:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOP GUN
TOP GUN
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-02-24
FILM
Maverick (Tom Cruise) is een gevechtspiloot die door zijn overdreven stunt- en vliegwerk wordt doorgestuurd naar Top Gun, de eliteschool van de Amerikaanse marine. Eens daar aangekomen wacht hem een keiharde opleiding waar hij door zijn roekeloze gedrag op de tenen van menig medestudent en instructeur trapt. Hij moet zijn eigen demonen zien te overwinnen om te slagen in een wereld waar geen plaats is voor verliezers.

Top Gun mag dan wel geen tijdloze cinemaklassieker zijn, de impact van de prent op het filmlandschap tijdens zijn releasejaar valt zeker niet te onderschatten. De film is één van de eerste bombastische producties met Jerry Bruckheimer als producer en Tony Scott (de eeuwige kleine en zwakkere broer van Ridley Scott) in de regiestoel. Acteurs Val Kilmer en vooral Tom Cruise werden rotsvast op de kaart gezet en hebben er in zekere zin de rest van hun carrière aan de film te danken. Vanuit filmtechnisch oogpunt is de prent een flinterdunne, gelikte actiefilm die zich afspeelt in militaire kringen en die de nodige ruimte laat voor romantiek en dramatiek. De sterkste troef van de film is meteen ook de zwakste: Top Gun is licht vertier en vliegt na afloop even snel weer weg als de F14 TomCat waar de militaire piloten mee oefenen. Het moet ook gezegd dat de luchtballetten in Top Gun veruit de meest indrukwekkende zijn sinds FireFox uit 1982 van/met Clint Eastwood. Tony Scott filmde zonder enige know-how het vliegwerk van enkele militaire piloten en hield maar bitter weinig rekening met de plaatsing binnen het verhaal. Na een eerste screening van de film bleek dat niemand wijs raakte uit Scott’s verwarrende luchtfotografie en dat de prent dreigde te floppen. Bruckheimer stuurde de film terug naar monteurs Chris Lebenzon en Billy Weber die het succes van de filmische airshow op hun naam mochten schrijven. De luchtscènes werden gemaakt in de montagekamer, waarbij de twee monteurs de hele film naar hun wens mochten (her-)monteren en ze zelfs dialoog toevoegden achteraf. Dit was mogelijk zonder opnieuw te moeten filmen aangezien de acteurs in de cockpit steeds een zuurstofmasker droegen (waardoor hun mond volledig bedekt was), en er dus zonder problemen achteraf tekst kon worden overgeplaatst. Het belang van een soundtrack met popdeuntjes, zowel tijdens de film als op promotioneel vlak in de winkelrekken, werd bij Top Gun zwaar in de verf gezet. Nog steeds staat deze soundtrack, gevuld met nummers van o.a. Giorgio Moroder, Harold Faltermayer en Glen Frey, bekend als één van de best verkochte allertijden. Bijna twintig jaar na dato worden er jaarlijks nog ettelijke duizenden exemplaren van verkocht. Mede hierdoor groeide Top Gun uit tot een pop-icoon dat net zoals figuren als Madonna en Michael Jackson onlosmakelijk verbonden is aan de cultuur van de jaren tachtig. Meer hoeft dat voor ons echt niet te zijn om als essentieel kijkvoer te worden bestempeld.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeld werd in het originele 2.20:1 bioscoopformaat op de disc gezet. Deze breedbeeldinformatie werd prima op de DVD gecodeerd. De beeldscherpte en het contrast zijn goed, de kleuren zijn voldoende, ook al kunnen ze niet verbergen dat het hier over een film uit het midden van de jaren tachtig gaat. Het geluid werd geremixt. Naast een Dolby Digital 5.1 sountrack hebben we ook de keuze tussen een DTS ES 6.1 soundtrack. Beide tracks klinken goed, maar de DTS-track steekt er zoals gewoonlijk toch met kop en schouders bovenuit. De soundtrack heeft een degelijke spreiding, nergens is er sprake van ‘lekkende’ kanalen of effecten die ‘uit fase’ klinken. De dynamiek is bij momenten wel iets té agressief. Sommige geluidseffecten klinken zodanig luid en overheersen het volledige geluidsbeeld dat er een beetje sprake is van overkill. Overdaad schaadt, zelfs bij bombastische Jerry Bruckheimer producties als deze. Afgezien van dit feit is de geluidstrack verder mooi in orde, waarbij mensen met een 6.1 set-up optimaal kunnen genieten van het extra achterkanaal dat werd toegevoegd.

EXTRA’S
Audiocommentaar
Een audiocommentaar met bijdragen van producer Jerry Bruckheimer, regisseur Tony Scott, één van de screenwriters en twee mensen van de Amerikaanse marine. Vooral het commentaar deze laatste twee personen is erg interessant om te volgen, aangezien ze bepaalde filmscènes toetsen aan hun realisme.
Algemeen bekeken is dit een erg uitgebreid en verzorgd audiocommentaar.

4 Muziek Video’s
Vier video-clips zijn hier selecteerbaar. Allen werden ze vastgelegd met een Dolby Digital 2.0 soundtrack:
- Danger Zone van Glenn Frey
- Take My Breath Away van Berlin
- Heaven in Your Eyes van Loverboy
- Top Gun Anthem van Harold Faltermeyer

Tv Spots
Hierin kan je zowat elke TV-trailer die ooit van de film werd gemaakt opnieuw bekijken.

Making Of (6 Documentaires – 150m.)
Dit is de vetste kluif die zich tussen de extra’s genesteld heeft. In zes verschillende documentaires, die elk ruim een half uur duren, komen we alles, maar dan ook werkelijk alles te weten over de productie van Top Gun. Je kan kiezen uit de volgende lekkernijen:

- From The Ground Up: Pre Production
- Playing With The Boys: Production – Land & Sea
- The Need For Speed: Production – Air
- Back To Basics: Visual Effects
- Combat Rock: The Music Of Top Gun
- Afterburn: Release And Impact

Alles en iedereen die ook maar iets te maken hebben gehad met de film komen aan het woord: acteurs, schrijvers, producers, special-effects crew, Amerikaanse mariniers, componisten, monteurs; je kan het zo gek niet bedenken of ze komen aan het woord. En wat nog belangrijker is: al deze mensen hebben ook nog eens relevante informatie over de productie van de film te vertellen. De kwaliteit en de informatie die je krijgt bij het bekijken van al deze documentaires is werkelijk fenomenaal, en een zeldzaamheid in de wereld van de DVD-extra’s.

Multi Angle Storyboards
Hier kan je de storyboards bekijken, wanneer je de angle (gezichtspunt) wijzigt met de afstandbediening zie je de storyboards bovenaan, terwijl onderaan het resultaat uit de film ter vergelijking wordt aangeboden.

Behind The Scenes
Een blik achter de schermen. Dit filmpje is ruim vijf minuten lang en werd gemonteerd in 1986, het productiejaar van de film.

Survival Training
Alweer een korte ‘vintage’ blik achter de schermen van ongeveer vijf minuten. Er wordt even ingegaan op hoe de deelnemers klaargestoomd werden voor de film.

Interview Tom Cruise
Een piepjonge Cruise voorzien van kinky cowboylaarzen en een trui die hij voor kerst van oma heeft gekregen. Zeer leuk om te bekijken, ook al duurt het filmpje hooguit vijf minuten.

Fotogalerij
Foto’s en posters van de film zijn hier te bezichtigen.

CONCLUSIE
Top Gun is een symbool van de jaren tachtig dat nu eindelijk in volledig gerestaureerde vorm en met een karrevracht aan extra’s op dvd werd gezet. Deze special edition puilt uit van de relevante documentaires en kwalitatief materiaal achter de schermen. Al wie op zoek is naar dé ultieme versie van deze prent kan de zoektocht staken. Beter en uitgebreider zal je Top Gun waarschijnlijk nergens meer aantreffen.


cover
Studio: Paramount

Regie: Tony Scott
Met: Tom Cruise, Val Kilmer, Kelly McGillis, Anthony Edwards, Tom Skerritt

Film:
7/10

Extra's:
10/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
6

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865550199


Beeldformaat:
2.20:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS ES 6.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds,IJslands, Grieks, Pools, Tsjechisch, Kroatisch, Sloveens, Hongaars, Bulgaars, Roemeens, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• 4 Muziek Video’s,
• Tv Spots,
• Making Of (6 Documentaires),
• Multi Angle Storyboards,
• Behind The Scenes,
• Survival Training,
• Interview Tom Cruise,
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij