:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-06-30
FILM
Londen in het jaar 1872. De excentrieke en licht gestoorde uitvinder Phileas Fogg (Steve Coogan) sluit een weddenschap met enkele omhooggevallen leden van zijn privé-club: hij wil de hele wereld rondreizen in amper 80 dagen. Als zijn poging mislukt, moet Fogg stoppen met uitvinden! De tocht wordt een race tegen de tijd. Per boot, trein, luchtballon, tot en met een tochtje op de rug van een olifant, trekken Phileas Fogg, zijn butler Passepartout (Jackie Chan) en de knappe Monique La Roche (Cécile De France) door heel Europa, Turkije, India, China en Amerika. Uiteraard loopt hun tochtje niet altijd van een leien dakje en moeten ze verschillende hindernissen en confrontaties zien te overbruggen…

Around The World In 80 Days is de zoveelste verfilming van het wereldbekende en klassieke boek van Jules Verne. De door Frank Coraci (The Wedding Singer, The Waterboy) gerealiseerde prent koste maar liefst 140 miljoen $ om te maken (inclusief promotiekosten), maar bracht wereldwijd ‘amper’ 72 miljoen $ in het laatje. En ook de critici waren niet mals! Toch is Around The World In 80 Days een prima film geworden. Verwacht geen serieuze of diepzinnige prent, maar een heerlijk naïeve en amusante avonturenfilm, met een stevige scheut humor, prachtige speciale effecten en uitstekende actiescènes (Chan is voor de verandering nog eens in topvorm!). Frank Coraci stelde een leuke cast bij elkaar - waaronder de verrukkelijke Cécile De France uit Haute Tension - en trommelde daarbovenop de grootste namen op om enkele werkelijk hilarische cameo-optredens in te vullen. Je komt werkelijk ogen te kort om ze allemaal te ontdekken! Kortom prima vermaak voor het hele gezin en wat ons betreft zeker één van de leukere Jackie Chan-films.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld is lekker scherp, met een goed contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de heldere kleuren ogen natuurlijk. De gebruikte filmprint is vrij van beschadigingen en vuil. Filmgrain en digitale compressiefoutjes vormen eveneens geen probleem. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm, met de nodige dynamiek en ambiance. De dialogen zijn steeds goed te verstaan en verdwalen nergens in het audiogeweld. De filmmuziek en de aanwezige geluidseffecten komen prima tot hun recht. De Engelse DTS-track bevat al de goede punten van het Dolby Digital 5.1-spoor, maar klinkt daarbovenop voller en bevat meer detail.

EXTRA’S
Hoewel de film niet hét kassucces is geworden dat Universal voor ogen had, is de dvd voorzien van het nodige leuks! We starten onze tocht door de extra features met de originele bioscooptrailer en de feel-good videoclip “Everybody All Over the World” door David A. Stewart. Vervolgens hebben we een resem weggeknipte scènes (acht om precies te zijn) welke niet alleen ingeleid worden door regisseur Frank Coraci, maar ook nog eens voorzien worden van niet optionele audiocommentaar. Inderdaad het geluid van de scènes gaat verloren in de uitleg van de regisseur. Een optionele commentaar had stukken beter geweest! Discovering the World in 80 Days is een leuke en redelijk informatieve 19 minuten durende Making of-featurette, voorzien van interviews met cast en crew en doorspekt met beelden van op de set. Ten slotte hebben we met Around the World of Jackie Chan een 7 minuten durende lofbetuiging aan het adres van actieheld Jackie Chan.

CONCLUSIE
Hoewel deze bigbudget Hollywood-versie gebaseerd op Jules Verne’s wereldbekende boek verre van een kassucces was, is het toch aangenaam vertier voor het hele gezin geworden. De dvd van Universal is technisch dik in orde en bevat tevens enkele amusante extra’s.


cover
Studio: Universal

Regie: Frank Coraci
Met: Steve Coogan, Jackie Chan, Robert Fyfe, Jim Broadbent, Karen Mok, CÚcile De France, Ewen Bremner

Film:
8/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582054682


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Featurette “Discovering the World in 80 Days”
• Videoclip
• Weggeknipte scènes
• Around the World of Jackie Chan

Andere recente releases van deze maatschappij