:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FANDANGO
FANDANGO
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-05-26
FILM
The Groovers zijn een hechte groep studiegenoten die in 1971 samen afstuderen. De aanvoerder van de groep, Gardner (Kevin Costner), besluit dat er na ontvangst van het diploma op weg naar de volwassenheid nog één keer zwaar gefeest moet worden. Aan het stuur van een Cadillac ondernemen ze samen een rit dwars door de Amerikaanse Lone Star State. Ze proberen hierbij niet te denken aan wat hen nadien te wachten staat: een aankomend huwelijk, de dienstplicht in Vietnam en het zoeken naar een job; maar zich enkel te concentreren op hun vriendschapsband en de lol die samen trappen...

Fandango speelt als een lichte coming-of-age roadmovie die zich het best laat vergelijken als een mengelmoes van St. Elmo's Fire, Y Tu Mama También en American Graffiti. Fandango is in de eerste plaats een feel good komedie, in de tweede plaats een makkelijk te verteren verhaal over opgroeien en afstuderen en in de derde plaats een film waar nog voldoende ruimte overblijft voor vriendschap en romantiek. De regie van Kevin Reynolds, een man die vooral bekendheid verwierf met films als Robin Hood Prince Of Thieves en Waterworld - beiden films met Kevin Costner in de hoofdrol - is lekker vlot en luchtig. Een regiestijl die perfect bij de prent past en die veel plaats over laat voor de mooie cinematografie die de uitgestrekte natuurgebieden op een geslaagde manier weet te vatten. Geen van alle acteurs, ook niet Costner in één van zijn eerste filmrollen, speelt op topniveau; maar dit wordt ook nergens door het scenario verwacht. Fandango is licht amusement, waarbij de enige minpunten misschien de door de leeftijd van de film enigszins achterhaalde humor is, en de vluchtigheid van het totaalpakket. De titels rollen nog maar net over het scherm of je bent de film alweer vergeten. Maar zolang het heeft mogen duren, heb je je geen seconde verveeld. Ideaal als huurfilm dus met andere woorden.

BEELD EN GELUID
Het beeld is vastgelegd in het originele 2.35:1 anamofische bioscoopformaat. Nergens zijn storende compressiefouten te detecteren. De beeldscherpte is niet ideaal, maar de grove filmkorrel en de leeftijd van het bronmateriaal zijn hier in grote mate voor verantwoordelijk. De kleuren zijn voldoende vol en zitten gevat in een aanvaardbaar goed conrastniveau. De beeldkwaliteit is zonder meer goed te noemen.
Het geluid werd naar surround geremixt in Dolby Digital 5.1. De subwoofer speelt slechts gedurende een enkele scène en de surrounds worden eerder sporadisch danwel frequent gebruikt. De dialogen komen goed verstaanbaar uit het centerkanaal en de muziek zit mooi gespreid over de voorste drie kanalen. Op een lichte vorm van ruis na, is ook het geluid van degelijk niveau.

EXTRA'S
Uitsluitend de bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Fandango is een zeer lichte cominig-of-age film die gaat over vriendschap, volwassen worden en onbezorgd fun maken. De regie is erg vlot en passend bij het geheel. Het grote minpunt is misschien dat je de film meteen weer vergeten bent na afloop.


cover
Studio: Warner

Regie: Kevin Reynolds
Met: Kevin Costner, Judd Nelson, Sam Robards, Chuck Bush, Brian Cesak

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
AL

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931396332


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Bulgaars, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij