:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AFTER HOURS
AFTER HOURS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-02-22
FILM
Paul Hackett (Griffin Dunne) werkt op een kantoor als tekstschrijver, een beetje een saaie en weinig avontuurlijke job, maar Paul is zelf ook niet zo heel avontuurlijk aangelegd, teruggetrokken, in zichzelf gekeerd en onbekend met de gore kant van het leven in New York. In een café maakt hij kennis met een meisje dat hem uitnodigt voor een drankje bij haar vriendin – een kunstenares – thuis. In plaats van een rustige avond wordt het voor Paul een ongelooflijk avontuurlijke nacht zoals dat alleen in New York After Hours, na het sluiten van de kantoren en het vallen van de avond, mogelijk is: eenzame en gestoorde vrouwen op zoek naar prooi, kunstdieven die onschuldige kopers blijken te zijn, gefrustreerde serveersters op zoek naar een beetje warmte, doorgedraaide meiden met zelfmoordplannen, onbetrouwbare taxichauffeurs, verveelde nachtraven en homoseksuele bikers. Dat alles terwijl onze hoofdfiguur maar één ding wil: naar huis voor een goeddoende douche en een fris bed. Maar hoe later het wordt, hoe ingewikkelder en catastrofaler de situatie eruit ziet en zonder geld op zak is ook die allerlaatste taxi onbetaalbaar om uit het zondige Soho te ontsnappen.

After Hours legt Martin Scorsese op filmpellicule vast na een mislukte poging om een Passion of Christ op het witte doek te brengen. De regisseur was veel krediet kwijt bij de grote studio’s wegens de financiële gevolgen van dat project en was dringend aan een nieuw succes toe om zich te bewijzen. After Hours wordt in een mum van tijd met beperkte middelen opgenomen en gemonteerd en kaapt de prijs voor de Beste Regie weg bij de Independent Spirit Awards in 1985 en op het Filmfestival van Cannes een jaar later. Martin Scorsese, zelf New Yorker, toont ons in After Hours de zelfkant van zijn favoriete stad. Op een humoristische en bij momenten cynische manier beschrijft hij het nachtleven en laat niets onverlet om de vraatzucht van de wezens van de tegentijd, het zinloze en lege van hun bestaan, hun inhoudloze dialogen en de carnavaleske omkeringen zichtbaar te maken. Scorsese steekt de draak met zijn stadsgenoten voor wie de nacht zo belangrijk en bijzonder is, maar die in hun eenzaamheid en isolement verworden zijn tot kille bloedzuigers. Samen met Paul Hackett kijken we met toenemende verwondering naar het absurde en haast obscene wereldje van opgejaagde en vertrapte mensen die levensgevaarlijk worden wanneer ze onder het mom van orde en rust het recht in eigen handen nemen: een grootstadwildernis die haar prooien nog maar moeilijk loslaat.

BEELD EN GELUID
Zoals dat bij Warner gebruikelijk is, heeft de filmpellicule de noodzakelijke restauratiebeurt gekregen om de film ook vandaag bekijkbaar af te leveren. De kleuren zijn gecorrigeerd (zie het verschil met de trailer) en alle onregelmatigheden weggewerkt. De kopie is netjes naar dvd overgeschreven met behoud van voldoende contrast in de donkere passages. After Hours baadt in donkerblauw en grauw licht, want de hele film is ’s nachts opgenomen. Howard Shore schreef een aangepaste soundtrack met Mozart en Bach in de rustige momenten. Het geluid staat in mono (oorspronkelijke opname) en breekt geen potten, maar dat is in deze praatfilm niet echt een manco.

EXTRA’S
Voor wie graag commentaar heeft bij de diverse scènes levert Martin Scorsese met een aantal medewerkers een audiocommentaar met anekdotes en insideweetjes. De Making of-documentaire gaat hoofdzakelijk over de omstandigheden waaronder deze film gerealiseerd werd en de moeilijke totstandkoming van het definitieve slot. Interessant maar niet wereldschokkend zijn de 5 à 6-tal weggelaten scènes. De dvd bevat ook nog de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
After Hours is een prettige komedie over het nachtleven in de grootstad New York, humoristisch gemaakt met een flinke portie sarcasme en cynisme, maar zonder veel diepgang of psychologische portrettering: té Amerikaans om echt herkenbaar te zijn voor een Europees publiek.

After Hours is onderdeel van de Scorsese-box. De andere films zijn: Goodfellas, Who’s That Knocking At My Door en Alice Doesn’t Live Here Anymore.


cover
Studio: Warner

Regie: Martin Scorsese
Met: Griffin Dunne, Rosanna Arquette, Linda Fiorentino, Teri Carr, Catherine O’Hara, Cheech & Chong

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931115285


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 1.0 Mono

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur en medewerkers
• Making of documentaire: Making After Hours
• Weggelaten scènes
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij