:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-05-16
FILM
Het gebeurt niet alle dagen dat we weer eens een film of dvd mogen bespreken die echt vernieuwend is, hetzij op visueel vlak of qua inhoud. Met Sky Captain And The World Of Tomorrow is het gelukkig nog eens zover. Dat het meteen ook om het regiedebuut van Kerry Conran ging maakt het geheel des te aangenamer en verrassender.In Sky Captain maken we kennis met Joe Sullivan (Jude Law) alias Sky Captain en reporter Polly Perkins (Gwyneth Paltrow). De film begint met een aanval op Gotham door een "squadron" vliegende robots. Kort daarvoor kwam er in de stad een Duitse geleerde aan per zeppelin, bij het afgaan van het luchtaanvalalarm krijgt hij slechts een zin over zijn lippen: Totenkopf... it's Totenkopf ! Het pakje dat de man bij zich had verdween mysterieus. In al het tumult wordt Sky Captain opgeroepen om de metalen monsters te helpen verdrijven.

Na de aanval blijken er enkel een aantal ondergrondse generatoren gestolen te zijn. Polly volgt Joe naar de basis en hoort hem uit over de vliegende robots. Al snel blijkt dat het niet om een alleenstaand feit gaat. Sterker nog, de robots voeren al geruime tijd aanvallen uit op afgelegen gebieden, iedere keer wordt er een enorme hoeveelheid materiaal meegenomen. Polly en Joe komen zo op het spoor van een geleerde die tijdens de eerste wereldoorlog deel uitmaakte van een eliteteam wetenschappers, allen Duitsers. Ze stonden onder leiding van een man die bekend stond als Totenkopf. Gedesillusioneerd door de mensheid en haar wapenwedloop, vatte hij het plan op om alle levende wezens (uitgezonderd Homo Sapiens) te redden van de ondergang. Zijn nobele plan hield echter geen rekening met de mogelijkheid dat de situatie er wel eens op zou kunnen verbeteren. Totenkopf's plan betekende immers meteen ook het einde van alle leven op onze planeet. Het is bijgevolg aan Joe en Polly om Totenkopf tegen te houden.Dit alles maakt van Sky Captain And The World Of Tomorrow nog lang geen uitzonderlijke film, het unieke van de film zit hem in de visuele stijl. De sfeer die wordt gecreëerd en opgeroepen is de typische jaren '30 en '40 sfeer. De film roept bijna onmiddellijk het gevoel op van dit tijdperk, voornamelijk van de zogenaamde "serials", een soort popcorn tv-series, maar dan voor de bioscoop (tv bestond immers nog niet). Alsof dat nog niet genoeg was heeft men door toepassing van verschillende effecten en kleurenfilters de gehele film een klassieke, mysterieuze, look gegeven.

Wat de film verder nog bijzonder maakt is het feit dat geen enkele achtergrond echt is. Alles werd digitaal gecreëerd. Dat vroeg weliswaar een serieus inlevingsvermogen van de acteurs, omdat zij hun ding moesten doen voor de zogenaamde blue screen. Wanneer je de film echter bekijkt is dat allerminst duidelijk, alles vloeit namelijk prima in elkaar over. Mede verantwoordelijk daarvoor is de inkleuring van de film. Deze werd namelijk eerst in zwart-wit gemaakt en nadien, op de zo typerende manier voor de film, ingekleurd.Verder is er nog de casting. Op zich lijkt het misschien een vrij rare keuze om Jude Law, Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie in één film te steken. (en dan zit Bai Ling er ook nog eens bij!). Echter, wanneer je de film gezien hebt, weet je wel beter, want elk van de acteurs zet zijn rol ijzersterk neer, wat de geloofwaardigheid van de film enkel ten goede komt. Angelina Jolie als Capt. Franky Cook vonden we bv. een erg leuke keuze, de rol staat haar als het ware op het lijf geschreven. Dat de acteurs elkaar goed aanvoelen en aanvullen, mag duidelijk zijn uit het feit dat het geheel nergens geforceerd overkomt.

Natuurlijk zit je met al dat visueel geweld nog maar aan 50% van de film, wat die andere 50% zijn? Geluid natuurlijk! Sound effects zijn de dag van vandaag al lang geen probleem meer om te creëren, van de muziek kan dat echter niet altijd gezegd worden. Als voorbeeld daarvan halen we bv. Troy aan, waarbij de schitterende muziek van Gabriel Yared vervangen werd door het ongeïnspireerde snel-snel werk van James Horner. Bovendien moest de soundtrack van Sky Captain And The World Of Tomorrow veel bijdragen aan de algemene sfeer van de film, synthesizers en al dat andere moderne geweld kan je dus wel vergeten. Er werd en beroep gedaan op Edward Shearmur, een toch niet al te bekende componist, die nog niet te veel groot werk op zijn kerfstok heeft. Uit de eerste paar minuten van de film blijkt echter al snel waartoe de man in staat is. De score die hij schreef weet namelijk perfect het gevoel van nostalgie en de sfeer op te wekken die je bij een dergelijke film verwacht. Zonder twijfel één van de beste soundtracks van 2004.Wanneer je van Sky Captain And The World Of Tomorrow een drama verwacht in de aard van Der Untergang zal je zonder twijfel teleurgesteld zijn. Ben je echter tevreden met een popcornfilm die op geen enkel gebied moet onderdoen voor Indiana Jones, dan zal Sky Captain je in geen geval teleurstellen. Sterker nog, het is een film die je dan simpelweg gezien moet hebben.

BEELD EN GELUID
Omdat het om een erg recente film gaat, verwachten we natuurlijk een transfer om u tegen te zeggen, Paramount vond dat ook en levert bijgevolg een prima transfer. Prima is misschien nog licht uitgedrukt, want eigenlijk valt er op de transfer bitter weinig tot niks aan te merken. Een belangrijk element in de film is contrast in combinatie met een (weliswaar) beperkt kleurenpalet, beide zijn optimaal. Eender welke vorm van artefacting hebben we niet kunnen vaststellen. Wanneer we dan willen muggenziften, moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat er ons bij een derde kijkbeurt (of was het de vierde?) om de paar manenschijnen een compressie-artefactje te zien was. Wat zegt u? We moeten stoppen met zagen? U hebt volledig gelijk.Een excellente beeldtransfer is een pluspunt, maar daarmee alleen ben je natuurlijk niet veel, ook het geluid moet van een uitermate hoog niveau zijn om optimaal van de film te kunnen genieten. We durven zonder blikken of blozen stellen dat de Dolby Digital 5.1 track van Sky Captain And The World Of Tomorrow één van de beste is die we ooit hebben mogen aanhoren. Bij momenten klonk het geheel ons zelfs beter dan de toch al vrij indrukwekkende geluidstracks van de Star Wars-films. We zouden ook de vergelijking kunnen maken met dé trilogie van Peter Jackson, maar omdat het daar toch om een compleet ander genre film gaat, doen we dit liever niet. Sommige mensen zullen het waarschijnlijk spijtig vinden dat er geen DTS track aanwezig is, wij kunnen het daar enkel oneens mee zijn. Wanneer er op een DVD een Dolby Digital track als deze aanwezig is, dan is een DTS track enkel plaatsverspilling. Zelden mochten we namelijk een dergelijke dynamisch en ruimtelijk gespreide track aanhoren. Bovendien worden de surround kanalen en het LFE kanaal voortdurend bij het geheel betrokken (waar gepast). Je waant je als het ware in het midden van The World of Tomorrow, dus in de film. Zo zou het altijd moeten, maar spijtig genoeg schieten veel dvd-releases van recente films nog steeds te kort op dit gebied.

Kortom, petje af voor Paramount, Sky Captain and the World of Tomorrow is een referentieschijf geworden die ondergetekende graag zal gebruiken bij toekomstige demonstraties van zijn home theatre.

EXTRA’S
Een erg goede beeldtransfer, een knappe geluidstrack, 1 schijfje en geen extra’s? Fout!
Tegen alle verwachtingen in vinden we op de dvd ook nog een mooie hoeveelheid extra's terug. Ook hier valt weinig of niks op aan te merken, elk aspect van de film komt aan bod, van begin tot einde. Hieronder een overzicht van de aanwezige extra's:Commentary by Jon Avnet & Commentary by Kerry Conran and the VFX Crew
Twee audiocommentaren waarvan de eerste zonder twijfel de meest aangename is om te beluisteren. In de 2e zitten namelijk hier en daar wat stille stukken, de 2e commentaar focust ook meer op de technische kant van de zaak. Persoonlijk vonden we dit wel interessant, maar we kunnen best begrijpen dat de meeste mensen dit misschien liever laten links liggen. Deze mensen kunnen we eerder de commentaar van Avnet aanraden, die zijn hele betrekking bij het project bespreekt gedurende de film, elk aspect komt aan bod, zodat de luisteraar niet met een hoop vragen achterblijft.

Brave New World (Chapters 1 & 2)
Brave New World is een documentaire van een goede 50 minuten die het hele productieproces beschrijft, gaande van Kerry Conran die werkt aan zijn originele kortfilmpje tot de première van de film. Er zowel naar de technische kant van de zaak als het design aspect gekeken. Bij afloop van deze documentaire bleven we niet achter met het gevoel dat er toch nog wat meer te vertellen viel, een mooi afgerond geheel dus dat zeker het bekijken waard is. Verwacht je aan veel behind-the-scenes beelden, afgewisseld met interviews, storyboards, productietekeningen en dergelijke meer.The Art of the World of Tomorrow
Deze featurette concentreert zich vooral op het design van de film. Kerry Conran bespreekt de visuele stijl van de film en verklaart de keuzes die gemaakt werden. Bovendien zien we de evoluties die de verschillende settings, technologieën en personages ondergingen. Daarbij werd, volgens Conran, zoveel mogelijk rekening gehouden met een vloeiend maar toch functioneel design.

Original Six-Minute Short
Met dit filmpje begon het allemaal. Jarenlang zwoegde Conran achter zijn desktop-pc aan een eigen kortfimpje dat met behulp van 3D-animaties, enkele acteurs voor bluescreens en heel veel tijd later zou leiden tot de film die we hier bespreken. Het filmpje werd nog nooit eerder vertoond en is dus voor de eerste keer te bekijken op de dvd. Zelfs dit filmpje straalt al perfect de sfeer uit die we in de hele film ook terugvinden en meteen zo typerend is.Tot slot zijn er ook nog 2 Deleted Scenes en een Gag Reel voorhanden. Uiteindelijk voegen beiden niet al te veel toe aan het geheel, al zijn ze natuurlijk best leuk om te bekijken.

CONCLUSIE
Sky Captain And The World Of Tomorrow is eigenlijk een film uit een ander tijdperk, een tijdperk waarin films bedoeld waren als puur entertainment en avontuur. Tegenwoordig vervallen veel films hierin onbewust of hebben ze de pretentie meer te willen zijn dan dat. Regisseur Kerry Conran heeft echter die pretentie niet en wou van Sky Captain gewoon een aangename film maken die de sfeer en glorie van lang vervlogen tijden uitstraalt. In dat opzet is hij ook uitstekend geslaagd, Sky Captain is namelijk een prachtige, erg sfeervolle en bovendien leuke film geworden die van Paramount een uitstekende behandeling op dvd gekregen heeft. Een absolute aanrader voor iedereen die nog van een film kan en wil genieten zonder dat deze 20.000 mijl diepgang moet bevatten.


cover
Studio: Paramount

Regie: Kerry Conran
Met: Gwyneth Paltrow, Jude Law, Giovanni Ribisi, Michael Gambon, Angelina Jolie en Bai Ling

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
1

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2004

Leeftijd:
PG

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
032429000576


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Spaans
Extra's:
• Commentary by Jon Avnet,
• Commentary by Kerry Conran and the VFX Crew,
• Brave New World (Chapters 1 & 2),
• The Art of the World of Tomorrow,
• Original Six-Minute Short,
• Deleted Scenes,
• Gag Reel

Andere recente releases van deze maatschappij