:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JURASSIC PARK - THE LOST WORLD
JURASSIC PARK - THE LOST WORLD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2000-10-11
FILMS
Beste bonzen van de filmstudio's,

Stop maar met proberen! De perfectie op DVD is bereikt! Uw collega, dhr. Spielberg Steven, Steve met de Klak voor de vrienden, heeft het waardig gevonden zijn twee SFX-meester­werken, Jurassic Park en The Lost World, op DVD uit te brengen, en dit in tegenstel­ling tot een van zijn vriendjes-regisseurs die eerst nog zes keer een VHS-video-re-re-re-release van zijn succesfilms wil maken vooraleer ze op DVD uit te brengen. George Lucas, eat your heart out!

Voor die enkelingen onder U die niet vertrouwd moesten zijn met de verhalen, even kort situeren. Jurassic Park is het verhaal van de excentrieke multi-miljardair John Hammond (Richard Attenborough), die met zijn bedrijf InGen onderzoek doet naar de reconstructie van het DNA van dinosauriers. Het genetisch materiaal laat hij halen uit muggen die in de prehistorie sauriers hebben gestoken, en vervolgens in het barnsteen van de bomen zijn versteend geworden. Hammond heeft in het geheim een experimentele dierentuin opgezet op Isla Nublar, een eiland voor de Zuidamerikaanse kust, en staat op het punt zijn themapark bekend te maken aan het grote publiek.

Wat hij liever niet bekend maakt aan het grote publiek, is dat er voor de opening al een paar ernstige ongelukken zijn gebeurd met werknemers die in de grijpgrage klauwen van de sauriers zijn gevallen. De financiers van het park worden zenuwachtig, en staan erop dat een team van experts voor de officiele opening de veiligheid van het park onderzoeken en een onafhan­ke­lijk rapport afleveren. Hammond stelt een team samen, onder wie de dinosaurus­expert dr Alan Grant (Sam Neill, Merlin, Bicentennial Man, The Horse Whisperer), de paleo-biologe dr Ellie Sattler (Laura Dern) en de maffe wiskundi­ge-chaosexpert dr Ian Malcolm (Jeff Goldblum, Multiplicity, The Fly, Independen­ce Day). Om te bewijzen dat het park volledig veilig is, gaan bovendien de kleinkinderen van Ham­mond, Tim en Lex (Joseph Mazzello en Ariana Richards) mee op het geleide bezoek van het park.

De computerbeveiligingsexpert van het park, Dennis Nedry, is echter zwaar omgekocht door de concurrenten van InGen om een reeks dinosaurus-embryo's het park uit te smokkelen. Om ongezien van het eiland af te geraken, blokkeert hij de computersystemen, net op het ogenblik dat een tropische cycloon over het eiland raast. Met alle elektrische hekken uitgeschakeld breken de dinosauriers los, en ontstaat er een dodelijk kat-en-muisspel tussen de wetenschappers die proberen hun huid te redden, en de bloeddorstige reptielen, waaronder een huizenhoge Tyrannosaurus Rex die alles platwalst waar zij (het is een vrouwtje!) voorbijkomt, en een roedel veloci­rap­tors die puur mensen doden voor de fun, jagen in groep om hun kansen op prooi te verhogen, en zo snel leren als chimpan­see's, zodanig dat ze na niet meer dan een paar pogingen al weten hoe ze deuren naar keukens moeten openen.

The Lost World is de sequel, die zich vier jaar later afspeelt. Dr Malcolm wordt nergens serieus genomen wanneer hij in de media komt met zijn verhaal over de sauriers. De bewijzen op Isla Nublar zijn klaarblijkelijk vernield. John Hammond is echter zwaar ziek, en zijn erfgenamen hebben de controle over InGen overgenomen. Hammond blijkt nog een laboratorium te hebben gebouwd op een tweede eiland, Isla Sorna, oorspronkelijk niet bedoeld voor het publiek, waar de dinosaurussen van Jurassic Park gekweekt werden. Een tropische storm heeft het eiland vernield, en de sauriers leven nu in het wild. Malcolms vriendin Sarah Harding (Julianne Moore, The End Of The Affair) is buiten zijn medeweten om op expeditie op het eiland, en dr Malcolm kan niet anders dan zijn vriendin te volgen en te proberen haar levend van het eiland af te halen.

Sarah, een ervaren wildlife-kenner, heeft echter een danig goed uitgeruste expeditie op touw gezet, en heeft al een schat aan informatie verzameld over het leven in het wild van de sauriers. Wanneer Hammonds erfgenaam echter een ploeg jagers naar het eiland stuurt om enkele dieren te vangen voor zijn megalomane dierentuin-project, loopt alles in het honderd. De jagers verwonden een T-rex jong, en Sarah begaat de stommiteit het dier mee te nemen voor verzorging. Mama en papa T-rex zijn echter niet echt blij met de voorge­stelde ­kin­der­op­vang, en zetten hun tanden in de expeditie, inclusief in een van de ontdekkingsreizigers.

De jagers slagen er echter in om de T-rex en een van de jongen te vangen en in een boot naar het vasteland te transporteren. Uiteraard breekt de T-rex los, en richt een slachting aan in de binnenstad.

Beide films zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken van succes-thrillerschrijver Michael Crichton, maar wie zoals ik de beide boeken heeft gelezen, weet dat voor de films de originele verhalen danig omgeploegd zijn. Zo zijn de openingsscene en de waterval-scene van The Lost World feitelijk afkomstig uit het eerste boek, zijn er in de boeken scenes die absoluut niet in de film terug te vinden zijn (dr Grant en de kinderen die in de voliere van het park vluchten), en ook het omgekeerde is waar (de T-rex die losbreekt in de stad komt in de boeken nergens voor). In feite is de scene met de dubbele trailer het enige in The Lost World wat ook in het gelijknamige boek voorkomt! Ik heb altijd de boeken en de films als complementair ervaren, heb aan alletwee veel plezier beleefd, en de discre­panties ertussen maar voor lief genomen.

Jurassic Park en The Lost World zijn puur cinema-plezier. Sommige scenes zijn puur camp (het opvreten van het hondje in de voortuin van de stad), andere vondsten, zoals het hele art-work van pictogrammen voor de verschillende sauriers, is ronduit briljant. De acteurs lopen er maar als garnituur bij, en moeten niet veel anders kunnen doen dan gillend wegrennen van ingebeelde beesten; de ware sterren van de film zijn de CGI-experts van Industrial Light and Magic, die de sauriers op ongelofe­lijk realisti­sche wijze een tweede leven schenken. Steven Spielberg regisseert met de vaste hand van de meester, en slaagt erin om pure horror-scenes te vermengen met gitzwarte humor en de nodige dosis zelfrelative­ring.

BEELD EN GELUID 
Het beeld maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van een breedbeeld-TV. Geen storende zwarte randen boven en onder het beeld, maar 16/9 enhanced. Bovendien zijn de lettertjes van de ondertiteling klein genoeg gehouden, om het geheel van de compositie niet te verstoren (alhoewel er in vele scenes door de acteurs, zoals gezegd, niets anders gedaan wordt dan gillen en wegrennen van de stoute beesten). Voor wie de film zelf nog niet moest gezien hebben: de sauriers zijn levensecht, en tot op heden zijn de special effects nog niet overtrof­fen in de cinema, zelfs niet door films als Godzilla (size does not matter!).

Ik was ook compleet overdonderd door de geluidskwaliteit. Ik moest de neiging onder­druk­ken om te gaan kijken of er toch geen raptors in de tuin zaten. De dreunen in het bibberende glas, vooraleer de T-rex in ongeveer de helft van Jurassic Park zijn glorieuze intrede maakt, doen zelfs je glas cola op de salontafel mee daveren! Ik denk dat ik vannacht niet goed ga slapen...

EXTRA'S 
Jurassic Park is afzonderlijk verkrijgbaar, The Lost World komt pas uit begin volgend jaar, maar de boxset (Double dino collector's edition) bevat de beide films, en ik zou toch niet aarzelen om dit kleinood aan te schaffen. Er is werkelijk aan alles gedacht. Zelfs het hoesje is compleet herontworpen, en in plaats van de slome, alombekende logo's staat op de hoes van Jurassic Park een bijtgrage T-rex bek, en op The Lost World een triootje velociraptors, juist met ene te weinig om te kunnen kaarten. Verbluffend zijn al om te beginnen de geani­meerde menu's, waarin voortdurend raptors rondkruipen, en blijkbaar heel agressief worden als je de een of andere optie selecteert. De menu's zijn voorzien van stukjes filmscore, en de scene selection bevat kleine miniatuurbeeldjes.

Beide films bevatten een uur durende documentaire (per film!) over het maken van de dino's, wat uiteraard iedereen die een van de films heeft gezien, gewoon moet interesseren. Ook de extra's zijn overigens allemaal ondertiteld, tegenwoordig een meer en meer voorkomende goeie feature bij Columbia Tristar en Universal. The Lost World bevat enkele weggelaten scenes, er is een ruim aanbod aan cast-en-crew informatie op beide discs, en er zijn nog enkele bijkomende mini-documentaires over de Foley-artiesten (JP) - dat zijn diegene die de geluiden van versplinterende botten creeren wanneer alweer een acteur ontijdig tussen de kaken van de Rex verdwijnt, een animatronic van de legendari­sche scene met de raptors en de kleinkinderen van Hammond in de keuken (JP), en voorts bevatten beide discs storyboards, een heuse dinosaurus-encyclopedie (verwacht niet direct een deel van de Encyclopedia Brittanica, maar het is heus niet niks), karrevrachten foto's en DVD-rom materiaal.

Enige minpunt is dat naast de trailers voor Jurassic Park en The Lost World er ook een trailer voor Jurassic Park 3: Embryo te zien is, maar zonder de finesse van de disks weg te geven kan ik toch stellen dat deze niets voorstelt: een 40 seconden durend filmpje met wat onweersscenes boven een afgelegen eiland waar niet eens een glimp van een saurus te zien is, zelfs niet van een stukje half-opgegeten geit!, maar alleen een waterig logo - weer een andere! - van een T-rex. Voor de geinteresserden kan ik wel melden dat Spielberg enkel uitvoerend producer zou worden, en dus niet zou regisseren, dat Sam Neill terug gecast is, en alhoewel het scenario in het grootste geheim wordt gehuld, schijnt het een sequel van de eerste en een prequel van de tweede film te worden. Last van het Star Wars-syndroom?

CONCLUSIE 
Zonder te willen overdrijven is dit de beste DVD-release die ik ooit gezien heb, en deze overtreft ruim bijvoorbeeld de Men in Black SE, al was het alleen al maar omdat de disks de doosjes gewilliger verlaten. Alleen weet ik niet of de AL-kwotering de allerjongste kinderen niet afschrikt: sommige scenes zijn echt wel schrikwekkend - vraag maar aan mijn echtgenote.Men in Black SE-release overtreft, al was maar omdat de disks de doosjes gewilliger verlaten. Alleen weet ik niet of de AL-kwotering de allerjongste kinderen niet afschrikt: sommige scènes zijn echt wel schrikwekkend - vraag maar aan mijn echtgenote.


cover



Studio: Columbia Tristar

Regie: Steven Spielberg
Met: JP: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough
TLW: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite, Arliss Howard, Richard Attenborough

Film:
10/10

Extra's:
10/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993, 1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
121, 123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609747560


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
Jurassic Park:
• Documentaire
• Preproduktievergaderingen
• Storyboards
• Op zoek naar een locatie
• Animatie keukenscene
• Foley-artiesten (geluidseffecten)
• Produktiefoto's, schetsen en conceptuele tekeningen
• Trailers JP/LW/JP3
• Dinosaurusencyclopedie
• Production notes
• Weblinks
• Geanimeerde menu's
• Cast & crew informatie
• DVD-Rom-materiaal
Lost World:
• Documentaire
• Verwijderde scènes
• Produktiefoto's, illustraties en conceptuele tekeningen
• Storyboards
• Modellen
• De wereld van Jurassic Park
• Marketing: posters en speelgoed
• Trailers JP/LW/JP3
• Dinosaurusencyclopedie
• Production notes
• Weblinks
• Geanimeerde menu's
• Cast & crew informatie
• DVD-Rom-materiaal

Andere recente releases van deze maatschappij