichte van de flipperversie is er qua beeld en geluid niet echt veel veranderd: de film heeft nog altijd die vette 5.1-soundtrack met gierende insecten en rondscherend ruimtetuig die je woonkamer in een oogwenk als een slagveld doen klinken. Het beeld is zeer zuiver en stabiel, wat je in de battlescènes pas echt goed merkt. Het kleurenpalet is zeer rijk en maakt van de krijtrotsen op de zogenaamde planeet Klendathu een adembenemend visueel schouwspel. Alleen komt de layer change op een nogal ongelukkig moment - de bezitters van deze dvd zullen wel begrijpen wat ik bedoel.

EXTRA'S
Zoals intussen algemeen bekend heeft men voor deze release gekozen om de kloof met de goed van extra's voorzien regio 14-versie te dichten. De voornaamste aanwinst is de commentaartrack met Paul Verhoeven en scenarist Ed Neumeier. Zeker voor een special effects-film als deze is dat een zeer interessant en leerrlijk stuk documentatie, alleen spreekt Verhoeven een schabouwelijk Engels dat op de duur op de zenuwen werkt. Gelukkig is de commentaartrack ondertiteld, net zoals de andere extra's die op te roepen zijn via een mooi geanimeerd en viertalig menu. De rest van de extra's valt eerlijk gezegd een beetje tegen: naast een gewone trailer is er een featurette, die niet veel meer is dan een tot zeven minuten aangedikte trailer. Interessanter zijn een zestal verwijderde scènes, die qua beeld- en geluidskwaliteit uiteraard iets minder mooi afgewerkt zijn dan de film zelf. Dan zijn er nog een drietal filmpjes waarin o.a. enkele conceptuele schetsen worden getoond van enkele van de moeilijkst te filmen speciale effecten en een screentest van Casper Van Dien en Denise Richards. Tot slot is er nog een trailer van Pearl Harbour toegevoegd.

CONCLUSIE
Dit is alleszins geen gemakkelijke film en een afrader voor mensen met een gevoelige maag. Maar het is wel top-entertainment voor degenen die niet te veel hun hersens willen gebruiken - bijv. als een bug ze er heeft uitgezogen, om maar wat te noemen.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Paul Verhoeven
Met: Casper Van Dien, Denise Richards, Dina Meyer, Jake Busey, Neil Patrick Harris, Patrick Muldoon, Michael Ironside

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875930096


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Bulgaars
Extra's:
• Trailer
• Featurette
• Commentaartrack
• Deleted scenes
• Screentests
• Concept van drie scènes
• Trailer Pearl Harbour

Andere recente releases van deze maatschappij