:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IT'S ALIVE!
IT'S ALIVE!
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-07-22
FILM
Het gelukkig getrouwde koppel Frank (John P. Ryan) en Lenore Davis (Sharon Farrell) verwachten een tweede kindje. Graag zouden ze opnieuw een zoon krijgen. Maar in de verloskamer komen ze tot de gruwelijke ontdekking dat ze de ouders zijn van …een monster! Moeten ze dit afschrikwekkende creatuur nu beschouwen als hun kind of moeten ze het laten doden? Eén ding is zeker: 'het' laat zich niet zo snel afmaken…

Nadat Larry Cohen's It's Alive! bij zijn eerste bioscooprelease ergens begin jaren '70 weinig brokken maakte, besloot Warner om verder weinig moeite te steken in dat kleine, goedkope exploitationfilmpje en gooide het in de kast om stof op te verzamelen. Enkele jaren later had er een directiewissel plaatsgevonden en de kersverse directeur had een oog voor exploitation en wist de rest van de hoge omes bij Warner te overtuigen om It's Alive! op grote schaal uit te brengen. Vergezeld van een goedgemikte promotiecampagne van enkele miljoenen $ werd It's Alive! opnieuw in roulatie gebracht en groeide gestaag uit tot een immens kassucces. Die reputatie werd nog eens verzilverd toen de prent uitgroeide tot een onvervalste cultklassieker op video. Warner Bros zag uiteraard brood in een sequel en zodoende kreeg Larry Cohen een ruimer budget dan bij het origineel om een vervolg te maken. In 1978 ging It Lives Again in première en werd wederom een hit zodat er enkele jaren later nog een sequel zou volgen met It's Alive III: Island of the Alive.

It’s Alive! is een onvervalste horrorklassieker, gestuwd door sterk acteerwerk (vooral John P. Ryan!) en een geslaagde soundtrack van niemand minder dan de legendarische Bernard Herrmann (Psycho, Cape Fear). De film bevat een goede sfeer, maar is naar hedendaagse normen wat traag. De speciale effecten van Rick Baker (Videodrome, The Howling) zijn behoorlijk knullig, maar het betreft hier uiteraard een lowbudget productie en springt Larry Cohen gelukkig eerder suggestief om met het tonen van het gruweltje.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1 beeld is goed scherp, met hier en daar een soft moment door de aanwezigheid van wat filmgrain. Zwartniveau en schaduwdetail zijn beide prima. De heldere kleuren zijn levendig en ogen natuurlijk. De gebruikte filmprint is proper en is over het algemeen vrij van allerhande onzuiverheden. De Engelse Dolby Digital Mono-track voldoet, met zuivere en goed verstaanbare dialogen. Ruis of andere storingen zijn afwezig.

EXTRA'S
Buiten de originele bioscooptrailers van de drie It's Alive!-films is er ook nog een audiocommentaar, ingesproken door Larry Cohen, aanwezig. De welbespraakte schrijver/regisseur komt met veel waardevolle anekdotes en achtergrondinformatie op de proppen. Er vallen soms wel eens stiltes, maar zijn enthousiasme en de duidelijke affectie met deze films maken veel goed.

CONCLUSIE
Het eerste en nog steeds beste deel uit de populaire horrortrilogie van Larry Cohen krijgt een verzorgde dvd mee. Beeld is goed en het geluid is bevredigend. Bovendien zijn er enkele waardevolle extra’s toegevoegd. Een mooie aanwinst voor de liefhebbers van het griezelgenre!


cover
Studio: Warner

Regie: Larry Cohen
Met: John P. Ryan, Sharon Farrell, James Dixon, Shamus Locke

Film:
7/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1974

Leeftijd:
16

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931335294


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Noors, Zw
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Audiocommentaar,
• Trailers It's Alive-sequels

Andere recente releases van deze maatschappij