:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEIST, THE
HEIST, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-04-04
FILM
De meedogenloze C-Note (Ice-T) weet de ex-bewakingsagent Slim (Robert Wisdom), die is ontslagen wegens het niet kunnen voorleggen van een blanco strafblad, te overtuigen om mee te doen aan een brutale overval op een geldtransport. De derde medeplichtige, Trent (De'Aundre Bonds), die het alarmsysteem moet onklaar maken, heeft een voorgevoel en huurt twee straatjochies in, Chuck (David Faustino, jaja, die puistenkop uit Married With Children) en Junior (Billy Reick) om zijn companen om zeep te helpen. De bloedige overval slaagt en de drie nemen als gijzelaar een toevallige getuige mee, Lucy (Amy Locane). Ze rijden de geldtruck naar een verlaten hangar waar Trent als vluchtauto een (niet lachen!) pas gestolen ijswagentje klaar heeft staan. C-Note probeert Slim te overtuigen dat ze zich van Trent, die plots alleen nog maar aan hun gijzelaar kan denken, moeten ontdoen.

Het pakhuis wordt echter al een tijdje bewoond door Moe (Richmond Arquette), een aan lager wal geraakte jazzmusicus die leeft van de schnabbels. Net op die dag komt zijn broer Jack (Luke Perry), pas losgelaten uit de gevangenis, bij zijn broer bivakkeren. Als ze plots merken dat ze niet alleen zijn in het pakhuis, willen ze koste wat het kost de gangsters te lijf gaan; Moe wil het meisje redden, maar Jack wil de buit binnenrijven. En ook de gangsters hebben allemaal wel een 'hidden agenda' en zijn tenminste niet zó stom om te beseffen dat elk lijk een persoon minder is om de buit mee te delen.

Meer over de inhoud kan ik niet vertellen. Er vált eenvoudig niets meer te vertellen. Dan maar even de algemene indruk die de film heeft gemaakt: vooreerst leer je in amper anderhalf uur meer Engelse scheldwoorden dan je ooit voor mogelijk hield vóór je naar deze film keek. Even een stukje representatief proza om u te laten meegenieten van de toon van de film: "you assfuckin' mothafucka', don't fuck with this shit or I'll shit the fuck out of you", en dat gaat zo minuten aan een stuk door. Begrijp me niet verkeerd, ik ben 100% voorstander van het recht op vrije meningsuiting - anders zou ik nooit ongezouten mijn mening over films kwijt kunnen. Zoals ik nu ga doen: deze film mankeert in alle opzichten visie; het is een banaal en bijwijlen zeer ongeloofwaardig gangsterverhaal zonder ook maar de minste karakteruitdieping of coherentie.

Op een ampel budget voor munitie na - zoals iedereen wel weet is een tegenstander pas écht goed dood nadat je 'm minstens tien keer in de borst hebt geschoten - mocht deze hele productie niets kosten: als je de decors bekijkt, lijkt het wel of de film op één middag geschoten is in een voor de gelegenheid afgehuurd leegstaand pand, aan de auto's te zien heeft het autokerkhof weer goede zaken gedaan. Maar het pijnlijkst van al is de keuze van de acteurs. Ice-T mag misschien nog wel goed gecast zijn als flippende gangster die lood pompt in alles en iedereen die hem niet aanstaat en Luke Perry als flippende ex-bajesklant kan er ook nog net mee door, maar de rest van cast is er met de haren bijgesleept. David Faustino - inderdaad, Bud Bundy - als would-be crimineel komt ongeveer zo geloofwaardig over als prins Laurent als bevelhebber van de paracommandotroepen. Ook in de romance tussen Richmond Arquette en Amy Locane kan je van de gezichten aflezen dat dit een verplicht nummertje is dat bovendien het scenario er alleen maar onevenwichtiger op maakt - hij is toevallig saxofoonspeler en zij toevallig op zoek naar iemand voor haar jazzband, yeah right! Het teveel aan testosteron gutst overigens in sloten van de film af en het geheel is een aaneenschakeling van banaal macho-geweld, stoere praat, en, helaas, weinig inhoud.

BEELD EN GELUID
Ik weet absoluut niet of deze film ooit in de zalen is vertoond of gewoon voor televisie gemaakt is. Het beeldformaat is alleszins slechts 4:3. Het beeld is wel overal scherp en de transfer naar dvd lijkt oké, maar de kleuren zijn bleek en onaantrekkelijk alsof men ook op de filmrollen heeft moeten bezuinigen. Over het 5.1-geluidsspoor dan weer niets dan lof; de mix tussen dialogen en geluidseffecten is perfect in balans, alleen jammer dat de geluidseffecten zich beperken tot enkele schietpartijen.

EXTRA'S
Als extra één trailer en dat is het dan.

CONCLUSIE
Smaken verschillen, maar ik denk toch dat ik een klein vermoeden heb waarom deze film nooit veel succes heeft geoogst en dat waarschijnlijk ook nooit het geval zal zijn. Volgens mijn bescheiden mening een afrader dus, niet omdat de film te goor is (Starship Troopers is wel honderd keer goorder maar heeft wél een verhaal), maar omdat de film te triviaal is.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Kurt Voss
Met: Richmond Arquette, Luke Perry, Ice-T, De'Aundre Bonds, Robert Wisdom, David Faustino, Billy Reick, Amy Locane

Film:
2/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025501696


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij