:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNBREAKABLE
UNBREAKABLE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-10-11
FILM
David Dunn (Bruce Willis) overleeft als enige een zwaar treinongeluk en wat meer is, hij schijnt niet het minste schrammetje te hebben. Op de herdenkingsdienst voor de nabestaanden wordt hij benaderd door Elijah Price (Samuel L. Jackson). Price is in zowat in alles het tegengestelde van Dunn: hij heeft al sinds zijn jeugd een beenderziekte waardoor hij om de haverklap iets breekt. Price heeft echter zijn fortuin weten te maken met de handel in strips en de daarbij horende verzamelobjecten en hij is geobsedeerd door superhelden. Hij meent dan ook dat Dunn, zonder dat die het zelf weet, over bijzondere krachten beschikt. David daarentegen is van oordeel dat Elijah door zijn ziekte een flinke klap van de molen heeft gekregen, maar bij nader toezien merkt hij dat hij inderdaad nog nooit een dag ziek is geweest. De suggestie van Elijah zou wel eens minder gek kunnen blijken dan ze lijkt, ook omdat Davids zoontje Joseph (Spencer Treat Clark) meer en meer in diens waanzinnige theorie begint te geloven. Daarnaast wordt het feit dat hij als enige het ongeluk heeft overleefd toch op zijn minst een stimulans voor David om zijn uitgedoofde huwelijk met Audrey (Robin Wright Penn) met succes weer op te warmen.

Geheel in het verlengde van The Sixth Sense heeft regisseur M. Night Shyalaman weer een bijzonder mysterieus en meerdimensionaal verhaal afgeleverd met in de laatste paar minuten een knetterende finale en daarna een verrassend einde, waarbij alle losse eindjes vakkundig worden samengeknoopt. Als geen ander weet de regisseur zijn film op te hangen aan een welbepaald leitmotiv, in dit geval stripverhalen en superhelden, die hij als kapstok gebruikt voor enkele boeiende nevenverhalen, zoals de ziekte van Elijah Price, een onverwerkt trauma uit het verleden van David Dunn en de tweede kans voor zijn huwelijksgeluk die hem door zijn ongeval in de schoot wordt geworpen, wat werkelijk aandoenlijk is om te zien. Alle details uit de film hebben hun plaats in het grotere geheel van deze cryptische puzzel, zoals het beroep van Dunn (bewakingsagent) en de pesterijen van de kinderen die Elijah wegens zijn fragiele botten met de bijnaam "Mr. Glass" hebben bedacht. We kunnen eenvoudigweg niet om de vergelijking met The Sixth Sense heen omdat zowel hoofdrolspeler als regisseur dezelfden zijn, en die vergelijking valt ondanks de ontegenzeglijke kwaliteiten van Shyamalans eerste film in het voordeel van Unbreakable uit. The Sixth Sense was goed, fris, origineel, maar Unbreakable is nog beter en ontdaan van de enkele schoonheidsfoutjes van zijn illustere voorganger. Het scenario is misschien wel één van de origineelste van het afgelopen decennium, Bruce Willis zit stevig in zijn rol, en in plaats van de onervaren Haley Joel Osment wordt hij deze keer tegenover een immer uitmuntende Samuel L. Jackson geplaatst. Maar de grootste troef is dat het, ondanks de duistere stijl en het trage verteltempo, toch een vrij toegankelijke film is geworden die achteraf erg veel stof tot napraten biedt.

BEELD EN GELUID
De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby 5.1 EX en ondanks het feit dat Unbreakable geen spectaculaire actiescènes bevat maar meer onder de categorie psychologische thriller valt, worden op de sleutelmomenten in de film, zoals het treinongeluk in het begin, alle mogelijke technische middelen optimaal benut. Ook de bijzonder knappe muziek van James Newton Howard, ook een oude bekende uit The Sixth Sense, komt warm en ruimtelijk over. Jammer genoeg krijgen we in tegenstelling tot de R1-versie geen DTS-track, wat toch wel een mooie aanvulling zou zijn geweest. Ondanks de duistere sfeer die de film doorpriemt, zijn zelfs in de donkerste scènes de details nog allemaal meer dan voldoende scherp. Detail is overigens een noodzaak in een film als deze, want naast een boeiend verhaal heeft M. Night Shyamalan een bijzonder oog voor symboliek (de Egyptische hieroglyfen op de achtergrond). We kunnen over de technische kwaliteit van deze release echt niet veel slechts zeggen, want het beeld is zeer scherp en de kleuren zijn sober en nergens oververzadigd. Enige minpuntje is de toch wel bijzonder slecht gekozen layer change, ongeveer een halfuur voor het einde van de film, midden in een spannende scène die eigenlijk niet onderbroken mag worden.

EXTRA'S
Sinds de re-releases van de intussen welbekende flipperreeks heeft Buena Vista blijkbaar ambities om op het vlak van extra's een belangrijke speler te worden. De weg is echter nog lang! De hoeveelheid extra's laat naar alle waarschijnlijkheid voor de gemiddelde dvd-kijker nog te wensen over, maar ze zijn wel allemaal netjes Nederlands ondertiteld en uitermate verzorgd. Het enige storende is dat je bij het insteken van de disk weer ongewild wordt getrakteerd op een reeks trailers voor andere films, deze keer Pearl Harbor, Remember The Titans en Sneeuwwitje. Deze cross-promotionele trailers zijn bovendien niet op te roepen vanuit het hoofdmenu, waar ze eigenlijk thuis horen. Het nut van die voor de hoofdfilm te monteren ontgaat ons volledig, want een beetje dvd-freak kijkt toch naar al de extra's en men had die trailers beter op het einde geplaatst.

De echte extra's, dan. Vooreerst een waarschuwing: BEKIJK ZE NIET VOOR DAT JE NAAR DE FILM ZELF HEBT GEKEKEN WANT DE POINTE VAN DE FILM WORDT ERIN VERRADEN! Het menu is geanimeerd maar vrij sober, geheel in overeenstemming met de film zelf. De hoofdbrok bestaat uit een halfuur verwijderde scènes die telkens ingeleid worden door regisseur M. Night Shyamalan, die zeer uitvoerig vertelt waarom de scènes in kwestie zijn gesneuveld. Er is een making-of-filmpje van om en bij het kwartier, doorspekt met interviewfragmenten met Bruce Willis en tot slot nog een trailer. Het is alleen een zeer jammere zaak dat we door Buena Vista, in tegenstelling tot onze Britse zone-genoten, worden verstoken van de 2-diskversie, waardoor we enkele multi-anglesequenties en bijkomend documentairemateriaal moeten missen. Echter, noch op de UK-versie, noch op deze dis is er een commentaartrack van de regisseur te vinden en voor een film als deze zou dat toch dé feature bij uitstek moeten zijn!

CONCLUSIE
Wie al van The Sixth Sense genoten heeft zal dit ongetwijfeld ook dit weer een topfilm vinden. Wie The Sixth Sense maar niets vond of wie de film helemaal niet kent, kunnen we enkel trachten te overtuigen om toch Unbreakable minstens een keertje te bekijken. Ik vond dit alleszins niets minder dan een ondergewaardeerd meesterwerk.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: M. Night Shyamalan
Met: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright Penn, Spencer Treat Clark

Film:
9,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875930348


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Bulgaars, Pools, Arabisch
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Verwijderde scènes
• Making-of-documentaire
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij